MatmorsAnn

Livet är mat, mat är livet.

Trevlig Helg!

Kategori: Allmänt

 
 
 
Lite tomt på bloggen för matmorsann ligger i sängen och är förkyld med feber.
 
Ha en bra helg, kramar Ann
 
 

Hyvlade Pepparkakor!

Kategori: Allmänt

 
 
 
Min kompis på jobbet Camilla önskade ett pepparkaksreept på min blogg. Jag brukar göra hyvlade pepparkakor, dvs med en osthyvel. Kul med lite önskemål.
 
Jag gör pepparkaksdegen och formar den till en "guldtacka" och i i frysen, sedan hyvlar jag med osthyveln, tunnt. Kakorna lägger jag på plåten och gräddar. Degen ska vara lite hård så går den lättare att hyvla. Jag gjorde fler "guldtackor" och in och ut i frysen.
 
Det här receptet tycker jag är jättegott och bra. Om Du inte orkar göra egen deg köp på ett bageri.
Dt är jättepoppis med färdig deg på kända bagerier.
 
 
325 g smör rumsvarmt
3,75 dl strösocker
2,25 dl mörk sirap
2 msk kanel, malen
2 msk kryddnejlikor, malda
2 msk ingefära, malen
13,5 dl vetemjöl
2 msk bikarbonat

Tillagning

1. Blanda smör, socker, sirap och kryddor.
2. Blanda mjöl och bikarbonat och arbeta in det.
3. Dela degen i bitar och forma små fyrkantiga ”guldtackor” på 15x6 cm.
4. Packa bitarna i plast och lägg dem i kylen i några timmar.
5. Sätt ugnen på 175–200°.
6. Ta ut en degbit i taget och hyvla långa degremsor. Lägg dessa på plåt med bakpapper och dela varje remsa i tre kakor och sära dem lite.
7. Grädda kakorna mitt i ugnen ca 7 min – under uppsikt
 
Om Du inte vill göra pepparkakor gör pepparkakspinnar, så otoroligt gott, testa några pinnar.
 
 
Vilken doft!
 
 
 
Lycka till Camilla och stor kram Ann
 
 
 
 

Jultvål!

Kategori: Allmänt

 
 
Har just köpt en fin jultvål på Rusta, doftar ljuvligt. Jag börjar få julvibbar tror jag, kylan hjälper till.
Jag har blivit förkyld och känner mig helt slut så det blir ett litet inlägg.
 
Det verkar vara fullt ös på infektionen på stan, massor av återbud till tandläkaren.
Kära maken är hes som en korp och verkar mosig han också.
 
 
Tio kronor, billigt.
 
Ät vitaminer och sprita Era händer, kramar Ann
 
 

Spårvagnsutflykt!

Kategori: Allmänt

 
 
I lördags åkte jag och Erik en tur med nya tvärbanan från Solna Centrum till Alvik, bytte spårvagn och åkte till Sickla Udde. Sedan tog vi bussen till Sickla Köpkvarter och kollade i alla affärer.
 
Vi tog Saltsjöbanan till Slussen och t-banan hem till Västra Skogen, en heldagsutflykt. Vi hade så kul och njöt av att åka ovanför mark och inte i underjorden.
 
Vi besökte lite olika roliga affärer som Ni ser på bilderna. Så kul att var turist i sin egen stad, varför äka bort...
 
En stor affär i Hammarby Sjöstad med begagnade möbler hittade vi.
 
 
 
 
 
 
Sickla bjuder på massor av affärer och matställen.
 
 
 
 
 
 
Vi köpte ett gott Dansk rågbröd och några frallor med oss hem.
 
 
En bra helg har vi haft, kramar Ann
 
 
 
 
 
 

Hamburgare!

Kategori: Allmänt

 
 
Igår blev det snabbmiddag, egen hamburgare. Jag hade inte hamburgerbröd utan stekte vitt formbröd istället. Jag tycker det blir lite mycket bröd med ett lock också. Jag köpte ekologisk köttfärs på Coop, känns alltid bra med lite obesprutat och insprutade gifter på maten.
 
Visst är det mörkt och trist nu, november är en riktig skitmånad. Jag längtar till december när alla tar fram sina ljusstakar och lyser upp med. Jag är trött, det trodde Ni säkert inte att jag kunde bli.
 
 
 
Jag älskar senap och ketchup.....
 
Ha en fin helg mina kära vänner och glöm inte äta D-vitaminer.
 
KRAM ANN
 
 

Årets Julklapp!

Kategori: Allmänt

 
 
Som Ni läst i och hört i media så är detta årets julklapp, en juicecentrifug. Nu har jag testat min i flera månader och är jätte nöjd. Jag har testat flera modeller, haft egna och på jobbet. Den här är så lätt att sköta, diska och montera ihop.
 
Priset är också bra, finns ofta på extrapris. En jättekul och nyttig julklapp till någon.
 
Vi gör egen juice lördag och söndag, lite helglyx.
Favoritjuicen är apelsin, morot och ingefära.
 
 
 
 
 
Ha en bra dag, trots regn, kramar Ann
 
 

Sallad!

Kategori: Allmänt

 
 
 
Igår åt vi spagetti och köttfärssås, ibland längtar jag verkligen efter det. Jag gjorde en god sallad på tomat, sallad, gurka och granatäpple. Nu är granatäpplena riktigt billiga och så fina.
 
Idag är det onsdag och jag brukar vara ledig men idag är det jobb till 12.00.
Vi jobbar in en fredadag som vi var lediga, ja skulle gärna varit ledig i dag och pysslat lite i köket.
 
 
 
 
Mysmidag med ljus varje kväll nu när mörkret kommit.
 
Ha en bra dag, kram Ann
 

Fabrique!

Kategori: Allmänt

 
 
Fabrique har öppnat på Fridhemsplan, som finns nu överallt i stan. Jag tycker det är absolut bästa bageriet i stan. Om Ni inte smakat deras saffransbullar eller kardemummabullar så gör det, dom är dyra men sååå goda.
 
Jag köpte en halv rostbröd och en halva Danskt rågbröd. Dom säljer även riktigt fint gott smör på rulle. Testa till någon helg och skäm bort Er. Nu när hösten och vintern kommer behöver man lite extra gott till frukost.
 
Nu ska jag snart gå till jobbet, tidig morgon och trött matmorsann.
 
 
 
 
 
 
Ha en bra dag, kramar Ann
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Köttfärslåda!

Kategori: Allmänt

 
 
Hej allihop, hoppas Er helg varit bra. Jag har hunnit med massor av kul, lagat mat och lite annat kul, varit på fest, städat, klädvård mm mm.
 
Så fint på gäst toa var det hos våra vänner, jag höll på att fastna där.
 
 
 
 
Ett recept från Ulrikas 5:2 bok igen. Den här rätten var riktigt god och inte svår att göra. Ni som inte kör bantning gör bara lite mer av allt, dubbel mängd av rotsakerna, byt ut yoghurt mot lingonsylt.
 
Den här rätten skulle jag kunna äta varje dag. En bra rätt för barn, fina bitar och såsigt, kanske en extra potatis kan vara bra.
 
Recept, beräknat till 4 portioner och 321 kcal per portion.
 
500 gram nötfärs
1 ägg
½ dl matlagningsgrädde
½ rödlök
1 vitlöksklyfta
( 1 krm skärgårdskrydda, det hoppade jag över)
1 msk olivolja
salt
 
 
½ sötpotatis
1 morot
1 palsternacka
1 buljongtärning ört
1 dl vatten
 
Tillbehör
sallad
1 dl turkisk yoghurt 10% fetthalt
 
1. Blanda färs, ägg, grädde, salt och skärgårdkrydda. Hacka rödlök och vitlök och blanda i färsen.
2. Tag en ugnsfast form och pensla med olivolja, tryck ut färsen i formen.
3. Skala och hacka rotfrukterna i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna med olivolja och fräs grönsakerna några minuter. tillsätt buljongtärningen och vattnet och koka några minuter.
4. Häll rotfukterna med buljong över köttfärsen. In i mitten av ugnen 225 grader i ca 20 minuter.
 
Självklart kan man byta ut sötpotatis mot vanlig potatis.
 
 
 
 
 
 
 
Mums!
 
Ha en bra måndag, kramar Ann
 
 

Trevlig Fredag!

Kategori: Allmänt

 
 
 
Fredag igen och kanske lite gott till kvällen. Här kommer ett bra tips, ICA i Sundbyberg har detta erbjudande.
 
 
 
Annars åk till söder, Götgatan där finns den här bussen. Visst låter det trevligt, köpa svamp eller en toast med små gulingar på, mums.
 
 
Ha en fin helg, kramar Ann
 

Pärlans Kola!

Kategori: Allmänt

 
 
Snart är det jul och julpysslet börjar. Jag har inga speciella traditioner utan gör det som faller mig in. Jag läser olika tidningar och böcker och får inspiration. Jag tycker inte man ska jobba ihjäl sig eller förstora upp julen det är bara en dag.
 
Något jag verkligen gillar med julen är alla goda dofter, apelsin, kardemumma, nejlikor, saffran och glögg.
Självklart alla ljus som man tänder och myset.
 
I år blir det lite hemlagad kola, som jag gjort tidigare, Pärlans recept. Nu pratar vi god doft, jag svimmar. Jag har aldrig lyckats så bra med en kola, följ bara receptet noga. Om Du ska köpa kolorna så ha stor plånboken med, dom är skitdyra, 10 kronor styck!!!!!
 
Klicka HÄR så är receptet!
 
 
 
 
Ha en bra dag, kramar Ann
 

Varning!

Kategori: Allmänt

 
 
Vill bara varna Er för den här pastasåsen, fy vad den smakade illa. Jag älskar Felix alla soppor så jag tänkte att pastasåsen är säkert lika god. Den smakade fejk, synd.
 
Jag öppnade och smakade innan jag skulle hälla på min pasta, det fick bli en annan sås.
 
Det blir ett kort inlägg för idag ska jag ägna liten stund åt mig själv. Ska även hem och hälsa på mamma och pappa.
 
 
 
 
 
 
Ha en bra dag, kramar Ann
 

Porterstek!

Kategori: Allmänt

 
 
Jag fick ett recept av en arbetskompis på Porterstek, syndigt god. Jag har aldrig ätit det tidigare och vilken miss.
Jag gjorde den här rätten till farsdag middag och bjöd hem mina föräldrar. Tyvärr hamnade min pappa på sjukhus, mamma kom och åt med oss.
 
Pappa fick matlåda som han åt i går när han blivit utskriven.
 
Vi lagade mat hela familjen och fixade även lilla mamma, riktigt kul, trots att jag alltid vill göra allt själv kallas kontrollbehov.
 
Det är lätt att göra den här rätten, man behöver en gryta och en termometer och lite tid.
 
Till 8 personer.
 
ca 1,6 kg benfri stek, bog, rostbiff eller fransyska som jag tog.
1 flaska 33 cl porter
1,5 dl kinesisk soja
1,5 dl svartvinbärssaft outspädd, eller 3 dl madeira eller portvin.
6 svartpepparkorn
6 krossade enbär
2 tsk torkad timjan
2 stora vitlöksklyftor
1 stor gul lök
2 köttbuljongtärningar
 
Såsen:
all sky, ska bli minst 8 dl sås, den är så god.
grädde
redning: idealmjöl, vetemjöl eller maizena.
 
1. Klyfta löken och och vitlöken. Lägg i alla ingredienser i en gryta utom köttet. Låt det koka upp.
 
2. Lägg ner köttet och låt sjuda i 30 minuter. vänd köttbiten. Stick i en termometer i den tjockaste delen av köttet. Räkna med ca 1,5 timme till innetemperaturen är 70-75 grader. Låt köttet kallna i sitt spad minst 30 minuter men gärna över natten.
 
3: Sila ner skyn i en kastrull, det ska vara mycket sås. Häll i grädde ca 3 dl och i med mjölet så såsen tjocknar.
 
Färdigt. Servera gärna med potatismos, kok potatis, stekta smålökar, sockerärtor, haricot verts och gelé.
 
 
 
 
Lilla Doris skalar lök och steken står i en form o kollar!
 
 
 
 
Min tallrik, köttet blev så mört och smakrikt. Jättebra att ha på en lunchsmörgås med ättiksgurka, lite danskt smörrebröd.
 
Ni kommer inte att bli besvikna, bra söndagsmat.
 
Kramar Ann
 
 
 
 
 
 

Ernst Bröd!

Kategori: Allmänt

 
 
Ett av mina favoritbröd som man kan göra så många varianter av. Det går så snabbt eftersom det är jäsning 30 minuter. Brödet passar till förrätt, till soppa mm mm.
 
Jag har visat Er det tidigare men vi gör en repris.
 
Jag gjorde med mozzarella, parmesan, oliver och timjan. Soltorkade tomater, vanlig riven stark os, brie ost, pesto alla är gott.
 
Ett stort bröd som räcker till ca 6 personer.

25 gram jäst
3 dl ljummet vatten
2 tsk salt
1 tsk honung
vetemjöl special, eller vanlig vetemjöl går kanonbra.

en mozzarella
parmesanbit
färsk eller torkad timjan, rosmarin eller oregano
oliver


Blanda jäst, vatten , salt, honung och till sist mjölet ca 5-7 dl.

Gör en stor degkaka, en oval gjorde jag, ca 2 cm tjock, lägg den på en smord plåt.

Lägg på det Du gillar och har hemma.

Jäs kakan i 30 minuter.

In i ugnen 225 grader ca 20-30 minuter.
 
 
 
Lätt och gott, kramar Ann
 
 
 
 

Andrea´s sås!

Kategori: Allmänt

 
 
Andrea tipsade mig om en stark sås hon brukar göra. Man kan ha den till fisk, sushi, kött mm mm.
 
Vi gjorde fiskgryta och hade den till, det var så jättegott.
 
Man blandar majonäs och Sambal Oelek i efter smak, det blir starkt så smaka av, kan inte bli lättare och godare. Jag hade ca 2 dl majonäs och 2 stora matskedar Samal i.
 
Erik fick så fina rosor för en vecka sedan och dom är verkligen otrolig, undrar om dom är äkta ha ha.
Vi sätter ut dom på balkongen på kvällen och in igen på morgonen. Rosor gillar svalt, tänk på att blomsteraffärerna förvarar alltid fina rosor i en kyl med glasrutor.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ha en bra fredag, kramar Ann
 
 
 
 
 

Pulled Pork!

Kategori: Allmänt

 
 
En jätte lättlagad rätt, bra att bjuda många på eller frysa in. Pulled pork är just nu så poppis, man serverar det på surdegsbröd eller på vetetortillas. Det blir så mört och saftigt som man vill att kött ska bli. Tillbehör kan man variera, tacosåser, sallad, avokado, gräddfil mm mm.
 
Det här räcker säkert till 6 personer eller fler.
 
Köp en bit benfri fläskkarré, ca 1½ kg.
2 gula lökar i bitar och en vitlök i bitar.
1 flaska barbequesås gärna hickorysmak eller annan smak Du gillar.
 
Lägg köttet i en gryta eller en form som tål värme, häll över ca ½ flaska barbequesås.
Lägg några lökar o vitlökar bredvid köttet.
Om Du inte har ett lock till grytan ta en bit folie.
In med köttet i ugnen 125 grader i 4 timmar.
 
Tag ut köttet och dra isär det, se bilden när Erik jobbar, blanda med såsen. KLART!
 
Så här gör Du egna vetetortillas om Du inte köper.
ca 16-20 st
 
5 dl vetemjöl
½ stk salt
50 gram margarin eller smör, kylskåpskallt
3 dl kokande vatten
 
Kör allt i en matberedare eller knåda för hand, bränn Dig inte.
 
Dela i små bitar och kavla ut rundlar, stek i torr stekpanna ca 1 minut på varje sida. Kavla med en flaska går bra.
Se mina bilder.
 
 
 
 
 
 
 
 
Mango (fryst som tinat), salladslök, chilifrukt, lite limesaft och lite honung som jag ringlat över.
 
 
Lite extra barbequesås att hälla på, mums.
 
 
Det är inte svårt att laga men man måste bara ha tiden. Bra att plugga under tiden köttet blir klart.
 
Lycka till, kramar Ann
 
 
 
 
 
 

Boktips!

Kategori: Allmänt

 
 
Två böcker som jag köpt och den ena har jag redan läst, Expeditionen. En faktabok som var riktigt underhållande och kul. Bea Uusma är syster till Martina Haag som är sjukt rolig, då förstår Ni kanske att det finns humor i boken. Kul att veta lite om denna expidition med André och luftballongen.
Boken är Augustnominerad i fakta klassen, bra jobbat Bea.
 
Bok två är civilkuragets ansikte, flickan som stod upp för rätten till utbildning och sköts av talibanerna.
Jag har läst några sidor och boken verkar vara så intressant och bra.
 
 
 
 
 
 
 
 
Ursäkta lite suddiga bilder eller är det mina ögon........
 
 
Ha en bra dag, kramar Ann
 

Kycklingjärpar!

Kategori: Allmänt

 
 
Så blir det en rätt från min 5:2 bok igen. Det är 362 kcal per portion och receptet är 4 portioner.
 
Kom ihåg att Ni som inte kör 5:2 gör maten ialla fall men ät mer och kanske lägg till potatis, pasta eller ris. Det är verkligen god och kul mat. Den här rätten var så jätte god. Jag bjöd mina jobbkompisar och alla tyckte järparna var goda.
 
Andrea ville gärna ha receptet, bra mat för stressade ungdomar.
 
Recept:
 
1 dl soltorkade tomater i olja, hackade fint.
2 vitlöksklyftor finhackade
500 gram kycklingfärs
½ dl hackad persilja gärna blad
salt och peppar ( jag tog lite peppar)
1 msk smör
1-2 dl vatten
 
Blanda allt utom smör och vatten, forma hjärpar.
Stek i smöret så dom får lite färg, häll på vattnetn och stek dom färdiga.
 
Gör under tiden en tomatsallad.
 
6 plommontomater skivas och en rödlök, lite persilja, 100 gram hela svarta oliver.
 
Se på min bild hur jag lagt upp maten, mums.
Det tar ca 20 minuter att göra den här gudomliga rätten, hur svårt kan det vara med hemlagat.
 
 
 
 
 
Ha en bra dag, kramar Ann

Granatäpple!

Kategori: Allmänt

 
 
Som Ni vet gillar jag granatäpple. Jag fick ett riktigt "håll käften" granatäpple av min chef. Han var i London och köpte det på Edgware Road där man säljer mycket frukt.
 
Vilken kanon present.
 
Det lilla granatäpplet är köpt på ICA Maxi, löjlig litet.
 
Nu ska jag snart dela mitt jätte äpple, mums.
 
 
 
 
 
Vilken underbar helg, gäster, fix och kärlek.
 
Stor kram Ann
 
 

Farbror Elofs maränger!

Kategori: Allmänt

 
 
Dessa maränger är bara de godaste som finns, om man gillar sega maränger.
Receptet är från Farbror Elofs skafferi i Billeberga, Skåne. Jättemysigt ställe, klicka HÄR!
 
Som Ni ser är det inte ingredienser man brukar ha i marängsmet, tiden man vispar är jätteviktig.
Det är inte jobbigt att göra dom, jag gjorde 16 x 3 stycken till Eriks fest, det räckte.
 
Visst kan man spritsa fina maränger men jag tycker det är snyggare med de rustika klickarna.
Servera med glass, bär, grädde, chokladsås eller doppa botten i choklad och ha till kaffe.
 
Har man barnkalas kan man färga smeten, brukar uppskattas.
 
 
Recept:
 
2 dl äggvita ca 5 ägg
4,5 dl strösocker
2 msk maizenamjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 tsk vitvins eller äppelcidervinäger
 
Vispa äggvitan någon minut innan Du blandar i sockret, lite i taget.
Vispa 20 minuter till hårt skum.
Vänd ner maizena, vaniljsocker och bakpulver, slutligen tillsätt vinägern.
Klicka ut på bakplåtspapper, 16 små eller 8 jättestora klickar.
 
In i ugnen:
 
För 8 stycken baka 30 minuter i 135 grader sänk till 100 grader och baka ytterligare 90 minuter.
För 16 stycken baka 30 minuter i 135 grader sänk till 100 grader och baka ytterligare 40 minuter.
 
 
 
 
 
 
Fina marängfat från festen!
 
Trevlig Helg, kram Ann
 
 

Röror!

Kategori: Allmänt

 
 
Jag har som Ni vet gjort några röror med kex till Eriks fest, jag gjorde även maränger.
Jag vet att några vill ha recepten så här kommer dom. Marängerna kommer senare i veckan.
 
Kul när man får dela med sig recept då vet man att det blev gott, belöningen.
Jag är ledig i dag och ska bara vara lyxhustru, maken ska få bjuda mig på frukost, lunch, kanske något fin promenad i en park....han vet inget ännu.
 
Män behöver överraskningar och här få min kära man en, ha ha!
 
 
Här kommer recept på rörorna.
 
Hummos:
 
1 vitlöksklyfta
1 burk kikärter (à 400 g)
1/2 chilifrukt
1 tsk spiskummin
1 msk pressad citronjuice
4 msk olivolja
1 msk tahini (sesampaste)
salt och peppar
 
Mixa allt i en matberedare, smaka av med kryddorna. Håller flera dagar i kylen.
 
Oströra:
 
En bit chevre utan kanter, finns på ICA två rullar i en förpackning.
Mixa med soltorkade tomater i olja, smaka av.
 
Jättegott att klicka på kex eller en bit lax och in i ugnen.
 
Macka Lisa röra:
 
4 hårdkokta hackade ägg
1 burk röd stenbitsrom
1 liten hackad rödlök
½ dl hackad dill
3-4 msk majonäs
 
Blanda allt, och smaka av med salt och peppar. Även denna kan man göra dagen före och den står sig flera dagar.
 
 
 
 
 
 
 
Jag älskar denna röra, skulle kunna äta den varje dag. Så bra förrätt när man är många. Jag bakade Ernst kex till, receptet finns HÄR.
 
 
 
Liten portion hummos för två, mums.
 
Ha en bra fredag, kramar Ann