MatmorsAnn

Livet är mat, mat är livet.

Valborg!

Kategori: Allmänt



Grattis kungen på 65-års dagen!

Svenska kungahuset är en lågprisvariant om man jämför med vad andra europeiska monarkier betalar för sina kungahus. Foto: Scanpix

Visst är han fin våran kung. Jag önskar Er alla en fin valborg med brasor, mat och god dryck.

Vi skall också äta lite gott.

Kramar Ann

Bröllop!

Kategori: Allmänt

Grattis Katie och William!

Enda felet med bröllpet är att det är på en fredag när jag arbetar, hur kan dom.
Jag älskar bröllop som ni vet och speciellt kunliga.

Jag får se reprisen.



Måste dricka i min fina mugg hela dagen.

Trevlig Helg, kramar Ann

Grillad lammstek!

Kategori: Kött

Vi har testat att grilla lammstek på vår Webergrill med indirekt glöd. Det var så enkelt och blev det godaste
lammet vi ätit någonsin, alla var helt överrens.

Jag tryckte i vitlöksklyftor i steken och massor med färsk timjan, salt, och peppar.

Vi grillade ca 3 kg och det tog 1½ timme, temperatur 65 grader. Sedan fick det vila ½ timme.

Till lammet blev det en gratäng:

1 kg potatis
2 gula lökar
1 vitlöksklyftaeller fler om man gillar.
1 fänkålsstånd
3 msk olivolja
4 dl vatten
2 dl vitt vin
2 msk kycklingfond, jag tog en buljongtärning.
3 msk smör
timjan
salt o peppar

Sätt ugnen på 225 grader
Skala potatis o lök, skiva potatis, lök, fänkålen och vitlöken tunt, varva i en form.
Blanda i oljan, timjan lite salt o peppar.
Sist häller Du över vin vatten o buljongen (löst i lite vatten), på med smörklickar.
Låt stå ca 40-50 minuter i ugnen.





Så gott igen! Gratänen är lätt att göra och lite roligare än vanlig med grädde (bättre för kroppen).

Lev väl! Kramar Ann

 

Tre förrätter!

Kategori: Förrätter

Sist men inte minst den goda rätten med sparris. Det skulle vara vit sparris men i Katrineholm fanns inte det.
Jag skulle inte stå ut att bo där man inte kan hitta råvaror som t ex vit sparris.

Vi blev även väldigt lunchsugna och försökte hitta ett fik utan smörgåsar med köttbullar och rödbetssallad,
men det gick inte. Då fick det bli grillkiosken mitt på torget, vilken upplevelse. Jag vet inte om det blev så
mycket bättre men betydligt billigare.

Anna Skipper behövs i Katrineholm!



Verkligen förfärlig syn men jag tryckte i mig allt, magen skrek av hunger och humöret var i botten.
Maken bara bad mig äta för att bli lite gladare igen, ha ha.

Nu till något mycket godare och nyttigare, sparris med citronmajonäs.

Koka sparris och gör en egen majonäs som Du har citron och dijonsenap i. Man kan även
blanda i citron och senap i en god färdig köpmajonäs.



Nu är det bara att dippa, så gott.

Vårkramar Ann

Tre förrätter!

Kategori: Förrätter

Påskhelgen blev jättelyckad och det är alltid kul när föräldrarna kommer.



Visst är dom söta.

Här kommer förrätt nummer två som jag bjöd på: färskost med rädisor.

2 dl kesella 10 %, salt, peppar och hackad gräslök blandas. Låt det gärna stå några timmar.

Fyll en fin skål och ringla lite olivolja på. Servera rädisor till.


Så enkelt och gott, testa!

Kramar Ann 

Tre förrätter!

Kategori: Förrätter


Nu har vi kommit hem från en jätteskön påskhelg på landet. Naturligvis blev det massor av mat och dryck.
Jag plankade Allt om Mat påsknummer, det blev så lyckat. Lite förändringar gjorde jag för på landet finns
tyvärr inte allt att köpa.

Det blev tre förrätter här kommer nummer ett:

Nässlor med pocherat ägg och lax.

Ut och plocka nässlor och det behövs inte var dom små, även stora går bra. Om man inte vet hur dom se ut
känn, dom bränns ordentligt, ha ha.

Rensa och förväll, hacka och stek dom i smör med lite salt och peppar.



Jag plockar med trädgårdshanske.



Nu skall som kokas i vatten i ca 10 minuter (förvällas).

Under tiden kokar jag upp 1 liter vatten och 2 msk ättika. Knäcker ett ägg försiktigt i och låter det ligga i
vattnet ca 3-4 minuter. Tag upp med en hålslev. Pocherat ägg.

Lägg dom stekta nässlorna i ett fint glas och lägg på ägget, dekorera med en bit rökt lax.



Det blev så gott och enkelt, en riktig vårrätt.

Varma kramar Ann

Påsk!

Kategori: Allmänt

         
          Jag  vill önska Er alla en skön påsk helg!



Nalle Puh Påsk 2




Jag skall shoppa mat inför helgen, det blir grillad lammstek med tillbehör. Jag har köpt en stek med ben
skall bli kul att testa på grillen.

Recepten har jag tagit från Allt om Mat. Jag återkommer med bilder, om det blir bra, ha ha!

Nu önskar jag Er alla en skön påskhelg och jag ska försöka blogga lite o visa Er vad jag gör.

Kramar Ann

Varm smörgås!

Kategori: Allmänt


Min mormor Alice gjorde alltid en så god varm smörgås hon bjöd os på. Den är fortfarande
favorit hemma hos oss.

I helgen gjorde Erik o jag dessa till lunch.

Vitt bröd med kaviar och finhackad purjolök på. In i ugnen ca 200 grader i 5-10 minuter.
Under tiden steker man ägg, jag vill inte ha vändstekt men det vill Erik.
Ut med smörgåsarna och på med ägget, njut.



In i ugnen.



Färdiga, enkelt, mättande och gott.

Lycka till kramar Ann

Lunch!

Kategori: Bakverk


Gissa vad vi brukar äta till lunch på jobbet? Macarons såklart, i olika smaker.

Ett bra ställer att köpa macarons på är Pont Nouveau på Nybrogatan 38. Massor av olika smaker, vi åt passionsfrukt, choklad och champagne. alla var så goda, favoriten blev för mig passionsfrukt.
Dom har alltid 12 olika smaker och 3 smaker ändras efter säsong.



Man kan äta mat också.





Visst är dom fina. Vi blev väldigt nöjda och mätta.

Kramar Ann

Pasta med svartrötter!

Kategori: Vegetariskt


I tidningen Laga Lätt fanns ett så gott recept på pasta med svartrötter. Man använder svartrötter för sällan,
det är så gott och enkelt att laga.

Det här är en bra vegetarisk rätt och även med kött, riktig bjudmat.

4 personer

4 hg pasta t.ex tagliatelle
6 hg svartrötter
½ citron
50 gram smör
parma eller seranoskinka
parmesanost
salt och peppar

Koka pastan.

Skala svartrötterna med potatisskalare och lägg dom genast i vatten med citron, annars blir dom mörka.
Koka som mjuka i lättsaltat vatten, ca 20 minuter.

Smält smöret gyllenbrunt och ta bort bottensatsen (lite grumligt i botten). Lägg i svartrötterna, häll över pastan.

Servera med parmesan o sallad.



Skala o dela i mindre bitar och ner i citronvattnet.




Jag pepprade o flingsaltade över, sedan parmesanost, riven eller hyvlad.



Gott va!

Kramar Ann





Ny dator!

Kategori: Allmänt


Dagens rosor går till Martin som hjälpt mig att beställa ny dator. Han är så duktig och vet vad jag behöver och
inte behöver. Han kan oss mammor.

Jag är sprudlande glad och hoppas den kommer till påsk så maken kan få pyssla lite.


Tack underbara gulliga Martin, PUSS!



Så blev det även en ny strykbräda eftersom min föll ihop just när jag fick lust att stryka. Det var bara att
åka Solna Centrum och köpa en ny fin. Detta mönster blev det, fint va!



Blev en billigare affär än datorn.

Ha en underbar söndag i solen, det ska jag ha.

Kramar Ann
 

Ny skärmsläckare!

Kategori: Allmänt



Men vad händer, jag är absolut inte ett dataproffs men min dator lever sitt eget liv, snart köper jag en ny.

Innan jag hunnit tänka har den bytt skärmsläckare till denna....



En jättevåffla, passar mig bättre än en kärleksbild på mig och Erik tycker datorn.



Håller med varenda ord, nu blir det glass, så hjälper jag Östersjön också.
Denna söta bild och uppmaning fanns på toaletten Ica Maxi.

Trevlig fredag och ha det underbart alla mina vänner, Kram Ann 

Kaffesump!

Kategori: Allmänt

Vet Ni att man kan gödsla med kaffesump. Kaffekedjan Starbuck säljer sin kaffesump för att man skall kunna gödsla med den. Vilken idé!

Om man nu vill gödsla, vilket jag vill så ska man inte ha kaffesump i grönsakslandet eftersom
den har en lätt försurande effekt. Strö runt blommor, hallonbuskar mm. Sniglar och harskranklarver avskyr
doften, så bra.



Min sump som skall ut runt rosorna. Självklart räcker det att gödsla på våren även med sumpen.
Resten av året blir det komposten.

Om Ni är i London besök någon park. Vi promenerade i Regen´s Park och såg på alla blommor och träd som blommade för fullt just nu. Det fanns massor av fina duvor och söta ekorrar, Ni märker att jag är 50+, är i London och kollar duvor.

Några smakprov:



Så en glasspaus vid ett underbart litet hus med hemgjord hallonglass.



Inga problem för fru Forssell att trycka i sig godsaker, maken drack endast kaffe.

Blommiga kramar Ann

Soppa!

Kategori: Allmänt

Hallo, alla mina kära läsare.

Så har den fina insnöade, nu upptinade cykeln börjat åka omkring i Uppsala igen. En liten punktering
lagad för 125 kroor och nu går (åker) allt mycket fortare. 




Andrea har mormors gamla cykel från 70-talet och enligt morfar görs inte den kvaliten längre.
Tur att han inte sett vinterförvaringen, men vem kan ha en cykel inne?
Grattis Andrea Du har tur Du, kvalitetscykel från Crescent.



Om Ni har bråttom testa denna supergoda soppa från Kelda. Den var lite styrka i men inte
för stark, dom har lyckats jätte bra. Nu ska jag åka och köpa, morgondagens lunch.

En förpackning är 2 mindre tallrikar.

Kramar Ann.

Sushi!

Kategori: Allmänt

Heathrow är en otroligt stor flygplats men byggd så man känner inte av det. Vilket utbud på smink, dryck, choklad, ja allt, tom god mat att äta.

Vi äter alltid innan vi flygresan för oftast är det inget bra som serveras på planet, skönare att kunna koppla av, om man kan.

På Heathrow åt vi supergoda sushi och på ett väldigt kul sätt. Små tallrikar med olika kombinationer åkte på ett band runt bordet. Tallrikarna var i olika färger och det var priskoden. Alla oranga kostade ett pris, alla svarta ett osv.
När man ätit klart räknades tallrikarna och man betalade, så bra och kul.

Man fick även beställa varma japanska rätter tex dumplings, även dom var färgkodade. Det var billigt att äta där och kul, missa inte det.


Så här far maten runt och Ni ser färgade tallrikar.



Man har egen Soja, syltad ingefära och vatten vid varje plats. Man har tid på varje tallrik
så det finns inga gamla som åker runt.



Dessa tre kombinationer åt jag och blev proppmätt.


Klart jag kan äta med pinnar, inga problem.



Så har vi ätit färdigt!



Så här heter stället och ett tips den här finns även på Selfridges på Oxford street. Kanske på andra ställen
också, kolla på nätet. Verkligen prisvärd. Andrea åt några av de godaste sushi hon ätit, expertutlåtande.

Ha det bra i vår värmen, kramar Ann

Landet!

Kategori: Allmänt

Så blev det premiärbesök på landet. Våren är en underbar tid man har längtat så efter ljus, sol och dofter.
Jag håller med Karin Boye, det gör ont när knoppar brister. Det känns i hela kroppen när man ser våren.

Vi har bara sommarvatten, ca 1 maj- 14 oktober beroende på klimatet. När det gäller matlagning så
blir det inga storkok utan det blir grillning med enkla tillbehör, så lite disk som möjligt.

Fläskfilé marinerad i Caj P, senap och ketchup. Tillbehör sallad och färdig potatisgratäng.

Lite mysfika i solen är aldrig fel. Våfflor (färdig smet Icas egen frasvåfflor) hemgjord sylt o grädde.


Utegräddning! Ser Ni mina fina röda korta gummistövlar, La Crosse, inga Hunter här som alla andra.



Tur att man har stövlar för nu vimlar det av små söta ormar, en huggorm. Jag höll mig på avstånd.




Loppisbesök såklart och två fynd. En duk 70-tal så härlig, 5 kronor och ett fint armband 45 kronor.





Otroligt arbetat armband, så fint.

En kul och god helg som Ni ser, Kramar Ann

London!

Kategori: Allmänt

Jag älskar London och vill tillbaka snart. Här kommer några små smakprov av det som jag blev så förtjust i.

Vad sägs om dessa små minicupcakes från Selfridges, jag bara fotade köpte inte, tänkte på min kropp.



Bara färgerna gör mig lycklig, undrar om dom är goda?




Fina små minisushi som var jättegoda enligt Andrea, fanns att köpa i en lunch "take a way".



Så här såg det ut på en toalett jag besökte på en resturang, så fint med tvål och handlotion, me like.



Frukt i ett stånd på Oxford Street, så snyggt och vilka fina söta frukter.

Man får mycket härlig inspiration av att resa och se. vi är alla överrens om att vi fick en vårkick.
jag återkommer med lite London.

Kramar från en otroligt pigg matmorsAnn!

Nalle Puh!

Kategori: Allmänt



Man läser och hör varje dag om att människor mår dåligt och känner sig nere av olika skäl.
Jag vill ge Er alla tips tänk som Nalle Puh, det finns ingen klokare liten björn.



Man är aldrig nere med en ballong!




Visst låter det enkelt, men man mår bättre med positivt tänkande och ge glada tankar till din omgivning
då får Du glada tankar tillbaka.
Bry Dig om Dina vänner, ring eller smsa något bra.

Ha en underbar helg och var rädda om varandra. Kramar Ann.

Pasta al forno!

Kategori: Kött

Pasta al fornao är så gott, men man glömmer att göra den rätten för man gör lasagne. Det är samma rätt men
man har penne istället för lasagneplattor.

Även detta recept finns massor varianter på, varje husmor har sitt eget, även jag.

Jag kände mig som en riktig italiensk bondmora när jag gjorde min jätte form, talade italiensk för mig själv.
Jag kan många bra ord, basta, ciao, bonanotte, bella mm. När jag sjunger med i italienska sånger känns det som jag faktiskt kan tala flytande, eller...

Jag kokade ett paket penne al dente. Under tiden gjorde jag köttfärssås med lite rödvin i men ingen grädde.

Eftersom jag är lite lat så köpte jag färdig Kelda ostsås på tetra istället för att göra egen.



Minidunken i mitten är rödvin, festis storlek.



Varva pasta, köttfärsås och ostsås men bara i två lager.



Färdig för ugnen och med riven ost på. Ca 225 grader hade jag i 30 minuter.



Gyllenbrun och klar att äta, det som blir kvar blir matlådor i frysen.

Ciao Ann. Håll ihatten för idag ska det storma!

Potatisbullar!

Kategori: Vegetariskt

Jag gjorde mängder med potatismos (min syster Birgitta läser pottmos) och det blir inte gott att frysa in. Så det blev gamla hederliga potatisbullar med lingon, så gott.

Jag vet att det är massor av kolhydrater och socker men vad gör det ibland. Det bästa är väl att man tar reda på sin mat och inte slänger, bra försvarstal va!

Jag hade ca 5 dl potatismos som jag blandade i 1 ägg, ca 1½-2 dl vetemjöl, lite salt och mald muskotnöt (kan uteslutas). Det blev 8 stycken, lagom för två personer.

Blanda i hop så det blir en "stadig smet" inte för lös och inte för tjock.
Klicka ut smeten med två skedar och forma till plättstorlek i en stekpanna med smör. Stek gyllenbruna.





Jättelätt gott och vegetariskt om man inte vill ha stekt bacon till.

Idag var jag och fikade hos mamma o pappa, nybakade vaniljbullar med kaffe, Ni fattar resten.



Bullar till tre personer!



Vems tallrik hade tre bullpapper, helt rätt min.
Jag är sockerbombad just nu, pigg som en.... 

Kramar Ann



Smaklökar!

Kategori: Allmänt

Jaha, då har jag lurat Er alla med smaker som jag tydligen inte känner.

I helgen drack jag en ny juice som jag köpt, Kiviks finaste längtan. Jag och Andrea hällde upp varsitt stort glas, drack och njöt. Då säger jag till Andrea vilken underbar hallonsmak, känns som solmogna hallon från landet!!!!

Andrea bara stirrade på mig med stora ögon.

Läs vilka smaker det är äppel, jordgubb och blåbär. Jag kände inte det, mina smaklökar är förstörda.




Tur att jag har så snälla tjejer och killar omkring mig, se här bara vad jag blir bjuden på.



Killen jag är gift med bjöd på glass, smält Toblerone och vispgrädde, så goooootttt!



En present från världens snällaste chef, choklad från Ryssland. Visst är det fina
omslag.

Så här har jag det om dagarna, hoppas Ni har det lika bra. Ska berätta vad det smakade om Ni tror på mig.

Vårkramar Ann

Snygg paj!

Kategori: Allmänt

Jag gillar pajer i alla former och formar men den senaste jag gjorde blev riktigt snygg.

Jag gjorde en helt vanlig pajdeg, köp annars en smördeg på rulle. Fyllningen jag gjode var stekt purjolök
och bacon. Jag köpte västerbottensost och hade ett ägg per dl mjölk till själva fyllningen, salt peppar o färsk timjan.



Jag fyllde en vanlig springform.



In i ugnen!



Visst blir pajen mycket finare när man ser kanten, tycker jag.

Middagen serverad och blev godkänd.

Så här blev vår charkmiddag i fredags, gott och lyckat.




Kramar Ann

Krogvecka!

Kategori: Allmänt

Kära vänner Ni måste passa på att ut och äta 8-17 april. Det är nämligen krogveckan soch det innebär att man
får äta två rätter för 200 kronor.

Det är 180 krogar runt om i Sverige som har detta erbjudande. Man måste boka bordet på internet
www.bookatable.com för att få detta erbjudande. 

Några av krogarna är Melanders fisk, Riche, Pontus och Dionysos på Bondegatan 56 som Erik och jag var på för några veckor sedan. Jättgod grekisk mat med trevlig personal.



Meze för två som var fantastisk, bästa vi ätit.



Lamm i dragonsås som var ljuvligt god.

Ha en bra lördagkväll, kramar Ann.

Androuet!

Kategori: Allmänt

På Nybrogatan 6 i Stockholm finns en underbar ostaffär som jag gärna besöker, Androuet. Personalen är så underbar och det känns som man är deras viktigaste kund fast man köper en liten bit ost.

Man får även väldigt goda tips vad som passar till en buffé eller till en "charkmiddag" som jag skall ha ikväll.

Vi skall äta massor av olika charkuterier, paté, oliver, grönsaker, jordgubbar, bröd, ostar och till det rödvin.

Nu skall jag visa vad jag köpte för ostar.



Från vänster i bild:
en färskost (min favorit) St Marcellin i kruka.
en Brie de Melin
en hårdost Napoléon

Jag köpte även deras otroligt goda franska yogurt (16 kr st).

Hur har Ni det med skolfranskan, vad har jag köpt för smaker.

Fredagar är veckans bästa dag när det gäller mat, då skall man ha plockmat i mängder.

Efterrätt blir det glass i stora lass, kolla här.

Då ska jag duka o öppna vinet. Ha en underbar kväll massor av kramar Ann.