MatmorsAnn

Livet är mat, mat är livet.

GOTT NYTT ÅR!

Kategori: Allmänt

 
 
 
Snart kommer våren!
 
 
 
 
 
Doften är ljuvlig, kram igen Ann
 
 

GOTT NYTT ÅR!

Kategori: Allmänt

 
 
Tänk vad tiden går fort när man har kul och får vara frisk. Mitt år har gått snabbt och jag ser fram emot 2014 och hoppas kunna göra en kul resa, paddla, plocka bär, laga massor god mat mm.
 
Idag ska vi fira nyår själva Erik och jag, god mat och lite TV.
Vi ut på stan och köpa något, det blir nog Hötorgshallen. Ibland är det skönt att inte vara så planerad utan att vara lite spontan.
 
En god bra chipspåse blev det i går från Cajsa Warg. Vi tryckte även i oss en stor Cointreau chokladboll från Chokladfabriken.
 
 
 
 
 
 
Ha en fin dag och akta fingrarna om Ni smäller raketer, tänk även på våra husdjur.
 
STOR KRAM till Er alla som läst min blogg 2013!
 
 
 

Min Syster!

Kategori: Allmänt

 
 
Min älskade lillasyster har så fint hemma, jag provar allt och fotar. Just nu är min favorittvål Molton Brown, dyr som fan men ljuvlig. Såklart har lillasyrran även handlotionen och den var ljuvlig. Inga tvålar man har till små barn men till fina 50+ händer passar dom.
 
Lite underbara chokladstenar från Rosendahl hittade jag också att stoppa i mig, så ursnygga och lika goda.
 
Hennes diskmedelset från Rituals är kanonsnyggt. Tyvärr får plattan inte plats hos mig, har kollat, nej jag snodde inte den.
 
Sist en bild på snyggingen själv, Fru Pinocchio. Ni glömmer väl inte hennes affär i Gustavsberg med allt fint.
 
Ut i fina vädret och rå D-vitamin tillfört. Jag ska städa och mysa hemma när maken jobbar.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kramis till Birgitta och Er alla, Ann
 
 
 
 
 

Julduk!

Kategori: Allmänt

 
 
Jag har inte visat min fina nya julduk som jag köpte på Huvudsta Loppis för 40 kronor, inte illa.
Jag kollar alltid textil när jag går på loppis och har köpt många urfina dukar i fint skick.
 
Tänk att nu är juldagarna slut och snart är det nyår, tiden går snabbt. Vilka reor det är på stan det är nu man ska handla julklappar. Jag har köpt en fin tröja för halva priset så jag är nöjd.
 
Undrar vad man ska äta på Nyårsafton?
 
 
 
 
Ha en bra dag, kramar Ann

Halstrad Gravad Lax!

Kategori: Allmänt

 
 
Nu gäller det att ta hand om alla rester efter julen, och göra något nytt. Jag brukar alltid göra min laxrätt som är uppskattad. Jätte enkel och en riktig bjudrätt.
 
Jag skär bitar av laxen om jag har en laxsida, annars kan man ha fina skivor men dom går supersnabbt att steka.
Stek ½ minut på varje sida, häll på grädde, 1 msk honung och 1 msk fransk senap.
 
Servera med ris eller potatis och en god sallad.
 
 
 
 
 
 
Ha en bra dag, bamsekramar Ann
 
 
 
 
 

Juldagen!

Kategori: Allmänt

 
 
 
 
Vi hade en underbar julafton hemma hos min ljuvliga syster, Birgitta. Andrea älskar Birgitta och dom har så kul ihop, så mycket skratt och flams. Alla hade kul och vi åt undrbar mat. Birgitta gör den godaste Janson, jag bad tvinade till mig om doggie bag.
 
Tomten kom och det var några paket till varje barn och till mig.
 
Min älskade Erik gav mig en såååå fin skärbräda från Leila som jag älskar.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Här har damerna så kul att tårarna sprutar.
 
Ha bra dag, kramar Ann
 
 
 
 
 
 
 
 

GOD JUL!

Kategori: Allmänt

 
 
God Jul mina fina vänner som följer min blogg.
 
 
Matmorsann på NK, köpte jäkligt dyr choklad och bröd.
 
 
Tomten på NK med en bedårande liten ung dam, så sött.
 
Ha en underbar dag och kväll och njut av mat, ljus och kärlek, kramar Ann
 

Vinter i Stockholm!

Kategori: Allmänt

 
 
Vi har lite vinter i Stockholm, en stor snöhög och en skridskobana i Kungsträdgården. Älskar att åka där till musik.
 
I går söndag lyste även solen och värmde lite, så härligt att bli bländad.
 
Idag jobbar jag till lunch sedan hem o fixa, skinkan mm. Laxen är på gravning och såsen skall göras.
 
Vet ni att man kan köpa färsk fisk på Stureplan nästan varje dag utan mellanhänder. Det så riktigt fint ut och dom står utanför Sture Gallerian. Dom sålde även inlagd sill i olika smaker, skaldjur mm.
Stockholm´s fiskmarknad, se HÄR.
 
 
 
 
 
 
Fina maken i solen!
 
Ha en bra dag o stressa inte ihjäl Er, kramar Ann
 
 
 
 

Julpynt!

Kategori: Allmänt

 
 
Här hemma sköter Erik julpyntet, och han gör det väldigt bra. Den här mötte mig i morse ha ha.
 
 
 
Fredagskvällens mysmat, innan julmaten kommer på bordet. Charkisar och bröd från Hötorgshallen.
 
 
 
 
Ha en skön söndag och 4e advent. Vi ska till Hallwylska museet på en föreställning om julen, ska bli kul.
 
Kramar Ann
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Glögg!

Kategori: Allmänt

 
 
Äntligen fredag igen, så skönt att få sovmorgon i två dagar. Nu är det natt hela dagarna känns det som.
 
Jag har testat glögg och hittat en klar favorit, Tegnér & son, apelsin och choklad. Den är ljuvligt god, inte söt eller sliskig utan man anar smakerna och den är sååååå gooood.
 
Jag tänker inte bjuda på den här, den är min och jag ska dricka upp varenda droppe.
 
Ni måste testa!
 
 
 
Köpte även en vanlig glögg, ekologisk, superbra.
 
Ha nu en bra helg, pyssla o mys. Kramar Ann
 

Julhandel!

Kategori: Allmänt

 
 
Igår var både jag o Erik varit lediga, så det blev julshopping på ICA Maxi och systemet.
Underbart med en stor stark man med sig och som också har lite ideer.
 
Jag var även på Clas Ohlson och såg en så ball lampa som jag bara måste ha...
Undrar var den ska få lysa upp, kanske på landet, en bra julklapp.
Pris: galler 149 kronor och lampan 79 kronor.
 
Jag och Erik testade svagdricka från ICA, den var supergod. Ska köpa fler flaskor, inget sött men ändå julsmak. Det är lite alkohol i som en lättöl.
 
Visst blir det risgryngröt någon dag och på bra ris från Kung Markatta.
Andrea har önskat sig en hel låda med mandariner, klart hon får det.
 
 
 
 
 
 
 
Ha en bra dag, kramar Ann
 
 
 
 
 
 
 
 

Julbröd!

Kategori: Allmänt

 
 
Jag hittade ett recept jag klippt ur någon tidning för några år sedan på ett julbröd, typ knäckebröd eller hårt kex.
 
Jag är inte så förtjust i för mycket kryddor i bröd men det här var väldigt lagom kryddat.
Jag bjöd min testpatrull på jobbet och dom tyckte som jag, jättegott.
 
Det är bra med folk som är ärliga när dom testar mat och bröd, gillas.
 
Jag lovade att skriva ut receptet för Madeleine ville baka det. Det är inte svårt utan lätt och går snabbt.
 
Recept.
 
50 gram jäst
2 dl vatten
3 msk rapsolja
½ tsk salt
1½ tsk kumminfrön
1½ tsk fänkålsfrön
3 dl grovt rågmjöl
4 dl vetemjöl
 
Stöt kryddorna i en mortel. Sätt ugnen på 250 grader.
 
Rör ut jästen i fingervarmt vatten, tillsätt olja, salt kryddorna och mjölet.
 
Jäs degen i en timme.
 
Dela degen i 24 bitar, kavla ut tunnt och med en kruskavel sist.
 
Grädda kakorna i ca 7 minuter, låt kallna på galler utan duk, klara.
 
 
 
 
 
 
Jättegott med smör och ost på.
 
Lycka till Madeleine!
 
Kramar Ann
 
 
 
 

Julkorv!

Kategori: Allmänt

 
 
Här gör jag och mamma julkorv, recept Monika Ahlberg igen.
Jag har inte smakat min korv men det har föräldrarna och den var jättegod.

Det är inte jobbigt eller svårt att göra korv, varför gör man inte det oftare.
Jättegott med potaismos, en god senap och rivna morötter.
 
Gissa om vi hade kul.
 
 
Recept
 
3/4 liter iskallt vatten
1 kg fläskfärs
500 gram nötfärs
½ dl potatismjöl
1½ msk salt
1 tsk vitpeppar
½ tsk malen ingefära
2 tsk kryddpeppar
½ tsk male kryddnejlika
 
Fjälster och bomullsnöre.
 
Skölj fjälster o låt ligga i vatten minst 1 timme.
 
Blanda nötfärs, fläskfärs, potatismjöl, salt och kryddor.
Späd i iskallt vatten, lite i tager. Låt stå i kylen en stund.
Fyll fjälstet, inte för hårt eftersom smeten sväller vid kokning.
 
Frys in korven eller koka den.
 
Sjuk korvarna i ca 20 minuter med kryddpepparkorn, salt och lagerblad. Uppstår det luftbubblor i korven pricka då hål med en nål, annars kan korven spricka.
 
 
 
 
 
 
Mera kött.........
 
 
 
Färdiga!
 
Ha en bra dag, kramar Ann
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Saffransskorpor!

Kategori: Allmänt

 
 
Varje år bakar jag dess små godingar, ger bort i present och äter själv.
Receptet är från min favorit Monika Ahlberg Rosendals Trädgårdscafé, bästa boken ever.
 
Det doftar underbart när skorporna gräddas, saffran och choklad. Köp en fin burk och fyllden med dessa.
Doppa dom i kaffe eller någon likör, krossa dom och häll likör över och en gräddklick på, mums.
 
Jag gör alltid dubbelsats.
Jag säger som Ernst, jag går igång på dessa skorpor.
 
Recept:
 
120 gram sötmandel
1 gram saffran, jag tar ½ gram dvs ett kuvert, saffran är så dyrt.
2 ägg
2 dl strösocker
1 tsk salt
5-6 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 gram grovhackad mörk choklad
ev 1 äggvita till pensling
 
Mal en tredjedel av mandeln fin och hacka resten grovt.
 
Blanda mandel, ägg, socker, saffran och salt.
 
Tillsätt 3 dl av mjölet och bakpulveret. Tillsätt chokladen som Du mjölat. Sedan i med resten av mjölet men lite i taget, pass upp så det inte blir för mycket.
 
Rulla ut längder och lägg på en plåt med bakplåtspapper på. Pensla med äggvita (jag gör inte det för jag vill inte ha mina blanka)
 
Grädda i 180 grader i ca 20.30 minuter.
 
Skär upp skorporna på snedden, torka dom i 100 grader i 50 minuter.
 
 
 
 
 
Skär efter ca 4 minuter, annars är dom lite degiga och såååå varma.
 
 
 
Ha det bra, kramar Ann
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vin!

Kategori: Allmänt

 
 
Ikväll blir det vin för min del, en liten flaska för en person.
 
Det här vinet är verkligen fantastiskt gott, från Australien. Köp en köttbit från Australien och ät till, ICA Maxi har massor och priserna är sååå bra.
 
Jag har pysselkväll för mig själv, bakar, fixar och pimplar vin.
 
 
Nu ringer ugnen, brödet är klart.
 
Kramar Ann
 

Glad Helg!

Kategori: Allmänt

 
 
Vill önska Er alla en glad helg med kanske lite julpyssel. Jag ska göra kola och baka lite, ska visa Er.
 
Igår var jag och dottern själva så hon gjorde en drink till mammsen, bloody Mary, Det var länge sedan jag drack en riktig och stark. Jag älskar tomatjuice så jag hällde i mig den snabbt, så god,
 
Undrar om maken läser bloggen?
 
 
Vi hörs, kramar Ann
 

Pulled Beef!

Kategori: Allmänt

 
 
Till sist fyllning nummer två till mina goda hamburgerbröd.
 
Jag gjorde för inte så länge sedan pulled pork på fläskkarrébit. Nu har jag testat på högrev i bit, för Er som inte äter griskött.
 
Det blir precis lika bra så köp det som passar bäst och är billigast.
 
Jag tog min bit högrev (1 kg till 4 personer) och hällde på massor av god barbequesås med hickorysmak, in i ugnen i minst tre timmar i 125 grader, klart. Köttet faller isär och så blandar man det med såsen som blir i grytan.
 
Jag tog en järngryta med lock men det går bra att ta en form och sätt folie som lock.
 
 
 
Min hamburgare är klar med röra och kött. Det är enkelt och är verkligen värt att testa.
 
Kramar Ann
 
 

Coleslaw!

Kategori: Allmänt

 
 
Här kommer fyllning nummer ett till hamburgerbröden. Självklart kan man ha coleslaw till det mesta, så gott.
Jag har testat många recept som jag även delat med mig av till Er, här kommer ett till.
 
Så nyttigt med rotsaker och bra för kassan.
 
Jag river min kål på en mandolin men det går lika bra med en osthyvel. Morötterna river jag på ett rivjärn, stora hålen.
 
Coleslaw håller flera dagar i kylen så man kan göra den i god tid så den får gotta till sig.
Receptet är från ICA.
 
  • 7 dl finstrimlad vitkål
  • 1 liten morot, riven
  • 1 liten rödlök eller gul lök, hackad
  • 1 dl crème fraiche, youghurt eller gräddfil.
  • 1/2 dl majonnäs
  • 1 tsk fransk senap
  • 1 tsk socker
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm grovmald svartpeppar

Riv och hacka allt, blanda majonäs, socker, salt, peppar, senap och youghurt, smaka av.
Blanda allt och låt vila svalt minst 2 timmar.
 
 
 
Så lätt och så mycket godare än köpt. Jag tog extra senap så den blev lite sting i.
 
Kram till Er alla från Ann
 
 

Hamburgerbröd!

Kategori: Allmänt

 
 
Som Ni vet älskar jag hamburgare av alla sorter och massor med tillbehör. Andrea och jag älskar köra Drive thru och shoppa hem hamburgare med extra allt.
Nu har jag bakat egna hamburgerbröd som blev mjuka saftiga och goda. För att göra dessa måste man ha en våg eller vara jäkligt bra på matte så man kan räkna ut i deciliter.
 
Alla bagare bakar alltid efter vikt och inte som vi andra mäter upp allt.
 
Idag ska Ni får brödreceptet och sedan kommer vad fyllde jag bröden med.
 
Det här är ett typ briochebröd.
 
Det här behöver du för 8 hamburgerbröd:
240g vatten
50g mjölk
10g jäst
35g strösocker
1 ägg
38g (2,5msk) rumstempererat smör
525g vetemjöl special
7,5g salt
 
Värm vatten och mjölk tills det är fingervarmt. Rör ut jästen i lite av vätskan och tillsätt sedan resten.
Blanda mjöl, salt och socker. Tillsätt smöret och pressa mellan fingrarna så det blir smuligt.
 
 
Tillsätt vätskan och ett uppvispat ägg till mjölblandningen och blanda tills det blir degigt. Knåda eller kör i assistent i ca 8 – 10 minuter. Tänk på att degen kommer att vara ganska kladdig, det ska vara så.
Täck över bunken med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek (ca 1 – 2 timmar).

Gör 8 stycken bröd, platta till dom, låt jäsa till dubbel storlek ( ca 30 minuter).

Spraya med en blomspruta vatten och häll sesamfrön på.

In i ugen 200 grader i ca 15 minuter, klart.

 
 
 
 
Ha en bra dag, kramar Ann
 
 
 
 

 

 

Kalvfrikadeller!

Kategori: Allmänt

 
 
En riktig Lady och Lufsen måltid så här i jultider, kan inte bli bättre.
Varför äter man inte mer kalvfärs, så gott och känns liksom mörare än vanilg nötfärs.
Att använda vitt bröd iställer för skorpsmulor är så mycket godare och saftigare, även till vanliga köttbullar.
 
Det här är en enkel rätt att laga och man kan göra den dagen före, en riktigt bra bjudrätt.
Erik och jag lagade tillsammans och drack glögg, mys.
 
Recept:
 
Salt och peppar
 
Tomatsås:
1 gul lök
Gör sedan kalvfrikadellerna. Riv brödet i mindre bitar och blanda med mjölk, ägg och alla kryddor, sist i med kalvfärsen och blanda ordentligt. Gör lagom stora bollar, lägg i dom i tomatsåsen och koka ca 15-20 minuter, färdigt. Koka under tiden en god pasta, jag gillar den som är på bilden.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ha en bra dag, kramar Ann
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Medaljutlämning!

Kategori: Allmänt

 
 
Vilken underbar fest det var på Stadshuset, allt var det bästa.
 
Det var otroligt påkostat med mat, dryck och underhållning. Det kändes nästan som att vara på en nobelfest, en fest i min smak.
 
När vi kom så fick vi ett glas moussserande och musikunderhållning. Naturligvis var nästan alla 50+ med tanke på att man skulle ha arbetat i 30 år. Många stiliga män och kvinnor uppklädda och på gott humör.
 
Maten serverades i Gyllene Salen som är nog den vackraste sal som finns. Vi dansade även där. precis som på Nobelfesten.
 
Nu kommer en bildkavalkad så Ni kan få se vilken fin kväll vi bjöds på.
 
 
En MQ klänning, MQ sjal, Mulberry väska, skor ärvda av min mormor så fina och sköna.
 
 
Visst poserar jag vant!
 
 
Erik tog skor på sig när vi gick ha ha.
 
 
Älskar dessa glas, vill ha!
 
 
Hela mitt namn och rätt stavat, tack!
 
 
Även vinerna var sååå goda.
 
 
 
Här kommer efterrätten så tjusigt!
 
 
 
 
 
 
 
Till sist den fina medaljen.
 
 
Ha en underbar lördag, kramar Ann
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

FEST!

Kategori: Allmänt

 
 
Idag ska Erik och jag på stor fest i Stadshuset. Erik har jobbat 30 år som polis och då får man en medalj, guldklocka eller skål. Erik har valt medalj, tar ingen plats kul tycker jag.
Klädsel är kostym och fin klänning, så jag har shoppat en ursnygg liten "blåsa".
 
Det blir medaljutlämning, middag och dans. Kul med lite extra fina fester ibland, dans är alltid kul. Undrar om man kan köpa goda drinkar?
Andrea tror det blir vals och twist eftersom alla är så gamla.........hon skulle bara veta hur mammsen kan skaka loss, ha ha.
 
En liten julgrupp som jag gjort av fint ljus, stjärnanis och kanelstänger från Granit. Doftar underbart och ser juligt ut.
 
 
 
Klart att Ni ska få se lite bilder från festen, men i helgen.
 
Kramar från partyprinsessan Ann
 
 

Julklappstips!

Kategori: Allmänt

 
 
En rökpåse för ugnen hittade jag på Naturkompaniet för 39 kronor. Ett julklappstips, vem kan misslyckas att slänga in en laxbit i en påse och in i ugnen. Jag har inte själv hunnit testa men det ska bli.
 
Idag ska jag göra egen julkorv med min händiga lilla mamma som hjälp. Jag har hittat ett nytt recept som ska testas, återkommer med recept.
 
Jag älskar att äta och att göra korv så jäkla kul, speciellt med lilla Doris.
Varför har jag och mamma så mycket fantasi..........
 
 
 
 
 
Vad jag alltid längtar efter pannkakor, så gott.
 
 
Det är bara grädden som fattas eller glass kanske....
 
Stor varm kram, Ann
 
 

Fylld Lövbiff!

Kategori: Allmänt

 
 
Varför använder man inte champinjoncreme oftare, så gott och bra. Jag har tidigare gjort fylld lövbiff med köttfärs och champinjoncreme men nu har jag testat utan köttfärsen.
 
Jätte enkelt, snabblagat och så smakrikt, Ni måste testa.
 
Man hittar burken bredvid konserverade champinjoner och andra grönsaker, ca 22 kronor.
Nu är det tider för lite tända ljus och olika grytor, men det ska smaka mycket.
 
Här kommer receptet:
 
 
 
En burk räcker till minst 6 lövbiffar.
 
 
En klick på varje köttbit, det som blir kvar häller man i såsen.
 
 
 
Stek runtom gyllenbrunt.
 
 
Häll på grädde och resten av cremen, glöm inte salta och peppra, smaka av.
Låt ruladeran puttra färdigt i såsen ca 10 minuter.
 
 
 
Vi åt ris och sallad till.
 
 
 
MUMS! Ibland vill man vara en hund så man får slicka tallriken.
 
Ha det bra, kramar Ann
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Falsk Wienerschnitzel!

Kategori: Allmänt

 
 
En favoriträtt bland vardagsmaten är en falsk schnitzel gjord på gris och inte kalv, mycket billigare.
 
Jag vet inte om det är sardellerna och kaprisen som gör hela rätten men det är supergott. Min mamma gjorde den här rätten ofta till oss när vi var små.
 
Jag köper skinkschnitzel av gris som jag dubbelpanerar.
 
1. först vänder köttet i vetemjöl
2. sedan direkt doppar jag köttet i ett uppvispat ägg
3. sist doppas köttet i skorpsmulor
 
I stekpannan med massor av smör och en gärna en skätt olja. När köttet är klart häll på grädde och koka upp
en stund till det blir lite tjockt. Själklart har jag salt och peppar på både köttet och i såsen som Ni förstår.
 
Serveras med potatis och citronskivor med sardeller och kapris, mums.
 
 
 
 
Vi tog ingen sås den här gången utan potatismos istället, lika gott.
 
Ha en bra dag och klä Er varmt, kramar Ann
 
 
 

Första Advent!

Kategori: Allmänt

 
 
Trevlig första advent och första december mina vänner. Nu har lilla frun blivit frisk igen efter några dagar i sängen.
Fy vad jag mådde, feber och drömde konstiga saker. Jag drömde att Andrea hade sytt nytt fint tyg på vår soffa men det hade hon inte ha ha.
 
Idag blir det julmusik, ljus och lite glögg. jag verkligen älskar min adventljusstake jag fått av min syster med familj i 50-års present. En riktig elfluga ingen kopia och röd.
 
 
 
 
 
Ha det bra och kramar Ann