MatmorsAnn

Livet är mat, mat är livet.

Leilas marockanska kyckling.

Kategori: Allmänt

Jag testade ett recept från Leila men gjorde lite på mitt sätt, bytte ut filéer mot kycklingbenfilee som ör mycket saftigare.

Jag tog inte koriander och tog chiliflakes istället för färsk chili.
Det blev verkligen toppgott.

Det hör kommer jag laga igen. Jag hade matvete och lite frön till. Man kan ha ris eller det man gillar. Jag hade även hummus som passar till allt.

1 kg filéer
1 medelstor zucchini, skivad
500 gram små tomater
Färsk oregano
Olivolja

Chermoulata.
2 msk milt paprikapulver
2 msk spiskummin
1 msk flingsalt
1/2 gram saffran
1 krm muskot
Lite svartpeppar
4 klyftor finrivna vitlöksklyftor, jag tog 1st.
1/2 färsk chili
1 kruka koriander hackad
1 kruka persilja hackad
2 msk vinäger
1 citron, riv skalet från den

Blanda alla kryddor och lägg i kycklingen och låt stå några timmar eller gärna ett dygn.

Lägg zucchinin i en form, lägg kycklingen på, lägg tomaterna på sidorna och oreganonkvistar på.

In i ugnen 200 grader i ca 30 minuter.

Mycket kryddor men oftast har man dessa hemma.
Så värt att laga, massor av mat, räcker till många eller flera dagar.

Älskar Leilas matrecept, så skönt att hon inte bara bakar.

Kramis Ann

Glass!

Kategori: Allmänt

Jag är inte galen i glass som en familjemedlem, glass är gott.

När maken kom hem med den här glassen provsmakade jag, jag blev fast. Så galet god, choklad, vanilj och i mitten en tjock sträng med kola.

Den var faktisk inte så söt som den låter, konstigt nog.
Ni måste testa, dyr men så värd.

Ha en skön kväll, kramis Ann

Kronärtskocksgrstäng!

Kategori: Allmänt

Här kommer en favorit i repris som Ni måste testa.
Nu när hösten kommer och man blir sugen på ost och charkisar så passar denna gratäng så bra.

Så gott med något varmt blan det kalla. Ät gratängen med gott surdegsbröd, köp så jobbigast baka.
Testa mina baguetter om Ni måste baka själva, dom är topp.

Varje fredag tänker min hjärna ost, charkisar och vin. Vad ör det för fel på mig. Erik tänker inte lika, men jag handlar för det mesta så........ Ha ha.

Gratäng för 3 personer.

1 burk kronärtskocksbottnar delas i mindre bitar.
1 finhackad gul stor lök
1 dl majonäs, gärna Hellmans
1 dl Parmesanost, riven

Lägg kockor och lök i en form
Bred på majonäs och sedan osten på.
In i ugnen ca 20 minuter 200 grader.

Lycka till, kramar Ann

Pafym!

Kategori: Allmänt

Men kolla in den här flaskan med god doft, ha ha.
Den är ju som gjord för mig som älskar städa och spruta rengöringsvötskor omkring mig.

Undrar om det finns någon manlig kul flaska typ WC anka he he.

Kul present, kramis Ann

Rusta!

Kategori: Allmänt

Jag har fyndat på Rusta, så glad och nöjd.

Jag älskar goda dofter på duschcreme och lotion, favorit ör Elisabeth Arden. Man brukar kunna hitta dom till bra priser, men dessa priser tog rekord.

Jag betalade 99 kronor styck och 125 för en. Som Ni ser blev det alla sorter, så härliga.

Jag var på Rusta i Bromma men dom finns säkert på alla andra också.

Rusta har faktisk riktigt bra prylar, mattor, godis, mm. Jag fyndar gärna där.

Mitt middagstips idag blir knäckemacka med mjukost. Är själv så jag orkar inte fixa något.

Ha en fin kväll, kramis Ann

Burger and Lobster!

Kategori: Allmänt

Vilket jättemysigt ställe vi var på igår. Vi var tre tjejer från jobbet, skulle vara fler men det blev återbud.

Vi åt grillad hummer och Mia åt hamburgare, urgott och bra tillagat. Vi var jätte nöjda. Konceptet kommer från London där man haft restaurangen i flera år. Kul att även vi har den nu.

Man väljer mellan tre rätter och alla har samma pris 289 kronor.

Hit kommer vi gå igen, man bör beställa bord.

Visst ser det gott ut, kramis Ann

Meze!

Kategori: Allmänt

Jag hade lite goda grillade blandfärsjärpar i frysen som jag tänkt till middag. Vad har man till som är gott, nyttigt och snabblagat.

Jag gjorde en hummus och tabbouleh. Blev verkligen gott.
Det är så enkelt och kan inte gå fel, smaka av hela tiden, vem gillar inte det....

Min tabbouleh:
Finhackad bladpersilja, finhackade soltorkade tomater, bitar så färska tomater, lite gul lök och lite kokt bulgur.
Mängden bestämmer Du själv, smaksak.

Min hummus:
En burk kikärtor, 2 msk tahini, 2 msk spiskummin, 2 msk citronsaft, salt och peppar. Mixa allt till en slät gucka. Ha i lite vatten om det blir för tjockt.
Servera med lite olja och paprikapulver på.

Vackert och mumsigt.
Vilken helg, älskar detta klimat, kramis Ann

Sockerkaka med äpple!

Kategori: Allmänt

Men Gud vad det finns mycket äpplen i alla trädgårdar. Vårt lilla träd på landet har mängder, syrliga Aliceäpplen.
Nu gäller det att ta hand om dom och njuta.

Äpplen är jättegott att ha i sallad, potatissallad, pyttipanna, kakor, grytor mm.

Jag gjorde en sockerkaka med rivet äpple och bjöd mina arbetskompisar på, superenkel och god. Kommer alltid göra den här.

Jag smörade och bröade formen och strödde kanel sist i hela formen. Smakar verkligen gott. Om äpplena är väldigt saftiga minska på vattnet med 1/2 dl, det gjorde jag.

Recept:

3 ägg
2 1/2 dl strösocker
2 skalade rivna äpplen, normalstorlek
150 gram smält smör
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl vatten
2 tsk bakpulver
3 1/2 dl vetemjöl

Vispa ägg och socker fluffigt, i med äpplen, mjöl bakpulver, vaniljsocker, vispa ihop sist i med smöret och vattnet.

Fyll formen och in i ugnen längst ner, 175 grader 30-40 minuter.

Glömde ta bild på färdiga kakan och den tog slut fort!


Ha en fin fredag i solen, kramis Ann

Svenskt Tenn!

Kategori: Allmänt

Hur kär är jag inte i mitt mynt från Svenskt Tenn, värde 500 kronor. Jag har fått det av min lillasyster, hon vet vad jag gillar.

Kul att få presentkort på detta sätt och inte ett papper.
Jag har inte bestämt vad jag ska köpa ännu, måste kolla lite extra.

Jag tror det blir en kruka, vas eller dörrstopp.
Vi ska renovera sovrummet så något fint dit blir det nog.

Först måste jag njuta av mitt mynt, he he.

Lite stil och klass på syrran, stor kramis Ann

Frallor!

Kategori: Allmänt

Ni kommer kanske ihåg mina galet goda baguetter. Jag har nu testat att göra frallor av degen. Dom blev verkligen goda, som köpta.

Jag knådade in grahamsmjölet i dom och sedan rullade dom i mjölet för att få surdegskänslan.

Jag gjorde nio stycken på en sats, lagom frukoststorlek.
Jag fryste in mina och tog upp och mikrade på morgonen.
Smakar nybakat.

Så kul att ha ett topprecept.

Ha en fin kväll, kramis Ann

Syltade nypon!

Kategori: Allmänt

Nu har jag testat något nytt för mig, syltade nypon. Man äter dom till stek, gryta, köttbullar, vilt mm.

Det är pillgöra från början till slut. Plocka dom utan att sticka sig, omöjligt. Jag svor många gånger och plockade stickor.
Rensa dom även det tidskrävande och pillgöra.

Kände mig väldigt nöjd när dom var klara och när jag provsmakade blev jag galet nöjd. Dom kommer bli så goda och så värt allt jobb.

Plocka rosennypon, dela dom och ta bort kärnorna med baksidan av en sked.

Skölj nyponen noga. Lagen räcker till 1 liter nypon, jag gjorde på 1/2 liter.

Gör en lag:

2 dl vatten
0,5 dl ättiksprit. 12%
3 dl strösocker
2 st kanelstänger
8 nejlikor

Koka upp lagen lägg i nyponen och koka i 30 minuter med lock.

Häll på rengjorda burkar.

Ha en fin kväll mina vänner, kramar Ann

Landet!

Kategori: Allmänt

Hör kommer en bild på en fluga och en Bålgeting som äter på ett äpple. Bredvid sitter en fluga.

Bålgetingen är fridlyst och farlig.
Vi har ett par som brukar vara på vår tomt, burr.

Nu måndag, nu kör vi, Kramis Ann