MatmorsAnn

Livet är mat, mat är livet.

Varm lunchsmörgås!

Kategori: Allmänt

 
 
En varm lunchsmörgås är alltid gott och känns lite som mat. Polarkakor är alltid bra att ha i
frysen och så goda att värma.
 
Vi tog smör massor av god ost, tomater och färka kryddor från mitt land. in i ugnen på grill
225 grader ca 10 minuter, klart.
 
Det blev även en paddlingstur igår som var så mysig med fika på en strand. Sedan hem till arbetet
dvs maken jobbade och jag slöade.
 
Vi ska lägga stenar utanför vår entré så han gräver och fick även ett lass stenmjöl. Vilket slit, han är
otroligt duktig och stark. Jag går omkring som en prinsessa o äter smulton och bjuder på vatten.
 
 
 
Det ser lite bränt ut på bilden men kameran ljuger.
 
 
Visst ser det mysigt ut.
 
 
Här kommer lasset med stenmjöl, undrar om det går att baka med, ha ha.
 
Grannflickan en liten "plutta" ger Erik glada tillrop vilket uppskattas.
 
Han det bra och kramar Ann

Färsk potatis!

Kategori: Allmänt

 
 
Ni som följt min blogg vet att jag planterade potatis efter att ha förodlat i tetrapak. Det var det
bästa jag gjort i odlingsväg. Potatisen blev klar till midsommar precis som man vill.
 
Det går jättbra att göra dett även om man bara har en balkong. Stadsodling som man pratar
så mycket om, planera till nästa år.
 
Jag köpte en tidig sort som var tålig mot det mesta och vacker som ägg.
 
På midsommarafton hade vi egen potatis till sillen.
 
 
 
 
Två sättpotatis gav denna skörd i en kruka.
 
Ha en bra och solig dag, kramar Ann

Crepes!

Kategori: Allmänt

 
Nu har man tid att stå vid spisen och göra tex crepes som är så gott. Det är ju lite pyssligt eftersom
man måste göra fina och hela pannkakor.
 
Jättebra mat att göra till många eftersom man kan förbereda redan dagen före och bara värma i ugnen
när det är matdax.
 
Jag gjorde crepes med räkfyllning, svampfyllning är också gott.
 
Gör vanliga pannkakor med lite extra salt i. Gör sedan en vit sås och lägg i massor av räkor och dill.
Jag brukar köpa frysta skalade räkor för att slippa skala, lite mindre jobb.
 
 
 
 
 
 
 
Hit kan man förbereda dagen före. Så nästa dag in i ugnen ca 200 grader i 20 minuter.
 
 
Färdiga att äta med god sallad till.
 
Kramar från Ann
 
 
 
 
 
 
 

Regn!

Kategori: Allmänt

 
Men vad är det för semesterväder, bara regn. Det här vädret är som gjort för att gå upp i vikt, tröstäta
är det man får göra.
 
Jag har just bakat chokladsnittar som jag gjorde förra sommaren, gott att ha till kaffet.
 
Det händer inte mycket här på landet, fåglarna är som galna och frun fryser.
 
 
 
 
Trodde inte jag skulle behöva denna dryck men det blir nog en ialla fall.
 
Kramar till Er alla med hopp om väderbättring, Ann
 
 
 
 
 

Hjo!

Kategori: Allmänt

 
 
Vi gjorde en resa runt Vättern i förra veckan med nattstopp i Hjo. Jag har aldrig varit i Hjo och det
var en positiv överraskning, vilken underbar liten ort. En riktig trästad som ligger precis vid vattnet.
 
Vi nattade över på ett Bed & Breakfast som hette Röda Stallet, 750 kronor för en natt i ddubbelrum
med frukost. Jättefint med trevlig personal, tre hundar som bidrog till stämmningen, bra frukost nära till "city".
 
Vi tog hämtpizza till middag och åt på var veranda. Det fanns massor av fina krogar att äta på med vi hade
inte lust att gå ut.
 
Vi köpte med oss hem massor av godsaker, sill, inlagd strömming, rökt sik, rökspån mm mm.
Jag ÄLSKAR matresor.
 
 
 
 
Jag dricker vin i en kaffemugg, så gott, ha ha.
 
 
Här serveras fukost.

Glad Midsommar!

Kategori: Allmänt



Jag vill önska Er alla en glad midsommar med mycket mat, sång och dans.

Vi ska mysa utan vår unge så det blir ingen dans. Jag älskar att sjunga och dansa runt stången.
Vi ska äta massor av god mat som vi köpt på vår resa runt Vättern.

Vi var i Hjo och sov över på ett Bed & Breakfast, så bra. Jag ska berätta och visa Er allt.

Nu ska jag förbereda dagen. Två fina bilder på Andrea 11 månader (jag har fotat av dom därav
kvalitet).





Vår prinsessa Andrea gillade mat, syns.

Jättekramar Ann

Sillpaket!

Kategori: Allmänt


Så är det dags för lite sill nu när det är midsommar, tycker jag. Vi lagar gärna sillpaket på grillen
eller i ugnen.

Det här är en bra rätt att förbereda och laga till många gäster, severa gott bröd och ost till.

Matjesill finns ganska billgt och mängder med extrapriser, bara att prova sig fram till en favorit.

Koka potatis som får svalna eller ligga i kylen till nästa dag.

Koka även 1 ägg per person eller 2 ägg om man har en hungrig man, som jag.

Skär salladslök eller purjolök i små bitar, skiva tomater även 1 per person.

En burk matjesill till två personer, skär i mindre bitar. Spar spadet!

Titta på mina bilder så förstår Ni.







Fördela ingredienserna i folieark, häll på 1 msk av sillspadet och 1 msk smör eller grädde.
Vik ihop till ett foliepaket och på grillen eller in i ugnen ca 15 minuter.



Servera på en tallrik så gästerna får öppna själva, så jättegott.

Vi gjorde även efterrätt i foliepaket. Vi hackade frukt jordgubbar, äpple, banan och nektarin.
Vi lät det koka ihop ca 20 minuter och åt glass till.

Lycka till, lätt som en plätt!

Var tror Ni jag är?



Svaret kommer i morgon, stor kram Ann

Stuvade morötter!

Kategori: Allmänt


Passa på att köpa alla goda grönsaker som nu börjar komma. Morötterna är en favorit
hos mig, bara skrubba och äta eller laga.

Jag stuvade mina till kalvfärsbullar. Gör en vanilg vit sås, slanta morötterna och
koka dom ca 10 minuter. Blanda allt och låt gärna stå i 15 minuter så det gottar till sig.

Jag använde kalvfärs istället för köttfärs, mycket godare och lite dyrare men värt
varenda krona.

God sommarmat och bra mat för två paddlare som är bushungriga defter dagens utflykt.








Nu ska vi på utflykt igen, kramar Ann

Auberginegratäng!

Kategori: Vegetariskt


Om Ni undrar varför jag dröjer med inlägg eller det inte är något så är det internet här på
landet. Jag har Tele2 mobilt, funkar bra men den här sommaren sämre.
Vad jag är bortskämd med att det alltid går så snabbt hemma. Jag får nog coola ner lite.
Erik tycker att jag är dom en Duracellkanin, ha ha.

Jag gjorde en jättesmarrig gratäng till mig och Andrea förra veckan, ät den som middag eller
till en köttbit, lamm passar super.

Jag tror att receptet är ett Anna Skipper, då förstår Ni att det är bra för kroppen och magrutorna.

Imorgon ska jag och Erik paddla Hjälmare kanal. Vi har varit och tittat var vi kan lägga i våra kayaker.
Det är så vackert och inte en krusning på vattnet vilket passar mig.

Recept 4 personer:

2 auberginer
1 burk finkrossade tomater eller annan god tomatsås.
2  stycken mozzarellor
en bit riven parmesan
en kruka basilika, hackad
olivolja

Skiva auberginerna i lagom skivor, salta på dom och lägg på en tallrik under tryck i minst ett par timmar.
Går att göra kvällen innan.
Man vattnar ur dom.

Smaksätt tomatsåsen med salt och peppar.

När det gått två timmar torka av auberginskivorna och stek dom i olivolja.
Varva aubergine, tomatsås, riven parmesan, mozzarellabitar och basilika.
Två varv gjorde jag.
In i ugnen 200 grader i 45 minuter, klar.

















Den blir så fin, riktig bjudrätt.

Ha det bra och var rädda om varandra, kramar Ann

Landet!

Kategori: Allmänt



Det är idag som man känner att man har semester, söndag och vi stannar på landet.

Inatt har det varit åskväder, det gillar inte Fru Forssell. Tur man har en man som är lugn och
trygg när man själv flippar ut. Jag låg nog mer i hans säng än min och var varm som ett element.
Värmen berodde på skräcken eller kanske åldern...

Igår kväll var det så soligt och fint, vi tog en promenad och jag plockade blommor.



Erik målade och jag spelade och sjön Per Gessle "En händig man" mycket passande.
Tändk vad lite färg gör mycket.




Jag for även runt med trimmern och tog bort massor av slyr och gräs, nu är det riktigt
snyggt på tomten.

Ha en bra söndag, solen kommer till oss vid 14-tiden, så blir det KAYAK, tjohooo!

Kramar Ann

Semester!

Kategori: Allmänt



Idag jobbar jag sista dagen sedan semester, hur skönt som helst. Nu lämnar jag stan till ungdomarna
som kommer att bo i lägenheten.

Självklart kommer jag att bjuda Er på massor av tips och recept fast från landet.

Jag har bla gjort en supergod medelhavsgratäng som kommer i nästa vecka, passar till
grillat eller som den är.





Jättekramar och trevlig helg, Ann

Små tips!

Kategori: Allmänt


Lite små tips på nyheter som jag ska testa och har testat. Någon tyckte att allt jag gör blir så
lyckat och så gott, maken jublar och dottern ramlar av stolen av lycka osv. Självklart gör jag
skitäcklig mat och misslyckas men hur kul är det att se det på bloggen.

I kväll ska Ni inte göra denna middag, misslyckad! Nej jag tänker fortsätta att ge Er bra och goda
recept, misslyckade får Ni göra själva på egen hand.

Jag har testat en ny Erik gucka, jätte god gubbröra. Ta ett tunnbröd smör,a på
med röran, rulla ihop och skär rullen i små bitar (som en rulltårta). Gott som förrätt.

Servera annars på en bit knäckebröd eller kavring och en dillkvist på, mums.










Bra mjölkfritt att steka i.




Från reklamen i T-banan. Nu ska Andrea få testa, jag återkommer med hennes
smakpoäng.

Ha en bra torsdag, jag har nu en dag kvar till semester, tjoho!

Kramar Ann

Korvgryta!

Kategori: Kött



Lite nyttig mat för kropp och själ kan behövas. Själv tänker jag på att bikinin skall på eller våtdräkten,
vore inte snyggt med bilringar runt magen.

Jag har tipsat tidigare om att det är så gott och nyttigt med blomkålsris till isället för vanligt ris. Ni vet
väl att Jasminris är det sämsta riset, bilringarna växer bra på det.

Jag köpte fin kycklingkorv välkryddad, det finns massor av bra korv välj en favorit.

Recept.

1 hackad lök
några korvar
1 burk god tomatsås, finns mängder med goda och olika prisklassser.

1 blomkålshuvud

Hacka lök och stek med korvbitarna, häll på tomatsåsen och smaka av. Jag behövde inte tillsätta
några mer kryddor.

Låt koka ihop ca 5 minuter.

Riv blomkål på rivjärnets största hål.

Koka upp vatten och salt, i med blomkålsriset 2 minuter, sila av, klart.















Ser väl gott ut. Jag kan tala om att det var väldigt gott.

Ha en fortsatt bra onsdag i solen, kramar Ann

Coleslow och salsa!

Kategori: Vegetariskt


Nu är det grilltider och man behöver lite goda tillbehör. Jag brukar göra en vanlig klassisk coleslow
och salsa.

Jag river morötter och kål på min mandolin. Ni kan riva morötter på rivjärn och vikål med osthyvel,
så gjorde jag innan jag hade en mandolin.

Jag blandar 1 dl creme fraiche, ½ dl majonäs, 1 msk dijonsenap, salt och peppar.
Blanda allt och låt gärna stå några timmar gärna över natten.








Salsa är också lätt att göra och kan användas till så mycket. Blir det över frys in.

Jag använder bra burktomater, dom dyrare är bättre kvalitet och godare.





2 burkar krossade tomater
1 hckad gul lök
chili efter smak och styrka
2 vitlöksklyftor
1 lime, endast saften
1 msk honung
salt och peppar

Blanda allt och koka i 30 minuter, serveras varm eller kall. Gör den dagen före så den får gotta
till sig.

Nu är det bara köttet kvar. Den 19 juni öppnas Kötthallen i Sundbyberg som ska bli något alldeles
extra. Värt att gå dit tror jag.

Ha det bra och kram Ann

Centralbadet!

Kategori: Allmänt


Jag och Andrea har varit på Centralbadet och haft det så skönt. Det är jättefint och finns massor
av sköna små vattenbad att njuta i.

Dom har även en takterass som man kan träna och sola på. Även fantastisk mat kan äta där, inte
billigt men gott. Vi unnade oss två rätter som vi delade på.

Dit vill jag snart igen med maken. Man måste ha två timmar på sig för att hinna med att njuta
men man kan vara där hela dagen.

Vi tog ett paket där man fick låna badrock och handdukar.







Sill och skagen tallrik med bröd och sallad, mums.















Fint, eller hur.

Kramar Ann

Högtalare!

Kategori: Allmänt



Ni som blev nyfikna på Andreas paket, här kommer innehållet.

Från Designtorget, en liten högtalare till iphone eller datorn. Ljudet är så bra så även priset, 199 kronor.
Högtalaren finns endast på Designtorget, deras egen design.

Den finns i fem färger och laddas genom datorn, inga batterier.








Något vi alla behöver, musik. Jättebra present till alla.

Ha en underbar helg, kramar Ann

Studenter!

Kategori: Allmänt



Härligt med studenttider, lite sommar eller....

Jag var och tittade när Östra Real sprang ut, solen lyste lite och doften av öl spred sig över stan.

Undomarna är helt galna i att spruta öl på varandra och andra, tydligen otroligt kul.
Ölen flödade till deras flak, käcka föräldrar hjälpte till.

Många roliga plakat på flaken, som denna ha ha!











Blev lite sugen på öl jag med fast att dricka, jag tog min öl i handväskan.




Andrea slutat för terminen, nu är det bara 1 år kvar till examen. Klart att hon
måste få en present. I morgon får Ni se vad som finns i paketet och på tallriken.

Ha en bra dag, kramar Ann

Mysdag!

Kategori: Allmänt



Jag och Gullan var ute på lunchen och köpte korv på mitt favoritställe på Nybrogatan.

Vi hann även med att titta in på Drömhuset som säljer så söta klänningar design Pernilla Wahlgren.
På Eden såg vi söta tofflor för 38 kronor i olika tyger och färger.











Ha en underbar Nationaldag, ut och mys med familjen.



Den är vacker, eller hur.

Kramar Ann

Grillad benfri kotlettrad!

Kategori: Kött



Jag var på CityGross och handlade kött, dom är kända för sitt fina kött. Jag håller verkligen med köttet
är så mört och fint. Bättre än ICA, sorry min favoritaffär.

Jag köpte benfri kotlettrad skar en ficka i och fyllde med Kvibille gräddädelost, salt, peppar och på
grillen med indirekt värme (kolen vid på sidorna och ej direkt under köttet).

Min bit tog ca 50 minuter och sedan 10 minuter i folie så köttsaften stannar.

Jag hade kokt svensk färskpotatis och en stor sallad till. Vill man ha extra sås så är en bea gott till.

Passa på att göra en stor bit och ha mat i flera dagar.









Jag band ihop steken med bomullsband.



Vilande stek.



Tagit bort snöret och skurit upp, osten flyter ut och det är sååå gott.

Testa till helgen billigt och gott.

Kramar Ann



Kola!

Kategori: Bakverk


Jag berättade för Er att jag har gjort supergod kola. Receptet hittade jag i SvD och det är från
Pärlans kola som numer ligger på söder i Stockholm.

Jag har alltid älskat kola som är mjuk inte så den fastnar i tänderna. Kola är en mardröm för
tänderna som Ni förstår men man kan ju suga tills den blir riktigt mjuk och god.

Det här receptet var enkelt och blev en lagom sats, kul att göra.

Ca 40 st kolor.

3 dl socker
1 dl glykos
80 gram smör
2 dl grädde
5 msk kakao

Kakao, nötter, kryddor, pepparmintsolja, havssalt, lakrits eller annan smaksättning.
Jag smaksatte med kakao, jag tog 3 msk men nästa gång tändker jag ta 5 msk för mer smak.

1. Koka socker och glykos i en gryta till 175 grader. rör försiktigt då och då.

2. Hetta samtidigt upp grädde, smör och kakao i en annan kastrull.

3. När sockerblandningen är 175 grader häll då i blandningen av grädde, smör och kakao.
Det kommer ryka och fräsa ordentligt så ha en sked med LÅNGT skaft, bränn Er inte.
Inga barn i närheten!!!!!!

4. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och koka upp till 120-124 grader. Gör kulprov.
Häll en klick kolasmet i kallt vatten och känn och smaka hur Du vill ha den.
Jag tog 120 grader, blev perfekt.

4. Häll upp smeten i en form. Jag tog bakplåtspapper i så kolan inte fasnade. Låt svalna i
någon timme, skär upp i bitar och packa in i papper.
Jag använde mellanlägg för smörgåsar som finns klara att köpa, tillklippta bakpapper kan
man säga, så enkelt och bra.



Köpte glykos på CityGross finns överallt, står bredvid sirap.



Sockerblandningen kokar med digitaltermometer i. Ska bli bärnstensbrun.



Chokladblandningen skall smältas ihop.



Här blandas de båda rörorna och det är supervarmt och fräser.



På den varma plattan igen och kokas.





Jag gjore färre kolor för jag ville STORA kolor. Känns bättre att äta en istället för tre,
lura sig själv heter det, ha ha.










Fin skål med goda kolor.

Testa och njut, kramar Ann


Socker!

Kategori: Allmänt



Vilket jäkla väder och det är juni. En riktig sockerdag.

Jag har redan tryckt i mig en stor gräddbulle och gör nu kola, recept kommer.

Jag har aldrig lyckats med att göra kolan men nu har jag hittat ett kanon recept, mums.









Hela bullen var fylld med grädde (LCHF) kanske lite mycket men otroligt god.

Snart blir det bastu och varmdusch.

Varma kramar Ann

Räksallad!

Kategori: Allmänt



Jag fortsätter leka sommarvärme fast det är ju lika kallt som i vintras.

Jag älskar räkor i allt, sallad, guckor, sås mm. Det blev räksallad med egen dressing till.

Jag brukar göra dressing som är lite stark, 2 dl gräddfil, 3 msk tomatpuré, ½ dl majonäs,
salt, peppar och chilikrydda efter smak.

Det blev ungsrostad levain med ringlad god olivolja på, mums.



När dom är färdigrostade ca 10 minuter dela skivorna i mindre bitar.






Jag har en helt underbar teakskål som vi ärvt efter Eriks föräldrar, den älskar jag
att servera sallad i.


Ha en underbar helg, kramar Ann