MatmorsAnn

Livet är mat, mat är livet.

Påskhelg!

Kategori: Allmänt

 
 
Vilket fantastiskt väder, sol och åter sol. Vi har så skönt och har ätit god mat, både grillat och
småplock.
 
Vi har fått besök av påskkärringar vilket var mycket uppskattat.
 
 
Andreas plats!
 
 
Lax, tre sorters sill, räkomelätt, gubbröra, avokado med skagenröra och potatis. Mina favoriter på
påskbordet.
 
 
 
Min favoritpotatis på vintern, koka med dill.
 
Stor kram nu ska jag ut i solen, Ann
 
 
 
 
 

Långfredag!

Kategori: Allmänt

 
 
Vi har det bra trots massor av snö. Det är mysigt att vara på landet för man kan gå ut så enkelt
eller gå in.
 
Andrea är här idag vilket blir extra kul, man skrattar mycket med henne.
 
Vi har varit på en loppis i en gammal skola i Stora Sundby och en åktur till Vingåker, alltid kul.
 
I kväll ska vi äta påskbord med lite smått och gott, Andreas önskemål.
 
 
Loppis!
 
 
Andrea sitter och pluggar i solen. Visst är det mycket snö. Eldkorgen ska laddas till kvällen, mys.
 
 
Snyggingen i minkpäls ha ha.
 
Ha en bra dag och ut i solen, kramar Ann
 
 

Glad Påsk!

Kategori: Allmänt

 
 
Alla mina fina vänner jag önskar Er en Glad Påsk!
 
Jag ska trängas i mataffären idag och förbereda lite smått och gott. Andrea önskar litet påskbord
med sill, lax, ägghalvor, rom mm.
 
Laxen är färdiggravad så jag ska göra en sås. Jag lägger inte in egen sill utan köper färdig i lösvikt
från ICAs fiskdisk.
Min favorit är en omelett med räkstuvning på så det måste det bli. Till sillen måste man ha potatis och
då köper jag den frysta färskpotatisen och kokar med dill, den är så bra och god.
 
Jag tror alla familjer har sina favoriter på påskbordet, kul.
 
 
 
Soliga kramar Ann

Pasta med lax!

Kategori: Allmänt

 
 
 
Lite vårpasta som man lagar snabbt. Pasta går ju att laga så mycket rätter av och alltid gott.
Jag hade lite rester i kylen så det blev den här rätten.

Jag kokade pasta hällde av vattnet, i med en burk creme fraiche, slt och peppar.
Skar avokado o månar. lite dill, en citron och sist en rökt laxskiva på.
 
Det blev rivna morötter till för tomaterna är så trista och blir ruttna så snabbt, måste vara kylan.
Rotsaker är alltid pålitligt, nyttigt, färgrikt och gott.
 
Jag tog fryst dill för den färska var redan köldskadad i affären, hängde som en död.....
Vad jag längtar efter värme och lite färska fina grönsaker, tänk en solmogen tomat.
 
 
 
 
Lite påskinspiration i pastaform.
 
 
Glad onsdag, kramar Ann

Landet!

Kategori: Allmänt

 
 
 
Det var så mycket snö på landet, Julita. Isen låg tjock på Hjälmare, många var ute och fiskade och
åkte scooter. Jag höll mig på land, gillar inte isar.
 
Vi gjorde det lätt för oss och grillade en kycklingfilé, majskolv och till det rostade rotsaker och cole
slow. Det är verkligen mysigt att äta tillsammans med kaminen som sprakar.
 
Vi hade sol så vi kunde sola lite mot husväggen, nu är näsan lite röd.
 
 
 
 
 
Undrar om det är LCHF?
 
Ha det bra mina vänner, kramar Ann

Gifflar!

Kategori: Allmänt

 
 
Jag gjorde ost och skinkgifflar i onsdags som blev väldigt lyckade. Det var jätte enkelt och blev
16 stycken att äta upp eller fylla frysen med. Storleken bestämmer man själv.
Man kan göra halva storleken och ha på ett buffébord, fint och gott.
 
 
Jag gjorde en god soppa och hade dessa till, lagom varma, mums.
 
Jag är väldigt lat ibland eller kanske för sällan när jag tänker efter. Jag köpte färdigskivad ost ett
paket för att slippa stå och hyvla.
 
Deg:
 
50 gram jäst
2 dl vatten
2 dl mjölk
50 gram smält smör/margarin
1 tsk socker
1 tsk salt
ca 8-10 dl vetemjöl
 
Ägg till att pensla med och sesamfrön.
 
Fyllning skinka och ost.
 
Smält smöret, blanda i vatten och mjölk värm till fingervarmt 37 grader.
Blanda i jästen och se till att den löser upp sig.
Blanda i socker och salt.
Sist i med mjöl
 
et och knåda i 10 minuter helst, ta inte för mycket mjöl ta i lite i taget.
 
Jäs degen i 30 minuter.
 
Baka ut och fyll, se mina bilder.
 
Rulla giffeln från den breda sidan mot snibben.
 
Låt gifflarna jäsa i 30 minuter.
Pensla med ägg och strö på sesamfrön, jag tog torkade ringblomsblad också.
 
In i ugnen 200 grader i 20 minuter.
 
 
 
Färdiga supergoda gifflar som jag snart ska göra igen.
 
Kramar Ann
 
 

Skogsbruk!

Kategori: Allmänt

 
 
Vi är på landet och det är så mycket snö, jag trodde det skulle vara barmark.
 
Vi har ägnat dagen åt att fälla två träd, björkar. Jag hjälpte till med att klyva upp till ved i
vår maskin, kul.
 
I kväll blir det grillning och chips. Jag glömde mina chips hemma men Erik förstod att jag skulle
bli lite besviken. Han körde till Julitahandeln och köpte lantchips världens bästa man.
 
 
 
Efter detta blev det sol mot en husvägg.
 
Kramar Ann

Chorizo!

Kategori: Allmänt

 
 
Förra veckan gjorde jag och mamma Doris korv, chorizo.
 
Jag använde min KitchenAid med tillbehör, den är underbart enkel att montera. Man behöver vara två
om man är ovan som jag när man fyller korven.
 
LILLA Doris är både snabb och effektiv men lite kort, det löste jag med en stege, ha ha.
 
 
Chorizo:
  • 500 gram fläskfärs
  • 400 gram rimmat fläsk
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 0,5 tsk cayennepeppar
  • ½ tsk chiliflakes
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 2 krm spiskummin
  • 2,5 dl vatten
  • 2 msk potatismjöl
  • 1 pkt svinfjälster (5 meter)
  • Bomullssnöre
Mal fläsk, lök, vitlök i en kvarn. Blanda i fläskfärsen och resten av ingredienserna. Gör ett smakprov genom
att steka en klick smet, smaka av.
 
Denna kryddning är inte stark utan lagom.
 
Fyll sedan smeten i fjälstret och gör lagom korvar, inte för hårda.
 
Knyt bomullssnöre i ändarna.
 
Man kan frysa de råa korvarna, steka, grilla eller koka.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
En lyckad dag med massor av god korv. Jag frös ner min del för att grilla på landet. Doris åt sin samma
kväll och var mycket nöjd, lagom kryddad inte för stark och köttigt god.
 
Varför gör man inte detta oftare?
 
Kramar Ann
 
 

Suga upp äggula!

Kategori: Allmänt

 
 
Andrea har lärt mig något såååå kul som Ni måste testa. Hur man suger upp en äggula med en
petflaska och äggvitan blir kvar i skålen.
 
Det var superlätt och kul, mitt barnasinne kommer till sin rätt. Snälla Ni som har barn låt dom
få testa.
 
Man trycker på flaskan lite och sätter den på äggulan och släpper trycket, visps så är gulan i
flaskan.
 
 
 
 
 
 
 
Tänk vad man har mycket kvar att lära sig fast man är 53 år....
 
Spänn på Er skidorna och ut i snön, själv tar jag bilen.
 
Kramar Ann

Ejes choklad!

Kategori: Allmänt

 
 
Snart är det påsk som Ni vet och det betyder godis och inte vilket som helst utan Ejes.
 
Ni som följt mig vet att jag åker dit varje år och köper choklad av olika sorter. I år blev
det olika chokladstänger som vi kommer att skära upp.
 
Jag vet att i nästa vecka kan det vara lite kö för att handla så jag har varit ute i god tid.
Priserna är helt ok, en chokladstång 25 kronor. Dom är kända för sina gelehallon men dom
hoppade vi över i år, det blev mintkyssar istället.
 
Det är så härliga dofter och fantastisk personal som har tid och stressar inte upp sig fast man
väljer och väljer.....
 
 
 
 
 
 
 
 
 
En fin påse med godis.
 
Kramar Ann

Blåbärssoppa!

Kategori: Allmänt

 
 
Vilka fina dagar men kyliga. Vi har varit ute en hel del och gått med en paus i solen.
 
Jag längtar så efter att få plantera lite frön i min nya sålåda som jag ska visar Er senare.
Tyvärr är det t.o.m för kallt på min inglasade balkong för små frön.
 
Jag testade för först gången att göra egen blåbärssoppa, succé. Både gott och så enkelt.
Jag har fortfarande massor av bär kvar i min frys, köp om Ni inte har.
 
Jag gjorde en liten kanna.
 
½ liter blåbär
½ liter vatten
ca 3 msk socker, jag tog Stevia, smaka av efter varje sked Du häller i.
1 msk potatismjöl som Du blandar ut i ½ dl kallt vatten.
 
Koka upp bär vatten och socker, häll i potatismjölsvattnet lånsamt och vispa hela tiden.
När det är lagom soppkonsistens häll ej i mer.
 
Låt svalna och drick kall eller drick varm, mums.
Så bra att veta att det inte är massor av färgämnen och annat i.
 
 
 
 
Min kanna med nygjord soppa.
 
Ha en bra start på nya veckan, snart är det påsk.
 
Kramar Ann
 

Frukost!

Kategori: Allmänt

 
 
Idag blev det hotellfrukost här hemma, man borde göra det oftare.
 
Kokt ägg med kaviar, blåbärssmoothie, kaffe fil med bär och finn crisp. Jag blev jättemätt men ändå inte matslag.
 
Igår blev det sushimiddag eftersom maken var på konferens och sov borta, trist.
Jag tycker att sushi är gott ibland men ingen favorträtt.
 
Fy vad det är kallt fast solen lyser så fint. Idag blir det bak, ska testa vetesurdeg.
 
 
 
Ha en bra helg, kramar Ann

Torsdag!

Kategori: Allmänt

 
 
Får jag presentera min nya släkting, Nisse.
 
Idag ska jag gå till Eje´s choklad och shoppa lite gott på lunchen. Hoppas dom har påskpyntat,
jag känner mig som ett barn av allt gott och fint.
 
 
 
 
 
Lite kul kakor från mässan.
 
 
 
Kanske man ska börja pyssla lite i helgen, sticka in en pall.
 
 
 
Har någon testat dessa pastasorter, ska vara nyttiga och inget mjöl i?
 
 
Ha en bra torsdag, kramar Ann

Chicken satay!

Kategori: Allmänt

 
Hoppas Ni inte blir trötta på mig men nu är det Monika Ahlbergs recept igen.
Jag verkligen gillar hennes mat alltid bra kryddat, lättlagat och familjen jublar över maten.
 
Jag har tidigare gjort denna rätt men Monikas recept är det bästa jag testat.
Den här rätten kan förbereda redan dagen innan vilket jag gillar.
 
Jag gjorde massor av spett så det blev mat i två dagar. Tyvärr kan jag inte bjuda Andrea som
känner lite pirr i tungan av jornötter, trist. Nu har jag bara Erik som kan ta mina jornötter här hemma
 
Självklart kan man göra några spett och halvera såsen, men jag skulle inte chansa för såsen är bäst.
Perfekt barnrätt, vilken unge gillar inte att få grillspett och lite söt sås.
 
Jag grillade mina spett i ugnen med grill på och högt upp i ugnen. Har man inte ugn stek i stekpanna
eller grilla på utegrillen.
 
4 personer:
 
600 gram kycklingfilé
Grillpinnar av trä (blötlägg dom innan)
 
Marinad:
½ dl sweet chilisås
½ dl olja
½ dl soja japansk
 
 
Jordnötssås:
en bit ingefära, ca 4 cm
3 vitlöksklyftor, jag tog 1 klyfta.
½ burk kokosmjölk (200 ml)
5 msk jordnötssmör
½- 3/4 dl sweet chilisås, jag tog 3/4 dl för lite mer styrka.
 
 
Skär kycklingen i långa smala bitar, låt bitarna ligga i marinaden minst ½ timme.
 
Blanda allt sitt såsen, riv ingefäran och krama ur saften, pressa i vitlöken.
 
Värm och smaka av.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jag serverad ris och en sallad till.
 
Ha en bra dag, kramar Ann

Lite mässtips!

Kategori: Allmänt

 
 
Lite mer mässtips. Vilken underbar bikupa i rosa, hoppas bina gillar den också.
Det är spännande med bin och dom är viktiga.
 
 
 
 
 
Lita pyssel om man gillar det. så collt att göra sitt eget kakfat med roliga tallrikar och koppar.
Man beställer borr och ställning på på nätet, se adress nedan.
 
Jag ska se om inte Andrea och jag ska göra ett, måste först hitta lite cola tallrikar på loppisar.
 
 
 
 
Ha en fin dag i kylan, kramar Ann
 

Mässa!

Kategori: Allmänt

 
 
I helgen var jag på Rum och Trädgårdsmässan i Kista. Jag var där själv och kollade runt på
lite blommor, lökar, godis, mat, inredning mm mm.
 
Det är alltid kul och få lite ideer och adresser. Jag köpte inte en lök, frö eller blomma.
Nu ska sanningen fram, jag köpte tidningar och en påse chips.
 
Det fanns massor av godis och choklad men jag köpte inget.
 
 
 
 
Lena Linderholm med alla sina fina tavlor mm.
 
 
 
 
Vilka skinn, jag blev hatokig!
 
 
Såååå söta vantar med lammkant från Gotland, vill haaaa!
 
 
 
 
 
 
En kul lördag, maken hade kul på sin mässa, äventyrsmässan.
 
Kramar Ann

Prinsessan Lilian!

Kategori: Allmänt

 
 
Lilla fina söta Prinsessan Lilian, vila i frid. En underbar person som jag har haft förmånen att
få träffa många gånger.
 
 
Kramar Ann

Trevlig Helg!

Kategori: Allmänt

 
 
Ha en riktigt trevlig helg alla mina fina vänner.
 
Vi ska äta lite smörrebröd som jag köpt på ICA Esplanad, väldigt goda.
 
 
Färdigdukat!
 
 
Stor kram Ann

Lammfärsgratäng!

Kategori: Allmänt

 
 
Nu kör vi lite lamm igen, bäbä!
 
Jag kör fast ibland på olika maträtter, så nu är det lamm. Jag älskar även grå krulliga lammskinn, jag
har ett stort och ett litet på landet som jag älskar. Synd att dom är så dyra annars skulle jag ha många.
 
Vilket fint väder, jag har köpt massor av fina påsk och pingstliljor till balkonen och fixat till den.
Snart kan vi äta middag där varje kväll, vad jag längtar.
 
Även den här rätten är från Monika Ahlberg.
 
4 personer:
 
500 gram lammfärs
500 gram potatis
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1-2 tsk spiskummin
1 dl vitt vin
1 burk körsbärstomater (jag tog krossade)
1 dl hackad bladpersilja
salt och peppar
 
50 gram lagrad riven ost
2 dl creme fraiche
salt och peppar
 
Skär potatisen i ½ cm skivor och koka i 10 minuter.
 
Hacka löken och stek i olja, rör ner färsen och stek i 2 minuer, pressa i vitlök,
tillsätt spiskummin, tomater och vin. Låt puttra ca 12-15 minuter.
Tillsätt persiljan och smaka av med salt och peppar.
 
Häll upp hälften av färsen i en smord form, fördela potatisen på och sedan på med resten av färsen.
 
Balanda ost, creme fraiche och krydda efter smak.
 
Klicka ut smeten på färsen och in i ugnen 200 grader ca 15- 20 minuter.
 
Servera med en god sallad.
 
 
Hm, vilka tjock fingrar och dom är tyvärr mina!!!!!!!!
 
 
 
 
 
 
 
Lilla maken tyckte jag skulle göra den här rätten snart igen, så god. Kul med bra betyg från en kräsen
jury.
 
Ha nu en bra dag och sätt näsan i solen, kramar Ann

Lammfärsbiff!

Kategori: Allmänt

 
 
Lite vardagsmat med extra piff är kul ibland och hur jobbigt som helst ibland.
Jag önskar det fanns en tablett att svälja vissa dagar för att slippa laga, äta och diska, så känner
vi nog alla.
 
Jag får alltid mer lust när våren kommer med ljus och lite värme.
 
Så här blev vår middag i måndagskväll, lite rester men på ett gott sätt.
 
Potatisklyftor i ugnen med olivolja.
Lammfärsbiff.
Grönsaker.
Grillat levainbröd med olivolja.
Fetaostkräm, fetaost mixad med creme fraiche.
 
 
 
 
Enkelt, fint och gott, kramar Ann
 
 

Blodapelsinisglass!

Kategori: Allmänt

 
 
Nu kommer snart våren och sommaren och vi måste äta glass. Jag har börjat träna på att tillveka egen
isglass. Tänk vad gott och bra med glass utan massor av färg och smakämnen, bara riktiga råvaror.
 
Jag köpe glassformar på ICA Maxi, jättebilliga och fina.
 
Dagens smak blev blodapelsin, så fin färg och söta.
 
Recept till 8 stycken glassar;
 
1 kg blodapelsiner
1 dl socker
1 dl vatten
 
Koka upp socker och vatten, låt svalna lite.
Pressa apelsinerna.
Blanda i sockerlagen i juicen, SMAKA av inna Du häller i allt. Det är ju så olika söta apelsinerna.
 
Fyll formarna och in i frysen.
 
 
 
 
 
Så fick jag till ett riktigt inlägg med alla bilder och text. Allt hängde sig på någotvis, Ni vet datorer eller
är det den bakom knapparna???
 
Ha en bra dag, stor kram Ann

Musiktips!

Kategori: Allmänt

 
Mitt inlägg om isglass kommer i sin helhet i morgon, jag har fått lite problem med alla bilder,
i morgon eller kanske ikväll får jag ordning på det!!!!
 
 
Om Ni har småbarn i Er närhet ta dom på denna konsert. Majas alla sånger är helt underbara,
vi kan sjunga alla här hemma. Andrea spelade visorna på sin kasettbandspelare jämt som liten.
 
Ha en underbar sångstund med alabetet och Maja.
 
 
 
 
Kramar Ann

Rock of Ages!

Kategori: Allmänt

 
 
Fredagkväll var en kanonkväll för oss. Vi var på Chinateatern och såg Rock of Ages, jag
rekomenderar den verkligen. Jättemycket dans musik och humor.
 
Andrea tyckte att det var bland det bästa hon sett, kul.
 
Vi var och åt på en pub mittemot NK innan det blev China. Vi åt hamburgare och Andrea tog en efterrätt,
väldigt gott och trevlig.
 
Portionerna var väldigt stora, jag orkade hälften.
 
 
 
Lite dåliga bilder, kameran låg hemma så det blev mobilen.
 
Ni måste försöka se denna teaterföreställning om Ni kan. Vi satt på parkett 6:e raden det var väldigt
bra. Det var sköna fåtöljer och mycket plats för benen på parkett.
 
Ha en bra måndag, kramar Ann

 

Tygfynd!

Kategori: Allmänt

 
 
Jag var på loppisen här i huvudsta idag och fyndade. Jag hittade ett handvävt tyg för 20 kronor, bara att
fålla så blir det en fin löpare till mitt köksbord.
 
Det finns så många fina tyger att fynda och roliga. Jag tror jag ska be min söta mamma fålla och fästa
alla trådar, hon är så noga och duktig.
 
 
Fina färger och vilket fin hantverk, tjohoooo!
 
Kramar Ann