MatmorsAnn

Livet är mat, mat är livet.

Påsk!

Kategori: Allmänt

Snart kommer påskhelgen som jag tycker är en härlig helg, en fest för våren.

Ordet påsk kommer från hebreiskan "pesach" vilket betyder skona, gå förbi. Farao ville ju inte släppa judarna ut
ur Egypten så Gud skickade ut en mordängel. Judarna blev varnade och stök lammblod på sina dörrkarmar för att ängeln skulle gå förbi deras hus. Den judiska påsken firar just uttåget ur Egypten.

Lite skolundervisning är aldrig fel, man minns när man hör detta, eller hur.

Jag har påskpyntat med några få saker, mina fina trähönor från Polen 1994. En gammal farbror som gjorde dom
till Ikea, vilket hantverk.

Påskmaten jag skall bjuda på blir, förrätt: en skaldjurstårta, huvudrätt: grillad lax med stuvad spenat, grillade gröna sparris, färsk potatis (fryst som är kanon). Efterätt blir en lime och passionsbrulé, jag vill prova min brännare.
Recept och kort kommer, den här maten kan man ha jämt.

GLAD PÅSK!

Kram Ann  I morgon blir det Blåkulla, tjoho se upp!

 

 

Tips!

Kategori: Vegetariskt

Ett tips som en kock berättade i tv använder jag mig alltid av. När man gör en blandad sallad till maten
Häll i olja och vinäger i skålen först, sedan i med alla grönsaker och blanda om. Det blir faktiskt godare.
Jag provar alla tips en del är bra andra mindre bra. Prova Ni också.



Ett tips till är att riva vitlöken och inte använda vitlökspress, smaken blir annorlunda. Man kan även
koka vitlöksklyftorna och sedan mosa dom så blir smaken underbar, och mycket mildare och snällare
för magen.
Jag har fått en fin vitlöksrivare i keramik av kompisar som Peter Nilsson Kullabygdens keramik har gjort.



Visst är fatet vackert. Tack Gunnel och Per!

Ett tips till, riven ost från Allerum´s  som Carl Jan Granqvist gör reklam för på tv med sensuell röst,
"osten som får det att pirra till lite här o där".
Visst lite pirr i munnen men inte någon annanstans, men det räckte för mig. Den var mycket smakrik
och god.



Kramar Ann

Panzanella!

Kategori: Vegetariskt

Tjoho, snart  är all snö borta och det blir vår till slut, eller?



Locka hit våren och gör en god Panzanella på eget sätt som jag. Panzanella är Italienskt så klart, all god mat kommer från Italien.

2 personer.

2 stora tomater
1 röd paprika
1 gul paprika
½ gurka
1 dl små Kalamata oliver
1 liten burk sardeller
Olivolja
Rödvinsvinäger
2 skivor bröd, typ bondbröd, jag tog så klart levainbröd.

Lägg tomaterna i kokande vatten i ca 30 minuter, lossa skalet, skär dom i lagom bitar.

Halvera paprikorna och lägg i en form med skalet upp, in ugnen 225 grader i ca 20 minuter, gör inget om dom bränns lite för det försvinner med skalet, lossa skalet och skär i mindre bitar.

Skala gurkan och dela på längden, gröp ur kärnhuset, skär i mindre bitar.

Rosta brödet och mosa sardellerna och bred på brödet.

Blanda alla grönsaker och häll på olivolja och vinäger och stick ner brödbitarna i, NJUT!

Det ser lite "meckit" ut men det går snabbt, jag lovar.



Dessa minioliver är supergoda, prova.



Så här såg min Panzanella ut. Man kan självklart göra på sitt eget vis tex köpa paprika på glasburk
som är färdig rostad. Jag serverade en god grillad köttbit till.

Länge leve våren!

Kram Ann

Pastalax!

Kategori: Fisk

Rökt lax nu till påsk passar bra och varför inte festa till på en vardag. Jag gjorde en galet god middag en kväll
som tog slut direkt.

Nu finns det så bra pasta som är lite nyttigare med all sitt fullkorn, god är den också. Jag använder även en bra
buljong som är riktigt god, finns lite överallt. Jag köpte på Dietshop på Östermalm.

Koka pasta skruvar.

Blanda i créme fraiche och lite buljongpulver, eller salt och peppar.
Sist i med massor av persilja och bitar av rökt lax.

Lätt som en plätt!



Min goda buljong, måste provas.



Smaklig måltid och Trevlig Helg!

Kram Ann


Oljud!

Kategori: Allmänt

Jag har jätte svårt att koncentrera mig för vi har hantverkare som bygger ut våra balkonger, vilket oljud.



Dessa små öronproppar har jag fyllt mina öron med. Ser ut som godis.



Vilken arbetsplats.
Försöker läsa kokböcker men inte ens det funkar, borde ha boken "Kokbok för hjärnan" av
Charlotte Erlandson-Albertsson. I dag får familjen luft och vatten till middag, inga våfflor, eller....

Visste Ni att vildris inte är ett ris utan ett frö från ett vattenväxande gräs som odlas främst i USA
och Kanada.

Kram Ann

Tex-mex dipp!

Kategori: Förrätter

I helgen hade SvD ett resept på Tex-mex dipp som var helt underbart gott. Jag kommer att göra detta dipp
många gånger.

Det är en ganska mättande förrätt eller en tapasrätt som räcker till många 4-6 personer. Den går att förbereda
och sätta in i ugnen en stund innan gästerna kommer.

Jag älskar plockmat och förrätter, det är så mysigt att mingla. Självklart vill jag dricka något gott till.

200 g cream cheese
300 g nötfärs
1-2 hackade vitlöksklyftor
2 tsk malen spiskummin
1 krm cayennpeppar
1 burk krossade tomater
3 msk ketchup
6 strimlade salladslökar
½ dl skivade svarta oliver
2 dl lagrad riven ost
Nachochips

Bred ut creem cheesen i en ungsfast form, typ pajform.
Bryn färsen tillsätt vitlök och alla kryddor, häll i tomaterna o ketchup, låt det puttra så det blir tjockt.
Smaka av med ev salt och peppar.
Fördela köttfärsåsen på creem cheesen toppa med salladslök, oliver och strö över riven ost.
Gratinera i ugnen 200 grader i ca 15-20 minuter.
Servera med nachochips.





Oj, vad gott och lätt att göra. Ni måste prova.

Kram Ann
 

Valhallabageriet!

Kategori: Allmänt

Ett måste om man är på Valhallavägen är att gå till Valhallabageriet. Vilka bröd och vilken ljuvlig doft som slår emot en när man kliver in. (Valhallavägen 174 vid Gärdeskolan, buss 4 till Banérgatan och runt hörnet.)

Jag var där en tidig morgon och köpte lunchfralla med råg och russin och ett surdegsbröd på råg som var helt underbart gott.
Jag har även provat en liten runt kompakt choklad tårta som är det bästa jag någonsin ätit
av den typen, gudomlig. Den serverades med grädde och färska bär. Vi är chokladexperter hos oss och dom som bjöd likaså, alla var helt överrens den fick högst betyg.



Även den lilla hunden uppskattade den goda doften. Vad många levainbröd i fönstret.

Kram Ann



Nyttiga och mina favorit frukostmackor med smör, ost, groddar och paprika. Man skall unna sig gott
och riktigt frukostbröd av ÄKTA VARA det är viktigt att få njuta.

Kram Ann

GI- kyckling!

Kategori: Kyckling

Så måste man äntligen börja tänka på bikini säsongen, i år efter alla snö känns det bara underbart att banta.

Jag brukar vara duktig i en dag eller i tre dagar, så nu får vi se den här gången. Jag har väl inte direkt någon
övervikt men 1 kg kan vara skönt att bli av med runt magen. GI mat är väldigt nyttig och bra mat för alla
utan att man bantar, socker är inte bra, tyvärr.

Jag bjöd familjen på en festlig och lättlagad kyckling med sötpotatis och fruktsalsa.

Skala sötpotatisen och skiva i ½ cm skivor på längden (ser fint ut).
Lägg skivorna i en eldsfast form med olivolja eller raps på.
In i ugnen i ca 20 minuter, häll på lite flingsalt.



Under tiden steker Du kycklingfilé i smör, salt och peppar.

Till Salsan köpte jag frysta mangobitar och färska jordgubbar som jag tärnade och pressade
en lime över. Man kan även ta papaya, granatäpple eller vad fruktdisken erbjuder.

Att göra den här maten tar max 30 minuter, och vilken bra mat.






Maten är klar!

Kram Ann

Syndarens mat!!!!

Kategori: Allmänt

Jag är absolut inte någon helylletyp (som min syster tror) utan syndar då och då. Jag älskar chips och det ska vara hårda och goda lantchipsen (låter nyttigt). Jag har alltid någon i min närhet som vill synda med mig.




När det gäller choklad vill jag gärna ha 70% med någon god smak. Det finns en med salt som nästan alltid är
slut, den är ljuvlig.



Som alla vet är jag en känd korvmänniska, Ica Maxi har Sorunda korv som är jätte bra och ingen skräpkorv, ÄKTA VARA. Självklart tryckte jag i mig ett par i solen på landet, mys. Till korven åt vi grillat levainbröd och surkål.




På väg hem från landet tyckte maken att vi måste prova en av GBs nya glassar.
Livet är för kort för att inte prova en Ben & Jerry`s glass, enligt Erik. 
Den var helt ok men lite söt, så nu har vi ätit den.



Vilken mathelg eller godishelg.

Kram Ann

Risotto!

Kategori: Vegetariskt

Så blir det Italiensk risotto som är krämig och mycket smakrik, blundar man känns det som man är i Italien.
Jag har bra Italiensk musik som jag spelar när jag lagar för att få rätt stämmning. Fast Niklas Strömstedt
ger alltid stämmning.



Jag köper Arborioris från Saltåkvarn som är riktigt risottoris, det är viktigt.
På baksidan av paketet står faktiskt receptet som jag använder och det är perfekt.
Man behöver scharlottenlök, buljong, 3 dl vitt vin, 1 dl riven parmesan= 4 personer
Man beräknar 1 dl ris /person och det stämmer. Det ser inte så mycket ut men det räcker.

Eftersom jag har turen och ha ett överskott av kantareller i frysen så tar jag ca 1 dl i min risotto. Jag serverar parmaskinka och en god sallad till.



En enkel och mättande festmåltid.

Kram Ann

Thaisallad!

Kategori: Vegetariskt

Thaimat är så gott och kul att laga. Det är en del ingredienser man får köpa, men dom räcker länge.
Jag gillar inte när det är för starkt utan jag vill känna de olika smakerna, inte att det brinner i munnen.

Min thaimiddag blev galet god och jag skulle vilja äta den varje dag.



Till 2-3 personer.

250 gram risnudlar
1 stor paprika röd eller gul
4 salladslökar (purjo är ok)
4-5 msk Coconut sweet chili sauce (Santa Maria) jättegod och ej så stark.
½ tsk soja
2 msk olja
lite spenatblad eller ruccola
salt
500 gram utskuren biff eller rostas
1 lime

Pepparsås

2msk soja
2 msk honung
lite peppar efter smak
1 msk nyriven ingefära eller lite extra, smaka av.

Blanda pepparsåsen.
Koka risnudlarna, se förpackning.
Strimla paprika och lök.
Blanda sweet chili, soja, olja, paprika, lök, spenat och nudlar.
Salta köttet och stek 2 minuter på varje sida och låt vila några minuter. Det ska vara lite rött.

Skiva köttet tunt ringla över pepparsåsen coh servera med nudlar och en klyfta lime.





Smaklig måltid!

Kram Ann

Champinjonsoppa!

Kategori: Vegetariskt

En galet god och krämig champinjonsoppa bjöd jag på till middag. Soppa är så lätt och går så snabbt att göra
när man har långa dagar. Jag gillar att man gör den själv på ÄKTA VARA, sätt igång.

Det är ju inte helt fel att champinjoneran kosta 15-19 kronor kilot just nu. Riktig studentmat!

Till 2 personer:

400 hg champinjoner (det går bra med konserverade)
1 gul lök
5 dl vatten
1 buljongtärning
5 dl grädde (valfri)
salt peppar och persilja

Skiva lök och champinjoner, fräs några minuter i lite smör i kastrullen, tillsätt vattnet och buljongtärningarna. Låt koka ca 15-20 minuter.
Mixa och häll i grädden och smaka av med kryddor.

Jag sparade några svampar som jag skivade tunt och stekte som lite dekoration.

Jag har alltid torkad persilja och dill hemma, det är kanonbra och smakar gott. Finns att köpa på bla
Willys.

Servera gott bröd och ost till, mums.




Kram Ann

Spagetti o köttfärssås!

Kategori: Kött

Det finns hur många sätt som helst att göra spagetti och köttfärssås på, alla sätt är bra.
Jag har varit många gånger i Italien och man blir alltid serverad pastan och såsen blandad, inte som vi 
en hög köttfärs på den kokta spagettin.

När köttfärsen och spagettin är klara blandar man i pastan i köttfärssåsen och låter koka några minuter, och man blandar om hela tiden.
Även om man gör pasta med andra såser så blanda i och vänd hela tiden, det blir mycket krämigare och godare.

Dom som följt Solens mat fick även lära sig detta knep av en härlig italiens kock i en liten by.
Jag tycker det smakar godare så här, lite mer Italien för mig.

Servera med nyriven parmesan.

Tyvärr försvann mina kort när jag lagar pastan så det blir ett helt annat kort.



Badstanden i Julitta där vi brukar bada, men det dröjer nog. Hjälmaren är so tur är ganska grund
så vattnet blir varmt snabbt. Jag är en badkruka men fötterna är alltid skönt att svalka av. 

Vårkram Ann

Råbiff!

Kategori: Kött

Råbiff är riktigt gott och lite 70-tals mat, så det blev det en kväll.
Vi handlade på Ica Esplanad nymald färs som är ett måste, finns det en chark så hjälper dom till.

Maken gillar inte rått kött så han halstade sin biff ett par minuter på varje sida, det blir också gott.
Om man halstar blandar man i alla tillbehör och sedan steker.

Vi hade hackad lök, små kapris, hackade rödbetor och en äggula. Man kan ha kryddsmör till den halstrade.



Oj vad de stora håriga händerna blandar fort, det är inte jag!!!

Så blev den halstade.

En biff till en lite råare person!!!

Kan inte vara snabbare och godare mat.

Kram  och ha en underbar helg. Ann

Potatisomelett med lax!

Kategori: Fisk

Nu kommer våren och då blir jag alltid sugen på lax, i alla former. Jga brukar grava själv men köper gärna
färdiggravad i små paket på Ica.

Jag hade massa kokt potatis kvar så jag skivade potatisen och stekte, sedan hällde jag över
ägg som jag vispat med en skvätt mjölk, salt och peppar.
Jag hade låg värme på spisen och rörde lite lätt i kanterna med en stekspade till omeletten nästan stannat,
det är gott med lite krämigt.

Jag serverade gravad lax, hovmästarsås och sallad. Jag hade tänkt mig rökt lax men jag köpte fel.

Man kan köpa hovmästarsås men det är så otroligt lätt att göra själv, god till krabba också.

2 msk vanlig senap
1 msk vinäger, röd eller vit
en nypa salt
en tsk socker
1 dl matolja

Blanda allt utom oljan, den häller man i en fin strålener i skålen och rör man i snabbt.
Smaka av och tillsätt dill (torkad hade jag).

  



Smaklig måltid!

Kram Ann

Nyponsoppa!

Kategori: Efterrätter

Hemmagjord nyponsoppa med glass vilken kanon efterrätt.
Jag brukar när jag har tid göra egen nyponsoppa och varje gång tänker jag att det är ju lätt som en plätt!
Jag brukar även plocka nypon och rensa på hösten. Det är ett slitgöra, köp istället.

Jag köpte torkade nypon i hälsokost, 500 gram ca 65 kronor (billigt).

Till en karaff på 1 liter:

Lägg 4 dl nyponskal i vatten i minst 2 timmar, eller över natten.

Koka skalen med ca 1 liter vatten (+ vattnet dom legat i för att mjukna) i 30 minuter.

Rör i socker efter smak, ta gärna råsocker eller honung, jättegott.

Vill man kan man sila soppan så blir den så len o fin.

Låt stå och svalna en stund.

Klart!





En liter silad god soppa, som skall in i kylen.

Kram Ann

 

Chokladfondant!

Kategori: Efterrätter

Vilken tur att min man älskar choklad och jag är rätt dålig på att göra efterrätter.

Jag har tränat i helgen på att göra chokladfondant. Jag lovar att även den misslyckade blev ljuvlig.

Jag gjorde 6 stycken och 2 blev perfekta. Det svåra är inte att vispa och blanda utan hur länge skall dom
vara i ugnen. En minut för mycket betydde misslyckat och även en minut för lite, inte stor marginaler.

Så här gör man:

2 ägg och 1 äggula vispas med 1½ dl florsocker.

Blanda 1 rågad tsk bakpulver och 1½ dl vetemjöl.

Smält 130 gram osaltat smör med 150 g 70% choklad i vattenbad.

När chokladen är smält blanda i äggsmeten och sedan mjölblandningen.

Smöra portionskoppar och fyll dom (6 stycken).

In i ugnen i 175 grader i precis 10 minuter.

Jag lät bli att stjälpa ur "kakan" ur formen utan serverad i formen, blev kanonbra. Se alla bilder!!



Smöjer mina formar!



8 minuter!



9 minuter!



10 minuter och kvar i formen och helt perfekt lös i mitten, vaniljglass till.



Oj vad vi blev mätta!

Mer choklad åt folket, eller hur vad det.

Kram Ann

Fylld Kycklingfilé!

Kategori: Kyckling

Har Ni varit i Kungsträdgården och sett isskulpturerna, så fina och romantiska.



Försökte ta ett kort, rätt ok.

Jag bjöd familjen på en god och lättgjord kycklingrätt. Jag tog det jag hade hemma, säkra kort dvs fetaost mm

Maken tyckte maten var lika god som godis! Hoppas han inte tycker frukt är godis, för det stämmer inte.

Det här behöver Du:

Fetaost
Kycklingfilé
Soltorkade tomater
Grädde
Potatis
Rotselleri
Mjölk

Skala potatis och en bit rotselleri och koka i små bitar. Gör ett gott mos med mjölk, salt och peppar.

Gör en ficka i kycklingfilén med en kniv. Fyll med fetaost och soltorkade tomater.

Bryn båda sidor i en stekpanna. Lägg filéerna i en eldfast form och häll på grädde peppra o salta lite.

Feta och tomater som blir över kan man finhacka o blanda i grädden.

In i ugnen i 200 grader i ca 45 minuter.

Hålet som jag trycker in fyllningen i.





Maten är klar!

Kram Ann

 

Drinktilltugg!

Kategori: Förrätter

Min mamma bjöd på en jättegod romtårta till välkomstdrinken. Det var ett gammalt recept som heter
"Meta Velanders Gyllene rom-ans". Man ser svart-vita filmen framför sig, jag tror Meta hade en roll i Pippi
Långstrump bla.

Jag älskar att ta drink o äta något till, det vet min mamma.

Recept:

200 gram philadelphiaost
2 dl créme fraiche
2 hårdkokta ägg, hackade.
½ hackad lök
ev. salt och peppar

Garnering:

200 gram röd rom, mamma tog stenbitsrom, det går bra med vilken som helst, citronskivor.

Blanda ost och créme fraiche och blanda i resten. Gör en tårta och garnera.

Servera med salta kex till, mums. Den räcker till många, 6-8 personer.

Gott till helgen.


 

Jag har börjat!!!!



Trevlig drinkstund och helg!

Kram Ann

Akkurat!

Kategori: Allmänt

I går kväll åt jag och tre gamla gymnasiekompisar middag på Akkurat, Hornsgatan 18.
Vilket mysigt ställe och vad vi åt gott.

Akkurat är kända för sina olika musslor. Vi åt alla olika och var mycket nöjda, jag åt kokta musslor med chevresås.
Man får in musslorna i en järngryta och som tillbehör åt vi pommes med en majonäs. Dom lyckades
även bra med sina pommes stor och frasiga och inte oljiga.

Akkurat är även känd för sin Whiskybar, jag gillar Whisky om den inte är rökig. Dom har en fin hemsida.

 



Vi tog en halv portion musslor och delade en pommes på två, det var stora portioner.




Tack tjejer för en kul och god kväll!

Kram Ann

Grillade tomater!

Kategori: Vegetariskt

Vilka trista tomater det finns nu, ingen smak alls.
Jag hittade ett gammalt recept på grillade tomater med god dressing som jag testade.
Vilken smakupplevelse, nu blir det varma tomater till solen åter gör tomaterna mogna.

Till 2 personer

4 tomater som delas och grilla grillpanna ellar i stekpanna ca 5 minuter på varja sida.

Dressing

1 vitlöksklyfta
4 sardeller
1 msk citronsaft
2 msk crème fraiche
1 tsk pepparot
3/4 olivolja
salt och peppar efter smak

Finhacka vitlök o mosa sardellerna, rör ner citronsaft, crème fraiche, och pepparot. Vispa  ner
oljan lite i taget, smaka av med salt och peppar.


          

Jag fick äntligen använda min grillpanna.

 



Jag garnerade med lite salladslök.

Man behöver inte göra dressing räcker att slå på lite god vinäger, mums.

Kram Ann