MatmorsAnn

Livet är mat, mat är livet.

Broken!

Kategori: Allmänt


Vi har varit hemma i helgen och gjort stan. Vädret var så trist att landet lockade inte trots svamp o smultron. 

Vi promenerade runt city och åt oss fram. Vi började med en andra frukost på Kungsholmen. 
Vi åt lunch på Broken på Kungsgatan, jätte god mat och urtrevlig  personal. Broken finns även i Åre, det är en typ pub.

Jag åt en Ceasarsallad och Erik burgare, dryck öl som dom rekommenderade. Faktiskt en av de bättre sallader jag ätit, jag har tryckt i mig många under åren.










En kanondag, kramar Ann





Waxholm!

Kategori: Allmänt



Igår var vi på sommarutflykt med jobbet till Waxholm. Vi åkte en underbar liten söt båt dit, Kung Karl. Jag stoppade i mig ett åksjukepiller så det gick bra. 

Vi åt underbar mat i Tornvillan hos Ann, vi har varit där tidigare. 

Vi hade även tur med vädret 👍














Fina korgar att handla i vid torget i Waxholm.

Ha en bra helg trots regn, kramar Ann

Böcker o Allsång!

Kategori: Allmänt

 
 
I går var det ju allsång på skansen som är ett av mina favoritprogram. Självklart tittade jag och sjöng med i alla låtar, Petra Marklund skötte sig bra. Man märkte av hennes premiärnerver men det är väl helt ok, vem skulle inte känna av dom. Hon sjunger otroligt bra och är så söt, det här blir bra sommar.
 
Som Ni ser har jag köpt Bugg, jag har tuggat i mig ett och gjort bubblor. Det smakade faktiskt inte riktigt som på förr och det var inget mjöl på.
 
Lite boktips från Julita Gård, jag är lite sugen på Smörboken. boken om Julita Gård fick jag av Erik och den är så kul med jättefina bilder.
 
Idag blir det en dag med Andrea och shopping inför hennes 25-års dag. Tänk att min lilla prinsessa är så gammal redan, tiden rinner iväg.
 

Nu ska jag städa, fru Ajax ska fara runt i lägenheten.
 
 
 
 
 
 
 
 
Ha en bra dag trots kylan, kramar Ann
 

Rutes Sill!

Kategori: Allmänt

 
 
 
I buffé den här månader var det fint reportage från Gotland och Rutes Bageri. Dom delade även med sig av lite härliga recept och enkla att göra. Jag gjorde deras matjesill och den blev en succé, skulle kunna äta den varje dag.
 
Ni måste testa för det är så enkelt. Jag gjorde faktiskt halv sats av smeten för det räckte.
Det blev kokt god färskpotatis, knäckebröd och Rutes sill.
 
Så här gjorde jag och den här mängden tog jag. Önskar Ni mängder med sås fördubbla.
 
2 burkar matjesill (à100 gram)
½  hackad rödlök
5 cm finhackad purjolök
½ dl vispgrädde
½ dl crème fraiche
½ dl kaviar på tub, ta favoriten
½ dl finhackad dill
½ dl finskuren gräslök
ev peppar
 
Hacka allt, vispa grädden löst, rör ner crème fraiche, kaviar, rödlök, purjo, jag blandade i dill o gräslök också.
Häll av spadet från sillen.
Lägg sillen i en bruk/skål och häll kaviargrädden över.
Garnera med dill och gräslök.
 
 
 
 
 
 
Lycka till, kramar Ann
 
 
 

Midsommar!

Kategori: Allmänt

 
 
 
Vi har haft det så mysigt på landet jag och Erik. vi har pysslat och midsommarafton var vi på Julita som Ni vet.
 
Vädret har varit helt okl, vi fick en regnskur först på söndagen, kanske lite blåsigt de andra dagarna.
Tur att jag har min fina oranga dunjacka som värmer.
 
Vi åt kantarelltoast till förrätt på midsommarafton, små knappar som smörstektes, mums.
Sedan laxen som Ni fick recept på och till eftrrätt blev det ett glas med sockerkak, jordgubbar och grädde.
 
Jag åt även jorgubbar doppade i nyslungad honung som vi fick av våra kompisar som har två egna bikupor.
 
 
 
 
 
 
Laxen såååå underbart god, gör den!!!!!!
 
 
 
Grogglasen kommer till användning.
 
 
 
Nyklippt som Ni ser!
 
Kramar Ann
 
 
 
 
 

Glad Midsommar!

Kategori: Allmänt



En så härlig dag har vi haft på Julita Gård. Underbar miljö o bra väder. En midsommarstång som inte var så lyckad eftersom stora kransen lossade på sida. Det var gamla tanter som satte fast den......

Vi hade laxsnittar och smödegspiroger med gubbröra i med oss. Dom flesta äter tårta eller smörgåstårta.





Hemma hos Pettsson o katten Findus ha ha så kul.



Stor kram Ann ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

Marinerad Lax

Kategori: Allmänt

 
 
 
Här ska Ni få ett sista minuten tips att göra till midsommarafton eller någon annan dag. En marinerad lax som är superenkel att göra och supergod att äta. Jättebra bufférätt eller även en liten bit för två.
Receptet har jag fått för många år sedan av Eriks bror som pysslar med mat.
 
Jag har gjort laxen till två studentfester och varje gång så vill gästerna ha receptet, kul.
 
1 kg laxfilé
 
Marinad:
1½ dl olivolja
½ dl matolja
½ dl vit balsamvinäger
en kruka basilika
salt och peppar
 
Sätt ugnen på 90 grader.
Lägg laxen på en plåt/form med skinnsidan upp, In i ugnen i 60 minuter.
Ta ut och dra av skinnet, flytta laxen till en form med kanter, och häll på marinaden som Du blandat ihop.
 
Låt stå i kylen minst 24 timmar gärna 48 timmar.
 
Serveras med god sås och potatis.
 
Sås:
Lika delar majonäs och gräddfil, hacka i basilika.
 
''
 
 
 
 
 
 
Lycka till, nu ska min in i kylen.
 
Kramar Ann
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lata Pigan!

Kategori: Allmänt

 
 
Gör en utflykt till Lata Pigan i Vela utanför Enköping. En stor lada med  mängder av retro, kläder, möbler, tyger, porslin och prylar. Det var snyggt uppsorterat och så kul. 
 
Det fanns klänningar som var helt underbara perfekt till fest eller vardag. Om man kan sy fanns det så fantastiska tyger olika märken o konstnärer.
 
Jag köpte en galge till Andrea, hon samlar på olika färger, se bild. 
Priserna är helt ok inte dyrt o heller inte gratis. Man måste ha lite tid för det är så stort, ett retro Mekka.
 
Lata Pigan har ingen hemsida men finns på Facebook. Öppet onsdag - söndag klockan 11 - 17 under sommaren. Det ligger mitt i byn Vela, lätt att hitta för det finns bara en väg, böljande vacker.
 
Lita suddiga mobilbilder, jag blev så jäkla ivrig så jag darrade, ha ha.
 
 








Massor av tyger.




 
Andrea fick en grön galge, nu letar vi en rosa.
 
 


En Bumling för väggen, cool.
 
Kramar Ann
 
 
 

Centralbadet!

Kategori: Allmänt



Centralbadet är så otroligt mysigt att besöka, och så centralt. Jag var där med Andrea men jag skulle kunna gå dit själv för att bara njuta. 

Deras mat är även den förstklassig, ekologisk. Vi åt en skagentoast som var en dröm.

Efterrätt blev yoghurtglass i Gallerian med massor av goda bär o strössel.

Tack Andrea för en så härlig dag, mon födelsedagspresent.











Ha en bra dag, kramar Ann

SOMMAR!

Kategori: Allmänt




I år är det väldigt tidigt o frodigt i naturen. Vi hittade små fina kantareller och smultron i helgen. Tänk att det är lika gott varje år med de första små gula knapparna. Vi smörsteker svamparna och ett vitt bröd, sedan njuter. 

Smultron och glass är en delikatess. Att göra sylt på smultron blir beskt. Mina smultron blev en present till mamma o pappa, dom åt med grädde.





Som Ni ser har vi haft en underbar helg.

Stor kram Ann
 

Wijnjas ost o vinkällare!

Kategori: Allmänt



Favoritställe på Kungsholmen, gå dit. Det är inte dyrt som man kanske tror, massor av extra priser på fantastisk ost. 

Bara att gå in och dofta o uppleva all ost är värt ett besök.




Även massor av god fin cider, oliver mm

Ha en mysig helg, kramar Ann ❤️😘

Gustavsberg!

Kategori: Allmänt

 
 
 
 
Så har jag varit på utflykt till Gustavsberg och hälsat på min lilla söta syster. Åter igen hennes second hand affär, Pinocchio är såååå otroligt fin och så mycket snyggt.
 
Det blev även en jättgod smörgås med chevre o sylt på Delcelius, Pernilla Wahlgrens favoritkondis.
 
Det är så fina gamla hus som nu är omgjorda till bostäder och Gustavsberg växer oj oj.
 
Vi hade sol och varmt där men i stan var det kolsvarta moln. Nu ska jag laga middag till lilla maken som snart kommer hem.
 
 
 
 
 
 
 
Jag är 5 år äldre, men jag tycker vi ser ut som tvillingar, he he.
 
 
 
 
 
En härlig dag, kramar Ann
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tips!

Kategori: Allmänt




En underbar cd med Ted Gärdestad låtar har kommit. Det är många bra artister som gör musiken på sitt sätt. Just nu spelar jag den hela tiden.

Självklart äter jag något gott som chokladcroisanter från Seven Eleven. Ni måste testa, 16 kronor styck.





Ha en bra dag, jag ska till Ikea.

Kram Ann

Smördegsknyten!

Kategori: Allmänt

 
 
 
Så har min lilla kära Gullan varit i farten igen, med recept. Det finns så mycket härliga turkiska bloggar med recept och jag begriper inte ett dugg. Gullan översätter och ger goda råd, man talar om glas som mått och kryddor dom är helt okända.
 
 
Det här receptet var väldigt svenskt i både mått och ingredienser. Jag lover att det var även väldigt gott och passar till det mesta. Så bra till en utflykt eller buffé. Vi hade det till middag med en supergod och arbetad sallad.
 
Vilken sommar vi äntligen fått igen, jag älskar att få gå iväg med bara en tunn kofta. Jag älskar även att köpa fina sommarklänningar. Igår blev det en fin från Indiska, dom är verkligen prisvärda.
 
Nu till receptet, måtten berstämmer Du själv. Du kanske vill göra 10 eller 5.
 
Smördeg, helst i fyrkanter ( Hemköp)
 
Köttfärs
Gul lök
Persilja
god stark peppar, gärna chili
salt
 
Stek och krydda, pensla ägg på kanterna av smördegen, på med köttfärsröran, vik över kanten och tryck till runt om. Pensla med ägg och skär en skåra, in i ugnen ca 200 grader ca 20 minuter. KLART!
 
Det var enkelt och gick fort.
 
 
 
 
 
 
 
Frasigt och gott, stor varm (svettig) kram Ann
 
 
 
 
 
 
 

Mio vas!

Kategori: Allmänt

 
 
 
 
 
Den här fina vasen fick jag av min mamma o pappa när jag fyllde år. En vas från Mio som gjort en kopia av Svenskt Tenn Dagg, väldigt lika förutom priset. En Dagg kostar över 2 000 kronor, skulle aldrig våga diska den så den här blir kanon.
 
Den är väldigt stor så det kräver stor långa blommor eller kvistar, så jäkla snyggt. Vi har ett stort vardagsrumsbord så den passar perfekt.
 
Blir Ni sugna så spring iväg direkt, dom tar slut direkt när Mio får in dom. Man kan tyvärr inte beställa men hansla på nätet.
 
Vår långhelg har varit så fin med god mat och sol.
 
 
 
Nu blir det jobb igen men snart midsommar, kramar Ann
 

Nationaldagen!

Kategori: Allmänt



Oj, vad fint det är på landet. Veckan har varit perfekt för alla mina plantor o buskar. I morse var jag uppe vid sextiden o bakade scones, sedan en lång frukost med nybakt. 







Ha en fin dag o njut av ledigheten.

Stor varm kram till ALLA i vårat avlånga land, Ann

Bearnaisesås!

Kategori: Allmänt

 
 
 
 
Just nu har det blivit sena kvällar, mycket pyssel mde Andrea lägenhet. Jättekul att se hur fin den blir med nya garderober och en jättemysig soffa. Vi blev bjudna på middag som ni vet och den var sååå god, recept kommer. Tänk att matmorsanns unge kan laga så god mat, gissa om jag är stolt.
 
Förra helgen gjorde jag egen bea som blev så god. Nu när det är grilltider så är det gott med lite sås av olika slag. Vi hade kompisar hos oss på landet och dom hade aldrig ätit egen bea, dom blev väldigt nöjda.
 
Visst kan man misslyckas lätt men om man följer receptet och inte för hög värme på plattan så funkar det. Man kan ju alltid ha en burk bea i reserv. Jag gör alltid min bea i god tid och severar den kall, man ska inte värma egen bea då skär den sig.
 
Det här receptet hade jag från receptfavoriter. Perfekt till 4 personer.
  • 3 äggulor
  • 3 msk vitvinsvinäger, gärna en mild fin sort ex. vit balsamvinäger
  • 2 msk schalottenlök eller gul lök, finhackad
  • 0,5 kruka färsk dragon (finhackad) eller 2 tsk torkad dragon eller 0,75 dl inlagd hackad dragon
  • 4 krossade vitpepparkorn
  • 150 gram smör
  • 1-2 krm salt
 
  1. Bearnaisesåsen görs helst precis innan den ska serveras varför du först börjar med övrig mat såsen ska serveras till ex. grillar kött, rostar potatis, kokar grönsaker osv.
  2. Skala och hacka schalottenlöken så fint du kan.
  3. Koka vinäger, krossade vitpepparkorn, schalottenlök, dragon i en kastrull tills det kokat ner till hälften. Detta för att bearnaisen ej ska bli så lös. Sätt åt sidan att svalna.
  4. Smält smör i en kastrull. Låt stå smält vid sidan.
  5. Sjud vatten i en bredbottnad panna eller kastrull till vattenbad.
  6. Tillsätt äggulorna under vispning till vinäger- och dragonblandningen direkt i kastrullen eller lägg över allt i en rostfri bunke.
  7. Sätt kastrullen eller bunken med äggulorna och vinägerblandningen i vattenbadet. Ev. i diskhon.
  8. Vispa äggulorna fluffiga med elvisp eller för hand någon minut under uppvärmning i vattenbadet.
  9. Droppa i smöret under kraftig vispning. Tillsätt smöret lite i taget under vispning. Ta ej med det vita i botten på smöret.
  10. Vispa och värm såsen i det varma vattenbadet tills såsen har tjocknat till en majonässliknande konsistens. Den ska ej bli för varm (60 grader) då spricker såsen då äggen koagulerar. Spricker bearnaisen så är den vattnig och grynig (börja om med nya äggulor och tillsätt den spruckna såsen lite i taget som du gjorde med det smälta smöret).
  11. Smaka av bearnaisesåsen med något krm salt och peppar samt ev. mer dragon och hackad persilja.
  12. Servera din hemgjorda bearnaisesås direkt. Eller håll den varm i vattenbad - akta dock så den inte blir för varm eller kall och spricker.
Snälla prova det är kul och värt besväret.
 
 
Jag tog en liten kastrull i en större.
 
 
Nu börjar såsen tjockna, häll över såsen direkt i en kall skål.
 
 
Grillad rostas, egen pomme och bea.
 
Kramar Ann
 
 
 
 
 
 
 

Rabarberpaj!

Kategori: Allmänt

 
 
Lite rabarberpaj är aldrig fel nu när rabarbern är så fin och billig. Köp och frys in så ni har till hösten. Jag gjorde en vanlig smuldeg och glass till.
 
Jag har planterat egna rabarber på landet men dom är lite för späda ännu. Jag har gödslat och hoppas att dom kommer igång.
 
Visst är det en del socker men rabarber är surt, borsta tänderna ordentligt.
 
Skala rabarbern och skiva i små biter, strö över socker, ca ½ dl.
 
Blanda:
 
3dl vetemjöl
100 gram rumsvarmt smör
2 msk strösocker
 
Fördela över pajen och grädda i 200 grader ca 20-30 minuter.
 
 
 
 
 
 
 
 
Fin form från Skåne.
 
 
Ha en bra dag, jag ska bort på middag ikväll till Andrea.
 
 
Kramar Ann
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fetaost fyllda paprikor!

Kategori: Allmänt

 
 
Gott tillbehör till grillat eller en buffé, fyll paprikor. Receptet kommer från min turkiska kompis Gullan, vi tyckte det var riktigt gott.
 
Köp så små paprikor Du hittar, jag delade mina på mitten. Fyll med turkisk fetaost, persilja och lite chili.
In i ugnen 200 grader i ca 20 minuter, låt svalna.
 
Ni hör ju själva att det blir gott.
 
Vi har varit på landet i helgen och haft besök av vår kompisar från Helsingborg. Vi hade jättemysigt med sol, mat, utflykter och umgänge.
 
Jag och Gunnel lärde känna varandra i Italien när vi var 7 år och våra familjer har hållt ihop sedan dess, coolt.
Andrea och gunnels dotter Mirja bodde i samma port i Uppsala när dom pluggade, så konstigt att det blir så.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nu en kort vecka till, kramar Ann