MatmorsAnn

Livet är mat, mat är livet.

Syltade rönnbär!

Kategori: Allmänt

Ut med Er och plocka rönnbär, det finns massor i år. Det sägs att då blir det en kall vinter, hua.


Jag plockade en litet som jag frös in för då blir bären godare och inte så sträva. Man kan plocka efter en frostnatt.

Receptet låg i mina gömmor och jag minns inte var det kommer ifrån.

1 liter rönnbär
1/2 kg syltsocker
1/2 dl konjak
2 dl vatten
1 kanelstång

Koka upp vattnet och häll i bären och kanelstången. Koka i 5 minuter, häll i syltsockret o koka i 6 minuter.
Häll i konjaken och häll sedan på rena burkar.

Så gott till kött i vinter.



Ha en fin helg, kramar Ann

Spagettipumpa!

Kategori: Allmänt

Nu har jag testat spagettipumpa, verkligen kul och gott.


Jag köpte min på ICA, passa på för snart är pumpatiden förbi.

Det här kommer jag laga igen, även Erik tyckte lika.

Maten räcker till fyra personer, servera en god sallad till.

Dela pumpan, akta fingrarna så hård.
Pensla på olja o salt.
In i ugnen 200 grader i ca 45-60 minuter. Pumpan ska ligga med skalet upp.

Gör en god köttfärssås på 500 gram köttfärs. Jag hade lök, vitlök, salt peppar, tomatpuré, krossade tomater en burk, färska kryddor. Gör det Du tycker om.

När pumpan är klar riv med två gafflar så det blir spagetti, så kul.

Fyll pumpan med köttfärssåsen och lägg på ost, helst fördigriven mozzarella i påse.

In i ugnen i va 10 minuter.

Grundreceptet kommer från 56 kg, men jag har gjort lite ändringar.


Kramar Ann

Torshi!

Kategori: Allmänt

Jag o Mia var o åt på Sima Deli, Valhallavägen, persisk kvarterskrog. Så god hemlagad mat, frukost, lunch och middag. Vi åt Meze, tre rätter var dom vi delade på, priset blev 119 kronor per person. Så gott, och de inlagda grönsakerna gick jag hem och gjorde.


Deras grönsaker ser Ni i mittenskålen.

Jag hade, vitkål, morötter, västeråsgurka, paprika, blomkål, vit rödbeta  och zucchini. Man kan ta vad man gillar.

Skala o skär i lagom bitar, smaksak.

Lagen man häller över:

2 1/2 dl äppelcidervinäger
5 dl vatten
1 1/2 msk salt
Smaka av.

Låt stå i kylen minst 2 veckor.
Gott till det mesta.

Jag gjorde två burkar.




Höst kramar Ann