MatmorsAnn

Livet är mat, mat är livet.

Valborg!

Kategori: Allmänt

 
 
 
 
Grattis Kungen och alla andra som fyller år idag!
 
 
 
 
Ha en underbar Valborg, kramar Ann

Smörgåstårta!

Kategori: Allmänt

 
 
 
I morgon Valborg tänker jag servera min smörgåstårta som jag tipsat om tidigare. Den är bra för man kan förbereda redan dagen före och har sedan bara att garnera. 
 
Andrea älskar den och bara en sån sak. Jag tänker bjuda på ett glas bubbel till så känns det lite festligt. Kom ihåg att det finns så många goda alkoholfria alternativ på systemet.
 
Hoppas det blir fint väder och inte så jätte kallt.
 
Här finns mitt recept, klicka HÄR.
 
 
 
 
 
 
 
Ha en bra dag, kramar Ann
 
 

Ägg o Spenat!

Kategori: Allmänt

 
 
 
Den här gratängen var jättegod och enkel att göra. God som lunch gärna med lite lax eller skinka till.
Man kan förberda fram till osten, äggen knäcker man precis innan man kör in formen i ugnen. Man kan även göra små portionsformar vilket alltid ser trevligt ut, då tar 1 ägg, 1 msk grädde osv.
 
Jag gjorde i en liten form,
 
1 liten rödlök, skivas tunt
en näve babyspenat
lite riven ost, så det täcker formen
1 krm muskot
3 msk grädde
3  ägg
 
salt, peppar lite chili
 
Stek rödlöken, i med spenaten och krydda med salt, peppar och lite muskot.
Fyll en form, häll på grädden, på men osten och knäck äggen.
 
In i ugnen 200 grader ca 20 minuter.
 
 
 
 
 
 
 
 
Serveras ljummen, mums.
 
Ha en bra dag, snart helg igen, kramar Ann
 
 
 
 
 

Saft!

Kategori: Allmänt




Köpt saft som smakar sommar, nu fattas bara isbitar med smultron. 


Söta kramar Ann

Äggsmör med Rom!

Kategori: Allmänt

 
 
En supergod rätt som Monika Ahlberg gjorde i Nyhetsmorgon. Jag hade den på påskafton men den passar ju att äta varje dag, så god.
 
Jag hade ingenforellrom som Monika hade så det blev sikrom, man tager vad man haver...
Ägg är ju alltid gott och nu sägs det ju att man inte behöver vara rädd för kolesterolen.
 
Hoppas Ni kan vara ute i helgen och njuta av det fina vädret som vi kommer bjudas på av väderguden.
Jag ska fixa på landet med jord och löv.
 
 
Recept till 2 personer.
 
3 ägg
50 gram rumsvarmt smör
salt och peppar
 
Forellrom, räkor och gräslök.
 
Koka äggen i 8 minuter och spola i kallt vatten.
Mosa lite grovt med smöret, krydda.
 
Godast att äta a la minute, men kan ätas kallt.
 
 
 
 
 
 
 
 
Varma vårkramar, Ann
 
 

Vårförrätter!

Kategori: Allmänt

 
 
 
Passa på nu när det finns så god vit sparris, en god förrätt när solen gassar. Man skalar den och bryter av en bit längst ner, koka tills Du känner att den mjuknat, ca 10 minuter. Häll av vattnet och och lägg upp fint, klicka på en god färdig Hollandaise och lite grönt, klart. Jag älskar detta, blir till helgen igen tror jag.
 
Har Du lite lax så lägg på en knäckeskiva o garnera med en blomma, så vårigt fint.
 
Självklar något gott att dricka till, systemet har massor av alkoholfritt så Ni kan vila levern.
 
 
 
 
 
 
 
Det enkla kan vara det fina och goda.
 
Varm solig kram Ann
 
 

Fylld Fläskytterfilé!

Kategori: Allmänt

 
 
 
Det är verkligen gott att fylla kött och grilla eller göra i ugnen. Vi fyllde fläskytterfilé med fetaost, basilika, soltorkade tomater, salt och peppar. Se mina bilder, lätt som en plätt!
 
Vi hade lite rotsaker i ugn, sallad, och grekisk yoghurt till. Så bra med en stor bit så kan man ha i flera dagar eller skära tunt och lägga på ett gott bröd, smörrebröd. Passr bra som buffémat, och bra pris om ska göra mycket. Bra mat kan man enkelt säga.
 
Vilket väder, nu klagar man på vad man ska ha på sig, jäkla gnällkärring. Nu ska jag inte säga ett ord om kläder, fast jag har rensat ur halva garderoben och skänkt i en låda. Nu är det bara att gå loss i affärerna o hitta lite nytt och kul.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sno ihop med snöre som tål värme, spelar ingen roll hur Du gör bara det håller ihop, glöm inte ta bort det innan Du äter.
 
 
 
Gott!
 
Glada kramar Ann
 
 
 
 
 

Näselsoppa!

Kategori: Allmänt

 
 
 
Vilken underbar ledighet vi haft, solen gör ju alltid att det blir så mycket bättre. Vi har varit på landet jag och Erik
visst har vi fixat o jobbat där men det är bara kul.
 
Att äta frukost med kaminan som sprakar är så härligt. Vilket fågelliv det varit, det kvittras och badeas i fågelbaden, underbart. Jag är verkligen dålig på fåglar men börjar lära mig.
 
Nässlorna har kommit så jag sprang ut och och fyllde en påse.
 
Det blev lunchsoppa, passar även i en liten kopp/glas som förrätt. Plocka förväll och frys in till i vinter, bra vitaminer på lager. Jag gjorde en enkel för jag hade inte så mycket ingredienser hemma.
 
I med nässlorna i en kastrull och på med lite vatten och buljong, koka dom mjuka ca 20 minuter,
häll på grädde, jag tog 2 dl, samka av och mixa allt slätt.
 
Ha inte för mycket vatten då blir det så blaskigt, ta mycket grädde.
 
 
 
 
 
Inte lätt ta bilder när solen gassar och även mitt lilla ägg lyser så fint.
 
Ha en bra dag, kramar Ann
 
 
 
 

GLAD PÅSK!

Kategori: Allmänt

 
 
 
Ha en fin dag och hoppas Ni får äta lite ägg. Vi ska äta lite olika äggrätter, ska visa Er, man kan ju faktiskt äta ägg hela året på lite olika vis.
 
 
 
 
Kramar Ann

Förkokta rödbetor!

Kategori: Allmänt

 
 
 
ICA har dessa förkokta rödbetor som jag testade igår, dom var verkligen bra. Dom var bra förpackade så även det lilla hushållet kan köpa. Jag använde mina till en sallad, vill man göra egna inlagda är det kanon.
 
Så bra när man har lite bråttom men vill äta bra mat. Ni måste testa, även priset var bra. Nej jag får inte betalt för att berätta det här.
 
Vi hade en liten majskyckling från Skåne till och grekisk yoghurt, gott och enkelt.
 
 
 
 
 
 
 
 
Lilla Gullefjun på grillen, he he. Läser Andrea det här vägrar hon äta......<3
 
 
 
Gott, nu har vi sooooool, kramar Ann
 
 
 
 
 

GLAD PÅSK!

Kategori: Allmänt

 
 
 
Glad Påsk mina kära vänner som följer mig. Vi är på landet jag och maken så härligt att kunna gå in o ut så enkelt.
Vi har massor att göra men det är kul, jag har städat vårt gästrum som blev så fint.
 
Idag ska jag städa vår garderob och slänga massor, nu får vi se om lilla maken läser vad jag skriver, he he.
 
Igår hade vi två påskkärringar och två påskgubbar på besök, jag blev så glad. Finns inget bättre än barn som knackar på dörren. Jag måste provbaka lite i sommar och dom lovade att komma o testa.
 
 
 
 
 
Fin teckning och påskrim från barnen, helt unerbart.
 
 
Kramis till Er alla jag tittar snart in igen och skriver något, Ann
 
 
 

Lax och pocherat ägg!

Kategori: Allmänt

 
 
 
 
Det blev lax till middag igen, samma som vi grillade på landet. Så skönt att ha flera middagar men lite olika tillbehör..
 
Det blev lax pocherat ägg, sallad och hollandaisesås, Lallersteds sås.
 
Pocherat ägg är lätt att göra, koka upp 1 liter vatten och 2 msk ättika. Knäck ett ägg försiktigt häll i det och låt det ligga i vattnet ca 3-4 minuter. Tag upp med en hålslev. Pocherat ägg.
 
Passar till påsk tycker jag.
 
 
 
Man kan ju göra egen sås men det orkade inte jag, latmask.
 
Jag har köpt frön som jag ska sätta i jorden nu i påsk, i ett litet miniväxthus. Fröna kommer från Julita Impecta, känns bra att gynna grannarna.
 
 
 
 
Kram till Er alla, Ann
 
 

Lägenhet!

Kategori: Allmänt

 
 
 
Jag älskar tidiningar som Ni vet och i helgen fick jag fullkomligt spatt och köpte en hel hög men inredningstidningar, så härliga. Familjen säger inget dom vågar inte för då blir det ingen mat o rena kläder.
 
Andrea har köpt sin första lägenhet så då är det extra kul att få lite ideer. Hon har redan en hel del prylar eftersom hon pluggat i Uppsala i 4 år men eget boende. Det roliga är att hon bor ca 1 minut från den gatan som jag hade min första lägenhet, inköpt för 15 000 kronor svart. Det är så många år sedan så det är preskiberat, tack och lov.
 
Tänk vad vi får mycket plats här hemma, ska nog göra en walk in closet i Andreas gamla rum eller........
 
Vi firade med litet gals bubbel.
 
 
 
 
 
 
Den här vill jag ha från Hornbach, men den var slut. En söt liten Talgoxe, skulle vara så fin på landet.
 
Ha en bra dag, kramar Ann
 
 
 
 
 

Grillad Lax!

Kategori: Allmänt

 
 
 
 
 
Helgen på landet var underbar, så skönt att kunna vara ute hela tiden. Jag älskar ju som Ni vet att fixa o städa så jag har bara haft kul. Erik har burit ris o huggit ved, fantastiskt jobb.
 
Vi har även fått en ny granne, Valter 6 månader, en liten kolsvart labrador. vi är hlt kära och får underhållning så fort den är ute och det är ofta. Den ramlar och luktar och somnar........
 
Vi köpte jättefin lax på Hemköp för 99 kr kilot så vi grillade en jättebit, bra att ha i flera dagar. Tillbehör blev små fina kronärtskockor som jag kokade ca 15 minuter, delade och grillade i ugnen med de andra grönsakerna.
 
Man äter allt som är mjukt på kockan, så god och så fin. Jag köpte mina på Willys, ca 9 kronor styck.
 
Sås måste man ha och det blev creme fraiche, röd kaviar, dill och kryddor, enkelt och gott.
 
 
 
 
 
Salt och olja på och in i ugnen 200 grader i ca 20 minuter.
 
 
 
 
 
Laxen tog 15 minuter på grillen, vi bara saltade och pepprade.
 
 
 
Bra och god mat, massor av rester som blir en middag till.
 
Den här veckan är kort, så skönt med påskledighet, kramar Ann
 
 
 
 
 

Helg!

Kategori: Allmänt

 
 
 
I dag blir det ett kort inlägg, tröttheten tar över. Kunde inte sova för jag var så glad......
 
Andrea skrev på papper för en egen lägenhet i Sundbyberg igår kväll, så otroligt kul.
 
 
Nu önskar jag Er en underbar helg, jag ska dricka skumpa ur nappflaska hela helgen he he
Ska även planera min walk in closet i hennes rum eller..........
 
 
 
 
Kramar Ann

Sylt!

Kategori: Allmänt

 
 
 
Jösses vad tiden går fort nu, snart sommar igen och jag kan plocka blåbär. Jag kollade i frysen och jag har kvar en del men inte mycket. Jag gjorde massor av god sylt och ska dela med mig till mamma o pappa.
 
Jag spar inte bär mer än högst ett år i frysen, man kan ha längre men det vill inte jag.
 
Jag har köpt en så bra stor tratt med stor öppning så jag kan fylla burkarna utan att det blir kladd.
Jag tror det blir pannkakor i helgen med god sylt.
 
Mitt i regnet blev det sommarvibbar, o vad jag längtar.
 
 
 
 
 
 
Vilken rikedom, egen god sylt, gjord på syltsocker såklart.
 
Hoppa ner i frysen och kolla vad Du har, kramar Ann
 
 

Räklåda!

Kategori: Allmänt

 
 
 
Den här veckan var jag ledig tisdag, igår. Jag fixade här hemma och strök all tvätt, även ett par byxor som legat i korgen i 8 månader. Jag gillar inte att stryka och som tur är har vi en tvättstuga i lägenheten så ingen ser mina högar. Jag känner mig så jäkla duktig.
 
Jag hittde ett recept på en räklåda på matplatsen som blev middag. Viktoria skriver att det är en 80-tals rätt men jag är säker på att det är 70-tals rätt. Jag nästan minns den man är ju en tant och den är såååå god.
 
Den här rätten passar till en lunch om man vill ha lite varm o kul mat. Självklart en god middag kanske lite fredagsmys.
 
Det är till fyra portioner.

1 kg frysta räkor med skal, blir godast och inte så torra
6 hårdkokta ägg
8 skivor vitt formbröd
1/2 dl smält smör att ringla över brödkrutongerna

Stuvning
4 msk smör
1 dl vetemjöl
6 dl standardmjölk
1 dl vispgrädde
3/4 tsk salt
1 krm strösocker
vitpeppar
finklippt dill, så mycket Du själv vill ha

 

Skala och hacka äggen i bitar och lägg i botten av en ugnsform stor som ett A4 papper
Smält smöret och rör ner mjölet. Häll i mjölk och grädde och låt stuvningen puttra några minuter under omrörning. Smaka av med salt, socker och vitpeppar.
Vänd ner dill och räkor och häll röran över äggen.
Skär kanterna av brödet och skär dem i små tärningar.
Strö dem över stuvningen och ringla över smält smör.
Ställ in formen mitt i ugnen i 225 grader ca 15-20 tills brödet fått fin färg.
 
Servera en god sallad till.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Galet gott och man blev mätt, kramar Ann
 
 
 
 
 
 
 
 

Majblomman!

Kategori: Allmänt

 
 
 
 
Ni måste bara köpa en Majblomma som nu säljs av barn på stan. Läs på Majblommans hemsida HÄR så Ni förstår hur mycket bra dom gör för barn.
 
 
 
 
Nu till köket där en ny rätt lagas, kommer imorgon.
 
Kramar Ann
 
 
 
 
 

Lite Nytt!

Kategori: Allmänt

 
 
 
Jag behövde en ny stekpanna på landet så jag passade på att köpa en Jamie Oliver på Cervera, 499 kronor extrapris.
Jag har inte hunnit testa den ännu eftersom vi grillat i helgen. Hoppas den är bättre än min gamla ICA för 199 kronor.
 
Vi grillade spett, aubergine och ananas i helgen. Jag gjorde en stor sallad med fetaost och grekisk youghurt till. Så skönt att slippa potatis, även kroppen tackar.
 
Aubergine är riktigt gott grillat. Skär tunna skivor och salta på, låt stå en timme, torka av, på med olja och grilla.
 
Det blev även en vas på loppis som jag älskar. Liknar Svenskt Tenn Dagg med alla pluppar, en annan form bara.
Jag gav 40 kronor för den, fynd. Det blev även en zinkbalja som jag ska ha som vattenspegel i trädgården, kanske jag själv kan ta ett dopp i den.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nej jag fastande inte i den, ha ha.
 
 
 
 
 
 
 
Vattnet är på nu på landet vilket är såååååå underbart.
 
Kramar Ann
 
 
 
 
 
 

Landet!

Kategori: Allmänt

 
 
Helgen var underbar med massor av sol på landet. Tre jätte björkar har vi fällt med hjälp av proffs, livsfarliga att fälla själva. Vi tog hand om veden och allt ris, ett riktigt motionspass.
 
Vad ljust och fint det blev, vi är så nöjda. Hoppas det blir lite färre löv att kratta nästa år.
 
Jag planterade några kurkor för att få lite extra vårkänsla, bra blommor som tål frost.
Till förrätt blev det antipasti, olika skinkor korv och stora goda oliver från Spanien.
 
Man vill inte gå in när det är så fint ute.
 
 
 
 
 
Trädet som nu är ved.
 
 
 
Även dessa två är ved.
 
 
Maken jobbar
 
 
 
 
Ha en bra vecka, kramar Ann
 
 
 
 
 

Fredag!

Kategori: Allmänt

 
 
 
 
Fredag igen, hoppas det blir en fin helg så man kan vara ute och kanske grilla.
Jag ska plantera och bära ris.....
 
Förra helgens hamburgare på högrev och tillbehör. Vi slopade brödet och hade grönsaker istället. Självklart lite goda såser på flaska.
 
 
 
 
 
 
 
 
Jag orkade bara en halv, det var en storlek större burgare.
 

 
 
Kramar till Er alla. Ann
 
 
 
 
 
 
 
 

Åkeshovs Slott!

Kategori: Allmänt

 
 
 
Igår onsdag var jag och mamma på en utflykt till Åkeshovs Slott i Bromma. Det ligger väldigt nära Brommaplan och T-bana, station Åkeshov. Hundstallet ligger intill, gissa om det var mycket hundar som var ute o gick, oj oj.
 
Jättefint område med Judarskogen intill som är naturereservat. Det finns en liten sjö, Judarsjön som man kan gå runt med fina stigar, ca 30 minuter tar det. Ett riktigt andhål mitt i stan.
 
Det finns även en handelsträdgård, frö knöl och kruka heter den. Dom har ett fint café som har massor av gott och inte dyrt. Man kan sitte ute eller inne.
 
Vi hade egen matsäck som mamma hade gjort, älskar hennes limpsmörgåsar med stekt ägg, kött med pepparot och ost smörgås. Naturligvis kaffe till, precis som förr när man var liten.
 
Det finns massor av bra bänkar som man kan vila eller äta sin matsäck på.
 
 
 
 
Grillplats.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Yes, ny jacka igen, belöning för fönsterputs av mig själv......matchar inredningen!
 
 
Jag orkade bara två, dom godaste!
 
 
Finaste Irish coffee glasen var med, dock endast kaffe i, ha ha.
 
Kramar Ann
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fisk med Ärtkräm!

Kategori: Allmänt

 
 
 
 
Vilken chock jag fick när det snöade igår, vita änglar som föll från himlen. Jag tycker dom ska stanna där och skicka ner solstrålar istället.
 
Igår blev det SATS och träning, jag kör på och känner mig duktig. I början av året var det så mycket folk men nu börjar dom nya ta lite ledigt och skippar träningen, samma varje år.
 
Idag tycker jag Ni ska äta fisk. Ett underbart recept från ICA tidningen Buffé, jättegott och enkelt.
 
Till 4 personer.
 
Dubbelpanerad fisk:
 
400 gram fisk som man kan panera, lax, kolja, torsk mm
panko, asiatsikt ströbröd
vetemjöl
2 ägg, vispa ihop med en gaffel
salt peppar
 
Skär fisken i lagom bitar, doppa först i vetemjöl doppa i äggen och sist i panko
Stek i smör och krydda.
 
Ärtkräm:
 
4 dl gröna frysta ärtor
finrivet skal av ½ citron
1 msk citronsaft
1 urkärnad finhackad chili
 
Koka ärtorna mjuka, spar kokvattnet, mixa sedan med citron chili. Om röran blir lite tjock häll i lite av kokvattnet.
 
Rostad blomkål:
 
Skär blomkålen i fina små buketter och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Häll på lite olja, salt och peppar.
In i ugnen 250 grader ca 10-15 minuter.
 
 
Köp ekologiska citroner, giftet är inte bra i de besprutade!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jättegott, till ungarna kan Du servera potatis och kanske remuladsås till.
 
 
Ha en bra dag, kramar Ann
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Wienerbröd!

Kategori: Allmänt

 
 
 
Testade att göra egna typ wienerbröd med sylt, det gick ju lättare än jag trott. Jag delade smördegsbiten i två delar och på med en sträng hallonsyt, min hemgjorda. In i ugnen och svalna, sedan på med florsocker.
 
Så bra att göra när man får oväntat besök eller är på landet där det är 2 mil till bageri. Jag ska testa med marsansås också, jag berättar hur det går.
 
Jag kan bli så otroligt sötsugen, då unnar jag mig.
 
Nu när vädret är så fint blir jag så pigg och glad, jag känner mig hög. Allt är kul tom att gå till gymmet och träna.
Jag vill bara göra god mat och matsäck.
 
 
 
 
 
 
 
Visst blev dom fina, kramis Ann