MatmorsAnn

Livet är mat, mat är livet.

Parmesankex!

Kategori: Allmänt

 
 
Leila har ett så bra recept på parmesankex, både lätt och gott. Jag hade dessa kex till en kopp
svampsoppa när några kompisar var här.
 
Jag hade fin hjälp av söta Doris som hackade som en maskin och körde med mig.
 
Man kan göra degen dagen före och grädda innan gästerna kommer, eller frys in degen och ta upp
några timmar innan gräddningen, smart va.
 
Perfekt att ha i frysen på sommaren, bara att ta upp inget jobb. Fram med drinken och nygräddade
kex och glada vänner.
 
Självklart kan man krydda som man vill eller ha i något extra tex oliver eller soltorkade tomater mm.
Rosmarin smakar gott och doftar ljuvligt.
 
Här är Leilas orginalrecept:

 

Cirka 30 kex

Parmesankex med rosmarin

  • 100 g parmesanost
  • 4 kvistar färsk rosmarin
  • 4 dl vetemjöl
  • 150 g smör
  • 0,5 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk bakpulver
  • ½ krm bikarbonat
  • 2 msk torkad rosmarin
  1. Riv parmesanosten och hacka rosmarinen.
  2. Blanda sedan alla ingredienser förutom den torkade rosmarinen i en bunke. Arbeta samman degen och knåda tills degen är fast.
  3. Dela upp degen i två lika stora stycken.
  4. Forma degarna till två rullar.
  5. Rulla degen i havssalt och rosmarin.
  6. Sätt på ugnen på 200 grader.
  7. Lägg degarna i plastfolie och lägg dem i kylen i 10 minuter.
  8. Ta ut och skiva kakorna i 0,5 cm tjocka skivor.
  9. Lägg skivorna på en plåt och grädda dem i ca 10-15 minuter.
 
 
 
 
 
 
Gyllenbruna kex.
 
Ha en bra onsdag trots regnet, kramar Ann
 
 
 
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: