MatmorsAnn

Livet är mat, mat är livet.

Julklappstips!

Kategori: Allmänt

Jag bara måste visa vad Andrea köpte till Erik i julklapp när hon var ca 10 år. Hon och en kompis
var i Solna Centrum själva och shoppade.



En glittertvål som han skulle ha på jobbet! Jag ser Erik framför mig när han ar fram sin fina glittertvål
inför alla bitiga och tuffa karlar, ha ha.
Nej, den finns kvar oanvänd som ett kul minne.

Julklappar från barn är helt underbara.

Kramar Ann

Svarta Lådan!

Kategori: Kött

Här kommer en gammal favorit kanske i repris, minns inte. Det här receptet är så gott och busenkelt att göra.
Förresten nu blir det köttfärs igen, men vad gör det. Billig och bra studentmat.

Gör massor och frys in eller bjud in grannarna i korridoren (gäller studenter), Ni blir poppis jag lovar.
Det är helt ok att även frysa ris för Er som inte vet.

4 pesoner

400 gram köttfärs
1 gul lök
1 liten purjolök
250 gram strimlad vitkål (ca 4 dl)
5 msk soja
5 msk vinäger
3 msk farinsocker eller annat socker
1 tsk chilisås eller liknande
1 pressad vitlöksklyfta

Hacka lök, purjo och strimla kål. Stek löken och färsen, lägg upp på en tallrik. Stek vitkål och purjo. Blanda allt
blanda i alla kryddor, vinäger, socker mm. Smaka av!

Severa med ris och sallad. Helt ok att äta med pinnar om man vill.





Det är mycket, mycket godare än det ser ut, Ni måste testa.
Vad det är kallt, har precis köpt "yllebyxor" i siden på Twilfit som skall vara fantastiska.

Kramar Ann

Fyllda äpplen!

Kategori: Efterrätter

Jag gillar verkligen äpplen och helst tillagade på något sätt. Man behöver inte göra söta efterrätter utan kan göra matäpplen. Som alla vet är jag en gottegris så det var lite svårt att inte göra efterrätt.

Det här receptet har legat i min pärm länge men nu har jag testat och det blev riktigt gott och lite
annorlunda. Bra och nyttig mat för kroppen, inte mycket man blir tjock av, tur för mig nu kan jag ta en bulle.
Jag gör nästan alltid extra mat så det blir matlådor eller en extra middag, man spar både tid och pengar.

Självklart kan man krydda lite som man vill efter vad skafferiet erbjuder, köttfärs är ju tacksamt. Fantasi!

4 personer

400 gram köttfärs
½ dl ströbröd
1 dl grädde eller mjölk
1 ägg
50 gram parmesaost
1 msk soja
1 msk spiskummin
salt och peppar

Blanda allt som vanligt.

5-6 stora äpplen som man skär av ett lock och gröper ur. Sedan fyller man äpplena med färsen och in i ugnen i 20-30 minuter 175 grader. Färdigt.



Jag gröpet ur med en grapekniv, en sked kan också funka.





Jag tog lite parmesan på färsen också.

 





Middagen severad. Ser ni att jag glömt ett ICA klistermärke på ett äpple, snyggt, undrar vem som åt upp det?

Kramar Ann 



Kyckling Wallenbergare!

Kategori: Kyckling

Jag testlagade SvD recept igår, det blev jätte gott. Man använder kycklingfärs för lite det är väldigt saftigt och gott. En meny som passar både till vardags och fest.

Varje vecka har SvD massor av recept som är jättebra, många finns även på Tasteline.

4 personer.

Mos

8 stora potatisar, mjölig sort
150 g rotselleri
2 msk smör 
1 dl grädde eller mjölk

Koka rotsellerin och potatisen mjuk, mosa eller vispa och blanda i mjölk/grädde och smör, smaka av 
med peppar och salt.

Biffar

400 g kycklingfärs
1 äggula
½ dl vispgrädde eller mjölk
salt och peppar
Blanda allt och gör lagom stora biffar, vänd dom i ströbrödet och stek i smör.

Serveras med gröna ärtor, sockerärtor och lingon.


Moset, så gott.

Biffarna.



Ni måste prova.

Trevlig Helg och kör försiktigt i halkan. Ann


 

Läppglans!

Kategori: Allmänt

Självklart som man är matmorsann så har man allt i mat mat och bak prylar. Jag har tom ett läppglans
som en cupcake, det fanns inte kanelbullar.

Lite dålig bild men det syns nog hur den ser ut.

I dag skall jag göra kalkonwallenbergare recept i Svenska Dagbladet idag. Jag återkommer och berättar hur det blev.

Snöiga kramar o kör lugnt! Ann

 

 

Snart Jul!

Kategori: Allmänt

Nu går tiden snabbt fram till jul. Det bästa med julen är alla härliga kryddor och alla ljus. Saffransbullar är
så gott men svårt att baka goda själv. Jag är urdålig på att baka bullar fast jag älskar att äta. Att träna bullbak blir för meckit och tar för mycket tid, jag köper.


Jag har tagit bullpaus i flera dagar, bra jobbat.

Glögg är ju inte helt fel heller, jag gillar glögg som inte är söt och gärna med rom eller whisky.
Jag köpte en liten flaska orginal till Andrea. Hon har inga glöggmuggar så jag gick till Huvudsta loppis, Krysshammarvägen och köpte helt underbara glasmuggar.
Man kan fynda där om man har tid. Dessa gamla urfina handgjorda i glas kostade 20 kronor styck vilket
är fyndpris.


Visst är dom fina. Ta ett besök på loppisan det finns allt, massor av kul glas. Kökshanddukar
som är jättefina för ca 20 kronor och andra balla tyger. Ha gott om tid, dom tar betalkort. Det
är även auktion där på helgerna med en del kul prylar.



Mängder med prylar, detta är bara två hyllor av åtta. Även helgöppet.

Kramar Ann

Dennis Kött!

Kategori: Allmänt

Vi äter inte ofta mörkt kött men när vi gör det köper vi hängmörat, lite dyrare men värd varenda krona.
Till två personer brukar det kosta ca 150-200 kr för underbart mört kött.

I helgen åkte vi till Spånga centrum där Dennis kött ligger. Vi köpte biff med en liten fettkappa och den var ljuvlig.
När man steker köttet luktar det gott som förr.

Tillbehör blev råstekt potatis som jag gjorde i ugnen med smör, kryddsmör och sallad.
Det bästa kryddsmöret i stan finns på NK, ett Gotländskt, det är sååååååååå gott. Vi fick nöja oss med
Biggans från ICA Supermarket.









Köttet stekte Erik 3 minuter på varje sida, då blir det lagom blodigt och saftigt.

Kramar Ann

 

Röd kaviar smörgås!

Kategori: Förrätter

Det talas mycket om att man skall ta vara på matrester med tanke på miljön. Det är inte alltid så lätt
att fixa något gott på lite udda råvaror.

Jag blev bjuden för många år sedan på en stekt smörgås fylld med mjukost och röd stenbitsrom. Den var så
god och aptitretande, vi fick den som ett drinktillbehör.

Jag gjorde en till lunch till mig och den är riktigt god.

Detta behövs:

Vitt bröd
Mjukost
Röd kaviar, svart går också bra men är inte lika fint.
Smör att steka i.



Före stekning. Storleken bestämmer man själv, lunch eller drinktillbehör.



Frasig gyllenbrun o varm fyllning, mums. Men var är drinken?

Kram från miljökämpen Ann!

Snuva!

Kategori: Allmänt

Så har höstsnuvan drabbat mig. Jag som sköter mig så otroligt bra med mat och handhygien, badar i sprit!
Jag tvättar alltid händerna som man ska minst 20 sekunder med tvål och vatten när jag kommer hem.

Jag har tur som inte är sjuk bara lite matt och får snyta mig hela tiden.



Nu blir det reklam! Så här satt jag tills maken kom hem med världens bästa nässpray. Han tycker
bättre om mig utan suddar.



Otrivin Comp, ingen nästäppa eller rinnsnuva, man är som frisk igen.

Nu på morgonen har jag även använt min älskade KitchenAid som är även en juicepress.


Så enkel att använda att man faktiskt gör det.


Frukost för en förkyld 51-åring. Jag pressade tre apelsiner till mitt glas juice, ganska många.

Var rädda om Er, kramar Ann

Linssoppa!

Kategori: Vegetariskt

En billig och nyttig soppa blev middag i två dagar hemma hos oss. Jag gillar att förbereda mat när man vet att man kommer hem sent och är helt utsvulten. Man spar faktiskt både tid, pengar och frustation.

Det finns massor av olika recept på linssoppa men det här är mitt eget.

Alla ingredienser kan man ta så mycket eller lite man vill av, så här gjorde jag.

2 palsternackor

1 liten rotselleri

3 potatissar

2 gula lökar

2 dl röda linser

vatten och buljongtärningar och oregano.

Gräddfil och citronklyfta till serveringen.

Skala alla grönsaker och tärna fint, koka i buljongen tills det blir mjukt, mixa lite inte helt slätt,
tillsätt linserna och oreganaon, koka ca 10 minuter. 

Färdigt att severa med ett gott bröd.



Enkelt och gott, lycka till  kramar Ann



Lax med chevre!

Kategori: Fisk

Farsdag blev väldigt lyckad. Min syster dök upp med fina presenter exklusiva strumpor och fint vin till pappa. Jag är nog lite för präktig och oglamorös har jag just märkt, han fick en rostfri pedalhink till badrummet av mig...men han blev glad.

Lax är nog en fisk som dom allra flesta gillar och det finns miljoner recept. Jag har provat många och det är svårt att misslyckas.

Här kommer ett som går snabbt och är väldigt gott.

Detta är till 2-3 personer, inte fler.

Köp en laxbit, filé ca 400 gram.

Mixa en burk cremé fraiche och en rulle chevre ca 200 gram. Inga lättprodukter!

Lägg fisken i en form och klicka chevreblandningen runt och dekorera mde små tomater. Man kan även ha i någon grön färsk krydda man gillar, basilika tex.



Färdigt efter ca 15 minuter i ugnen 200 grader. Kolla laxen efter 15 minuter, dela lite med en gaffel o se till att den är saftig men inte rå. Det kan ta lite mer tid beroende på ugnen.

Servera med ris, potatis, pressad potatis eller bara sallad. Erik och jag åt upp allt, synd att man inte får slicka formen, så gooooot.

Kramar Ann

Farsdag!

Kategori: Allmänt

En gammal tradition Farsdag firar man idag. Vi brukar inte fira men mina föräldrar gör det, en generationsfråga tror jag. Jag vill alltid ha Morsdag, varför vara snäll bara en dag om året.

Affärerna verkar gilla traditionen, massor av produkter att köpa till lilla far. Självklart skall min lilla gulliga pappa få ett paket, eller ska jag rita en tårta som förr....

Idag blir det kaffe hos föräldrarna vilket alltid är kul.



Jag tror vi firar både Fars, Mors och Barnensdag idag, eller hur!

Kramar till alla pappor! Ann

Pastastubbar!

Kategori: Kött

Jag gjorde en super enkel och galet god pastarätt som bloggaren Victoria i Bloggfamiljen tipsade om. Nu när snön yr och mörkret märks tycker jag det är gott med krämiga pastarätter.

Om man inte känner för att laga själv något gott , gå ut och ät. Jag var på PA & CO med tandläkarkompisar i går
kväll. Maten var helt otroligt god och stället är väldigt mysigt med kul publik.


Biff Rydberg åt jag, mums.

Pasta recept;

1 paket färska lasagnelattor
1 zuccini
Emmentalerost
Pastasås med smak, jag tog basilika.
Skinka eller kalkon
Bechamellsås

Bred ut lasagneplattorna på en skärbräda, det blir ca 3 lång bitar. Lägg på skinka, hyvlad ost och hyvlad zuccini.



Rulla sedan ihop plattorna. Hit kan Du förbereda, plasta in o lägg i kylen eller laga direkt.
Skär varje rulle i tre delar och ställ stubbarna i en form.


Nu gör Du en bechamellsås. Häll tomatsåsen på stubbarna och vita såsen runt och
riv lite emmentalerost och strö över.


In i ugnen i ca 200 grader i ca 30 minuter.



Servera med en god sallad.

Smaklig måltid, kram Ann



Smörgåstårta!

Kategori: Bröd

När vi kom hem från musikalen vid 21.00 var vi lite hungriga så då hade jag förberett denna smörgåstårta.

Det här receptet vet jag inte var det kommer ifrån men jag har haft det väldigt länge, ev. från min förra chef.

Smörgåstårta är väl riktigt 70-tals festmat. Vi hade det jämt vid födelsedagar, då köpte man färdig så husmor fick vila. Inte tänker jag vila jag fixar en själv, billigt och lätt. Man måste göra den dagen före vilket jag älskar.

Den här räcker till tre personer (stora bitar).

5 landgångsbröd som man skär kanterna av. (Brödet finns i frysen i affären) 

Fyllningar:

1. Bredbar leverpastej som mosas med lite mjölk (ca 2 msk), en halv burk pastej tog jag.

2. Hackad rökt/kokt skinka med hackad ättiksgurka.

3. Hackade räkor och majonäs.

4. Mjukost och en burk röd kaviar, stenbitsrom.

Mängden av allt är ca 1-2 dl så det täcker brödet och är lite höjd.

Garneringen är gräddfil och majonäs som man blandar, smaka av tills Du tycker det är gott. Bred det över hela tårtan och garnera. Nu kommer massor av bilder som visar hur man gör.


Fyllning 1.

Fyllning 2.

Fyllning 3

 

Fyllning 4.




Färdig skall nu packas in i folie.


In i kylen och låt stå i ett dygn, lägg något tungt (en mjölk) så tårtan pressas ihop.



Färdig. Självklart kan man garnera precis hur man vill ägg, lax, räkor, sallad, dill ha lite fantasi .
Den var så jättegod och dryck det blev bubbel.

Kramar Ann

We Will Rock You!

Kategori: Allmänt

I fredags var jag och Erik på musikal We Will Rock You på Cirkus. Det är den bästa musikal jag sett och jag har faktiskt sett en hel del både i Sverige och i London. Vi var helt överrens och jag är så lycklig som får gå en gång till i december med jobbet.

Vi kom en timme före föreställningen och åt tre tapas och drack ett glas vin i resturangen, det var after work.
Det var helt ok vin och tillbehör, väldigt mysigt.





Vi satt helt underbart bra, det kändes som man satt på scenen.



Sedan åkte vi hem och rockade loss med Queen musik, tillbehör blev en supergod smörgåstårta som jag gjort och god dryck.
Receptet kommer så Ni kan testa.

Kramar Ann

Groddar!

Kategori: Allmänt



Jag köper gärna groddar som jag lägger på mina smörgåsar till frukost, nu håller jag på att odla groddar själv.
Jag köpte ett groddhus på Brunnsvikens trädgård och en påse frön. Nu har jag testat och det börjar gro i mitt hus.
Huset kostar ca 80 kr och en påse frö ca 25 kr.



Groddarna skall ligga i vatten i 12 timmar sedan vänder man på huset och sköljer groddarna 2-3 ggr per dag.
Lite pyssel men kul om det lyckas. Det finns även plattor för att odla krasse. När jag var liten odlade vi krasse i bomull, det gick inte så jättebra.



Efter 6 dagar nästan klart.



En vecka har gått och groddarna är klara, jag är en trädgårdsmästare, tjoho!



Kolla vad gott det ser ut och nyttigt skall det var också, nu skall jag odla en annan sort, återkommer med bilder.

Kramar Ann

Ekströms smulpaj!

Kategori: Allmänt

Jag har testat halvfabrikat på paj, Ekströms hallon och björnbärspaj. Nu har jag sett reklam i månader för denna paj så jag måste testa.
Den är så enkel att göra att ett barn klarar det, priset är också bra ca 32 kr. Det finns flera olika sorter men jag gillar hallonpaj. Jag bjöd mina föräldrar på den och den blev godkänd. Jag tycker att den är helt ok för att vara halvfabrikat och så enkel att göra. Självklar är egen paj mycket godare men testa.
Man behöver en ugn och en form som tål värme, lätt som en plätt!











Jag serverade glass till, ICAs vanilj som var jättegod, den får högsta betyg av oss.
Jag har inte kollat hur många E-ämnen som finns i pajen eller glassen, det överlåter jag till andra.

Lycka till kramar Ann