MatmorsAnn

Livet är mat, mat är livet.

Nyårsafton!

Kategori: Allmänt


Vilken vacker dag sol och gnistrande mark.

Vi har varit en tur till Eskiltuna och promenarat, blev även lite extrainköp av mat.
Jag måste ha efterrätt i kväll om jag skall orka vara uppe till tolvslaget.

Erik gör så god cholkadsås till glass.

100 gram Fatzer blå och 1 dl grädde, smältes i vattenbad.

Jag lovar det blir succé, och även i enkelhet att göra. Vi skall ha vaniljglass, maränger, vispad
grädde och mandarinklyftor, mums.

Det blev lunch på McDonald´s, jag tog en McFeast. Visst blir den bara mindre och mindre.
Erik tror att jag kräver mer mat nu än förr.......kanske det.





Ganska sött klotter på en sten i Eskilstuna, eller hur.



I går kväll hade vi mys med fördrink och tilltugg ute i kylan, som Ni ser
värmde elden oss.
På grillen låg en stor gårdkyckling och till den blev det en stor sallad.











Oj vad saftig och gott det blir att grilla själv. Kan heller inte vara enklare.

Nu vill jag önska ER alla

GOTT NYTT ÅR

Kramar Ann

Fågelmat!

Kategori: Allmänt


Nu måste vi börja att mata våra vänner fåglarna, vintern är här.

Jag har trätt äpplen på ett snöre och hängt i ett träd. Vi har även en fågelautomat med solrosfrön
och en automat med talgbollar.

Som Ni märker gillar vi småfåglar.

Vi var på middag hos kompisar och fick så god potatisgratäng som jag skall göra i morgon.
Jag skall visa Er bilder och recept senare, en ny favorit i familjen.





Jag gjorde ett hål med potatisskalare.



En pinne som stopp och som fåglaran kan sitta på.



Mitt träd med massor av fågelgodis.

Ha en bra dag, kramar Ann

Primus!

Kategori: Allmänt


Jag har höpt mig en Primus termomugg i present för jag är så duktig att städa och sköta om min familj.
Här gäller ingen svensk jantelag som Ni märker, man måste känna sig stolt över sig själv.

Den här muggen håller värmen eller kylan jätte bra. Jag skall fylla den med varm dryck som jag
dricker på vägen till jobbet.

I sommar skall den få följa med mig i min fina röda kayak, med kall dryck.

Hoppas Ni har det bra i helgerna, vi har det så bra. Andrea har varit hemma flera dagar så det känns
väldigt lyxigt. Vi två har varit och kollat in rean men handlade bara till ordinarie pris......





Sköt om Er! Kramar Ann

Thank God it´s Friday!

Kategori: Allmänt



Idag har jag jobbat och Erik varit ledig så han mötte mig och vi gick ut och åt. Jag gillar
resturangburgare så vi testade T.G.I Friday på Birger Jarlsgatan.

Vilket dåligt ställe, urtrevlig personal men maten var så dålig, sämsta jag ätit på länge.

Vi åt deras mest populära hamburgare med pommes, vi klagade på den mjuka pommesen så vi
fick ny. Hambugaren var så trist och halvblöt.

GÅ INTE DIT OCH ÄT!!!!!!

Sedan promenerade vi hem genom stan.

Vi tog en kaffe och några chokladbitar på Kungsholmens choklad Flemminggatan, så gott och
mysigt.

Såg just på TV att det finns svamp fortfarande i skogen, så konstigt. Kanske måste ut och kolla.




Trist tallrik, eller hur. Bättre att gå på en Pub.







Fina praliner med guldspån från Betsy Sandberg, mums.


Kramar Ann

Min Blender!

Kategori: Dryck


Gissa hur glad jag blev på julafton när min finaste man gav mig ett jätte paket med en blender.

Jag har länge önskat en och när vi var hos kompisar som hade en blev jag så vill ha....

Jag har redan testat att göra smoothie som blev såklart supergod, nu måste jag bjuda alla som kommer
hit.

1 dl frysta blåbär
1 dl fryst mango
2 dl vaniljyoughurt
lite florsocker

Det blev 2 stora glas.

1 dl frysta blåbär
1 liten banan
2½ dl apelsinjuice

Det blev 2 glas också.

Lovar fler recept som jag testar.

Kolla min skönhet!



Inte en röd utan en svart.





Många funktioner blanda, hacka, vispa, mixa och krossa is till drinken.



Snygga kompisar, eller hur.


Färdig smoothie. Kan behövas efter helgen, i morgon back to work.

Kramar Ann

Juldagen!

Kategori: Allmänt


Vilken fantastisk julafton vi hade hos min syster. Vi åt massor av gott och skrattade hela kvällen.
Min mamma är expert på att säga roliga saker och vi skrattar hysteriskt.

Vi hade alla gjort något till julbordet, men det bästa var att det var ett precis lagom bord med massor
av nyttigheter också.

Birgitta och familjen har ett underbart mysigt hus så det var verkligen julstämmning. Så kul att se
kusinerna ihop nu när dom alla är lite äldre. Birgittas barn är så otroligt gulliga och roliga precis som
sin söta mor.

Här kommer lite smakprover.





Birgitta är galen i stora tomtar, här är en av de tre största......



Finaste julfötterna var Birgittas och Eriks.



Jättegod rödkålssallad med apelsin.



Cheescake i fina glas med hallon på toppen, mums.



Öppen spis mot köket, mysfaktorn blir hög.

Som ni fårstår var julafton kanon, en av de roligaste på länge.

Ha en bra dag. Kramar Ann

God Jul!

Kategori: Allmänt



Jag vill önska ER alla en riktigt GOD JUL!



'



Erik gillar att julpynta!!!!!!!!!

Jätte kramar Ann

Grönkålsoppa!

Kategori: Vegetariskt


Dan före dan.....

Ikväll skall vi prova vår skinka med lite tillbehör med några gamla grannar, en tradition sedan många år.

Jag har gjort bla en grönkålsoppa som jag tänker servera i ett litet glas när dom kommer.

Jag kokade grönkål i vatten och mixade, tillsatte grädde och buljong, smakade av, klar.







Så enkelt och verkligen gott till en skinksmörgås.

Ha en bra dag, nu skall jag fortsätta med lite smått och gott, berättar senare.

Kramar Ann

Mat, Mat, Mat......!

Kategori: Allmänt


Nu är det bara mat som gäller, jag tror man är lite galen.

I går var vi i Uppsala och hämtade hem vår lilla student med pojkvän. Först gick vi på stan
och handlade lite julklappar och sedan åt vi lunch i saluhallen.

Jag åt väldigt gott, fiskburgare med en slags sås och pommes, dom andra åt Wallenbergare resp.
stekt strömming.







Mycket bra mat och så trevlig miljö.

Kolla studentaskoppen som häner på den franska balkonen, ha ha.





Vad uppfinningsrika dom små liven är!

Ha en bra fortsatt dag alla mina vänner.

Kramar Ann

Gravad Lax!

Kategori: Fisk


Jaha, så var laxen i kylen för gravning. Självklart glömde jag köpa dill i går men det får jag köpa
idag och lägga på i efterhand, helt ok.

Jag gravade två stora fileér, en traditionell och en med saffran som är så jätte god och julig.

Till mina laxsidor tog jag per sida (ca 1,4 kg per sida).

4 msk socker
4 msk salt
2 msk stött vitpeppar
2 kuvert med saffran till den ena laxsidan
massor av dillkvistar

Blanda allt och ös på, sedan massor av hel dill. Låt stå i kylen minst 2 dygn, klart.
Vänd på sidorna varje dag.

Till den traditionella har jag gravlaxsås men till saffranslaxen gör jag denna.

Honungsås
1 burk creme fraiche
1 dl majonäs
1 msk dijonsenap
2 msk honung
salt, peppar och nyjlippt dill

Ni måste våga testa.











Ser Ni färgen av saffrandet, det blir så fint. Receptet är från Monika Ahlberg
som är en favorit för mig.

Så enkelt och mycket godare än den färdigköpta. Min lax kostade 69 kr kg på ICA Maxi,
så otroligt billigt.

Lycka till kramar Ann

Busungen!

Kategori: Allmänt


Ännu en julklapp ett pins från Rädda Barnen. Min pins är köpt på Clas Ohlson
men det finns i de flesta affärer.

Priset är ca 25 kronor.

Den här veckan har jag massor att göra som Ni säkert också har. Nu gäller det att andas
lugnt och tänka positivt. I kväll blev det pasta med köttfärsås, tror Ni vet hur man gör så
det blir varken recept eller bild.

Jag köpte nymald jätte god köttfärs i "frukt och grönsaksaffären" vid T-banan Västra Skogen
dom har även massa lamm, såg så bra ut så även priserna.

Jag skall testa deras lammstek med ben.





Lite tänkvärt och bra.

Kramar Ann

Biff Rydberg!

Kategori: Kött


Det här måste Ni testa att göra, så enkelt och busgott.

Biff Rydberg låter som ett gammalt recept och det är det nog. Byter man ut oxköttet mot
fläskkött heter rätten biff Greta.

Jag tyckte oxfilé var aldeles för dyrt (450 kr kg) så jag tog rostas (240 kr kg) det blev jag
tipsad om av ICA Esplanad, dom är så duktiga där.

Till två personer:

ca 300 gram kött
5 potatisar, fast sort
1 stor lök
1 äggula
1 msk vanlig senap
1 msk fransk senap, Dijon
lite persilja och grönsaker.

Skala och tärna potatisen, skölj tärningarna ordentligt.
Hacka löken fint.

Stek potatisen i smör tills den blir mjuk och göärna lite yta, först låg värme sista 3 min. hög.

Stek löken mjuk, jag brukar börja med lite vatten så det inte blir så fett.

Skär köttet i tärningsstora bitar och blanda i äggulan och senapen, låt stå i rumstemperatur
en stund. Stek sedan i mycket smör, köttet blir bäst lite rosa i mitten.

Salta och peppra på potatisen och även lite i köttet.

Klart. Det blev så mört och goda smaker, avnjut med god öl eller gott vin.











Lycka till, kramar Ann

Fjärde Advent!

Kategori: Allmänt



Så tänder vi det sista ljuset för det är fjärde advent. Konstigt att det dröjer nästan en vecka till
julafton, borde vara idag.

Igår köpte vi en så mysig eldstad till vår balkong. Vi har tittat efter någon fin ganska länge, och
på K-Rauta fanns den vi ville ha.

I går invigde vi den när vi satt och åt middag, mysfaktorn blev väldigt hög.





Det är en granitskiva och glas. Man fyllder koppen med en speciell olja som inte luktar eller
ryker. Den avger väldigt mycket värme.

Visst är den fin!

Ha en skön söndag i den blöta snön, krmar Ann

Julklappstips!

Kategori: Allmänt



Kolla vilka fina Legomatlådor som finns att köpa på Stockhome. Kanske Andrea skulle vilja ha en eller...

Jag hittade även så fina toarullar i glada färger, kanske vill hon ha det istället......

Man kan även köpa garn o virka en korg, nej det vill hon inte ha....










Visst kan man hitta lite kul presenter om man letar.

Ha en bra lördag och stressa inte ihjäl Er. Man kan köpa det mesta färdiglagat
och man kan fuska med städningen, städa hellre efter julafton.

Kramar Ann

Mandariner!

Kategori: Allmänt


Så är det fredag igen, veckorna rinner iväg.

I kväll blir det nog ost och charkkväll med gott rödvin. Vi skall värma upp balkongen och sitta där
med massor av ljus, mys.

Jag älskar att nästan alla affärer säljer sina mandariner med fina blad. Det blir så mycket finare i
fruktskålen, titta på min.

Så enkelt att piffa till det på köksbordet, eller hur.



Jag önskar Er alla en underbar helg.

Kramar Ann

Pepparkakspinnar!

Kategori: Bakverk



Idag har jag bakat pepparkakspinnar till glöggen. Jag har ju köpt deg från Gateau men det finns färdig
deg på på andra bagerier också, tom ICA Maxi bageriet har.

Om Ni har tänkt göra pepparkakshus gör egen deg med pyttelite bikarbonat, annars jäser delarna i ugnen
och mallarna stämmer inte.

Jag hade hjälp av söta Doris att rulla pinnar, gissa om vi hade kul. Alltid en fröjd att baka med henne.

Se till att grädda pinnarna ordentligt så dom blir riktigt hårda och goda. Servera med god mögelost som
Du rört ut med lite creme fraiche för att bli kladdig och fastna på pinnarna.

Massor av glögg!

Är Du lat ta mögeost på tub o tryck på.











Min fina burk är nu fylld.

Doften av pepparkaksbak är såååååå underbar.

Kramar Ann

Blodpudding!

Kategori: Allmänt


Maken är på julfest med jobbet och jag äter blodpudding i min ensamhet.

Jag gillar faktiskt blodpudding men övriga familjen ogillar det så nu passde jag på.



Säkert helt onyttig mat men gott.

Kvällskramar Ann

Pytt i panna!

Kategori: Kött


Just nu tömmer jag min frys på lite smått och gott. I går blev det en pytt i panna på gott kött, potatis
och purjolök.

Förr hade jag alltid en burk i frysen där jag så fort vi åt kött la en liten bit, efter några veckor fanns
det lagom med kött till en pytt.

Jag har glömt hur gott en EGEN pytt på bra råvaror smakar. Måste nog ha en burk igen.
Till pytten kan man ha massor av tillbehör vilket jag också gillar, rödbetor, kapris, gurka, sallad, chilisås,
olika goda senapssorter, stekt ägg mm mm. Även bra att tömma burkar med inlagda grönsker.

Man kan säkert ha i lite gurkmeja för färgen och alla fina egenskaper so kryddan har som Andreas
en bloggläsare skrev till mig. Kul med lite kommentarer och tips, tack Andreas.

Idag skall jag handla lite mat inför julen, skinka, lax, saffran mm.









Jag skall slå in julklappar till Andrea i dag, hon kommer bli så glad över prylarna.

Konstigt väder idag, snö blåst, regn och åska, hur mår vår jord egentligen?

Ha en bra dag, kramar Ann

Lax med parmesan!

Kategori: Fisk


Glad Lucia!

Jag älskar Luciadagen med all fin sång och alla ljus. nu saknar jag Andrea som liten. Hon är sin
mors dotter och älskade Lucia. Tänk vad vi två sjöng!

Bjud på lite god mat idag eller ät saffransbröd hela dagen.

Jag har gjort jättegod lax i ugnen, samma smet ovanpå som min torskrätt, det blev så bra även med lax.

Kan det bli enklare än så här:

Laxbit i en ugnsfast form, salta och peppra
Riv en bit parmesan grovt 1 dl och blanda i creme fraiche 2 dl + ev salt och peppar.
Bred över laxen på med små tomater in i ugnen 200 grader i ca 15-20 minuter.

Servera med ris eller potatis.







Riset är färgat med gurkmeja, självklart åt vi en god sallad till.

Ha en bra Lucia, kramar Ann

Tandläkaren!

Kategori: Allmänt


Idag har jag inte bara assisterat min tandläkare utan även själv varit patient, bra erfarenhet.

Det blev en rotfyllning i underkäken, som jag längtat!
Min chef Lasse är helt underbar tandläkare så lätt på handen och så duktig. Just nu är jag rejält
bedövad så det får väl bli vatten till middag.

Det jobbigaste med behandlingen var att gapa, inte få prata och ligga still.

Jag har haft lite problem med bloggen i helgen men nu har jag själv löst det genom att installera
Firefox, känner mig mycket nöjd.

Som jag visat tidigare har jag gjort så fin julblommor med torkade apelsiner, kanel mm.

När Andrea kom hem i helgen kollade hon krukorna och hennes kommentar var,
-Varför har Du gammal mat bland blommorna?

Visst är det kul att fixa lite hemma, ha ha ha



Jag gillar den här med lite "gammal mat".

Kramar Ann

Äppelpaj!

Kategori: Bakverk


Glad advent!

Äppelpaj är alltid lika gott och hur många olika recept finns det inte. Just nu gillar vi paj med havregryn i.
Jag använder gärna råsocker/rörsocker för det är lite godare än vitt socker.

Jag hade massa äpplen kvar sedan vi var i Kivik som nu blev en fättegod paj.

Jag tog 150 gram smör
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
½ dl råsocker

Jag mixade allt och strödde över mina äppelbitar.

In i ugnen i 200 grader i 25 minuter, låt svalna en stund och severa med vaniljsås eller vaniljglass.









God äppelpaj i en fin form.

Kramar Ann

Nobeldagen!

Kategori: Allmänt



Underbart med Nobeldagen, jag har alltid älskat denna dag. Det är så kul att se alla
finklädda damer o herrar.

Självklart är det också maten som gäller, vad skall Malin Söderström bjuda på idag,
årets kock.

Nu skall jag ta ett bad tillsammans med min fina tomte.





Ha en bra lördag, kramar Ann

Pernillas Jul!

Kategori: Allmänt



Min älskade make kom hem med en present till mig. Han hade stått i kön på Åhléns för att
få ett exemplar av Pernillas jul signerad till mig, matmorsann.

Jag blev verkligen glad, det kallas kärlek.

Boken är så mysig och är inte bara traditionell julmat utan lite medelhavsmat också.

Jag kommer att göra många rätter från boken. Jag kommer att berätta för Er.







Ett tips till Er som behöver en gran till jul och få den hemlevererad med all service
kolla in den här sidan, vilken kanonidé.

www.dinjulgran.se 

Stressa inte ta hjälp, det blir billigare till slut.


Kramar och trevlig helg, Ann


 

Kycklingpaj

Kategori: Kyckling



Den här pajen är otroligt matig och god, man kan verkligen låta fantasin flöda.

Den är jätte god även dagen efter och även god att frysa.

Erik bad faktiskt att jag skulle göra den, så så blev det. Jag gjorde en supergod sallad till med massor av
blåbär som var stora, söta och billiga.

Gör en vanlig pajdeg:

150 gram smör
1 tsk salt
2 msk vatten
ca 3-4 dl vetemjöl

Tryck ut degen i en form gärna en med löstagbar kant.

Förgrädda pajskalet i ca 5-10 minuter i 200 grader.



Fyllningen:

1 grillad kyckling
2 dm purjolök
ev. svamp, paprika mm
3 dl grädde
4 msk tomatchilisås (ej thai)
salt peppar

Rensa och skär kycklingen i mindre bitar, skär purjo och andra grönsaker i små bitar.
Stek allat i en stekpanna och häll på grädden och krydda.
Låt koka ihop ca 5 minuter, röran tjocknar till i ugnen.

Häll i röran i pajskalet. Lite riven ost ovanpå och in i ugnen 200 grader i ca 20-30 minuter.

Här kommer massor av bilder.




















Visst kan en fin sallad piffa upp. Det var sååååå gott.

Kramar Ann






Saffran!

Kategori: Allmänt



Nu är det saffranstider man äter mer saffran än vanligt i Sverige till jul. I många länder
äter man mat och bakverk med saffran året om.

Nu finns det tydligen lite vetenskap om saffranet som krydda.

Vad sägs om detta, påverkar hälsan, sänker kolestreolvärdet, bra mot astma, bra mot
inflammation och det bästa bra för kärlekslivet!!!!!!

Det låter som gjort för mängder med saffransbullar så blir vi helt vilda i vår man/kvinna eller.....

Saffran låter som livets krydda tycker jag.

Jag har köpt 12 påsar för att krydda med, lika bra att köra på, Andrea har fått några,
hon lagar gärna pasta med safffran och räkor, mums.






Kramar Ann

Pontus lyxiga sandwich.

Kategori: Kött


Jag gjorde ett recept som jag tog från SvD, Pontus Frithiof. Den blev så otroligt snygg och god
Ni måste bara testa.

En jättegod fredagsmiddag med god öl eller gott vin till, jag tog allt ha ha.

Man köper ett gott surdegsbröd typ levainbröd som många kallar det för. Skiva och stek i smör och
olja i en panna eller på en plåt i ugnen om det är till många personer.

Blanda majonäs med dijonsenap efter smak och bred på brödet (låt brödet svalna).

Lägg på salladsblad, skivade tomater, skivad avokado, rödlök.

Stek en skiva ryggbiff/per person, lite blodig i mitten, ca 2 minuter på varje sida.
Skiva köttet lite snett.

Lägg köttet på brödet med salladen, på med massor av riven pepparot och en rå äggula.

Så enkelt och snabbt.









Jag lovar man blir så mätt annars kan man servera pommes vid sidan om
men det gjorde inte vi.

Killarna dubblade avokadon och köttet istället.

Ha det bra och stor kram Ann

Pappa 77 år!

Kategori: Allmänt


Idag fyller min fina lilla pappa 77 år. Tänk att få vara så pigg och helt klar i skallen vid den åldern.

Självklart har vi firat honom men det gjorde vi i går, söndag. Vi åt underbar älgstek med tillbehör.

Titta själva hur mycket tillbehör.





Skål kära lilla pappa.


Kram Ann

Andra advent!

Kategori: Allmänt



Så har vi tänt ljus nummer två nu på morgonen. Vi åt en underbar frukost med gott danskt rågbröd
från Gateau, massor med pålägg och nypressad juice.

Jag älskar frukost med familjen för det hinns liksom inte med på vardagar.

Jag har varit på Rappne och inköpt lite lökar, Spansk mossa, kanel, torkad apelsiner, stenar mm.
Jag gillar naturmaterial och inte plastsvampar mm. Man kan faktiskt ut och plocka kottar, fina blad
mm nu när det inte är snö.

Nu har det blivit lite fina julgrupper som skall pryda vår balkong.

Jag köpte vit hyacint för den doftar minst, tänkte på makens näsa hoppas det fungerar.






Lite kul att pyssla själv och inte köpa färdigt.

Ha en underbar söndag och njut.

Kramar Ann

Julmarknad!

Kategori: Allmänt



Idag har jag och Erik varit på Stadsmissionens julmarknad, gamla stans julmarkand och Kungsträdgårdens julmarknad. Där fick vi ihop några stycken på ett litet kick.

Gamla stans är väldigt fin men så mycket folk. Vi tog en fika på Grillska huset som var jätte
mysigt med lite nya rum för att alla skulle få plats.

Jag vill bara tala om att jag köpte inte en pryl eller något att stoppa i munnen, för mycket sött.

Några tomtar behöver vi inte däremot skulle vi behöva bli av med massor av urfula. Vi har kartongvis på
vinden, inte ens tjuvarna vill ta sig in och ta våra kartonger.







Den här speldosan med snöflingor 80 kronor, den skulle jag kunnat köpt, men nej.



Vilken fin kälke, min kompis hade en likadan.





Smörgås med julskinka och den godaste saffransbulle jag ätit.



Ute på torget igen.



Tänk att det sett likadant ut i alla år. Killen köpte en stor klubba, mums.



Kungsträdgården, inte lika mysigt men massor att shoppa om man vill.

Ha en bra lördagkväll, nu skall jag laga fisksoppa.

Kramar Ann




Jultips!

Kategori: Allmänt



Den här söta burken hittade jag på ICA Maxi för en billig peng. Jag skall fylla den med mina
pepparkaks grizzini.

Nu skall jag bara hitta tid att baka, kan man kanske få några extra timmar per dygn av tomten
nu till jul?

Andrea vill gärna julpyssla lite, göra lite godsaker så jag har köpt hem från apoteket glykos.






Riktig snygg tub, eller hur. Svår att fota pga alla blänk.



Ha en underbar helg, stressa inte ihjäl Er.

Kramar Ann

Pizza!

Kategori: Vegetariskt



Så blev det pizzakväll hemma hos oss, som vi gjorde själva. Det är så enkelt att göra så varje gång
man gör det blir man förvånad.

Jag har säkert haft tidigare inlägg o pizza men vi kör en gång till, eller hur.

Till 4 pizzor.

50 gram färsk jäst
2 tsk strösocker
1 tsk flingsalt
½ dl olivolja
3 dl ljummet vatten
ca 7-9 dl vetemjöl

Blanda jäst, socker, salt, olja och vatten.
Rör i mjölet lite i taget till en fast elastisk deg.
Jäs under bakduk i ca 25 minuter
Dela degen i 4 delar och kavla ut pizzor

Bred ut tomatpuré på pizzan och lägg på det Du gillar.

Vi tog färska champinjoner, små tomater, ost, oliver, torkat oregano, ost och sist parmaskinka och ruccola.

Gräddas i ugnen på 225 grader i ca 10-15 minuter.





Baka liten kaka........



In i ugnen!



Färdig gräddad på med parma och ruccola.



En halv är lagom för mig.


Jättegod pizza på ett enkelt sätt. TESTA!

Kramar Ann