MatmorsAnn

Livet är mat, mat är livet.

Premiär!

Kategori: Allmänt

 
 
 
Jag vill önska Er alla en fin Valborg med kanske vårkyckling somman ofta åt förr i tiden. Min mamma
var alltid på Skansen och åt det och drack vin som ung, gulligt.
 
Glöm inte att det är helg i morgon onsdag, sovmorgon tjohooooo.
 
Det här har vi längtat efter i många månader. Erik hade prmiär paddling i helgen, jag har inte rätt
kläder för att drulla i så jag var fotograf.
 
Det är nog sista helgen det är isflak på Hjälmaren. Det blir nog premiär för mig och min fina röda kajak
i slutet av maj.
 
Visst ser det coolt ut, kajaken bara gled genom den ruttna isen.
 
Här kommer lite fina bilder.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Min vårkyckling som vi grillade i helgen, grillolja och massor av örter.
 
 
Stor vårkram, Ann

Sockerkaka!

Kategori: Allmänt

 
 
Nu när det är vår på riktigt finns det inget godare än ett stort glas saft med isbitar och sockerkaka.
 
Jag har ju mitt favoritrecept som jag gett Er tidigare men om ni inte testade då, görett nytt försök.
 
Nu kommer jag ihåg vem som jag fått receptet av och det är för säkert 30 år sedan, min fd chefs
fru Monica Wibom. Jag har en del absolut super recept hon gett mig.
 
Tyvärr glömde jag ta ett kort när den var färdig men Ni får tändka Er en fin gyllenbrun kaka.
 
Recept:

3 ägg
3 dl socker (man kan ta 2½)
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
150 gram smör
1½ dl vatten

Vispa ägg socker fluffigt, tillsätt mjöl, bakpulver, vaniljsocker, smält smör långsamt och tillsätt vattnet (kallt), blanda i och fyll en smörad och bröad sockerkaksform.

175 grader i ca 30 minuter, öppna inte ugnen förrän efter 30 minuter om Du måste titta.
 
 
 
 
 
Min gamla 70-tals visp som är den bästa jag någonsin haft. Vill ha en hemma också så nu kollar jag loppisar.
 
 
 
Sista bilden innan kakan blev klar och jag blev galen och åt upp den....ha ha.
 
Kramar, snart är det Valborg, Ann

Plantering!

Kategori: Allmänt

 
 
Jag jobbar som en galning med att plantera om blommor på landet. Vi ska få nytt avlopp och just
där jag har en rabatt ska man gräva.
 
Jag har en fin julblomma som jag visat Er tidigare och lite andra växter. Nu måste jag ge dom nytt
hem och det är inte så lätt.
 
Julblomman fick en fin kruka, man ska ha lite äggskal i jorden har jag lärt mig av Viktoria Skoglund
på Zetas.
 
 
 
 
Nu ska jag dricka rosévin och njuta av helgen.
 
 
Ha det! Kram Ann
 
 

Trevlig Helg!

Kategori: Allmänt

 
 
Ha en underbar helg, vi ska ha städdag på landet och möte. Jag städar huset och går inte på
något möte det får maken fixa.
 
Den här helgen är nog sommarvattnet på vilket är så skönt. Skönt att slippa hämta vatten i brunnshuset.
 
Här hemma ska lite Uppsala folk husera så vi får inte plats. Hoppas dom vattnar mina blommor.
 
 
 
Snart ska dom i jorden.
 
 
 
Min nya odlingslåda från Bauhaus, så snygg och bra. Finns i många fina färger. Jag har planterat gröna
ärtor till höger som jag nu kan klippa och ha i sallad. Till vänster blir det Blodamarant, blad som är fina
och goda, en nyhet som jag aldrig sett tidigar.
 
Ha en skön helg mina fina vänner och tack för kommentarer, alltid kul att få.
 
Kramar Ann
 

Sol!

Kategori: Allmänt

 
 
I går var Andrea hemma och åt upp sig. Vi gjorde en räksallad och gick ut och satte oss i solen.
Det blåste storm och löven yrde kring oss och vår mat. Vi hittade en varm plats vid en skola
så där satt vi någon timme och njöt.
 
Finns inget mysigare än en dag med Andrea, vi skrattar så bra ihop.
 
Jag bakade även rågsiktskakor som jag älskar och även övriga familjen.
 
Jag köper rågsikt det gröna paketet som är blandat med vetemjöl. Det finns ett recept på
paketet som jag går efter men jag utesluter brödkryddor. Kakorna blir så mjuka saftiga och goda.
 
 
 
 
 
 
Här kommer löven ha ha.
 
 
Men jag har ju dubbelhaka, måste träna bort den. Kameran ljuger inte!
 
 
 
Jag glömde göra hål i mina hålkakor, men vad gör det eller.....
 
Finns inget godare än nybakt bröd med smör och ost.
 
Ha en fortsatt bra torsdag kväll.
 
Stor kram Ann

Majblomman!

Kategori: Allmänt

 
 
Jag har köpt mig en majblomma som jag alltid gör varje år. Sedan jag läst om majblomman och vad
dom gör för barn i Sverige så känns det så rätt.
 
Gå in på deras hemsida och läs www.majblomman.se så mycket bra pengarna går till.
 
 
Fina färger.
 
Blommor just nu är underbart att duka med och njuta av ute.
 
 
En liten tusse ser fint ut.
 
 
Min fina julros i rabatten som blommar med fler och fler blommor för varje dag.
 
 
En röd liten blomma på verandan, så fin he he.
 
Ha det bra, vårkramar Ann
 
 
 

Mina skålar!

Kategori: Allmänt

 
 
Ska visa Er alla mina fina Bonbon skålar från Ittala. Skålarna är billigare på Ittalas Outlet
som finns i Gustavsberg, Gotland, Höganäs, Vingåker mm mm.
 
Jag använder dom till nästan allt mat, blommor, godis mm. dom finns i så många underbara färger
och jag önskar mig alla.
 
En kul present att ge och framförallt att få kanske fylld med något gott.
 
 
Min korvmiddag i lördags blev jättelyckad. Egna korvar är otroligt gott och så enkelt.
 
 
En rumsvarm sallad på potatis, tomater, ruccola, purjo och dressing. Jag gjorde en vanlig dressing
på olivolja, vinäger, salt peppar och en nypa socker, smaka av.
 
 
 
En god chilisås till.
 
Kramar Ann

Ett bo för bin!

Kategori: Allmänt

 
 
Så har vi pysslat igen till våra små husdjur. Vi har en igelkott under verandan och idag såg vi vem
som låter på vinden om nätterna. Ljudet var för högt för att vara en mus, det är en ekorre.
 
Ekorren klättrar upp på verandapelaren och in i ett hål, undrar om den har ungar också.
 
Nu tänkte vi utöka vår familj med bin.
 
Jag köpte stora grova blompinnar med hål i. Vi sågade av dom i lagom stora bitar och surrade
ett snyggt snöre om. Jättelätt och kul om det flyttar in lite vildbin i hålen.
 
Man ska bry sig om bin och humlor utan dom fungerar inte naturen.
 
 
 
 
 
 
 
 
Kramar Ann
 

Outfit söndag!

Kategori: Allmänt

 
 
Så här går jag klädd med mina byxor, Eriks tröja och skor, såååå very snyggt.
 
 
 
Nu ska jag ut igen måste utnyttja det fina vädret, kram på Er, Ann

Tippen!

Kategori: Allmänt

 
 
Vi är på landet och vårbrukar dvs besök på tippen. All snö är äntligen borta och man kan se lite
knoppar komma fram ur jorden. Min fina julros har vita vackra blommor, blev så glad.
 
Dagens outfit för besök på tippen
 
Ny dunjacka, Stadium
Gamla jeans, MQ
Ny handväska, jättebra att ha, he he.
 
 
Om sanningen ska fram så var det kära maken som bar och kastade mest.
 
 
Ha en fortsatt bra dag, kramar Ann

Helg!

Kategori: Allmänt

 
 
Jag önskar Er alla en underbar helg och kanske lite sol på näsan.
 
Jag ska grilla mina egna korvar i helgen, Ni ska få höra hur det gick. Tänk om dom smakar bläää.
Vi har en grillkiosk i närheten då får vi åka dit och äta middag.
 
När ska man börja förgro potatisen i år?
Det måste vara flera veckor för senat med det mesta i naturen, synd.
 
Nu har det kommit billigare Stevia i affärerna så man kan baka med det istället för socker.
Tidigare var det så attans dyrt. Jag kör Stevia istället för vanligt socker nu, bättre för min kropp
och beach 2013.
 
 
 
 
 
Min fina present.
 
 
Stora kramar Ann

Lax och avocadoröra!

Kategori: Allmänt

 
 
Här kommer recepten som jag lovade Er.
 
Jag bjöd på Leilas lax och avocadoröra och en chokladefterrätt.
Leilas röra serveras på rostat bröd med sallad och tomat.
 
4 personer
 
4 st avokado som Du skär i kuber.
1 paket kallröktlax som Du skär i bitar.
 
Blanda 2 msk stark senap och 4 msk majonäs.
 
Blanda allt och i med lite dill ev salt och peppar (jag uteslöt det)
 
 
Chokaldefterrätten 4 personer.
 
150 gram smör
100 gram mörk choklad
2 dl strösocker eller stevia som jag tog.
2 ägg
1 dl vetemjöl
1 krm salt

Smält smör och choklad.
Vispa ägg och socker men inte för mycket och pösigt, kakan blir inte kalddig då.
Tillsätt mjölet och salt.

Blanda i chokladblandningen.Sätt ugnen på 175 grader, ca 10 minuter. Den ska vara lite lös i mitten men kanterna skallvara lite hårdare.
 
Jag gjorde 4 stycken fina hjärtformar.
 
 
 
En lyckad dag, kramar Ann
 
 
 

Tjejerna!

Kategori: Allmänt

 
 
Lunchen blev så kul och lyckad. Vi pratade och skrattade i flera timmar. Balkongen var
skönt uppvärmd av solen.
 
Det är kul att träffas privat och inte bara på jobbet jämt, man upptäcker andra bra sidor hos
varandra.
 
Jag bjöd på lite gott som Ni får recept på i morgon. Här kommer lite bilder.
 
Jag gjorde en fin liten goddiebag vtill tjejerna, det gillade dom ha ha.
 
 
 
Nagellack, olivtvål, läppglans, Kinderägg mm.
 
 
Gullan och Jaqueline, sötnosar!
 
Stor kram Ann
 
 

Tjejlunch!

Kategori: Allmänt

 
 
Idag ska jag ha tjejlunch för två små godingar, Gullan och Jaqueline. Självklart är dom mycket yngre
än jag, passar mig som är så barnslig.
 
Jag ska snart gå och handla det som ska serveras, berättar senare.
Jag har städat och fixat och snyggat till mig själv så gott det går, brun utan sol och mycket hårspray.
 
Jag har även talat med Andrea en lång stund i telefonen, hon är så duktig och klok och hon är MIN.
Så som hon är nu 23 år blev jag i 40 års åldern, lite sent, ha ha.
 
Vill Ni kanske se min fredagscharkismiddag, jag skulle kunna leva så här.....
 
 
 
Ett snabbt och superbilligt middagstips. En påse är 3-4 portioner beroende på hur hungrig man är.
Jag har testat många olika sorter men denhär är bäst och billigast, ca 32 kronor. Ja, det är säkert häst
kött i men det bryr jag mig inte om.
 
 
Lite stekt ägg, rödbetor, HP sås, ketchup eller senap till, mums.
 
Stor solig kram Ann

Rädisskott!

Kategori: Allmänt

 
 
Nu odlar Fru Forsell på balkonen och i köksfönstret. Våren är här!!!!!!!!!!
 
Jag köpte så kul små odlingspåsar på Bauhaus, extrapris 5 kronor ordinarie pris ca 19 kronor.
Det är Weibulls som gör dom så dom finns överallt. Det bästa är att man kan odla året om.
Det fanns många sorters olika skott.
 
En bra barnkalaspresent, barn älskar att ha egen odling.
 
Man klippte av en bit och i med fröna som följde med och vattna. Det går inte att misslyckas.
 
Så fint att klippa och dekorera maten med plus att dom är väldigt goda, lite starka som rädisor.
 
 
 
 
 
Beskrivning på påsen.
 
 
Efter en vecka.
 
 
Efter två veckor och massor av vatten, snåla inte.
 
Ha en bradag, kramar Ann

Rotmos!

Kategori: Allmänt

 
 
Jag har alltid tyckt om rotmos men Erik tycker så där. Idag blev det rotmos och det är verkligen enkelt
och vilken bra mat. Jag köpte en fädigkokt helgskinka till, den kostade 39 kronor kilot.
 
Som Ni vet har jag en tryckkokare och det tog 10 minuter att koka rotmosen, rekord.
 
Jag tog hälften potatis och hälften kålrot och en morot för färgen skull.
Jag skalade potatisen, moroten och kålroten, skar i små bitar och slantade moroten.
 
När det var färdigkokt tog jag min potatis press. Blir det för torrt använd buljongen och
späd med. Salta och peppra lite extra.
 
 
 
Ja ja, lite kladd blir det.
 
 
Ser Ni mina fina rädisskott på moset. I morgon ska jag visa Er hur jag odlat dom.
 
Ha en underbar start på veckan, kramar Ann

Trevlig Helg!

Kategori: Allmänt

 
 
 
Ha en underbar helg och se till att äta gott och kanske något gott att dricka.
 
Ikväll måste jag få ha charkiskväll, det var länge sedan. Förra fredagen blev det lite bubbel för
vår del. Jag är som gjord för Champagne, borde dricka det väldigt ofta.
 
 
 
 
 
En lagom flaska för tre personer eller......inte för mig men kanske för min lever ha ha.
 
Stor kram Ann
 
 

Lite tips!

Kategori: Allmänt

 
 
 
Jag fick en provförpackning av ICAs Mini Digestive. Dom är jättegoda men kanske lite för små, man
kan inte ha något på utan bara äta som dom är. jag tycker vanliga Digestive är för stora men
som här var tyvärr för mini.
 
En storlek mellan dessa hade varit kanon. Jag äter inte Digestive till kaffe då tar jag hellre någon
annan godare kaffekaka.
 
Jag har blivet ett fan av Amanda Schulman och Hannah Widell. Deras podradio är så otroligt kul,
vilka underbara tjejer. Dom är inte bara söta och roliga dom är smarta. Dom har även TV, middagar
med olika kändisar också jättekul. Vilken underbar mat dom gör, mums.
 
Vill man ha mer av tjejerna köper man Aftonbladet och bilagan med deras tidning Hannah &Amanda,
såklart jag har den. Även Andrea älskar dom.
 
Man går in på Aftonbladet, http://bloggar.aftonbladet.se/amandaschulman/ och klickar sig fram till TV
och podradio.
 
 
 
 
 
 
 
En tidning för alla , även recept på deras mat.
 
Ha en bra dag och misströsta ej, våren är på väg. Kramar Ann

En ros!

Kategori: Allmänt

 
 
Titta vad min älskade man köpt till mig. Jag har önskat en liten vas för en blomma.
 
 
Så fin, kramar Ann

Frysta druvor!

Kategori: Allmänt

 
 
Andrea tipsade mig om att frysa gröna kärnfria druvor. Jag testade det var riktigt gott smakade
som Piggelin isglass. Det här blir gott i sommar när solen steker och jag behöver svalka........
 
Idag ska jag klippa mig och nu har jag tänkt mig klippa till ordentligt. Jag har ju lång lugg som
går bakom örat men nu åker den. Jag älskar att byta frisyr så det märks, dock inte färg den är jag
nöjd med.
Jag ska visa Er en bild så Ni får se hur snygg jag är.
 
 
 
 
Här kommer en fin bild på när jag skulle mixa soppa och inte tryckte till locket på blendern.
Bilden talar för sig själv.....
 
 
Ha en underbar dag, kramar Ann

Varm smörgåstårta!

Kategori: Allmänt

 
En favorit i repris. Varm smörgåstårta som alla tycker om och som man gör på ett kick.
 
Jag gjorde den i fredags och hade en god sallad till. Jag gjorde en stor så blev det även till
lunch i helgen. Gott att den är varm.
 
"Någon" undrade om jag bara gör god mat för jag alltid skriver det. Nix, jag gör även trist mat som
vi tycker så där om. Jag tycker inte jag behöver lägga ner arbete och visa Er dessa rätter när jag
inte kan rekommendera som. Det är faktiskt lite pyssel med att fota och skriva.
 
Denna gång tog jag burkchampinjoner för de färska var såååå fula, det var helt ok och
snabbt att bar hälla i stekpannan.
 
Köp en förpackning Polarbröd, det är 6 st halvmånar i. Lagom till 4 personer.
 
1 paket bacon
1 purjolök
1 stor burk champinjoner eller färska.
2 burkar creme fraiche
riven ost
tomater
salt och peppar ev timjan eller oregano.
 
Skiva alllt i lagom biter och stek i smör, tillsätt creme fraichen och krydda. Låt svalna några minuter.
 
Fördela smeten och varva med bröd. Sista brödet endast tomater och riven ost.
 
In i ugnen i ca 20 minuter så osten får lite färg. Servera med sallad.
 
 
 
 
Steker allt i smör tills baconet är klart.
 
 
I med creme fraichen.
 
 
Fördela smeten till två varv.
 
 
Sista brödet.
 
 
Ni kommer inte bli besvikna. Om Ni vill göra en liten smörgåstårta gör en halvmåne eller köp små polarbröd
och gör portionsbitar.
 
Ha en bra dag, kramar Ann

Pizzasallad.

Kategori: Allmänt

 
Hoppad Er helg varit fin och solig. Vi har haft det så skönt, solat, promenerat, tränat och ätit gott.
Nu har vi flyttat ut till balkongen, där äter vi middag varje kväll.
 
Nu kör vi en råkostsallad igen, kan behövas efter helgen. Det här är den bästa jag någonsin
testat, blir precis som den man får till pizzan. NI MÅSTE TESTA!
 
Receptet kommer från Linas matkasse.
 
400 gram vitkål, finstrimlad. Ta en mandolin, osthyvel eller rivjärn.
3 msk rapsolja
2 msk vit vinäger
1 msk vatten
2 tsk socker
2 krm salt
1 krm svartpeppar
 
Koka allt och häll över kålen, låt stå i kylen och svalna.
 
 
 
 
Ha en bra start på veckan, kramar Ann

Droppen!

Kategori: Allmänt

 
Ett underbart kondis i Sundbyberg, man måste vara där på fm annars är allt slut.
Dom vann för bästa semlan i år. Jättemysigt och gooooottttt.
 
 
 
 
Plommonkaka som var underbar.
 
 
 
Kramar i snön, Ann
 
 

Dressing!

Kategori: Allmänt

 
 
Nu ska vi göra den god dressing till rivna morötter. Som jag tidigare berättat så äter vi massor
av råkost just nu, kylan tar ju död på tomater o gurka.
 
Gör som jag riv massor av morötter och förvara i kylen så slipper Du göra ny varje dag.
Man måste förbereda och tänka ett steg före för att slippa jobba ihäl sig.
 
Receptet är från tidningen Buffé.
 
4 msk rapsolja
1 msk jordnötssmör
1 msk citonsaft
½ tsk socker
1 krm salt
1 krm peppar
 
Blanda så det blir en fin dressing och häll öer morötterna eller vitkålen.
 
Jättegott och lite Asiatiskt.
 
 
 
 
 
Lite upppiffade morötter serveras.
 
Soliga kramar Ann

Skönhetstips!

Kategori: Allmänt

 
 
Nu när sommaren är på väg så måste vi sköta om våra kroppar och hud. Jag läste i ett
skönhetsreportage om en peeling och ansiktsmask gjord på lite skafferiprodukter.
 
Jag testade och det var riktigt skönt och det som kom på läpparna var bara att slicka i sig, socker.
 
Blanda lika delar florsocker och olivolja och peela med. Efter det tar Du honung som mask.
Det stod ekologisk honung? Har man talat om för bina att som endast får suga nektar från obesprutade
blommor eller.... jag fattar inte.
 
Jag fick en fin present av Andrea, ny dag och natt kräm från Yvonne Ryding, den är så skön och bra.
Nattkrämen är verkligen lite fetare vilket min hy behöver.
 
 
 
Unna Er en skön stund idag, kramar Ann

Hemma igen!

Kategori: Allmänt

 
 
Vilken fin helg vi har haft trots all snö. Vi har pysslat ute och inne, jag var inne jag avskyr snö.
Jag var ute och solade och promenerade men Erik han fixade med våra träd.
 
Nu är det riktigt skönt på vår balkong så vi har ätit middag där, rester från helgen.
 
Så är väskan packad för att gå på Sats i morgon och alla arbetskläder tvättade och fina.
Klart jag gjort matlådor, räksallad till mig och lite rester på lamm till maken.
 
Måste visa mina nya arbetsbyxor, gladfärg. Försökte få maken att ta ett kort av mig men jag såg
ur som en dvärg så dom raderades, jag klarar mig själv he he.
 
 
 
 
Inköpta på Jula billigt, ca 300 kronor. Ska köpa knäskydd, kanon för mig som ofta kryper på golvet.....
 
Ha nu en bra vecka, så skönt att måndagen är avklarad.
 
Stora kramar Ann

Våfflor!

Kategori: Allmänt

 
 
Så var det dags för våfflor hos oss, vi åt inte när det var våffeldagen. Jag hittade ett recept på
egen smet från Per Morberg, det var väldigt bra.
 
Våfflorna blev jätte frasiga och goda, högsta betyg till Per. Det skall inte vara ägg i frasvåfflor
om Ni tror jag glömt skriva det.
 
Jag tänkte stå ute och grädda men det var lite kallt i skuggan så det blev att vara inne.
 
Recept:
 
2 dl vetemjöl
1 dl mineralvatten (typ Loka)
4 msk smält avsvalnat smör, jag tog 50 gram smör.
4 tsk strösocker
2 dl lättvispad grädde
 
Blanda allt allt i en skål utom grädden den skall i sist.
 
I med en klick smör i våffeljärnet till första våfflan det räcker. Jag tog ca 1 dl smet per våffla och
det blev 6 stycken. Lägg dom färdiga våfflorna på ett galler.
 
 
Blanda allt utom grädden.
 
 
Nu i med grädden.
 
 
1 dl smet per våffla.
 
 
Färdig våffla på ugnsgallret.
 
 
Mums!
 
Ha det bra kära vänner, kramar Ann