MatmorsAnn

Livet är mat, mat är livet.

Fredag igen!

Kategori: Allmänt

 
 
Så är det fredag igen, väldigt skönt. Jag är ledig idag och självklart så vaknade jag för klockan 5,
väldigt pigg.
 
Nu har jag en långfrukost med morgon TV, SvD och lite internet. Planerar lite middagar inför helgen
som vi tänker tillbringa hemma. Senare blir det en promenad till Solna Centrum för matinköp på
ICA, sällslap min fina dramaten.
 
Jag var på Lindex för att kolla in Missoniplaggen, dom tog fort slut men jag hann få en fin t-shirt
så jag är nöjd.
Kanske blir det så att alla Lindex tanter kommer gå omkring i dessa tröjor och tajta klänningar
även om det inte passar figuren. Jag har redan sett några på stan som kanske inte skulle pressat
på sig en tajt klänning trots att det är Missoni.
 
Bloggaren Katrine Zytomierska skrev lite om Missonikroppar, ganska kul och väldigt rätt.
 
 
 
Den här var lite söt och kommer bli fin i Rom till fina byxor.
 
 
Missonis kända mönster kräver rätt smal kropp som Ni ser.
 
 
Så här fina blev mina torkade ringblommor. Det tog ett par timmar i min tork. Fint till dekorationer i
vinter när snön yr utanför, lite sommar.
 
 
 

Alkoholfritt!

Kategori: Allmänt

 
Nu inför helgen tycker jag att vi tänker på att vila levern igen.
 
Det finns så mycket bra alkoholfritt på systemet som är gott och passar till mat. Varje gång jag
är där köper jag något alkoholfritt för att testa, jag är bara nöjd.
 
Testa åtminstone innan Ni säger något.
 
Kom inte och säg att Ni dricker för att bli berusade utan det är väl för smaken eller....
 
 
Den här var riktigt god.
 
 
Även denna var bra.
 
Köp hem om Ni ska ha en bjudning och erbjud alkoholfritt som är gott och lite extra.
 
Jag har lika roligt utan alkohol, egentligen blir jag bara trött av rus.
 
Kramar Ann

Kyckling rester!

Kategori: Allmänt

 
 
Eftersom jag hade massor av kyckling kvar efter helgen så blev det Wraps.
 
Vi hackade massor av grönsaker, rensade kycklingen och i ett tacobröd med lite tacosås på.
Kan det bli enklare och jättegott.
 
Så skönt att ha mat i flera dagar på olika sätt, bra mat. Just nu försöker jag att hålla igen för att
kunna trycka i mig mängder med mat på en kommande resa, Rom.
 
Det svåraste är att avstå från socker och chips. Jag kan drömma om goda chips och Andrea är
förbjuden att tala om chips så jag hör.
 
 
 
Lätt som en plätt!
 
Kramar Ann

Grillad kyckling!

Kategori: Allmänt

 
 
Nu kommer huvudrätten vi åt i lördags, grillad kyckling med ungsbakad rotgrönsaker.
 
Kyckling är alltid gott och ofta extrapris, 19.90 kg köpte jag för på ICA Maxi, så jag tog två kycklingar.
När man ända tillreder kan man göra mycket så är maten färdig dagen efter också.
 
Jag späckade hela kyklingen med alla örter jag hade i rabatterna och en bit citron, ovanpå blev det
grillolja. Det tar ca en timme per kykcling på grillen, indirekt värme. I ugn tar det också ca en timme.
 
 
 
Färdig med knaprigt skinn för den som gillar och vill växa. Ingenting för oss 50+, he he.
 
 
Såsen till gjorde jag på matyoughurt,olivkräm och lite örtkrydda, jätte gott.
 
 
Kanske lite suddiga bilder men tänk på att det var lördagkväll efter bastu och drink.
 
Ha en bra tisdag kära vänner, kram Ann

Chokladkräm!

Kategori: Allmänt

 
 
I helgen har vi varit på landet i regnet. Det finns inget skönare än sova där när regnet smattrar mot
tak, fönster mm. Vi har varmt och skönt även i sängarna, värmemadrasser.
 
Vi bastade och promenerade, Erik paddlade. Jag plockade äpplen från vårat träd Alice, den största
skörd någonsin.
 
Självklart blev det massor av mat och jag tänkte börja med en efterrätt som jag hittat på själv, säkert
någon annan som hunnit före, men jag tror att jag är först, he he.
 
Vad sägs om en chokladkräm med blåbär och lite florsocker på.
 
Till fyra små glas eller formar:
 
125 gram mörk choklad
1 ½ dl vispgrädde
Bär, blåbär, hallon, björnbär eller .....
 
Koka upp grädden snabbt och av från plattan, i med små bitar choklad. Vispa hela tiden till
chokladen smält. Fyll glasen och in i kylen minst tre timmar, garner servera.
 
Jätte gott, och förbered gärna dagen före.
 
 
 
På med bären. Jag glömde fota när skålen var klar.
 
Jag köpte mörk choklad på IKEA, 5 kronor för 100 gram och jättegod choklad.
 
Varmrätten kommer i morgon, kram på Er alla, Ann

Fredag!

Kategori: Allmänt

 
 
Så är det fredag igen, veckorna springer iväg.
 
Den här vecka slutade bra, min pappa fick i tisdags åka ambulans till Thorax, hjärtat slog för snabbt.
Nu är det nya tabletter och förhållningsregler. Det kunde ha gått illa men han kom i tid, pust.
 
Min lilla söta syster kom hem och vi hade träff med mamma, vi hade jätte kul.
Birgitta och mamma är som två duracellkaniner, helt galet roliga.
 
 
 
Kollade hennes plånböcker som hon hade i väskan, det var inte pengar i alla ha ha.
Hon har sedan barnsben älskat plånböcker och även nu, ha ha.
 
Jag älskar tidningsprenumerationer med presenter, kolla vad jag fått av DV mode.
 
 
 
Vi har alla något vi gillar.
 
Ha en underbar helg med massor av mat och vin, kramar Ann

Stekta äpplen!

Kategori: Efterrätter

 
 
Nu är jag så efterrättsugen så magen skriker. Jag försöker hålla mig från socker ett tag men det
funkar bara ett par dagar.
 
Jag vinklade helprofilspegeln och vips så hade jag gått ner ett par kilo, inte snyggt att var för smal.
 
Jag älskar äpplen som är tillagade så det fick bli äppelklyftor med glass. Jag åt MYCKET!
 
Klyfta äpplen stek i mycket smör och krydda med god flytande honung och kanel.
 
 
 
 
Så gott, det var jag värd.
 
Kramar Ann
 
 
 
 
 

Pestokyckling!

Kategori: Allmänt

 
 
Jag fick ett recept av kirurgen på jobbet, pestokyckling. En riktigt god och lättlagad kycklingrätt.
Tänk vad kyckling är bra man kan krydda med nästan vad som helst och det blir gott.
 
Lite smör, grädde, god krydda, kycklingbitar och lite kärlek, kanonmiddag. Jag glömde ett glas
gott vin också.
 
Man steker kycklingbitar som man skär av filén några minuter, man kan skära bitarna hur man vill.
Blanda en burk pesto och 3 dl mat/vispgrädde.
Strimla en purjolök.
 
I med allt i en form och in i ugnen 175 grader i ca 20 minuter, klart.
Vi åt ris och en god sallad till, middag gjord på 30 minuter igen.
 
 
 
 
 
 
 
 
Så kul att få ett recept av en kille annars är det bara vi tjejer som byter recept på jobbet.
 
Ha en skön dag för det ska jag, kramar Ann
 
 

Ringblommor!

Kategori: Allmänt

 
 
I helgen tog vi en promenad i Ulriksdal och gick in en sväng på Rappne. Jag ville plocka ringblommor
för att torka. Det är så fint att ha torkde blomblad i kryddsmör, bullar, matbröd på salladen mm mm.
 
Jag använde min tork men det går jätte bra att lägga blombladen på tidningspapper men det tar lite
längre tid. Förvara bladen i en fin tät burk, lite sommar.
 
Det var fantastiskt väder i helgen vilket vi utnyttjade med att gå långa promenader istället för att
gå in på gymmet. Det gäller att ta vara på all sol inför vintern.
Jag har börjat äta D-vitamin för jag har fått för lite sol i sommar. Jag tycker inte det är speciellt kul
att sola heller.
 
 
 
 
 
Visst är dom fina. Se till att välja en stark färg som syns i maten.
 
Det här är kul för barn att hjälpa till med och sedan pynta maten, glassen med.
 
Ha det bra mina vänner, kramar Ann

Monikas torskbollar!

Kategori: Allmänt

 
 
En av mina favoriter när det gäller mat är Monika Ahlberg, Ni vet Rosendahls Trädgårdscafé.
Nu har Monika kommit ut med en ny bok Vardagsmat. Aftonbladet gav ut ett smakprov på just
torskbollar.
Jag har beställt boken genom Adlibris som är billigast och fri frakt. Jag lovar att berätta mer
när boken kommer.
 
Jag testade och som vanligt man blir inte besviken på Monika, enkelt och busgott.
 
Receptet är till 4 personer.
 
400 gram torskfilé
1 bit ingefära
1 dl färska basilikablad
1 ägg eller 1 msk potatismjöl
Vitlöksklyftor, efter smak, jag tog en.
1 påse babyspenat (ca 100 gram)
½ röd chili
2 dl vispgrädde
½ dl vatten
Bacon
Ris
Körsbärstomater
 
Grovriv ca 3 cm ingefära och kläm ur saften i en skål, tillsätt basilikablad, ägg eller potatismjöl och torskbitar.
Mixa allt grov,t smaka av med salt, vitlök och peppar.
Forma bollar 8-10 stycken, jag gjorde 12.
Stek gyllenbruna i smör ca 5 minuter.
Tillsätt en klick smör och ner med spenaten och finhackad chili. Fräs i en minut
Häll på grädden och vattnet låt puttra någon minut.
 
Stek baconet hårt och låt rinna av på ett papper.
 
 
 
 
 
Jag serverade med hela baconskivor men man kan även bryta dom.
 
Det är går jätte snabbt att laga rätten högst 30 minuter. Jag började med att sätta på riset.
 
Ni måste testa, kramar Ann
 
 

Hundcafé!

Kategori: Allmänt

 
 
Om Ni har en fin vän som ni vill ta med på café så finns det ett hundcafé på Kungsholmen,
Scheelegatan 10.
 
Jag skulle gärna gå på hundcafé fast jag inte har någon riktigt hund, bara en  "gossehund".
 
Vilket underbart väder det har varit idag. Vi har promenerat och varit och tittat på bilar, så jäkla
trist.
 
Jag har beställt en ny kokbok på Adlibris, bästa priserna i stada. Monika Ahlbergs senaste, vardagsmat.
Jag älskar all hennnes mat och bakverk. Jag lovar att tipsa Er.
 
 
Idag kom vår älskade Andrea hem från Uppsala, hon är en riktig glädjespridare. Det finns ingen jag skratta
så mycket åt som henne, galenpanna. Hon har en stor berättartalang.
 
Ha det bra mina fina kompisar, kram Ann

Dyrt eller billigt!

Kategori: Allmänt

 
 
Jag tror man blir lurad på många matvaror när det gäller märken. Jag köpte kaviar idag och
tog både ICA Basic och Kalles kaviar för att testa.
 
Det var hur svårt som helst att känna skillnaden, färgen var nästan exakt lika också.
Det som skillde var priset och lite vikt, ICA Basic är ca 12 kronor billigare. Hos oss går det åt massor av
kaviartuber, en till landet och en hemma.
 
Godaste lunchen, ett rågbröd med hårdkokt ägg och kaviargrädde med finhackad purjolök, mums.
Ett tunnbröd med smör, kaviar och mosat ägg ihoprullad, mums.
En smörgås med skivad banan och kaviar, mums.
 
Ni förstår att vi gillar kaviar i vår familj.
 
 
 
 
Ni passar väl på att frossa i goda nyskördade grönsaker, bär och frukt. Plommonen är så himla
goda, men man får passa magen.
 
Mitt plommonträd gav mig 30 stycken plommon. Förra vintern åt rådjuren upp nästan hela trädet,
jäkla typer.
 
 
 
Glöm inte fylla på vitaminlagret inför vintern.
 
Ha en bra dag, kramar Ann

Svampstuvning!

Kategori: Allmänt

 
 
 
Nu ska jag visa vad jag gjorde med mina stora svampar, stolt fjällskivling. Dom var jättefina inga
sniglar eller maskar i.
 
Jag hackade ner dom i mindre bitar och stekte ur allt vatten, det blev inte mycket svamp kvar,
otroligt vad vatten det är i dom.
 
Sedan i med en stor smörklick och steka på en stund och därefter vispgrädde. Nu ska grädden
gotta in sig i svamparna i minst 30 minuter. Häll på en skvätt om det tjocknar till.
 
Sist kryddade jag med salt och nymald peppar.
 
Självklart kan man använda vilken svamp man vill, champinjoner blir väldigt gott.
 
 
 
 
 
En god nygrillad köttbit, rostbiff.
 
 
Jag hade rostbiff, ugnsbakade rotgrönsaker i tunna bitar och svamstuvningen. En riktigt 10-poäng
middag. Ni måste stuva lite svamp kanske till lite köttbullar.
 
Idag är jag ledig så det blev sovmorgon ända till klockan sex!
 
Nu väntar dammsugaren, ICA MAXI, fika med föräldrarna.
 
Ha en bra dag, kramar ANn

Blåbär!

Kategori: Allmänt

 
 
Nu är det dags för en efterrätt som är enkel att göra och god. Jag plockade blåbär i helgen men men
kan ha vilka bär som helst, jordgubbar, vinbär, hallon, björnbär mm mm
 
För att få bären lite sötare häll på koncentrerad god saft. Jag hade hemgjord flädersaft som jag tog
och dränkte in bären i.
 
Mycket godare att söta bären på detta sätt än med socker.
 
Till bären kan man ha glass, vispad grädde eller grekisk youghurt med sötad med florsocker.
 
Nu börjar det kännas som höst men så plötsligt blir det en sommardag med sol och värme
konstigt väder.
 
 
 
Saftindränkta bär.
 
 
Bär med glass och några kryddtagetisblommor, mums. Lite gul bild beror på ljuset dvs inget ljus bara
stearinljus, myskväll.
 
Matlagning behöver inte vara svårt och komplicerat.
 
Kramar Ann
 

Kokostoppar!

Kategori: Bakverk

 
 
Det blev lite bak i helgen, kokostoppar och äppelkaka. Jag testade Leilas recept på toppar och dom
blev jätte goda. jag är ingen älskare av kokos men lilla maken är det.
 
Äppelkakan har Ni fått recept på tidigare finns under bakverk/äppelkaka, den måste Ni testa.
Dom är superenkla och man kan inte misslyckas om man inte bränner dom i ugnen.
 
Det är lite mer kaffe o kaka på landet än hemma och då får man baka.
 
Kokostoppar  16 stycken
 
50 gram smält smör
2 ägg
5 ½ dl kokos= 200 gram
skal av en lime
1 dl strösocker
ev. 1 msk punch eller rom
 
Blanda allt och låt stå i 10 minuter. Gör toppar med hjälp av en sked och fingrarna.
In i ugnen 175 grader i ca 10-15 minuter.
 
 
 
Vill man kan man doppa topparna i mörk choklad, mums.
 
 
Äppelkakan.
 
Vi besökte även Vinön och köpte kräftor.
 
 
Färjan ut till ön, underbar dag.
 
 
Man kan inte ha det bättre, kramar Ann
 
 
 

Landet!

Kategori: Allmänt

 
 
Igår passade Erik på att paddla och det blåste ordentligt. Jag bestämde mig för att vara fotograf
istället. Det gällde att hänga med med kameran.
 
 
 
 
Blev en riktigt kul bild, vågen döljer kayaken. Lite Jesus över maken.
 
Jag plockad äpplen istället.
 
 
Det var faktiskt lite kallt igår så dunvästen var väldigt skön.
 
Idag är det 4 grader ser jag, hoppas Solen kommer att värma upp luften.
 
Kramar Ann

Landet!

Kategori: Allmänt

 
 
Vi är på landet och myser fast det känns som höst. Den här helgen är det svårt med uppkoppling
till internet, hoppas det funkar nu.
 
Vi har långhelg, fredag till söndag, inte illa.
 
Själklart har det blivit bastu, brasa och skogspromenad. Vi hittade massor av pyttesmå trattkantareller
och några stora. Vi hittade även en Karl Johan, trumpetsvamp, gula kantareller och den sista i "the big five"
stolt fjällskivling.
 
Jag såg fjällskivlingen när vi åkte bil så det var bara att tvärnita och ut.
 
I kväll blir det stuvad fjällskivling och grillat kött.
 
 
Vems söta fötter?
 
 
Fjällskivlingsfoten ska jag torka för att sedan smula ner i såser, ska tydligen vara väldigt gott.
Även Karl Johan ska in i torken.
 
Ha en fortsatt bra helg, kramar Ann

Thaimat!

Kategori: Vegetariskt

 
 
Just nu är det lite asiatiskt här hemma kanse för att det känns som sommar och värme.
 
Idag efter jobbet så blev det lunch hemma hos mamma och pappa, räksmörgås. Då säger energiknippet
Doris att hon börjat äta lite russin för det ger energi. Både pappa och jag bad henne sluta genast
hon kommer att ta kål på oss alla, ha ha.
 
Här kommer en buslätt thaigryta.
 
Koka risnudlar enligt anvisning på paketet.
 
Stek upp en påse frysta asiatiska grönsaker eller den sort Du gillar.
Häll på cocosmjölk och krydda med t.ex fishsås, chilisås, limeblad, salt och peppar.
Lägg i nudlarna och koka några minuter så det får gotta till sig.
 
Jag serverade kyckling och biff till min gryta, jag hade lite rester i frysen.
 
Det går på mindre än 20 minuter att laga denna rätt.
 
 
 
 
 
Allt finns att köpa på ICA. Fishsås luktar bajs så sniffa inte i flaskan. Smaken blir bra det ger den riktiga
thaisältan. En flaska räcker länge och kostar inte så mycket.
 
Ha en bra torsdag, kramar Ann

Tidningar!

Kategori: Allmänt

 
 
Nu har jag börjat spåra ur igen, dvs lite tidningar har börjat dimpa ner i brevlådan.
 
Jag har sagt upp nästan alla prenumerationer men så har jag börjat igen. Den här dök upp
i frdags, undrar vad jag får för present, ha ha.
 
 
Verkligen inge tidning för mig, inte ett enda recept i, måste avboka den bums.
 
Andrea tyckte den var kanon, tur.
 
Idag onsdag brukar jag vara ledeig men inte denna onsdag, snart ska jag åka in till stan
och alla tandtroll.
 
Ha en bra onsdag, kramar Ann

Uppsala!

Kategori: Allmänt

 
Så var vi i Uppsala och lämnade studenten till skola och nudlar.
 
Jag verkligen förstår att Andrea trivs i Uppsala för det gör jag också. Vi hann göra en tur på stan
och besöka Rådhuset som är som ett NK, massor av märkeskläder och inredning. Det var fantastisk
miljö verkligen fint.
 
Vi var och åt lunch/middag, en asiatisk buffé även den helt ok. Kolla in mina bilder vad jag åt, mums.
Jag tog om tre gånger!
 
Vad sägs om den fina rosa kassen som man får när man handlar på ICA Folkes, ball.
Det var många kassar ute och gick, man blir verkligen glad av färgen.
 
Lite kultur fick vi in, Domkyrkan. Jag har aldrig varit inne iden och det blev en positiv överraskning,
jättefin och med små kul utställningar.
 
 
 
 
 
 
 
Rådhuset med fin shopping, ligger vid busstorget mitt på gågatan.
 
 
 
Stockholms nation verkar lite öde, eller...
 
 
Vi tände ljus till våra kära.
 
 
Vilka söta dopklänningar, fantastiska.
 
Ta bilen eller tåget och gör en myshelg i Uppsala.
 
Kramar Ann
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kultur!

Kategori: Kött

 
 
Helgen har vi tillbringar här i Stockholm och Uppsala med lite kultur och massor av god mat.
 
I lördags var vi på Fotografiska och tiitade på utställningen Christer Strömholm. Den var riktigt bra
och intressanta bilder. Det fanns många jag kunde tänkt mig att ha här hemma.
 
Vi åt inte på Fotografiska fast det är nog Stockholms finaste utsikt och dyraste smörgåsar.
Vi promenerade in mot stan och åt istället.
 
På vägen fanns det en u-båt man fick gå ombord på så det gjorde vi. Vilken miljö dessa killar
lever i ombord och vad spakar och knappar. Jag tyckte nog det var lika kul som alla barn, men så
är jag ju lite barnslig av mig.
 
 
Vilket regn, som gjort för att var inne.
 
 
 
Caféutsikt, inte illa.
 
 
U-båt HMS Södermanland, man fick klättra ner på en brant stege.
 
 
Klättra upp på nästa branta stege och här kommer maken. Själv tog jag hjälp av den snygga killen i 25-års åldern, gäller att passa på ha ha.
 
 
Sedan gick vi till Hötorgshallen och köpte Italiensk mat.
 
 
Stora Italienska underbara oliver, väldigt liten beska i.
 
 
Tunt skivar bresaola med ruccola, parmesan och olivolja, supergod förrätt.
 
Gräddig pasta med italienskt bacon pancetta. Den här rätten har jag visat tidigare.
 
Stek pancettan lite, i med grädden och krydda. Koka pastan nästan klar och häll av vattnet.
Blanda i pastan i såsen och koka en stund under omrörning tills det tjocknat ca 6 minuter.
 
 
Pancetta är mycket magrare äen svenskt bacon och godare.
 
 
 
 
Min favoritpasta.
 
 
Serveras med skivad parmesan och en god sallad och dressing. Erik gjorde dressing på citron olja och
honung, mums.
 
En härlig lördag som Ni ser, ha en bra dag kramar Ann