MatmorsAnn

Livet är mat, mat är livet.

Hemgjord korv!

Kategori: Kött

Jag är lyckligt lottad och har en köttkvarn och korvstoppare till min KitchenAid. Så det är klart att jag gör egen

korv, det är inte svårt men det tar tid. Man måste vara två när man fyller fjälstret så jag ringde in min kökspiga,

min egen mamma så klart. Är det någon som alltid ställer upp så är det hon, t.o.m att gör korv.

Jag älskar god korv dvs riktig korv utan tillsatser och konstigheter.

Receptet blev Per Morbergs örtkorv, det var verkligen en god och örtig smet. Det blev 5 m korv!!! Jag tror vi åt

upp 2 m igår med hjälp av Andreas pojkvän Martin.



Vi hade hur kul som helst, fantasin flödade!!!



Rå korv ser väldigt grå och trist ut, inte så aptitretande. Eftersom min korv inte innehåller

färgämnen så är den grå, men vad gör det.



Lite bättre när den fått stekyta, eller hur. Vi åt den med potatismos och sallad.

Våga pröva om Ni också har utrustning.

GOTT NYTT ÅR!   Kram Ann

Underbar lax!

Kategori: Fisk

Jag gravade aldeles för mycket lax (med flit) vad gör man med den? Jag har ett super recept och lättlagat på

gravad stekt lax, som jag älskar.

Tag bort skinnet från laxfiléen och skiva i bitar 3-4 cm, stek ca 1 minut på varje sida (den skall inte bli genomsekt),

Tag upp laxen och häll på 3 dl grädde naturligtvis 40% inga lätt produkter, och tillsätt 3 msk dijonsenap,

1 msk honung och lite salt, låt koka 5 minuter, serveras med ris eller pasta.

Jag lovar ingen blir besviken, man slickar tallriken.





"Lätt som en plätt"   Good Luck!  kram Ann

Scones!

Kategori: Bröd

Julia Childs gryta blev fantastisk, vilka smaker. Om någon vill göra grytan så tog jag receptet från

www.ohmansmatovin.wordpress.com en matblogg. Mycket jobb men såååå gott.

Idag har jag bakat scones, dotterns önskemål. Jag tog ett gammalt recept som är så enkelt

och blir bra. Det kommer från Rutiga kokboken, Ica.

8 dl vetemjöl

½ tsk salt

4 tsk bakpulver

100 g smör /margarin

4 dl mjölk/fil

Blanda torrvarorna och blanda i rumstempererat fett häll på mjölk/fil och blanda till en deg.

Knåda inte för länge då kan sconsen bli sega. Dela i fyra bitar och platta ut. In i ugnen 225 grader i ca 15 

minuter. Klart! 







Lycka till, kram Ann.







 
 

Julia Child!

Kategori: Allmänt

Har Ni varit på bio och sett Julie & Julia? Den är så gullig och mysig om man är lite matintresserad. Jag fick

en liten kick av den så nu lagas det Boeuf Bourguinon av Julia Child. Julia skrev "Den goda franska maten" där

detta recept är med. Jag sitter nu och väntar på att grytbitarna skall bli färdiga ca 3 timmar i ugnen!!!

Det är lite meckit med alla turer men jag hoppas det är värd det.

Snart skall jag skala 24 små lökar, varför jobbar Andrea när hon som mest behövs.

Maken är och köper ny telefon eftersom jag tjattrat sönder vår, jag älskar att ringa!!!! Tänk om jag får en

med headset, vad jag blir effektiv då, tjoho.

 



Om den blir bra skall jag skriva var jag fick receptet från, annars......


Ha en fortsatt skön helg, kramar Ann

Julskinka!

Kategori: Kött

Dan före doppare dan!!!!!

Vilken stress, men inte här hos Forssell. Vi tar allt med ro, eller hur lilla maken.

Jag håller på med julskinka för det gillar vi bäst av allt på julbordet, perfekt pålägg. Ett år gick min termometer

sönder så skinkan var i ugnen för länge (en svart bulle). När Erik kom hem stod jag i hallen o bara skrek, o vips så

hade min älskade man köpt en ny skinka oche fungerande termometer. Vad män är bra, puss till alla.

Detta år garderar jag mig med två termometrar i skinkan, ifall en går sönder.


I kväll blir det skinkprovning med goda gamla grannar, vi har snart träffats i 10 år den 23/12. I år har vi

utökat med Arvid 8 månader, så kul. Det blir väl mixad skinka för hans del.

Var rädda om Er o kör försiktigt.

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!     Kramar Ann

Vintergryta!

Kategori: Kött

Oj, vad det är kallt och mycket snö. I stan var det även isgata, jag stapplade fram som en gammal tant.

Flera personer rasade framför mig utan att skada sig, tack och lov.

Det här vädret är som gjort för en god gryta gjord på en bit högrev, så det blir kvällens middag.

Jag har fuskat och gjorde den redan i går eftersom den bör koka i minst 2 timmar. Det klarar inte min

hungriga familj, då börjar dom tugga på mig.

Jag skar högreven ca 6 hg i små bitar och brynte tilsammans med 3 st gula lökar som jag skurit i lagom bitar,

Sedan tillsatte jag vatten ca 1 liter, en burk krossade tomater, 3 stora morötter, 2 potatisar och en bit rotselleri.

Jag kryddade med 2 buljongtärningar och paprikapulver. Man kan krydda med andra goda kryddor och även

vitlök. Sedan kokade jag grytan på låg värme i 2 timmar.

Köttet blev så mört och gott, och det kommer att räcka till matlådor också.



En varm kram från mig till alla! 

Bearnaisesås!

Kategori: Vegetariskt

Tjoho, jag har lyckats med att göra en jätte god bearnaisesås. Efter att ha sett Tina cookalong så lärde jag mig.

Om man följer Tinas recept och har alla ingredienser i ungefär samma temperatur, vips en super sås.

Aldrig mer en färdig köpsås.

Jag tycker att det är skönt att veta vad maten innehåller med alla dagens gifter, det finns ju hur mycket konstiga

beteckningar som helst. Det är viktigt att vi räddar våra barn från all skitmat, man vill att dom ska bli

äldre och friska.



Här står köksan och vispar så armen domnar.

Ni måste våga prova. Kram  och TREVLIG ADVENT Ann

Julpyssel!

Kategori: Allmänt

Julgodis är populärt att göra och i mängder. Min erfarenhet är att när julen är över så är skålarna fortfarande fulla.

Vi brukar göra chokladtryfflar och receptet är från Monika Ahlberg Rosendals trädgård. Hon är min "husgud"

jag har gjort nästan alla hennes recept. 

Jag brukar inte göra så mycket julmat i form av syltor, revbenspjäll och lutfisk utan hålla mig till lite mer grönt.

Man kan göra mycket juligt av grönsaker med hjälp av julkryddor, kanel, ingefära mm.

Förra året var vi hos mina föräldrar på julafton och då åt vi kalkon och drack underbart gott vin, så

mycket mindre jobb och hur gott som helst. 

Se till att inte jobba ihjäl Er se till att hinna njuta av ledigheten!



Andrea hjälper till med tryfflarna och även slicka skålen!

Kram Ann


Vad gör jag för fel?

Kategori: Allmänt

Ni som tror att jag inte kan skriva utan att byta rad tror fel. Det är datorn som spelar mig ett spratt!!

Allt är helt ok när det skickas. Undrar vad jag gör för fel? Min dator expert får hjälpa mig i helgen.

Hej igen, Ann

Julklappstips!

Kategori: Allmänt

Jag har ett jättebra julklappstips som passar alla. Jag fick av min kompis Åsa i 50-års present en underbar

pepparkvarn, färgen är röd och den heter Spiceboy, bara namnet gör att man klämmer lite extra på den. Den finns i

massor av coola färger eller svart och vitt för den lite fegare. Den är så lätt att fylla på utan massa spill och den

maler så enkelt, den maler inte bara peppar utan alla kryddor. 

Jag har ett pepparkvarnslager på vinden, Ni vet dom som bara inte fungerar. Den här kvarnen har bästa platsen i

köket bredvid min röda KichenAid som jag älskar mest efter familjen.

Förresten köp den i julklapp till Dig själv, Du blir inte besviken.



Visst är min "kryddkille" snygg!       Kram ann



Tomatsoppa!

Kategori: Vegetariskt

Vilken dag massor att göra inför nästa vecka. Jag gillar att vara ute i god tid och slippa trängas.

Vädret gör inte saken bättre, man får köra i 30 km om man vill komma fram.

Till middag blir det en jättegod snabb tomatsoppa som jag hittat på själv.

En burk goda tomater blandas med lika delar vatten.

En buljongtärning och ca: 8 soltorkade tomater i olja.

Kokas i 15 minuter och därefter mixas. Serveras med nyriven parmesanost och ett gott bröd.

Vill man kan man ha i en skvätt grädde för att gotta till det, vilket man gärna vill!




Lycka till, kram Ann. 






Vitaminkick!

Kategori: Allmänt

Den här mörka årstiden behöver man verkligen något som piggar upp. Jag brukar göra en enkel sallad

med granatäpple och apelsin-

Jag skalar apelsinen med en vass kniv så inget "vitt" finns kvar och sedan skivar jag apelsinen i fina

skivor. Granatäpplet kärnar jag ur och passar mig för saften den stänker och blir fula fläckar på kläderna.

Sedan lägger jag apelsinskivorna på en tallrik och kärnorna på, klart. Passar till all mat, annars ät det som

efterätt.

Mat behöver inte vara så avanerat.               Kram Ann

Kylan är på väg!

Kategori: Allmänt

I dag har kylan kommit från ishavet.

Det är mysigt att dricka någon varm god dryck som smakar mycket. Jag brukar koka en god äppeljuice

tillsammans med glögg kryddor. Koka upp och låt stå minst ett par timmar innan drycken serveras varm, mums.

Även ett bra alkoholfritt alternativ till glöggfesten.






Kram Ann
 

MatmorsaAnn är igång!

Kategori: Allmänt

 

Nu är MatmorsAnn igång på nätet och inte bara hemma i köket. Jag hoppas kunna ge lite inspiration och tips.
Jag tycker det är jättekul att blogga om mat. Min familj gillar att äta så dom hejar på, tur dom går på Sats.

Vi brukar oftast äta lite smått o gott på fredagar, man är lite trött. I fredags gjorde jag smörrebröd (hur skriver man danskt ö på datan?) tre olika blev det, rostbiff, lax och gubbröra.

Så har jag blivit fotograf också. Så här så våra smörrebröd ut. Ölen syns inte som vi drack till.




 



Gubbröra: två hårdkoka ägg som hackas, hacka en liten gul lök, hacka en liten burk ansjovis.

Börja med att steka löken mjuk därefter lägg i ägg och ansjovis, klart. Lägg röran på ett gott bröd, jag tog kavring

och garnera med en dillvippa. 

Lax: gravad lax med hovmästarsås och en citron. Snyggt med salladsblad under.

Rostbiff: hacka 3 msk pickles som finns att köpa i glasburk blanda i en ½ burk crème fraiche och krydda med

curry o salt.

Snyggt och gott med torkad lök på.

Trevlig Lucia och kram ANN          Tack Josefine för Din idé och tack Andrea för all hjälp med bloggen.

Välkommen till min nya blogg!

Kategori: Allmänt