MatmorsAnn

Livet är mat, mat är livet.

Cajsa Warg!

Kategori: Allmänt

 
 
 
Vilken otroligt trevlig och rolig kväll vi hade på Cajsa Warg. Vi firade vår kirurg som fyllt 65 år så han hade valt menyn.
 
När vi kom fick vi en drink och tilltugg som var helt i min smak, korvar och chips.
All dryck med alkohol får man själv ta med sig.
 
Vi delades in i tre grupper och fick recept att följa. Om det fattades något fick vi gå upp till affären och hämta, så kul idé. Min grupp lagade köttet vilket var vildsvin. Jag har så dålig erfarenhet av det köttet men efter igår så har jag bara bra. Det blev så gott och det tycke vi alla, vi var nämligen fler som inte tyckte om det före denna kväll.
 
Förrätt var jordärtskocksoppa som var underbar. Man hade champagne vinäger i, den vinägern ska jag köpa vilken smakförhöjare.
 
Efterrätt var en semifreddo, galet sött.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Är Ni ett gäng, testa och meny väljer man själv, se HÄR!
 
Varma helgkramar Ann
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fiskpaket!

Kategori: Allmänt

 
 
 
 
Igår blev det fiskpaket till middag. Ett jätte enkelt sätt att få fisk god och smakrik fisk, nyttigt också.
Jag köpte torsk på ICA, jag tog inte torsken från Östersjön pga alla miljögifter. Jag tror konsumenterna börjar förstå att man inte ska äta Östersjöfisk, den är nämligen väldigt billig, affärerna blir inte av med den.
 
Jag fyllde mitt paket med fisk, färsk broccoli, purjolök, dill, tomater, zucchini, kokt ägg, och matlagningsgrädde.
Jag hade örtkrydda och lite extra salt o peppar som krydda.
 
Ni vet väl att man även kan äta stammen på broccolin men skala den och skär i mindre bitar, god även rå.
 
In i ugnen 200 grader ca 30 minuter, klart.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Maten blev uppskattad av hela familjen. I kväll ska jag laga mat på Cajsa Warg med jobbet, lovar att fota.
 
Kramar Ann
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Global Kniv!

Kategori: Allmänt

 
 
Ni kanske har märkt att jag har en ny kniv när jag hackar och skär. Den bästa kniven jag testat någonsin, storleken och formen är så bra o passar min hand. Jag har tidigare Global knivar men den här är min nya favorit.
 
Så bra att knivar är manligt och min man älskar knivar såklart. Erik köpte kniven på Webbhallen som hade bästa priset.
 
Nu är jag extra kär i maken och kär i kniven!
 
 
 
Ni ser att handtaget är så lagom för min hand. Jag har redan testat att skära ett hack i fingret, kniven är vass, ha ha.
 
 
 
 
Ha en bra osndag mina vänner, kramar Ann
 

Grillspett!

Kategori: Allmänt

 
 
Jag blev så sugen på grekiska grillspett och sallad i helgen. Eftersom vi bor i lägenhet så blev det grillning i ugnen. Jag köpte fläskkarré som Erik skar i fina bitar och tog bort all fett, träpinnarna i vatten ca 30 minuter, sedan på med köttet som legat i marinad (vanlig på flaska).
 
Jag gjorde en sallad med isbergsallad, tomater, gurka, rödlök, svarta oliver och fetaost med lite torkad oregano på. Jag kokade en vitlöksklyfta som jag sedan pressade i grekisk youghurt och lite salt o peppar.
 
Jag kokar alltid vitlöken ca 10 minuter för den blir så mycket mildare.
 
När Ni grillar pressa lite citron över köttet när det är klart, så mycket godare.
 
 
 
 
 
Lite vår och sommarkänsla blev det.
 
Kramara Ann
 
 

Nyponsoppa!

Kategori: Allmänt

 
 
Nu är det många som har sportlov här i Stockholm, vad passar bättre än varm nyponsoppa i termosen.
 
Jag älskar varm nypon eller blåbärssoppa när det är vinter. SvD hade ett topp recept som jag testade, Andreas kompis Josefine tyckte som jag, supergod.
 
Det är mysigt med utflykt och matsäck även om det inte är snö, bra för ekonomin med matsäck.
 
Jag köpte mitt nyponskalmjöl på ICA Maxi.
Nypon är jättebra för lederna, finns även i kapslar för som som behöver äta varje dag. Undrar om det är bra för träningsvärk, jag har ont i benen, dansen.
 
Jag och Erik tränade bugg och foxtrot i helgen, nu går det riktigt bra med alla turer och snurrar. Blir det fler snurrar får jag äta åksjukepiller ha ha.
 
 
 
 
 
 
Citronen i är så god och bryter så bra.
 
Kramar Ann
 
 
 
 

Mys!

Kategori: Allmänt



Underbar fredagskväll med mysmat. Jag gjorde Tex Mex och även kycklingvingar. 


Ha en skön lördag i solen, kram Ann

Tex Mex!

Kategori: Allmänt

 
 
Fredag igen, såååå skönt. Min favoritdag i veckan, kort dag, mys med lite plockmat.
 
Idag ska det bli tex mex gratäng som jag gjort tidigare, men så god.
Man ha den som förrätt, mingelmat eller middag, välj själva.
 
Tror vi ska dansa lite ikväll Erik o jag, måste träna. Vi går en kurs i bugg och foxtrot på Mälarsalen och nu snurrar vi så jag är grön i ansiktet. Det är så roligt jag verkligen rekommenderar att gå en kurs. Man behöver inte gå ett par utan även singel kan gå. Man får dansa med alla för man står i två ringar, så bra och kul.
 
 
Recept:
 
200 g cream cheese
300 g nötfärs
1-2 hackade vitlöksklyftor
2 tsk malen spiskummin
1 krm cayennpeppar
1 burk krossade tomater
3 msk ketchup
6 strimlade salladslökar
½ dl skivade svarta oliver
2 dl lagrad riven ost
Nachochips

Bred ut creem cheesen i en ungsfast form, typ pajform.
Bryn färsen tillsätt vitlök och alla kryddor, häll i tomaterna o ketchup, låt det puttra så det blir tjockt.
Smaka av med ev salt och peppar.
Fördela köttfärsåsen på creem cheesen toppa med salladslök, oliver och strö över riven ost.
Gratinera i ugnen 200 grader i ca 15-20 minuter.
Servera med nachochips.
 
 
 
 
Ni måste testa, kanske till lördag som Mello mysmat, kramar Ann
 
 

Leila´s General Store!

Kategori: Allmänt

 
 
Nu har Leila öppnat sin butik i Mood gallerian i Stockholm. En riktig glad affär, massor av färger. Ni som älskar svart vitt tyvärr ingen affär för Er. Självklart är det massor av kul saker man behöver, jag shoppade lite till landet. Korgar i plast att servera hamburgare, chips, smörgåsar eller pommes i. Det blev även smörgåspapper att rulla in mat i och små glada påsar att servera i.
 
Massor av kuldetaljer till kalas. Allt finns på nätet där man även kan handla om man inte bor i Stockholm.
 
Leila var där själv, så söt och trevlig. Men vad smal hon blivit, Viktväktarna måste funka. Hon är lika söt som på TV, jag fick en liten pratstund med henne.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ha en bra tordag och planera in ett besök här i helgen, kramar Ann
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gratinerade Havskräftor!

Kategori: Allmänt

 
 
Min rätt nummer två på Alla Hjärtans Dag var havskräftor som jag gratinerat. Receptet kommer från Johanna Westman. Dom blev så goda, en arbetskompis gjorde också dom och det blev succé.
 
Just nu kan köpa ett kilo för ca 200 kronor, inte dyrt.
 
Förresten vilken fin sol vi har i Stockholm idag, men vad alla fönster är skitiga.
 
Recept:
 

Gratinerade havskräftor:

  • 1-2 st havskräftor per person
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 tsk finhackad färsk salvia
  • 1 st finhackad vitlöksklyfta
  • ½ tsk salt
  • Skal och saft av 1 lime
  • Några matskedar ströbröd eller panko (asiatiskt ströbröd)
 
Sätt ugnen på 275 grader. Klyv havskräftorna på hälften och lägg dem med snittsidan uppåt på en plåt. Rör ihop smör med salvia, vitlök, salt, limeskal och limesaft. Bred försiktigt kryddsmöret på havskräftorna, strö över lite ströbröd eller panko. Gratinera kräftorna i övre delen av ugnen i 5 minuter. Serveras genast med ett gott vitt bröd till.
 
Mina kräftor var ganska små så jag delade inte hela kräftan utan bara stjärten, som Ni ser.
 
 
 
 
 
 
Soliga kramar Ann
 
 
 
 
 
 

Kärringöbakelse!

Kategori: Allmänt

 
 
I fredags, Alla Hjärtans Dag gjorde vi massor av gott. Kärringöbakelse, recept Buffé. Den var enkel att göra och så galet god, Ni måste testa.
 
Bakelsen blev väldig stor, om ni ska ha dom som förrätt så gör 8 stycken bakelser på istället för 4 stycken.
Det går även bra att halvera satsen om man vill göra 4 små eller 2 stora.
 
 
Recept, 4 jättestora.
 
 

  • 200 g skalade räko, jag tog burkräkor.
  • 1 rödlök
  • 1/2 dl finhackad dill
  • 1 dl majonnäs
  • 16 skivor vitt bröd (i rundlar)

Garnering

  • lite majonnäs
  • 1 dl finhackad persilja
  • 100 g löjrom (eller sikrom eller röd kaviar)
  • 1 citron                                       

  1. Finhacka räkorna, men spar några till garnering.
  2. Finhacka rödlöken och blanda den med dill och räkor.
  3. Rör i majonnäs och salta och peppra efter smak.
  4. Bre röran på 12 brödskivor. Lägg skivorna på varandra, 3 och 3, till 4 bakelser (för 4 port). Lägg på de 4 locken.
  5. Täck bakelserna med ett tunt lager majonnäs. Rulla bakelserna i persilja.
  6. Toppa med löjrom och garnera med några räkor och citron.
 
 
Slär med en kniv runt så blir kanten snyggare.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Visst blev dom fina och STORA. Kramar Ann!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

IKEA!

Kategori: Allmänt



Igår var vi på IKEA och shoppade lite bra saker, som alltid. Jag hittade faktiskt badrumsmattor som var mjuka och härliga, det blev två stycken.

Jag köpte lite godis, salladsslunga, presentpapper mm mm. Självklart blev det även lunch där, två pizzabitar o dricka, prisvärt.
 
Helgen har varit så bra, bio besök, träning och shopping.
 
 
 
 
 
 
 
 
Ha en bra start på en ny vecka, kramar Ann
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fiat 500C!

Kategori: Allmänt



 
Ballaste bilen och tuffaste tjejen i en sammets Fiat med ögonfransar, ha ha.
 
Kramar Ann

Hjärtan!

Kategori: Allmänt

 
 
Titta vad fint en blomsteraffär i stan hade gjort, så romantiskt.
 
 
 
Så fint, kramar Ann
 
 
 

ALLA HJÄRTANS DAG!

Kategori: Allmänt

 
 
Idag är det en fin dag att passa på att tänka på sina vänner. Jag tänkte på mina arbetskompisar redan i går eftersom nästan alla är lediga idag. Jag bakade en underbar kaka, recept kommer.
 
Jag har även bakat bondkakor som jag stämplat hjärtan på, ska ge några nya tandläkar vänner dessa idag.
 
 
Var rädda om varandra och var glada idag.
 
 
Ikväll blir det god middag med finaste maken.
 
Kramar Ann
 
 
 

Grön pasta!

Kategori: Allmänt

 
 
 
 
Vi äter ofta zucchini istället för pasta, vi mår bättre av att inte äta så mycket kolhydrater. Idag blev det en god köttfärsås och stavar penne av zucchini som jag hällt lite olja på, salt och peppar. Man äter den kall, så gott och man blir mätt.
 
Köttfärsåsen innehöll, gul lök, vitlök, en burk körsbärstomater och lite matlagningsgrädde. Jag gör den såsig och kryddar med salt och peppar. Lite tillbehör blev det också som Ni ser.
 
Självklart hade vi nyriven parmesan på, älskar den osten så mycket.......
 
I morgon är det Alla Hjärtans Dag, jag önskar mig massor av fin choklad, hoppas någon maken läser min blogg. Han brukar kommentera den ibland, som Du har stavat fel eller något i den stilen ha ha.
 
 
 
 
 
Ha en bra dag, kramar Ann
 

Stockfackla!

Kategori: Allmänt

 
 
Ledig dag som ni märker, sent blogginlägg. Sjävklart hade jag sovmorgon o sov så gott till halv sex!!!!
Nu har jag städat, tvättat och fixat hemmet. Finns alltid något att göra.
 
Gud vad jag är trött på alla jäkla cupcake som dom bakar på nyhetsmorgon TV 4, kan dom inget annat. Jag vill ha nya recept åtminstonde lite nya smaker på kakorna, idag var det chokladcupcakes.
 
Kolla vad vi myste med på landet, en stockfackal från Clas Ohlson. Den brann så fint och det blev hög mysfaktor. Glöm inte att följa instruktionen, man måste ha något under den, INTE trädäck.
 
Erik säger att han kan tillverka stockfacklor själv, gissa om han ska få göra många till mig, tänt var det här!!!!
 
 
 
 
 
 
 
Ha en bra dag, kramar Ann
 
 
 
 
 

Teriyakilax!

Kategori: Allmänt

 
 
 
Ett favorit program är Gokväll, så vanligt och härliga reportage. Maten dom gör där är nästan alltid supergod och lätt att göra.
 
Jag köpte lax på Hemköp för 129 kronor kg, ICA tog 225 kronor kilot!!!!!!
 
Jag testade en supergod laxrätt som Susanne gjorde för några veckor sedan, busenkel. Smakerna var såååå bra och alla färger blev man glad av. Man kan servera ris till men det hoppade vi över.
Jag ändrade lite på receptet, tog bort vitlöken tex.
 
Hur mycket Du tar spelar ingen roll, beror på hur mycket Ni äter.
 
Recept:
 
Lax
Teriyakisås, färdig på flaska (se min bild, jag tog den med ingefära o sesamfrön)
Färsk broccoli
Purjolök
Soja japansk
Sesamfrön
Lime
Creme fraiche
 
 
Köp färsk lax och skiva upp bitar utan skinn, lägg i en form och häll lagom mycket Teriyakisås på, in i ugnen 200 grader ca 20 minuter.
 
Skär buketter av broccolin och stek i olja, tillsätt skivad purjolök, krydda med soja, lite limesaft och sesamfrön.
 
Blanda creme fraiche och limeskal.
 
Servera gärna med lite extra teriyakisås till.
 
 
 
 
 
 
 
Dela lite på laxen med två gafflar för att se om den är klar. Här gick det unnan, halva formen gick åt i ett nafs.
 
 
Det blev lite extra grönsaker för vår del.
 
Ha en bra dag, kramar Ann
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Landet!

Kategori: Allmänt

 
 
Det var så länge sedan vi var på landet men i helgen då åkte vi dit. Så härligt att det nästan var snöfritt och plus grader. Vi har inte vintervatten men vi fyller på dunkar i ett brunnshus, det fungerar bra. Jag brukar försöka ha enkel mat så man inte behöver diska så mycket.
 
Eftersom regnet öste ner i fredags blev det grill inomhus på vår Primus gasolgrill. Hamburgare på mald högrev som jag köpte på ICA, blir köttigare än vanlig nötfärs.
 
Naturligtvis extra allt för min del och en god öl till.
Tyvärr gick vår mikro sönder så det blev inga popcorn för mig alls i helgen, snyft. Vi har en till på vinden som vi ska ta till landet nästa gång, tur.
 
 
 
 
 
 
Nu kör vi en ny vecka, tänk positivt.
 
Kramar Ann
 
 
 

Mumin!

Kategori: Allmänt

 
 
 
Ni som har barn eller känner Er som ett barn, kolla vad kul. I år det 100 år sedan Tove jansson föddes så det lär bli en del firande i Mumindalen.
 
Jag älskar Mumin, de tecknade filmerna är så bra och underbara färger. Jag har en egen Muminmugg på jobbet, Mårran är på motivet. Erik har köpt den till mig för att jag alltid är iskall om händer o fötter. Mårran är jätte kall och allt hon rör vid blir till is, ha ha.
 
 
 
 
 
Ha en underbar dag, kramar från MårrAnn!
 

Räksallad!

Kategori: Allmänt

 
 
Just nu är det mycket skriverier om räkor som Ni kanske sett. Det sägs att våra västkusträkor ska bli rödlistade av WWF. Om det blir så får vi äta frysta räkor från Grönland, trist.
 
Jag älskar färska Smögenräkor, men inte till vilket pris som helst, då menar jag inte vad dom kostar.
 
Här har jag gjort en god räksallad och räkorna är Kosterfiskarns handskalade på burk, säkert de rödlistade.
Jag köpte burken för en vecka sedan.
 
Tips på en lätt och bra fredagssallad, gott bröd, ost och något gott i glaset.
 
En stor bild på min favorit majonäs när jag inte gör egen. Den är lite dyrare men så värd sitt pris, testa.
 
 
 
 
 
 
 
 
En efterrätt, melon och ananas.
 
Ha en bra torsdag, kramar Ann
 
 
 
 

Varm Smörgåstårta!

Kategori: Allmänt

 
 
En favorit i repris. Den här varma smörgåstårtan är så lätt att göra, den är mättanden och gooood.
Jag gjorde den i fredagskväll och det som blev över åt vi till lunch i helgen, lika god dagen efter.
 
Jag tog champinjoner på burk för att jag hade det hemma, färska är ju alltid godast men burk är helt ok.
 
Jag bjuder ofta på den här när vi har gäster på landet, snabblagad o räcker till många (minst 6 personer). Man kan göra en halv tårta om man inte vill ha en jättestor, halvera receptet.
 
Idag blir det fix här hemma och en promenad med mor kära mor.
Just nu är alla maskiner igång, tvätt, disk o kaffemaskin. Älskar frukost utan stress.
 
Recept:
Polarbröd en förpackning, 6 st halvmånar.
 
2 burkar creme fraiche
2 burkar svamp eller färska
1 purjolök
4 hg rökt skinka eller kalkon (bacon är också gott)
riven ost
tomater
kryddor
 
Skär lagom bitar av allt, stek i en panna, i med creme fraiche, krydda med salt o peppar.
 
Varva smeten med bröd, överst skivade tomater och ev. lite oregano eller timjan och roven ost.
Självklart kan Du krydda med det Du gillar tex paprikapulver.
 
Ini ugnen 200 grader i ca 20 minuter, klar.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nu ska jag hämta kaffe o njuta, kramar Ann
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lite tips!

Kategori: Allmänt

 
 
 
Jag älskar Felix färdiga soppor på burk. Jag äter som på jobbet när jag inte har matlåda, en burk är två portioner. Nu har det kommit en ny smak med svamp. Jättegod och massor av svamp i. Det har även kommit en Italiensk tomatsoppa som även den var matig och god.
 
Det är heller inte några konstiga tillsatser och smakämnen i, vilket är bra. Om man räknar kalorier så är även dom få så sopporna funkar för 5:2.
 
Om Ni har problem med leder eller tränar mycket så har jag tips nummer två. Hot & Cold, superbra att smörja in där muskeln eller leden inte mår bra. Har man problem med fötterna så ökar den blodcirkulationen så man får lena, mjuka, fina fötter. Vi älskar den på jobbet så nu gjorde vi storbeställning på nätet. Vi beställde på Hälsohuset, men kolla priserna för dom varierar. Den finns även hos vissa hälsokostaffärer odyl.
 
Min pappa som har reumatisk värk blev mycket bättre i sin arm av salvan. Han kan nu lyfta armen bättre och inte lika ont.
 
 
 
 
 
Snygg burk!
 
Ha en bra dag, kramar Ann
 
 

Karrékotletter!

Kategori: Allmänt

 
 
Det här var en bra rätt som jag hittade i gömmorna. Jag har skrivit av det från någon blogg eller tidning men minns inte var. Ett kanonrecept.
 
Köttet blir så mört så man behöver inte tugga det. Det tar lite tid i ugnen1 timme och 45 minuter, men vad gör det. Jag hade ris massor av grönsaker till. Det är sambal i receptet så det är lite styrka men gillar man inte det eller har barn hoppa över det.
 
Passa på att göra extra till matlådan eller frys in.
 
Recept:
 
4 karrékotletter, jag tog bort benet.
 
Sås:
 
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
½ dl soja, japansk
1 tsk sambal oelek
½ tärning smulad buljong
salt o peppar
 
Blanda allt i en kastrull och värm, smaka av. Häll såsen över köttet, in i ugnen 175 grader, 1 timme 45 minuter.
 
Morötterna har jag skurit på längden i en mandolin. Ta potatisskalare eller osthyvel om Ni inte har en mandolin.
 
 
 
 
 
 
 
 
Vinterkramar Ann
 
 
 
 

Fest!

Kategori: Allmänt

 
 
Idag har vi firat min systers dotter Madeleine som ska fylla 20 år den 4e februari, hon är även mitt lilla gudbarn, tänk vad tiden går.
 
Som vanligt var det jättekul att träffa alla mammor, pappor, svärmödrar och barn. Kul att familjer kan hålla ihop trots skilsmässa. Jag älskar alla såååå mycket.
 
Min älskade lillasyster är som vanligt urkul och den snällaste och mest generösa som finns.
Visst är vi söta ihop, fast jag ser yngre ut....ha ha.
 
 
 
 
 
 
Lite suddigt men här är finaste 20 åringen, så fin tjej.
 
Grattis lilla älskling från tant Ann.
 
Ann