Min favorit Monika Ahlberg har precis gett ut en bok med sina kakor. I SvD hade man ett av recepten som jag testade. Monikas recept är alltid supergoda, lingonkakan blev busgod.
Jag använder sällan lingon men det var riktigt gott i kakan, I receptet står det rårörd lingonsylt men jag tog min kokta lingonsylt och det blev bra.
Så bra tt baka kakor i långpanna o skära bitarna själv. Formen ska vara 20x30 cm.
Recept:
4½ dl vetemjöl
1½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
150 gram smör, rumsvarmt
1 ägg
2 dl rårörd lingonsylt
Topping:
50 gram smör
1½ dl havregryn
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1. sätt ugnen på 180 grader.
2. Blanda mjöl. socker, vaniljsocker, och bakpulver. Dela smöret i bitar och fördela i mjölblandningen. Tillsätt ägget och arbeta ihop till en deg.
3. Tryck ut degen i en form med bakplåtspapper i, bred på lingonsylten.
4. Smält smöret till toppingen. Bland ner havregryn, strösocker och vaniljsocker. Rör om, fördela toppingen över sylten.
5. Grädda ca 20 minuter. Låt kakan svalna och skär upp den.
Nu har även jag testat att göra egna revbenspjäll, bästa jag ätit. Erik gillar inte de man köper men dessa var succé.
Hemligheten är att man ska koka dom i två timmar minst, sedan grilla och glaza. Man kan göra egen glaze eller köpa en riktigt god. Man får faktiskt var lite lat som jag när det är varmt. Självklart kan man även grilla i ugnen om man inte har en grill.
Jag ska göra dubbel sats nästa gång för att ha till nästa dag, mums.
Koka i:
vatten
5 vitpepparkorn
1 msk salt
1 delat gul lök
3 lagerblad
Koka i minst två timmar.
Glaze:
4 dl japansk soja
2 dl honung
1 dl buljong eller fond
½ msk ingefära
lite peppar och ev vitlök
Jag köpte Santa Marias glaze, den var jättegod och bra.
Kokta och lite trist färg, låt svalna lite så dU inte bränner Dig.
Min födelsedag firade vi på Delibruket, vattentornet i Sundbyberg. Verkligen mysigt och vilka annorlunda pizzor som dom kallar flatbread. Man blev absolut proppmätt, vi beställde tre olika men åt upp två, det blev doggy bag till Andrea.
Bagaren kom tvåa i pizza SM, även den pizzan fanns på menyn.
Vi drack närproducerad öl från Sundbybergs Köksbryggeri, se HÄR.
Priserna på flatebreaden är för en person/två personer.
Vattentornet ligger i Tonparken som är en så fin park med en lekpark som verkar helt ny med allt ett barn kan önska, även plaskdamm. Sundbyberg är verkligen en underbar liten stad där man har det mesta man behöver.
Så blev det en Italiensk brödpaj på lite rester i kylen. Jag tömmer kyl och frys för att börja på nytt, så skönt och riktigt gott.
Jag har tipsat om den här pajen tidigare, en favorit hos oss. Man varvar vitt bröd gärna gammalt, hackade soltorkade tomater mellan brödskivorna, vispa ihop ägg och mjölk lika delar, (1 ägg till 1 dl mjölk).
Min form blev 4 ägg och 4 dl mjölk, krydda med oljan från tomaterna o lite extra salt o peppar. Gräddas i ca 20-30 minuter i 200 grader.Serveras med sallad.
Efterrätt blev persikor i ugn, turkisk youghurt och lite ringlad flytande honung på, mums.
Erik tål inte stenfrukter med är dom tillagade går det bra, hans sätt att få njuta av perikor mm.
Nu ska jag handla massor av mat för på lördag ska vi ha middag för mina föräldrar, syster och gullisen Madde.
Jag vågar inte berätta för Er allt jag redan gjort, Ni skulle svimma ha ha.
Igår var vi hos Andrea och skruvade garderober, jag pysslade med annat. Jag fixade i köket och i lite skåp, fick fria händer av dottern. Andrea är verkligen en toppendotter, hon vet att mammsen älskar att fixa.
Vår middag blev god och snabblagad, så snabb att jag inte hann ta kort.
Vi åt turkiska köfte, köttfärs som man kryddar med lite chiliflakes och hackad persilja, annars precis som svenska järpar.
Tillbehör blev stekt broccoli, kokta morötter med olja och spiskummin, kokta (Icas färdigkokta) rödbetor med fetaostsallad och rester av gårdagens efterrätt.
Finns inget härligare än att köra bil och spela Gessle HÖGT och sjunga med, det gjorde jag igår. Lugn jag var ingen trafikfara, 30 väg genom Huvudsta.
Nu kan jag äntligen göra godaste cigarrböreken i stada, med fin hjälp från min Gulliga Gullan. Ni måste testa för det är så enkelt och blir så otroligt gott. Man kan ha dom som tillbehör till middagen eller förrätt eller till frukost som lilla Gullan har, he he.
Hemligheten är att fritera dom, men man kan även steka i mycket olja enligt Gullan, lika bra.
Köp färsk fillodeg som är färdiga trekanter (gör egna trekanter annars av ark), finns på Willys.
Blanda Turkisk fetaost och massor med finhackad storbladig persilja, finns också på Willys, bra priser.
Du kan göra cigarrerna klara (inte steka eller fritera) och frysa ner, ta fram och fritera.
Hur mycket ost och persilja beror på hur många cigarrer Du tänker göra. Gör det Du tror och gör mer om det behövs, så enkelt.
Följ mina bilder:
Gosaste fetaosten tycker jag, finns i stora och små burkar.
Pensla på lite vatten i kanterna som klister.
Hit kan Du förbereda, frys in.
Låt cigarrerna svalna, dom är så VARMA att man lätt bränner tungan. Dom är precis lika goda kalla.
Här står jag på landet och friterar. Visst har jag lite dubbelhaka kameran ljuger aldrig det är nog bara vinkeln ha ha.
Den här helgen är vi hemma i stan för att maken arbetat i natt, inte så vanligt nu för tiden. Jag passade på att trycka i mig chips o dipp, som i gamla tider mums.
Vill berätta att nu har Finus o Pettsson planterat kättbullar hemma hos sig på Julita Gård, ha ha så kul.
Det är lika gott varje vår med rabarberkräm på de första rabarberna. Jag skalar mina och sockrar efter smak. Den här krämen hade jag stevia sugar i så det blev lite nyttigare. Potatismjöl har jag i för det ska bli tjockt och då gör jag enligt paketet.
Det är lätt att göra kräm så tveka inte. Bra efterrätt, lunch eller mellis. Erik vill ha små knävkebrödbitar i sin kräm, faktiskt riktigt gott.
Igår var jag på Ikea med mamma och shoppade lite prylar. Hade tänkt köpa servetter men så trista färger, jag vill ha ljusa sommarpasteller nu. Vi åt lunch där, inte köttbullar utan lax. Det gladde mig att dom hade ekologisk mat och glass till barnen, Bravo Ikea.
Sedan handlade vi mat på City Gross, jag kommer av mig när det är så stort. Dåligt med ekologiska varor så det blev en pyttekasse, billigt o bra. Lilla Doris får man jaga när hon kör iväg med kärran, vilket tempo ha ha.
Nu vill jag ha värme, Ni får en varm kram av mig, Ann!
Godmorgon kära vänner, en ny dag. Jag har fördelen att ha ledig dag idag, helt underbart. jag tändker åka till IKEA med min kära mor och handla lite som vi behöver. Vi ska även äta lunch som är väldigt prisvärt, dock ingen korv.
Jag var på Hemköp och hittade dessa russinpaket med körsbär, mullbär och äpple, 39 kronor för sex paket, dom är ekologiska ++++++++.
Vi testad paketet me körsbär så gott och bra att ha i väskan speciellt när det blev stopp i tunnelbanan på väg hem igår.
Nu måste jag bli lite duktig på att laga vegetarisk mat, speciellt på måndagar. Vi testade att göra ett recept som fanns i Svensk Dagbladet i helgen, riktigt gott och man blev mätt. Man skulle ha en rabarberstjälk med men den tycker både jag och Erik att man ska utesluta, vi pillade bort rabarbern. Rabarber ska man göra kräm eller paj av inte i mat.
Till 4 portioner:
100 gram glasnudlar
½ vitkålshuvud
2 morötter
1 röd paprika
2 cm färsk ingefära
Olja att steka i
1 msk soja japansk
2 msk sesamfrön
1 näve ärtskott eller andra groddar
1. Koka glasnudlarna enligt paketet.
2. Strimla alla grönsaker fint, skala och riv ingenfäran.
3. Hetta upp olja i en wok eller stekpanna, tillsätt alla grönsaker utom ingefäran, stek tills det börjar bli mjukt.
4. Tillsätt ingefäran och sojan, ev. peppar och salt.
5. Servera med groddar eller ärtskott och strö över sesamfrön.
Vi hjälptes åt Erik och jag, riktigt kul att fixa ihop. Vi gör det faktiskt så ofta vi kan och slutar samma tid.
Massor av grönt men det krymper.
Lättast att blanda med två gafflar.
Jag hittade bara groddar, blev så gott och vilken bra mat för kroppen.
Vilken helg vi haft, massor att göra. Vi har ju hjälpt Andrea att flytta till en egen lägenhet i Sundbyberg, så roligt. Men vad tomt det blev här hemma både i garderober och ingen som pratar o skrattar hela tiden.
Jag var bilvakt vilket passade mig. Det spöregnade och när allt var inburet så slutade det, typiskt.
Jag fyllt hennes kyl och skafferi så hon inte svälter ihjäl, typiskt mig o tro att hon inte kan gå och handla själv.
Vi har ätit kummel. jag har aldrig lagat det själv och vet inte om jag ätit den fisken tidigare. Jag köpte den på ICA MAXI 119 kronor kilot för så fin filé uten ett ben. Jag kommer lag kummel ofta för den var så god, lite smak av räkor. Tydligen äter fisken mycket fina räkor och det ger smak åt köttet.
Jag stekte den i smör, man kan även grilla den. Tillbehör blev stekta zucchinislantar, blomkålsmos stekt grön sparris, citron och pesto.
Blomkålsmos är lätt att göra, koka blomkålen och mixa den slät, krydda med salt och peppar.
Har Ni blivit lika påverkad som jag när det gäller gifter i frukt och grönt. Det har ju skrivits så mycket senaste veckan, hemskt vad vi får i oss. klart vi vet om det innan, men att det var så många konstiga bokstäver det visste iallafall inte jag.
Nu kommer vi att försöka äta ekologiskt så mycket vi kan, särskilt av vindruvor, bananer o citrus. Jag funderar på att beställa ekologiska grönsaker som kommer hem i en låda. Vi gjorde det för några år sedan och det var jättebra och fungerade. Man kunde även beställa supergott bröd, det är inte dyrt. Hälsan är ju värd mer än pengar.
Gravida ska absolut äta ekologiskt, ALLT. Tänk även på alla allergier som man har nu som inte fanns tidigare.
Ju fler vi är som kräver ekologiskt i affärerna till rimliga priser ju bättre.
UPP TILL KAMP!
Vill man ge sina småbarn dessa gifter, NEJ!
Citroner har jag köpt ekologiska länge, känns skönt.
Ett bra tips som jag fått av min lillasyster Birgitta. När man ska göra grönsaker i ugnen så ha allt i en stor skål och blanda i olja ordentligt, sedan häller Du upp grönsakerna i formen, in i ugnen.
Så gör man tydligen på alla krogar, hon har en kompis som har en känd krog och catering. Det blir faktiskt väldigt mycket bättre mot att man ringlar oljan över på plåten.
De här grönsakerna hade vi till vår fläskfilé i helgen och sås blev en bea och youghurt.
Jag brukar skära små bitar av allt möjligt, så mcyket godare än stora.
Jag vill tipsa Er igen om mitt bästa recept på marinad. Det har jag fått av min vän och frissa Catharina.
Marinaden passar till allt kött eller fågel.
Marinera gärna en timme och sedan på grillen, pensla under tiden Du grillar. Du kan även grilla i ugnen.
Recept:
1 dl soja, japansk
1 dl brunt farinsocker
1 klyfta vitlök
ingefära ca 1 msk torkad eller 2 msk färskriven
ev chili
Vi grillade fläskfile som vi putsade ordentligt från alla hinnor och fett. Småbitar som blev över blev ett litet spett.
Det är värt att putsa för köttet blir så mycket bättre och mörare.
Den här veckan flyttar Andrea till egen lägenhet så vi har massor att pyssla med, men bara kul.
Ni förstår säkert att jag tingat att få handla lite torrvaror och mat till henne, inga problem hon tycker bara mammsen är sååååå snääääll. Ska bli så kul att shoppa loss på ICA Maxi.