MatmorsAnn

Livet är mat, mat är livet.

Bearnaisesås!

Kategori: Allmänt

 
 
 
 
Just nu har det blivit sena kvällar, mycket pyssel mde Andrea lägenhet. Jättekul att se hur fin den blir med nya garderober och en jättemysig soffa. Vi blev bjudna på middag som ni vet och den var sååå god, recept kommer. Tänk att matmorsanns unge kan laga så god mat, gissa om jag är stolt.
 
Förra helgen gjorde jag egen bea som blev så god. Nu när det är grilltider så är det gott med lite sås av olika slag. Vi hade kompisar hos oss på landet och dom hade aldrig ätit egen bea, dom blev väldigt nöjda.
 
Visst kan man misslyckas lätt men om man följer receptet och inte för hög värme på plattan så funkar det. Man kan ju alltid ha en burk bea i reserv. Jag gör alltid min bea i god tid och severar den kall, man ska inte värma egen bea då skär den sig.
 
Det här receptet hade jag från receptfavoriter. Perfekt till 4 personer.
  • 3 äggulor
  • 3 msk vitvinsvinäger, gärna en mild fin sort ex. vit balsamvinäger
  • 2 msk schalottenlök eller gul lök, finhackad
  • 0,5 kruka färsk dragon (finhackad) eller 2 tsk torkad dragon eller 0,75 dl inlagd hackad dragon
  • 4 krossade vitpepparkorn
  • 150 gram smör
  • 1-2 krm salt
 
  1. Bearnaisesåsen görs helst precis innan den ska serveras varför du först börjar med övrig mat såsen ska serveras till ex. grillar kött, rostar potatis, kokar grönsaker osv.
  2. Skala och hacka schalottenlöken så fint du kan.
  3. Koka vinäger, krossade vitpepparkorn, schalottenlök, dragon i en kastrull tills det kokat ner till hälften. Detta för att bearnaisen ej ska bli så lös. Sätt åt sidan att svalna.
  4. Smält smör i en kastrull. Låt stå smält vid sidan.
  5. Sjud vatten i en bredbottnad panna eller kastrull till vattenbad.
  6. Tillsätt äggulorna under vispning till vinäger- och dragonblandningen direkt i kastrullen eller lägg över allt i en rostfri bunke.
  7. Sätt kastrullen eller bunken med äggulorna och vinägerblandningen i vattenbadet. Ev. i diskhon.
  8. Vispa äggulorna fluffiga med elvisp eller för hand någon minut under uppvärmning i vattenbadet.
  9. Droppa i smöret under kraftig vispning. Tillsätt smöret lite i taget under vispning. Ta ej med det vita i botten på smöret.
  10. Vispa och värm såsen i det varma vattenbadet tills såsen har tjocknat till en majonässliknande konsistens. Den ska ej bli för varm (60 grader) då spricker såsen då äggen koagulerar. Spricker bearnaisen så är den vattnig och grynig (börja om med nya äggulor och tillsätt den spruckna såsen lite i taget som du gjorde med det smälta smöret).
  11. Smaka av bearnaisesåsen med något krm salt och peppar samt ev. mer dragon och hackad persilja.
  12. Servera din hemgjorda bearnaisesås direkt. Eller håll den varm i vattenbad - akta dock så den inte blir för varm eller kall och spricker.
Snälla prova det är kul och värt besväret.
 
 
Jag tog en liten kastrull i en större.
 
 
Nu börjar såsen tjockna, häll över såsen direkt i en kall skål.
 
 
Grillad rostas, egen pomme och bea.
 
Kramar Ann
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: