MatmorsAnn

Livet är mat, mat är livet.

Sparris!

Kategori: Vegetariskt

Min lilla buffé innehöll en rätt med sparris som var jättegod. Det är sparristider nu så passa på att frossa.

Mina rätter har jag tagit från tidningen Buffé som Ica ger ut till sina trogna kunder med medlemskort.
den tidningen är jättebra.

Smula liten baguette i små bitar eller mixa, blanda i riven parmesan och 3 msk olivolja.
sprid ut blandningen på en bakpappersklädd plåt och in i ugnen i ca 5 minuter i 225 grader.

Stek sparrisen i smör och olja eller grilla på grillen.

Blanda lite vinäger och olja och häll över sparrisen, bryt bitar av brödostblandningen över och garnera med
ruccola.





Lätt som en plätt och gott!

Ha en trevlig Valborg och njut av solen. Snart kommer sista rätten i buffén.

Kram Ann

Tomater i ugn!

Kategori: Vegetariskt

I morgon är det Valborg och då blir det fest! Vi är rätt tråkiga för vi äter något gott sedan lägger vi oss.
Tyvärr tycker jag att majelden i Solna har blivit för mycket spektal runt, tivoli.
Förr var det bättre, eld, vårtal av någon känd person, sång och AIK sålde varmkorv.
Oj , jag börjar bli lite gammal!

Ett tips på hur man kan piffa till tomaterna till en grillbuffé kanske. Jag gjorde en liten buffé till
mig och Erik när vi var på landet.

En av rätterna var tomater i ugn.

Dela 3 plommontomater på längden och lägg dem i en ungssäker form.
Ringla över olivolja och lite salt och peppar.
Baka tomaterna i ugnen i 1-3 timmar i 125 grader, ju längre desto godare.

Finhacka ½ rödlök, riv en vitlöksklyfta.
Mosa med en gaffel ½ burk sardeller.
Blanda lök, sardeller, 1 msk vinäger och ½ dl hackad persilja. 

Lägg blandningen på tomaterna när dom är färdiga.



Fortsättning på buffén följer!

Kram Ann

Thaimat!

Kategori: Kyckling

Helgens gästkock Andrea lagade thaimat som var så galet gott. Hon är så duktig att laga mat med många smaker, även om hon stökar till mer än jag. (Jag är känd kökspedant.)

Det är viktigt att ha t.ex fishsauce som är i nästan all thaimat, den ersätter vårat salt. Varning för att
lukta på den, ruttet.

Hon gjorde en jätte god thaimat med kyckling.

Skär kycklingfilé (½ kg) i bitar och stek med saften av 1 lime, sambal oelek efter smak, 2-3 msk fishsauce

Koka risnudlar, enl. anvisningen på paketet.
Stek nudlarna tilsammans med en burk groddar och vattenkatanjer.
Krydda med 2-3 msk socker gärna rå eller palmsocker.
Rör i 2 råa ägg och blanda ordentligt.
Blanda i kycklingen hackad koriander.
Smaka av och tillsätt mer fishsauce eller sambal.

Servera med limeklyftor och finhackade jordnötter.





Här hackar en stor hårig hand jordnötter, inte min utan gästkockens assistent!



Det är så många goda smaker

Tack snälla Andrea!

Kram mamma Ann.

Kladdkaka!

Kategori: Bakverk

Unna Er något gott och gör den här goda kladdkakan. Det är Andrea och Josefines recept, och dom är experter.

I helgen när min lilla kock var hemma blev jag och Erik bortskämda. Den blir naturligtvis något extra om man använder riktigt smör och en bra mörk choklad.

115 g smör
2 st ägg
1½ dl socker
2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 krm salt
150 g mörk choklad
100 g vit choklad eller 4 st små Daim

1. Sätt ugnen på 180 grader.

2. Smält den mörka chokladen i vattenbad med smöret, låt svalna.

3. Tillsätt socker och salt i chokladsmeten.

4. Rör ner äggen försiktigt.

5. Blanda ner mjölet och kakaon så det blir en slät smet, lägg i den hackade vita chokladen eller hackade Daimen.

6. Häll smeten i en smord form, gräddas i 15-20 minuter, den skall vara kladdig.

7. För bäst resultat låt kakan svalna i kylskåpet, servera med grädde.



Skönt att Andrea satt upp håret för det vill man inte ha i kakan, blä!



Flinka fingrar jämnar till smeten som blev kvar, den är så god.



Kaffekalas!

Kram Ann

Aprikoskräm!

Kategori: Efterrätter

Egen kräm på olika bär är så otroligt gott tycker jag. Jag hade en påse torkade aprikoser som blev en galet god
kräm. Det känns extra bra när man använder sig av ekologiskt.

Jag lade aprikoserna i blöt över natten, vattnet skall täcka dom.
Sedan  i med allt i en kastrull med lite till vatten och lite råsocker.

Koka i ca 20 minuter och sedan mixa till en slät kräm.
Jag silade min så den blev sammetslen.

Sedan i med potatismjöl enl. anvisning på paketet.
Låt kallna och servera med kall mjölk.

Aprikoskräm är en god efterrätt. Barn brukar gilla det och det känns bra med ÄKTA VARA till dom små.
Om man inte har i potatismjöl kan man ha den som t.ex tårtfyllning.



Silning på gång, visst blir det fin färg.

Kram Ann

Så tråkigt!

Kategori: Allmänt

Tänk att det kan finnas så många tråkiga händelser på en och samma vecka. för mig och många andra
var det askmolnet så vi inte kom iväg på vår resa.
Skönt att det ordnat upp sig och alla flygplan är åter i luften.

Men vad jag blev ledsen att vår söta prinsessa Madeleine blivit lurad av sin Jonas.



Snart kommer ett nytt mattips från mig.

Kram till alla och var rädda om varandra.

Ledig!

Kategori: Allmänt

Jag kommer att blogga igen, vulkanen har bara ställt till det för mig. Jag har även tappat min mobil i
en hink med vatten, alla mina kort måste torka!!!


Jag skriver snart igen ha det bra.

Jätte kram Ann

Pasta med spenat!

Kategori: Vegetariskt

Så har även vår resa till London blivit inställd pga vulkanen. Först blir man superbesviken men sen blir man
glad att man inte hann iväg och blev kvar.

Jag tror alla känner någon som sitter fast ute i världen, vi reser så mycket.
Ica Maxi i Solna hade fel på glassfrysarna och reservdelen från England kan inte komma hit med flyg,
vad sårbart samhället är utan flygplan. Kunderna var riktigt sura för det inte fanns glass, då undrar man
om dom inte behöver lite vila och tänka över sitt liv. Gå hem och gör egen glass eller byt efterrätt.

Själv gick jag hem och gjorde en jättegod pasta.

Bacon som jag klippte i småbitar och stekte med en vitlöksklyfta.
Sedan i med färsk spenat och vispgrädde.
Kokas lite lätt till det gottat till sig.
Krydda om det behövs.

Nyttig färsk fiberpasta kokade jag al dente och som sedan blandades i såsen. Låt kokas i ett par minuter
ihop. Servera med massor av nyriven Parmesan.

Klart och jätte gott.





Det är inte lätt att ta matbilder, ibland går det inte att få fram hur gott det är. Det här ser ut som
trist gröt men jag lovar i verkligheten var det så gott. I alla tidningar och kokböcker fuskar man
med halvlagad mat och fixar till med vatten, färg odyl. Jag måste färdigställa min mat och kunna äta, vad skulle familjen säga annars, ha ha!

Kram från en semesterfirare! Ann

Kycklingsoppa!

Kategori: Kyckling

En lättlagad matig och galet god soppa som Ni måste prova.

Jag läste receptet i Amelia och har ändrat på lite, jag kan aldrig låta bli att göra vissa förändringar.

Den här soppan är en verklig rustik soppa som räcker till ca 6 personer, eller massa matlådor som
jag gjorde.

Man måste ha en stor kastrull, köp en på loppis om Du inte har någon.

1 hel kyckling 
400 g palsternacka
400 gram rotselleri
2 morötter
2 stora gul lök
oregano dragon
vatten och buljongtärning
grädde
ev sherry

Skala och skär alla grönsaker i bitar
Lägg i kycklingen i kastrullen och sedan grönsakerna
Täck med vatten o buljong
Låt koka i en timme

Låt svalna en stund, ta upp kycklingen, den faller sönder och är så god.
Sila av buljongen coh mixa alla grönsaker, häll på buljongen tills den är lagom tjock som Du gillar.
Häll i ca 1 dl grädde och lite sherry.
Servera i skålar och lägg i kycklingen som Du rensat och skurit i mindre bitar. 
Garnera med persilja.





Vilken vacker färg det blir på soppan. Jag fick buljong över som jag fryser in och har till någon
annan soppa.



Blek ful men mör och god kyckling.



Matlådor till Andrea och Martin som godkände soppan, som skrev sms,
Underbar!

Kram Ann

Pizzasallad!

Kategori: Vegetariskt

När vi åt en god pizzasallad berättade Andrea att hon och Martin är specialister på att göra egen god
vitkålssallad.

Jag har provat att gör på olika vis men det här är något annorlunda och mycket lättare än jag testat.
Vitkål är så gott, billigt och nyttigt. Man kan göra en hel del och sprara i flera dagar till middag, kanon.

Man strimlar vitkål tunt med osthyvel eller på annat sätt.
Lägg vitkålen i en bunke och stöt kålen med något tex en flaskbotten hårt.
Gör en dressing på vit vinäger, olja salt, peppar och oregano, häll över och blanda.
Klart att äta.


Härligt att få tips, jag vill ha fler av alla.

Jag fick en jättefint Ekollonglas av Erik min älskade snälla make från Svenskt Tenn som jag önskat länge.
Nu får jag vänta till oktober för att plocka ett ekollon och låta det gro, och sedan sätta i mitt glas.
Under tiden har jag satt en planta av murgröna.



Fint paket.

Visst är den helt underbar!

 Kram Ann


 

Helgmys!

Kategori: Allmänt

Den här helgen har vi varit turister i vår egen stad. Vi har promenerat ätit lunch, fikat och shoppat.
I lördags var Andrea med vilket alltid förgyller. Hon hittar alltid fina kläder när vi är med påstår hon, kul.

I lördags åt vi lunch på en Italiensk resturang i Gallerian som har väldigt goda pizzor och pasta.



Stenugnsbakad pizza, mums.



Pasta med skaldjur, Andreas varmrätt som var kanon god.


Söndag blev det Djurgårdspromenad och en promedna på stan med fika.
Vi gick på Sturekatten som är så mysigt med gamla möbler och underbara bakverk.

Vi åt äppelkaka med vaniljsås och kaffe.



Fin miljö.

Skönt med härliga helger.

Kram Ann

Fajitas!

Kategori: Kött

Min matidol Leila har ett recept på fajitas med biff som måste provas. En jättemysig fredagsrätt eller
en bjudrätt till många.

Jag köpte ryggbiff i bit och gjorde den i ugnen, lite blodig (jag är en varulv som älskar blodigt). Ryggbiff är inte så dyrt och otroligt mört och gott mot vanlig utskuren biff.

Till 4 personer:
1 burk majskorn (stor burk)
2 avocado
4 salladslökar eller en bit purjo.
1 mild eller hot chili
1 klyfta vitlök
persilja eller koriander
½ lime

3 dl gräddfil
1 bit god ädelost
4 stora mjuka tortillabröd

Vik in en kant och rulla, mums!

Hälla av spadet från majsen, torka den på hushållspapper.
Häll majsen en stekpanna med olja, stek tills majsen börjar poppa och blir lite brun.
Tärna avocado, skiva salladslöken tunt, hacka chilin, vitlöken och lite persilja.
Blanda allt i en bunke och tillsätt majsen.
Smaksätt med lime, salt och peppar.

Skär biffen i tunna skivor eller mindre bitar.
Lägg majssalsan på brödet, biffen, lite persilja och toppa med gräddfil och ädelost.



Trevlig Helg och vårkramar Ann






Lax med pesto!

Kategori: Fisk

Trot eller ej men det är faktiskt inte bara jag som lagar mat här hemma. Andrea är riktigt duktig, mammas flicka.
Maken är också bra men tiden finns inte, men den har jag, hurra.

Andrea skämde bort mig igår med en stor tulpanbukett, gullunge.

Jag skall visa Er en god och snabblagad laxrätt som Andrea gjorde till mig en kväll. Det här är en bra bufférätt och är god varm ljummen och kall.



En laxfilébit med färdig grön pesto på, in i ugnen 175 grader i ca 10-15 minuter. Inte för länge
så fisken blir torr. Lite pressad citron på är jätte gott.





Andrea gjorde en krämig pastasallad till. Alla grönsaker vi hade hemma, pastaskruvar (fullkorn) och crème fraiche.
Hon kryddade med buljong (pulver).
Även pastasalladen kan man äta varm eller kall, lika gått.

Tack Andrea för jätte god middag och tulpaner.

Kram Ann

Italiensk linsröra!

Kategori: Vegetariskt

Nu blir det mat för figuren och hjärnan som smakade galet gott. Hittade receptet i en vintidning så jag testade direkt.
Jag har just lyssnat på Martin Ingvar (Hjärnkoll på vikten) på radio som talar om vår hjärna och socker, fy vad trist. Han tipsar om bra frukost och mat, och sanera hemmet jobbet på sötsaker, men man får belöna sig ibland, tack.
 
Jag tror man måste vara det svenska lagom så man har lite kul också. Om jag äter gods köper jag helst choklad
och inte karamellkungens slaktavfall med löss.

Till 4 personer:

250 gram röda och gröna linser (okokta)
1 stor hackad lök
1 hackad morot
1 buljongtärning
1 burk passerade tomater
1 vitlöksklyfta
färsk rosmarin
1-2 dl vitt vin
Fyll på med lite vatten om det kokar torrt.

Bryn förskiktigt de hackade grönsakerna med vitlök och rosmarin.
Häll på tomaterna linserna vatten och vin.
Koka ca 30 minuter tills det känns klart, krydda extra om det behövs.



Jag serverad min röra med fylld fläskfilé. Det passar bra med Italienskt bacon/pancetta eller annat kött.

Vårkram Ann

Varm smörgåstårta!

Kategori: Vegetariskt

Vet Ni att i Katrineholm äter man mest smörgåstårta i hela Sverige. Det märks på att man alltid kan köpa
stora fina tårtor, i Stockholm får man beställa. Man har även smörgåstårtor på Ica och Konsum.

Jag har några bra recept som brukar bli uppskattade. Till lunch på påskafton gjorde jag en varm smörgåstårta.
Min mamma tyckte inte att jag skulle lägga ut den på bloggen, så god att hon vill vara ensam om
receptet. Så här kommer receptet, jag lyder bara mamma ibland. Sorry mamma!

En förpacknng Polarkakor (6 st halvmånar)
300 gram champinjoner
1 purjolök
ev. 1 paket bacon eller skinka
5 dl crème fraiche

Skär i mindre bitar lök svamp och bacon,  stek i smör, blanda i crème fraiche och salt o peppar.

Lägg ihop två Polarkakor till en cirkel och lägg på hälften av fyllningen. En plåt med bakplåtspapper är bra.
Nästa lager med Polarkakor och resten av fyllningen.
Sist två Polarkakor med riven ost och skivade tomater på.





In i ugnen 225 grader i ca 20-30 minuter. 

Självklart kan man göra halv sats och en måne som tårta. Den stora räcker till 6 personer.



Dekorera gärna med lite purjo när Du serverar. Min tog slut!

Kram Ann

Påskfirande hos Forssell!

Kategori: Allmänt

Vi hade så mysig påsk med massor av god mat, sol och besök. Min gulliga pappa och yrväder till
mamma.


 
Eriks tradition är att vispa egen äggtoddy med glas och sked, ingen elvisp. Han är expert att få toddyn
jätte tjock, som det inte blir med elvisp.
Jag vispade så jag blev blå, men inte blev den som Eriks, han fick hjälpa till.



Slut, massor av socker, ekologiskt så jag är lite förlåten.

Familjens påskkärring blev jag, Erik och Andrea ville inte, konstigt!

Fin katt!

Hoppas Ni haft lika bra som vi.

Kram Ann