MatmorsAnn

Livet är mat, mat är livet.

Gott Nytt År!

Kategori: Allmänt

 
 
 
Nu vill Jag önska Er ett riktigt Gott Nytt År och tack för att Ni läser min blogg.
 
Jag uppdaterar inte varje dag som Ni märker, det tar tid att blogga. Hoppas Ni uskattar mina recept och kanske lagar dom. Jag har nu en härlig receptbank som jag faktiskt söker i själv, bra att man är lite glömsk ha ha.
 
Jag lagar väldigt mycket och olika rätter så det är svårt att minnas alla recept.
 
Vi ska fira vårt nya år med god mat och dryck i lugn och ro. vi har köpt god oxfilee på Matpiraten i Katrineholm som har fantastiskt gott och närproducerat kött. Vi åkte speciellt dit när vi var på landet, tur att dom vakumföpackar.
 
 
 
Långpromenad, ha ha
 
 
Storm på Hjälmaren men soligt i tisdags.
 
Nyårskramar Ann
 
 
 
 

Grönkålspaj!

Kategori: Allmänt

 
 
Kära vänner, så är julen över och som vi ätit och spenderat pengar. Jag har tryckt i mig massor av sötsaker och mat. Nu längtar jag bara efter grönt och lite lätt mat.
 
Grönkål är så nyttigt enligt all forskning och även billigt, känns rätt att äta nu. Vi gjorde en grönkålspaj som blev urgod, ät den som den är eller med julskinka som är kvar mm.
 
Paj är alltid bra att ta till när man har rester, gott och matigt. Vi måste försöka ta vara på vvår mat och inte slänga, spara miljö och våra egna pengar.
 
 
Pajdeg:
 
100 gram smör
3 dl vetemjöl
3 msk vatten
 
Mixa ihop, tryck ut i en pajform, nagga med en gaffel och förgrädda i 15 minuter ca 200 grader.
 
Fyllning:
 
250 gram grönkål, rensad i mindre bitar, inga mittbitar/stammar
2 hackade rödlökar
3 ägg
3 dl mjölk
2 dl god riven ost
ev. salt och peppar efeter smak
 
Förväll grönkålen ca 10 minuter, stek sedan löken och grönkålen mjuk, lägg i pajskalet med ost över.
Häll på äggstanningen.
 
Gräddas ca 30 minuter 200 grader. Låt svalna lite. Kan ätas även kall och går att frysas.
 
 
 
 
 
 
 
Ser Ni att jag har min assistent i köket, jäklar vad bra han är och kul.
 
 
Ha det bra och kramar Ann
 
 
 
 
 
 
 

Jul i vårt hus!

Kategori: Allmänt

 
 
 
Tänk att nu är det snart julafton, tiden rinner iväg. Jag kollade in lite recept som jag gjort tidigare jul/nyårsaftnar.
 
Ett recept som verkligen är kanon är saffranslax, det måste Ni testa. Såsen till är också så god.
 
Receptet hittar Ni HÄR.
 
Ha en underbar jul mina kära vänner.  Stor varm julkram Ann
 
 
 
 
 

Smörgåstårta!

Kategori: Allmänt

 
 
 
Julveckan redan, vad fort tiden går. Jag har ingen julstress alls, så skönt. Varför stressa när det finns så mycket halvfabrikat och färdiglagat. Julen måste bli lite mysig och inte stress. Strunta i att göra julgodis, köp färdigt.
 
Jag vet av erfarenhet att godiset som man gör själv blir alltid kvar och sedan slängs det. Ät mat istället och slopa sockret.
 
Vi testade en smörgåstårta som ICA MAXI har, 169 kronor och lagom till 3 personer. Den var riktigt bra bättre än många andra jag testat. Vi var helt överens lilla maken och jag, han är nämligen lite pipigare än jag, he he.
 
 
 
 
 
Den ser liten ut på bilden men den är faktiskt rätt stor.
 
Ha en bra dag och coola ner lite, kramis Ann

Böcker!

Kategori: Allmänt

 
 
 
Hej mina kära vänner, här är det fullt upp. Jag tror alla har mycket att göra nu och tröttheten av detta mörker tar över kroppen. Jag har inte lagat något särskilt gott utan mycket halvfabrikat, det går bra också.
 
Idag har vi lite julfest på jobbet, glögg och tomte, kul.
 
Jag har tips på två böcker som jag själv skulle vilja ha.
 
En bok om mode och stil som även finns som podd. Jag lyssnar varje vecka och njuter av tjejerna, Ebba von Sydow och Emilia de Poret. Verkligen härliga kul tjejer, dom är väldigt olika vilket är kul.
 
Åsne Seierstad senaste bok verkar också jättebra och hon skriver så underbart och alltid intressant.
Handlingen låter aktuell, eller hur. 
En oktoberdag 2013 försvinner plötsligt två välartade tonårsflickor från sitt hem i Norge. Deras föräldrar pendlar mellan panik och förtvivlan. Vad kan ha hänt dem? Så kommer chockbeskedet: de har gått över gränsen till Syrien. Men deras far är inte typen som ger upp. Orädd ger han sig in i det krigshärjade landet på jakt efter sina döttrar.
 
 
 
 
 
 
 
Ha en fin dag, kramar Ann
 
 
 
 

Sötpotatismos!

Kategori: Vegetariskt

 
 
 
Tjingeling mina vänner, hoppas allt är bra. Jag mår bra och lagar massor av god mat som jag göder min man med. Han verkar inte tycka det är trist, tur.
 
Jag testade en ny rätt som jag så en bild på, jag gjorde min variant.
Jag gjorde mos på sötpotatis med parmesan och rostade pinjenötter. Jag hade italiensk salsiccia till, jag köpte den som är rå, verkligen god.
 
Sötpotatis är ju bättre för kroppen och vikten än vanlig potatis, så bra eftersom det blev väldigt gott.
 
Rosta pinjenötter i en stekpanna när Du kokar sötpotatisen. Passa hela tiden så dom inte bränns.
 
 
Gör så här,
koka en stor sötpotatis i små bitar. Den är lite svårskalad så passa fingrarna.
Koka i ca 15 minuter så den är mjuk.
Stompa den med en potatisstöt eller visp, häll i liten skvätt mjöl, grädde eller vatten för att den inte blir för tjock.
Salta lite, strö över riven parmesan och rostade pinjenötter.
 
Servera med sallad och en god korv, skinka mm. Helt ok att äta enbart.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Visst ser det gott ut, mums. Väldigt snabblagat.
 
Stor kramis Ann
 

Crepes!

Kategori: Allmänt

 
 
 
Så är det måndag igen, härlig helg med god mat och lång promenad. I dag fyller min fina pappa 82 år, vi firade honom igår med god räksmörgås, kakor och kaffe.
 
I fredags gjorde jag en gammal klassiker fyllda crepes, champinjonfyllda. Det är verkligen gott och enkelt.
Jag gjorde egna pannkakor men man kan köpa färdiga, dom är verkligen bra och goda.
 
Jag hade massor av champinjoner hemma så jag gjorde en stuvning.
Skivade svampen, stekte mjuka i smör, på med grädde och kokade ihop.
Jag kryddade med salt och peppar. Jag hade på lite idealmjöl så stuvningen blev tjock.
 
Till pannkakorna hade jag detta recept och det blev 8 stycken.
 
 
Ägg 4 stycken stora ägg

Mjölk 5 dl  

Vetemjöl 3 dl  

Salt 0,5 tsk  

Smör 2 msk
 
Vispa ihop mjölk, vetemjöl salt och smält smör, vispa i ett ägg i taget, låt vila i kylen minst 30 minuter.
 
Stek i smör och fyll med stuvningen, lägg ien form och ha lite riven ost på. Jag tog Parmesan.
In i ugnen ca 20 minuter, klart att serveras med en god sallad.
 
 
 
 
 
Ha en fin måndag mina vänner, kramis Ann
 
 
 
 

Räklåda!

Kategori: Allmänt

 
 
 
Jag gjorde ett av mina gamla recept förra helgen, så gott. Bra att få tips av sig själv, undrar om det är åldern, he he.
Jag bjöd även Andrea som aldrig ätit den, hon blev riktigt förtjust. Om hon gillar maten tar hon gärna matlåda med sig hem, räklådan äkte ner i en form.
 
Den här rätten är verkligen en bjudrätt med gott vin och en matig sallad, lite 80-tals mat.
Jag tog frysta räkor det blir saftigast och godast. ICA Maxi har frysta räkor som dom tinat upp i sin manuella fiskdisk, så bra.
 
Receptet är till fyra personer, är Ni fler ta flera ägg och mer bröd och lite mer stuvning.
 
Recept:
1 kg frysta räkor med skal, blir godast och inte så torra

6 stora hårdkokta ägg
8 skivor vitt formbröd
1/2 dl smält smör att ringla över brödkrutongerna

Stuvning
4 msk smör
1 dl vetemjöl
6 dl standardmjölk
1 dl vispgrädde
3/4 tsk salt
1 krm strösocker
vitpeppar
finklippt dill, så mycket Du själv vill ha.
 
Skala och hacka äggen i bitar och lägg i botten av en ugnsform stor som ett A4 papper
Smält smöret och rör ner mjölet. Häll i mjölk och grädde och låt stuvningen puttra några minuter under omrörning. Smaka av med salt, socker och vitpeppar.
Vänd ner dill och räkor och häll röran över äggen.
Skär kanterna av brödet och skär dem i små tärningar.
Strö dem över stuvningen och ringla över smält smör.
Ställ in formen mitt i ugnen i 225 grader ca 15-20 tills brödet fått fin färg.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
He en underbar helg och andra advent, kramar Ann

MOS!

Kategori: Allmänt

 
 
 
 
Igår var jag och lilla söta Doris i Mall Of Skandinavia och shoppade loss. Gallerior är inte det jag gillar bäst men det gör Doris. Jag förstår henne, lätt att gå och allt under ett tak, härligt för äldre och barnfamiljer.
 
Vi hittade en hel del julklappar och lite till oss själva. Min vaforitbutik är Lindt Choklad, så underbar med bara det bästa. Priser och erbjudanden just nu gör att man gärna handlar.
 
Vi åt lunch på Vigårda, så bra hamburgare, bra råvaror och bra pris. Mamma har aldrig ätit godare hamburgare. Vi tog sötpotatis som tillbehör, man blir så mätt, vi rullade ut......
 
Vigårda finns även i Mood gallerian, jag gillar bättre MOS, mysigare och inte så rörigt.
 
 
 
 
Julpyntat.
 
 
 
Detta betalade jag ca 100 kronor för, bra pris för så bra råvaror och gott.
 
 
 
 
Här trycker lilla Doris i sig jätteburgaren, ha ha.
 
 
 
 
En liten pralin köpte jag, ha ha. Familjen blev chockad, men inte jag.
 
Ha en fin dag, kramis Ann