MatmorsAnn

Livet är mat, mat är livet.

Grytbröd!

Kategori: Allmänt

Nu tycker jag Ni skall baka världens godaste, finaste och enklaste bröd. Finns det något så mysigt med doften och känslan att äta sitt eget bröd.

Det här brödet gräddar man i en gryta. Spelar ingen roll vilken bara den tål att vara i ugnen.

Brödet blir så otroligt snyggt, bra present.

Recept:

1 paket jäst eller en påse torrjäst
2 msk honung
1 msk salt
6 dl vatten 37 grader
Ca 12 dl vetemjöl

Blanda vatten, jäst, honung och salt, låt vila i 10 minuter.
Blanda i mjölet, degen skall vara kladdig.

Jäs degen i 1 timme
Lägg degen på mjölat bakbord och dra och vik kanterna av degen in mot mitten
Knåda inte degen
Forma degen till en bulle, mjöla och lägg i bunken för att jäsa 30 minuter.

In med grytan med lock på i ugnen 130 grader. När degen är färdigjäst ta ut grytan, bränn Dig inte.
Ta ut degen ur bunken o forma till den till fin bulle, lägg ner i grytan och på med locket.
Grädda i 30 minuter, längst ner i ugnnen, av med locket och grädda 20 minuter.

Låt brödet svalna innan Du skär i brödet.






(null)


(null)


(null)


(null)



(null)



Lite bilder hur mitt bröd blev till. Knaprig yta o så fint.

Kramar Ann

Ugnsomelett!

Kategori: Allmänt

Livet är ju på topp, sol räcker för mig att bli extra glad. 
Längtar efter att få börja plantera, så frön som sedan blir härliga blommor och grönsaker.
Jag köper ekologiska frön från Julita Impecta, så bra frön.

I år vill jag ha en tomat, min pappa hade alltid det, nu tar jag över.
Koriander, basilika är ett måste. Tagetes är fina de små, kryddtagetes. Jag vill kunna äta
blommorna jag odlar, matglad ha ha

Jag gjorde en omelett i ugnen som blev så galet god, både varm och kall.
Receptet är från Coop tror jag, minns inte.

Recept 4 personer.

8 ägg
1 dl vatten
Salt o peppar

500 gram fryst broccoli, små buketter
160 gram rökt skinka, strimlad

Koka broccolin mjuk i saltat vatten, häll av vattnet ordentligt.

Blanda ägg och vatten med en gaffel, smaka av med salt och peppar.
Häll i en form med bakplåtspapper i (ca 30x20 cm), jag oljade mitt papper lite.
Fördela skinkan och broccolin på.
In i ugnen ca 20-30 minuter i 200 grader.

Servera en sallad till, mums. 


(null)

(null)



(null)

(null)



(null)


Bra mat i matlådan eller utflyktsmat. Den är så god även kall.

Kramis Ann

Skroten!

Kategori: Allmänt

Vilken underbar dag vi hade i går. Vi åkte in till stan och promenerade på Djurgården, så
Underbart i solen. Vi satt och solade och det kändes varmt.

Vi åt sedan lunch på Skroten, ligger bakom Gröna Lund, vid bron till Beckholmen. Kolla Skrotens hemsida.
Det var det coolaste caféet jag varit på i Stockholm. Massor av båtprylar att köpa och man sitter 
mitt i på blandade stolar och bord. Ni måste bara besöka det.
Två unga tjejer som har det, det står på deras hemsida att läsa.

Vi åt grillade smörgåsar, jättegoda. Det fanns massor att välja. Det är öppet varje dag från klockan 11.00. Dom stänger olika tider.

Lite bilder, vill dit igen.


(null)

Längst bort det stora fönstret är Oaxen och bron över till Beckholmen.


(null)



(null)

(null)

(null)

(null)

Det fanns något för alla, fin.


(null)

(null)


Nu snart frukost, jag har bakat scones. Var uppe 06.00 hörlig sovmorgon, ha ha.

Soliga kramar Ann

Indisk vegetarisk gryta!

Kategori: Allmänt

Nu tycker jag Ni ska laga denna gryta, galet god.
Receptet är från Coop, verklige topp tio.

Jättebilligt, nyttigt och snabblagat. Jag gjorde hela satsen så det blir mat till två dagar.
Grytan håller flera dagar i kylen.

Jag har verkligen börjat laga mest vegetarisk, hoppas lilla maken inte får proteinbrist.

Jag börjar få vårkänslor, så skönt att nästan all snö smält bort och alla isiga gator.
Nu vill jag läsa trädgårdstidningar, plantera, tvätta fönster, Ni hör ju.....

Recept för 4 personer.


500 gram blomkål
400 gram potatis
1 stor gul lök
1 msk olja
1 msk spiskummin
1/2 msk mald koriander, på burk
2 tsk gurkmeja
4 vitlöksklyftor, jag tog två
3 msk tomatpuré 
2 dl vatten
400 gram kokosmjölk = en burk
1 msk socker, kan uteslutas.
40 gram ingefära
400 gram kikärtor på burk
1 lime.  

Skär blomkålen i buketter. Skala o tärna lök och potatis. Fräs löken i olja i en gryta med alla kryddor.
Tillsätt vitlök och tomatpuré. Stek någon minut under omrörning.

Lägg i blomkål, potatis, vatten, kokosmjölk, salt och socker.
Riv ingefäran och krama ur saften grytan. 
Låt grytan puttra ca 15 minuter, potatisen skall vara klar.

Tillsätt kikärtor och limeskal av en hel lime och pressa saften ur en halv.
Spar den andra halvan till serveringen. Smaka av med extra salt eller andra kryddor.

Servera med ris. Jag tog bara sallad till oss.




(null)


(null)

(null)



Vårkramar Ann

Fiskpinnar!

Kategori: Allmänt

Nu måste Ni passa på att äta Skrei, torsk. 
Torsken vandrar ner till nordnorska kusten för att leka. Efter den långa vandringen är torsken muskulösare och har ett vitare kött. 
Just nu är det dax.

Skrei kostar ca 250 kronor kilot, låter dyrt, men det är billigt. Ett kilo är mat till fem personer.
Vad kostar inte EN portion på krogen......

Jag köpte en bit och skar i mindre bitar, panerade och stekte, typ fiskpinnar.
Jag dubbelpanerade så det blev så frasigt.

Först doppa i vetemjöl sedan i uppvispat ägg och till sist i Panko (asiatiskt ströbröd)
Jag stekte i olja och smör.

Jag gjorde egen remouladsås, så enkelt.
Hacka pickles som Du köper en burk.
Blanda med lika delar majonäs och créme fraiche, krydda med curry, salt och peppar.
Gör mycket, sååå gott. Jag tog hela burken till oss.

Tillbehör blev rotsaker i ugn och en apelsinsallad med granatäpple.

Det tog 30 minuter att laga, så värt. Andrea var hemma på middag och gav maten
högt betyg, vågar inget annat he he.


(null)

(null)




(null)

(null)

(null)


(null)

Hann knappt fota, mina hungriga vargar slängde sig på maten.

(null)


Ha en fin lördag, kramar Ann