MatmorsAnn

Livet är mat, mat är livet.

Husmanskost!

Kategori: Allmänt

 
 
Kära vänner idag blir det husmanskost av högsta klass, rotsakskok med kokt skinka.
 
När jag var liten gjorde alltid mamma så god mat och naturligtvis husmanskost. Jag gillade det mesta med vissa rätter blev favoriter som denna. Jag hade julskinka kvar i frysen som jag hade som tillbehör.
Min mamma hade ofta god korv som hon lät koka med grönsakerna.
 
Äter man inte kött kan man säkert hitta något alternativ till korv eller skinka.
 
Jag tog alla rotsaker jag hade hemma som potatis, purjolök, morötter, palsternacka och vitkål.
Skär allt i mindre bitar och koka i buljong, se till att det är lite tuggmotstånd, men känn att potatisen är helt klar. Finns inget vidrigare än okot potatis.
 
Hacka massa persilja över vid servering, mums.
Ni måste testa.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Så gott med stark senap till.
 
Stor varm kram i ruskvädret, Ann

Skaldjurslasagne!

Kategori: Allmänt

 
 
 
Jag älskar pasta i alla former och jag älskar skaldjur. så bra att göra en skaldjurslasagen. Jag tog ett recept från matplatsen som blev galet gott.
 
Det här är en riktig bra bjudrätt eller helgfest.
 
Jag ändrade lite i receptet, jag tog en hummer och lite mer räkor. Jag tog i lite gurkmeja för att få den fina färgen.
Jag tog ingen hummerfond utan buljong och ingen vitlök.
 
 
Bechamel:
 
2 msk mjöl
25 gram smör
2 dl mjölk
3 dl vispgrädde
1 dl vitt vin
1 dl creme fraiche tomat saffran
1 msk hummerfond
1 tsk chiliflakes
1 tsk Santa Maria fish & seafood krydda
1 tsk salt
1 tsk socker
 
 
 
400 gram frysta räkor med skal
2 frysta humrar
1 stor scharlottenlök
2 vitlöksklyftor
olja
1 påse babyspenat 60 gram
1 påse cheddar/mozzarellaost
Färska lasageplattor ca12 stycken
 
Skala räkor och hummer och skär i mindre bitar.
Smält smör, rör ner smör och tillsätt resten av ingredienserna i såsen.
Smaka av !
 
Hacka lök och vitlök, fräs i olja, tillsätt spenaten.
 
Varva nu sås, spenatröra, skaldjur, ost och lasagneplattor i en form, min storlek på formen var tre lasagneplattor per lager.
Jag gjorde tre lager och avslutade med lasagneplattor. Det blev då 12 lasagneplattor.
 
Börja med sås och avsluta med sås och ost.
 
Gräddas i 225 grader ca 30 minuter.
 
 
Så otroligt gott, så värt allt jobb.
 
Kramisar Ann
 
 
 
 
 
 

Tex Mex gratäng!

Kategori: Allmänt

 
 
 
Kära vänner, vilket väder jag som trodde våren hade kommit. Man glömmer att det är precis likadant varje år, man känner sig lurad på våren ett antal gånger.
 
Tror jag måste köpa lite vårblommor och pryda mitt hem med.
 
I helgen gjorde jag en gammal favorit som är enkel och god. Kände att det var riktig Mellomat, trots att jag inte tittade he he. Ni måste testa denn rätt och receptet finns HÄR.
 
Kolla mina fina blommor på landet i full blom, en vit Julros.
 
 
 
 
 
 
Kramar Ann
 

Inlagda grönsaker!

Kategori: Allmänt

Så blev det min tur att få snuva och det värsta so kan hända mig, jag är såååå hes. Inte lätt att hålla tyst. Erik njuter av tystnaden i huset ha ha.


Som tur är blev jag inte febrig utan endast trött. Har lagt mig vid 20.00 tiden och somnat.

Jag gjorde så goda burkar med inlagda grönsaker, receptet kommer från Zeineas kök.

Jag halverade receptet nedan, det är för en familj och vi är ju två personer.


1 kg vitkål
800 gram morötter
En halv purjolök eller rödlök
1 röd paprika
1 grön paprika

Strimla alla grönsaker med mandolin, matberedare eller annan maskin.

Dressing

1,5 dl vit vinäger
0,5 dl rapsolja
0,5 dl olivolja
0,5 dl socker, Du kan ta mindre
1 msk salladskrydda eller örtsalt

Koka upp dressingen och häll den direkt över grönsakerna och blanda om. Häll över på fina burkar, in i kylen.
Den håller i tre veckor, så bra.




Visst blev det fint, och otroligt gott. Passar till all mat och billigt tillbehör.




Kramar Ann

ALLA HJÄRTANS DAG!

Kategori: Allmänt

 
 
 
 
Puss och kram till Er alla från en förkyld Ann 1
 
 
 
 

Grillat!

Kategori: Allmänt

 
 
 
Vi älskar att grilla när vi är på landet, vi grillar året om. Det är nog enkelheten som gör att jag uppskattar grillat och Erik får vara grillmästare. Vi grillar allt, kött, fisk, skaldjur, grönt och frukt.
 
I helgen grillade vi en bit entrecote som blev så jäkla god. Vi bara saltade och pepprade och på grillen, vi tog den vid ca 58 grader, så lagom röd för vår smak. Vill man ha blodigt så ta den vid 52 grader.
 
Vi friterade egen pommestrips och hade en bea till. Självklart har vi alltid grönsaker till maten.
Efterrätt blev grillad ananas med turkisk youghurt. Halvera ananasen och lägg skalet mot elden, filea bitar när den är klar. Jag hade lite florsocker i youghurten, så gott.
 
Har man ingen grill så kan man göra maten i ugnen, går lika bra.
 
 
 
Ha en fin dag i kylan, kramis Ann
 

Sjuksyster!

Kategori: Allmänt

Oj, vad min tid runnit iväg. Jag har varit sjuksyster till min älskade mor o far som fick influensan. Dom är vaccinerade så det blev en lindrigare variant, tur. 


Jag har sett till att dom haft färdig mat, jag har lagat och köpt Gooh lådor. När dom var som sämst köpte jag näringsdryck på Apoteket. Fy vad äcklig den verkade, men dom drack och blev piggare.

Nu efter tolv dagar är dom på benen, men matta, pluttisarna.

I helgen åkte jag o Erik till landet o gick promenader, åt, bastade  och njöt. Vi gick en underbar väg vid Hjälmare kanal. Vi hade smörgås med oss och kokade kaffe, så mysigt. Så enkelt men vilken livskvalitet.



Skriv inläggstext 

Ha en fin dag och se till att hålla Er friska.


Kramar Ann