MatmorsAnn

Livet är mat, mat är livet.

Rostbröd!

Kategori: Bröd

Vi är på landet och njuter av skogen och solen. Jäklar vad det blåser, lite läskigt med alla träd. Det går jättestora vågor på Hjälmaren, hua.

Vi tog en tur i skogen och hittade en hel del svamp. Trattkantarellerna börjar att komma o det kommer bli massor.

Jag bakade ett stort rostbröd i en stor form. Man kan göra två mindre.

Deg:
50 gram jäst
1 msk honung
1 tsk salt
2 msk olja
1/2 liter vatten fingervarmt
Mjöl

Gör en deg som är lite kladdig, jäs till dubbel storlek.
Lägg i en/två formar med bakpapper i, eller direkt på pappret.
Jäs i 30 minuter.
In i ugnen i 250 grader i 15 minuter, sänk till 175 grader o grädda 30 minuter, klart.

(null)

(null)

(null)

Brödet blir så fint i formar. Jag har köpt mina formar på loppis.

Kramar Ann

Avokado!

Kategori: Allmänt

Hur vet man att avokadon är mogen? Jag klämmer o känner och skäms i affären.
Det finns ett knep, det fungerar.

Ni vet pricken som är kvar när avokadon plockats, se bild 1.

Plocka bort pluppen, se bild 2, sitter den fast hårt är avokadon omogen. Lossar den
lätt och det är en fin grön färg där den suttit, mogen avokado.

Kolla mina bilder. 

(null)

(null)


Så enkelt och bra tips, jag är ett geni, he he!!!

Kramar Ann

Äppelkräm!

Kategori: Allmänt

Nu i äppeltider gör en kräm, så gott.
Erik tål inte färska äpplen, stackarn, men tål tillagade. Jag gjorde en supergod äppelkräm
till honom.

Receptet såg jag i en maktgrupp på Fb, tack.

Äppelkräm är också gott på tunna pannkakor. Varför inte riva i lite äpplen i pannkakssmeten.

Recept:
4 stora äpplen, fintärnade
5 dl vatten
4 msk socker
1 msk vaniljsocker
1 kanelstång



Koka allt, äppelbitarna ska bli riktigt mjuka, stampa bitarna med en visp. Blanda 2 msk potatismjöl med kallt vatten, vispa i lite i taget, pass upp så inte krämen blir för tjock.
Låt svalna.


(null)

(null)


Så gott med kall mjölk.

Kramar Ann




Nyttigt godis!

Kategori: Allmänt

Just nu cirkulerar recept på nyttig tryffel gjord på dadlar. Både tidningar och matbloggare
har recept.

Jag testade att göra i helgen och dom blev jätte smaskiga. Både Erik och Andrea tyckte om dom,
min hårdaste testpanel, ljuger aldrig.

Visst är det socker i dadlar, men inget tillsatt vitt socker. Man behöver inte äta upp alla, bjud.

Jag doppade mina choklad, man kan rulla i kakao också.
Jag hade tyvärr inget galler att lägga mina på, då blir dom extra fina. Vad gör formen när dom
stoppas i munnen.
Jag hade lite flingsalt på mina, man kan ta lakrits mm

Recept:

20 kärnfria dadlar
1/2 dl cocosolja
1 krm salt

100 gram mörk 70% choklad att doppa i och flingsalt

Mixa allt, rulla till bollar, bestäm storlek själv, in i kylen 15 minuter.
Smält chokladen i vattenbad, doppa bollarna, på med salt, in i kylen.

Ät och njut!





(null)

(null)

(null)


(null)


(null)


(null)


Tips, lägg dom på bakpapper så fastnar dom inte.

Kramis Ann

Zucchiniplättar!

Kategori: Allmänt

Men nu måste Ni testa dessa zucchiniplättar som Katrin Zytomierska gör.
Samma recept som äppelplättarna Ni fått, men byt ut mot zucchini.

Riv zucchinin och ta lika mycket som äpplen.
Stek och njut.

Bra som lunchlåda.


(null)



Kramis, Ann