MatmorsAnn

Livet är mat, mat är livet.

Spike!

Kategori: Allmänt



Ni kommer väl ihåg Spike i filmen Notting Hill, min absoluta älsklingsfilm. Jag har köpt likadana
kläder som honom, dvs en våtdräkt men cyklop hade jag redan, ha ha.

Jag skall ha min kayakdräkt när jag paddlar, jag avskyr kallt vatten vilket Sverige alltid bjuder på.

Kolla, svårt att ta bild på sig själv men Ni ser väl likheten eller ser jag mer ut som en korv kanske...



Jag!


Spike!

Jag passade på att handla lite formar på ÖB idag.

En muffinsform med flera små istället för min med stora. En kakform som är lite mindre än
den vanliga så man kan få höga fina kakor, återkommer med resultat.

Jag har testat Keldas nya soppa, gazpacho som man äter kall.
Den var helt ok men ingen upplevelse. Jag kommer inte att köpa den igen om jag inte
måste. Det finns andra märken i liter förpackningar som är mycket godare och mer smak.




Ha en bra dag, nu ska jag testa dräkten i badkaret tror jag, ha ha

Kram Ann

Bosse Rappne!

Kategori: Allmänt



Igår kväll var jag och Anki på inspirationskväll hos Bosse Rappne, Ulrikdals slottsträdgård.
Det var en jätte trevlig och kul kväll. Vi fick massor av tips om allt från växthus till jord.

Bosse Rappne är en person som är rädd om miljön så även där fick vi råd, sluta köpa alla konstiga
gödningsmedel som förstör vårat grundvatten. Han tipsade även om självgående gräsklippare, dom
sköter gräsmattorna precis som man ska, klippet ska ligga kvar och klipp inte för kort.

Tydligen har man även märkt att dom som har dessa gräsklippare blivit av med sina mördarsniglar
så nu forskar man på varför sniglarna försvunnit.

Vi fick en paus då vi köpte goda smörgåsar eller soppa i cafét. Jag och Anki köpte laxsmörgås som
var så god. Jag drack en god äppelmust och Anki ett glas vitt vin.

Bild lånad från Tv4.










Grovt bröd. Kallrökt lax, rödlök, pepparot och färskost. Måste testa att göra
detta själv inte svårt men ljuvligt gott.

Ha en bra dag alla mina vänner, kramar Ann

Potatismuffins!

Kategori: Bröd



Jag gjorde grymt goda matmuffins ett recept från Lisa Lemkes nya bok, "Till sommaren-mat för många".

Jag gjorde den fyllning hon hade men man kan självklart göra efter egen fantasi eller vad som finns
i kylen.

Jag kan tänka mig skinka, soltorkade tomater, oliver, god stark korv, grönsaker, brieost mm mm.

Matmuffins är så bra picknickmat eller på en buffé. Jag gjorde potatismuffins och serverade grillad
kyckling och sallad, mums.

Recept till 12 små muffins eller 6 stora.

4 dl vetemjöl
1½ tsk bakpuler
1 tsk salt
2 ägg
1 dl naturell yoghurt eller fil.
1 dl vatten
½ dl olivolja
100 gram grovriven kryddost ellr annan smakrik ost
180 gram rå färskpotatis
salt och peppar

Blanda alla torra ingedienser.
Vispa upp äggen och tillsätt yoghurt, vatten och olja.
Vänd ner mjölblandningen och 3/4 av osten.
Rör till en fin jämn smet.

Borsta potatisen ren, skiva den riktigt tunnt och krydda med salt och peppar.
Fyll varje muffinform med 2/3 smet och fördela potatisen och resten av osten i formarna.
Tryck ner fyllningen lätt i smeten.
In mitt i ugnen 200 grader ca 20 minuter.





Jag har muffins formar STORA så det blev 6 stycken. Man kan göra utan form också
men då blir dom inte lika höga.



Tryck, tryck!







Kul och gott tillbehör. Sååå lätt att ett barn kan göra dom.

Kramar Ann













Uppsala!

Kategori: Allmänt



Igår var vi i Uppsala och besökte Andrea. Vi åt en underbar lunch på en krog vid ån. Det blev
hamburgare för oss alla som var såååå god.

Det var så varmt och skönt så det blev promenad i parkerna och massor av glass.





Vet Ni hur många gånger man slickar för att få i sig en glasskula? 60 slick.
Vilken veckodag säljs mest glass? Söndagar.

Jättebra att veta!!!!

Undrar om jag slickade 120 gånger? Nej, jag tuggade i mig också, glupsk som jag är.

I Andreas fina påse från Laudrée fanns en fin teaburk med Marie Antoinette tea, så fint.



Ha en bra vecka, kramar Ann.

Ladurée

Kategori: Allmänt


Nu har äntligen den underbara franska butiken Ladurée öppnat på Grev Turegatan 15 i Stockholm.

Världens godaste macarons i mängder av smaker. Dom har funnits i Frankrike i 150 år och har även
lite skönhetsprodukter, doftljus, tea, marmelad mm.

Ladurée säljer 15 000 stycken macarons per dag, mums.
Ladurée har gjort bakverk i 150 år.

Ladurée gjorde alla bakverk till filmen Marie Antoinette med Kirsten Dunst. Jag måste se den, för alla
fina bakverk.

Man får själv väja kartong till kakorna, så otrolig fina och tjejiga.

Jag shoppade en present till Andrea men inte macarons, hon är inte så förtjust, konstig unge.










Andreas present, vad det är i avslöjas på måndag.

Hallå alla killar, om Ni vill charma eller fånga en tjej, gå dit och köp något. Dom kan
verkligen slå in fina paket som vi tjejer älskar.

Man kan aldrig få för många fina påsar från Ladurée.

Det är ingen billig affär men man måste unna sig ibland lite extra.

Kramar Ann

Försommar och sockerkaka!

Kategori: Allmänt



Så här på sommaren tycker jag att det är extra gott med sockerkaka, nybakt med kaffe, mums.
Blir det sockerkaka över gör efterrätt i fina glas, kaka, bär, grädde eller tjock yoghurt mm mm.

Jag har ett bra recept på sockerkaka på bloggen under bakat.

Försommar på landet bland alla maskrosor, så vackert. Kanske jag ska steka några till maken eller
mängder....

Hoppas Ni får en underbar helg för vädret ska bli fint lovar smhi.




Visst blev den fin och så god.



Frun sitter i solen och fikar i fina trädgårdsbyxor.



Sköt om Er och trevlig helg, kramar Ann


Rabarberpaj!

Kategori: Efterrätter



Jag berättade igår att jag gjorde rabarberpaj till mina fina jobbkompisar. Jag har ett sååååå bra recept
som jag fått för många år sedan av min bästis C.

Nu tänker jag dela med mig till Er alla, lova att göra det och bjud många på Er paj. Man kan gör pajen
på äpple, blåbär, hallon mm mm.

Den är så lätt att göra till många och den är liga god dagen efter, kanonrecept.

Till en vanlig pajform gör man denna sats, jag dubblade för min form var stor.

125 gram smält smör i en kastrull, tillsätt i kastrullen
1½ dl socker
3/4 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl

In i ugnen 200 grader.


Se mina bilder:











Fördela smeten med fingrarna det är lättast.



Servera med glass, grädde eller vanljsås.

Karmar Ann


Ledig Dag!

Kategori: Allmänt



Tack Marre och Ullis för hälsningen, det gladde mig.

Idag har både maken och jag varit lediga tillsmammans, så otroligt mysigt. Vi promenerade med
tummen i vattnet från Huvudsta, Stadshagen, Fredhäll och Norr Mälarstrand. Vilken otroligt fin stad
vi bor i.

Vi tog en varm smörgås och en juice på Preem macken på Norr Mälarstrand, billigt och gott. Låter
otroligt fult och oromantiskt men det är en fin mack. När vi satt där i solen vid vattnet åkte Melker
Andersson (kändiskrögaren) förbi, ha ha.

Nu har vi ätit en god sallad på vår fina balkong som har fått en ny blomma av mina fina jobbakompisar.
TACK igen.



Jag tror det är världens största Gerbia, så läcker.





Världens finaste, snällaste och underbaraste man Erik, älskar Dig!



Så cool reklamskylt i en affär, ha ha.

Nu skall jag göra rabarberpaj till mina sötnosar på jobbet, receptet kommer i morgon.

Kramar Ann






Festdag!

Kategori: Allmänt


Idag är det prinsessan Estelles dop och min födelsedag.

Jag fyller 53 år men känner mig yngre. Helst av allt hade jag velat varit hemma och tittat på dopet
på tv men det får bli reprisen.

Ikväll skall vi äta middag på Sjökrogen, Pampas Marina så jag hoppas solen kommer att lysa.



Grattis till mig själv, ha ha.

Kramar Ann

Förrätter!

Kategori: Förrätter


I helgen blev det en tapanade gjord på soltorkade tomater som jag mixade med parmesan,
färsk basilika och gröna oliver sååååå gott.

Jag serverade ett pyttelitet hårt bröd som jag köpt i London med det finns säkert liknande
här i Sverige.







Stora grön Italienska oliver och bitar av focaccia som jag köpte på Ica Maxi, bara att
slänga in i ugnen ca 10 minuter, lätt och gott.
De var två stycken i en förpackning och dom var färska inte frysta.





Jag älskar förrätter på sommaren och en god drink gärna i solen.

Tyvärr, brukar jag äta så mycket så när maten kommer är jag mätt.

Ha en bra start på en ny solig vecka, kramar Ann.

Hemma!

Kategori: Allmänt


Vi har haft en underbar helg på landet, det är så vackert nu.

På vägen hem hälsade vi på min lilla söta syster Birgitta som bor så fint i Saltsjö-Duvnäs.
Hennes hus kommer att vara i ett reportage i Expressen om några veckor, senare även i Sköna Hem.

Så här glad blev hon när hon fick en öl av mig, ha ha.



Här kan hon sitta och läsa, så fina kuddar AnnaO, jag har mina i sovrummet
och sina i trädgården.



Promenad på landet i solen med blomplockning.











Stranden som ligger 200 meter nedanför vårat hus. Hjälmaren är stor som Ni ser.

Nu blir det middag på balkongen, lasagne.

Kramar Ann

Naturens skafferi!

Kategori: Vegetariskt



Ut i skog och mark och leta godsaker som Ni kan tillreda hemma. Jag har gjort stekta maskrosblommor
idag som blev så goda.

Erik tittade konstigt (han är scout) och Andrea är glad att hon arbetar och äter där.

Jag plockade små fina maskrosblommor och behöll 2 cm av stjälken som skaft.
Sedan gjorde jag en pannkaksmet med lite mer mjöl än vanligt. Doppa blommorna i smeten och
häll på ca 1 msk smet till, stekt dom gyllenbruna i smör.

Dom serveras med honung som ringlas ovanpå, mums.













Ogräset Kirskål är jättegott som sallad, stuvat, i paj mm mm.



Så har vi nässlorna som man måste tillreda annars bränner man tungan.

Riktig bra studentmat, eller hur.

Ha en fortsatt bra helg, kramar naturvännen Ann

Oriecchietti alle rape!

Kategori: Fisk



Vilket snyggt namn min pastarätt har, ett recept från svt/gokväll. Jag har ändrat lite i receptet, som
vanligt.

Stackars Erik han får nu äta italienskt varje dag, eller kanske är han lite bortskämd ha ha.
Jag älskar att skämma bort min familj och omgivning, jag har lättare för att ge än att ta.

Det finns inget bättre än bjuda Erik och Andrea på middag, dom verkligen uppskattar och är otroligt
tacksamma. Det bästa är att dom verkligen talar om hur det smakar, jag vill ha ärlighet.

Den här pastarätten var enkel och otroligt god, testa.
Jag fick inte tag i oriecchietti så jag tog snäckor, Barilla.

4 portioner.

400 gram oriecchietti eller snäckformad pasta
2 buketter broccoli, ca 400 gram
2 msk salt
1 ½ dl olivolja
2 vitlöksklyftor
chili efter smak, torkad eller färsk
5 sardeller
ev. 3 msk vitt vin, behövs ej.

Koka upp rikligt med vatten med saltet, koka pastan och broccolin al dente.

Under tiden häll oljan i en stekpanna med sardellerna, hackad vitlök och chilin.
Rör med en sked så sardellerna löser upp sig, häll i vinet eller uteslut.

Häll av vattnet från pastan och broccolin, lägg det i stekpannan och blanda runt oljan.
Riv i rikligt med parmesan ev. salt och peppar.

Servera med parmesan och en god sallad.
















Massor av bilder, någon på mitt jobb sa att det behövs verkligen inte bilder.
Men hoppa över dom då!!!!!!!!!

Jag älskar bilder och tänker fortsätta och hoppas Ni andra uppsakttar dom.

Ha det bra, kramar Ann

Mat, mat, och mat!

Kategori: Allmänt


Jag har blivit tokig i italiensk mat, jag är nämligen periodare. I går promenerade jag till Hötogshallen
i det varma soliga Stockholm.



Jag gick till Österqvist som som har italienska specialiteter. Jag skulle köpa EN bit parmesa till kvällens
pastarätt.

Jag handlade tokit mycket gott det blev tre olika korvar, skinka, italienskt bacon, italienska oliver, parmesan,
surkål (inte italienskt) mm mm. Jättetrevliga ungdomar som jobbar där, hjälpsamma, kunniga och kul.

Fick några prover på olivolja, gulligt.

Sedan köpte jag lite bär, sparris och broccoli på torget.



Jag brukar inte handla på torget för jag gillar inte deras sätt att stå och skrika. Jag har
även råkat uta för att bli lurad när dom plockar i frukten eller bären i påsen.

Nu gick jag på dom igen FAST jag skötte påsarna själv så mannen var säker lite sur på
tanten.

Jag måste skaffa nya glasögon typ flaskbottnar. Idag såg jag en söt svart koltrast i buskarna,
så jag gullade som vanligt, liiiiiilllllaaaa sööööööötaaaa pipppppin, typ.

Det var ingen koltrast det var en svart RÅTTA, jag avskyr möss och råttor.

Ha en underbar helg, kanske långhelg för en del lyckliga.

Jätte kramar Ann


London igen!

Kategori: Allmänt

Lite bilder!



Självklart blev det shopping. Det är inte svårt att hitta fina kläder i London, pust!



Tänk att som fortfarande har glasflaskor för mjölen utanför dörren,



Allt blommade så vackert.




Stora äppelgröna oliver på is. Så otroligt gott med kylan och vilka oliver.....



National Galleri besökte vi och tittade på fantastisk konst, vad man kunde förr.



Andrea gladde sig mest tror jag åt dess små sötnosar som slängde ut trosor i mängder.
Dom fanns lite överallt denna dag i London, ha ha.



Det här roar en del äldre i familjen, den fungerar.



Hyde Park besökte vi och hade så skönt. Vilken liten sötnos som åkte omkring.



Slalomkurs! Vilken underhållning, förstklassig.





VILL HA!

Ni ser att vi har haft det helt underbart och skrattat mycket.

Tack min fina Erik och Andrea för underbara dagar, Ni är BÄST.

Kramar till ER alla, Ann

London!

Kategori: Allmänt


Vi har varit i London och roat oss. Vi hade turen att Andrea ville bli medbjuden, såklart det blev så.

Vi har haft så kul från början till slut och ätit massor av god mat. England är väl inte känta för sin
goda mat men det finns massor av andra krogar, italienska, indiska, spanska mm mm.

Vi åt mest på italienska krogar och den allra bästa och roligaste var Jamie Olivers i Westfield.

Lova mig att Ni äter där nästa gång Ni besöker London. Det är inte dyrtm utan som en vanlig krog
i Sverige, varmrätter från 100 kronor och uppåt.

Vi åt tre små förrätter som vi delade på, tre varmrätter och en flaska vin ca 700 kronor.

Jag fick sån energi och inspiration av att bara vara i lokalen, även Erik och Andrea njöt.

















Midjemått!

Kategori: Allmänt


Hur står det till med hälsan och vikten. Jag är inte viktfixerad men jag vill heller inte bli överviktig
jag vill bli gammal.

Det bästa är väl spegelbilden och vad har jag för storlek på kläder. Jag har storlek 38 och den
storleken har jag haft i många år. Jag är nöjd men jag kan inte äta allt jag ser för då går även
min vikt upp.

Jag tror inte på dieter jag tror på sunt förnuft när det gäller mat. Självklart får man en mage om
man dricker läsk eller saft till maten. Socker är den stora boven så se till att undvika socker, ät
mat som en diabetiker då kan man slanka till sig men vara mätt.

Kolla här och fram med måttbandet.



Kramar Ann

Rabarberfluff!

Kategori: Allmänt



Glöm inte att jag gett Er recept på rabarberfluff för länge sedan. Knappa in på efterrätter och
gå ner med pilen.

Så här fint serverade jag men efterrätt i år. Passa på nu när rabarbern är så mjäll och fin.
Den är dessutom billig så köp och frys in.



Soppglasen är nu efterrättsglas.

Kramar Ann

Härlig tisdag!

Kategori: Allmänt


Idag har jag varit hos min bästis som bor en bit från Bålsta. Jag åkte pendeltåg dit vilket gick
jätte smidigt och vackert.

Vi hade en underbar dag i solen och jag blev bjuden på massor av gott. Vi pratade så mycket
att nu måste vi vila käkarna.



Så här långt har jag aldrig åkt tidigare med pendeltåg.



Det är så vackert i naturen nu.

TACK GULLIGA FINA C för en underbar dag, det gör vi om.

Kramar Ann

Nässelsoppa!

Kategori: Förrätter



Ut och plocka nässlor nu när dom kommit. Man kan faktiskt plocka hela sommaren, ta de överta bladen
dom är så fina.

Man kan förvälla bladen och frysa in till i vinter när man behöver lite vitaminer.
Man kan använda nässlor till paj, i grytor mm mm.

Man kan också koka bladen och låta vattnet svalna, kanon gödsel till blommor och speciellt tomater.

Jag sköljde mina blad, kokade dom med buljong och lite vatten, mixade, i men en skvätt grädde
och gärna några droppar cognac.







Jag serverade smördegspinnar till.

Köp smördeg och riven god stark ost.

Så här gör man titta på bilderna.



Kavla ut plattan till dubbel storlek och ett lock till.



På med osten och locket, tryck till med kaveln så det fastnar.



Skär remsor och snurra dom.



In i ugnen 225 grader ca 15 minuter.



Låt som svalna.



Ett glas soppa med ostpinne som förrätt, både fint och gott.
Gillar man spenat gillar man nässlor.

Kram Ann

Rökt Lax!

Kategori: Fisk



I helgen rökte vi lax i min lilla behändiga rök. Det är så otroligt enkel och otroligt gott. Kan tänka
mig att röka lite andra sorters fisk som abborre.

Jag saltade, pepprade och hade riven citron på. I röken ca 25 minuter, svalna en stun och äta.

Tillbehör blev kokt färsk potatis, en sallad och en sås. Såsen gjorde jag ½ dl majonäs, ½ dl creme
fraiche och massor av dill.









Visst ser det gott ut och så enkelt.

KÖP EN RÖK!

Kramar Ann

Frasvåfflor!

Kategori: Bakverk



Riktiga frasiga våfflor är så otroligt gott tycker jag. Självklart gör man dom frasigaste själv.
Jag hade egengjord sylt, blåbär, hallon och jordgubb.

Jag tänker inte berätta hur många jag åt.

Frasvåfflor innhåller inte ägg, bra för äggallergiker.

Det här receptet hade jag:

100 gram smält avsvalnat smör
4 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Vispa ihop mjölk, mjöl och bakpulver häll sedan i smöret.

Pensla gallret med smör och grädda. Denna sats ger 6 stycken våfflor.







Inte bra för figuren men bra för själen.

Ha en underbar helg!

Kramar Ann

Fredag!

Kategori: Allmänt



Passa på att utnyttja Era fina blommor att garnera maten med. Titta vad fint det blir med en
Pansee istället för dill.

Blomman går att äta och smakar lika gott som papper. Tänk på att inte bjuda småbarn på blommor
då kanske dom äter även giftiga. Vuxendekoration!



Stekt vitt bröd, handskalade räkor, majonäs och en blomma.


Trevlig Helg!

Kramar Ann

Utflykt!

Kategori: Allmänt



Det blev en utflykt till vårat kära Ulriksdal i helgen. Självklart blev det en "äggläfsa" till lunch.

Vi köpte ett par bärbuskar, svart vinbär och krusbär för att plantera på landet. Det blev även
lite blommor, en snöflinga som är så tacksam och blommar långt in på hösten. Det bästa med den
är att den rensar sig själv på vissna blommor.

Det blev även en pelargon som finns i mängder av sorter och färger.

I parken fanns bänken som Martin Timell gjorde i programmet Äntligen hemma förra veckan.





Måste provsitta, så fin i betong och lärkträ. Ser Ni min fina kylväska, fylld med gott.



Äggläfsa = tunnbröd, kokt mosat ägg och kaviar, mums!

Ha en bra torsdag! Kramar Ann

Nötytterfilé!

Kategori: Allmänt


Har Ni testat att grilla nöttytterfilé? Helt ok och även priset. Vi penslade marinad och på grillen
med en termometer i.
Vi grillade vår till 65 grader och sedan i folie i 10 minuter så köttsaften
stannade (fy vad äckligt det lät). Nästa gång tänker jag ta av köttet vid ca 60 grader för jag vill
ha det lite mer rosa (gillar lite blod, varulvsann).












Vi åt lite friterad pommes och en pepparsås från Lallerstedt till, enkelt och jätte gott.

Passa på att dekorera maten med panseer, som går att äta, smakar inte något.

Kramar Ann som är ledig idag, HURRA!

Första Maj!

Kategori: Allmänt


Äntligen är det maj månad som är en favoritmaånad. Nu känns det att våren har kommit och
sommaren är på väg till oss.

Vi hade jättemysigt i går med god mat och eld. Dottern var i Uppsala och firade i dagarna tre,
kvalborg, valborg och finalborg. Hoppas hon hade riktigt kul, vädret var ju kanon.

Det var lugnt i Solna, barnfamiljer, hundar och ballonger var det man såg.





Uppträdande på Skytteholmsfältet. Först gången som Erik var där och tittade. Han brukar
jobba eller så har vi varit på landet.

Helt ok kväll, lugn, god och skön.

Kramar Ann