På lördag ska vi ha kräftskiva på landet, nästan alla grannar. Vi har fångat egna kräftor i Hjälmaren. Jag har aldrig kokat kräftor så det blir spännande att smaka dom.
Vi har kokat lite olika recept, Erik och jag tog Per Morbergs. Det smakade gott tyckte vi.
Kräftorna fick följa med i bilen hem, levande. Vilket liv på dom, krafsande. Tur så rymde ingen, jag kollade hela tiden och maken körde, ha ha.
Det finns inget godare än fina Hjälmarkräftor. Vår förening har fiskevatten och grannen har burar och båt. Det ska verkligen bli kul, alla ör så trevliga och söta barn.
En liten god tapas eller drinktillbehör som Ni ska testa, pyttesmå milda frukter, chili eller paprika?
Jag köpte en påse på ICA och dom låg vid chilifrukterna. Man kan äta hela så mild och god, var tusende frukt sägs vara stark. Alla mina var milda.
Jag stekte dom i olivolja tills skinnet skrynklade sig, sedan svalna lite och på med flingsalt. Man kan även fylla dom med fetaost och fritera, låter gott.
Urgoda både varma och kalla.
Vilken helg, vi hade 26 grader på landet fredag kväll. Lördag blåste det styv kuling så man fick hålla i hatten. Nästan lite skrämmande när träden svajar. Ni skulle sett Hjälmaren vilka vågor.
Grilla är underbart, så enkelt och gott. Enkelheten står maken för, han är grillmästare i vår familj. Jag står för tillbehören, bra uppdelning.
Erik grillade en stor bit svensk rostbiff, mat i flera dagar. Han tog ut köttet ur kylen när jan tände grillen, torkade örter torrt, viktigt enligt Julia Child. Sedan masserade han in flingsalt och nymald peppar, mycket.
På grillen indirekt värme, briketterna vid sidan inte under köttet. Ha tog köttet vid 58 grader, och lät vila i 30 minuter, utan folie då fortsätter köttet lagas. Går lika bra att göra i ugn, 175 grader.
Så gott med rotfrukter, potatissallad av olika slag, på smörgås mm.
Andrea var på en grillfest där det bjöds på hembakade baguetter, bland de godaste hon ätit. Min dotter är bortskämd med god mat och gott bröd så hon ör pålitlig ha ha.
Jag testbakade i helgen och håller med henne. De godaste jag har bakat, jag har testat många recept.
Klart jag delar med mig av Agnetas recept, Ni måste testa. Man kan även göra portionsbröd. Jag gjorde tre stycken baguetter.
1/2 paket jäst 6 dl ljummet vatten 2 tsk salt 1/2 msk honung 12-13 dl vetemjöl special Ev torkade kryddor, jag tog inga, hade bara färska.
(Grovt grahamsmjöl till baket)
Lös upp jästen i vattnet Blanda i allt till en lös deg, arbeta inte för mycket Täck degen och jäs i 30 minuter Sätt ugnen på 250 grader
Häll ut degen på mjölat bakbord, det skall vara grovt grahamsmjöl, då blir det surdegskänsla. Gör tre baguetter och vrid dom, blir snyggt Lite flingsalt på
In med plåten i 15 minuter i mitten av ugnen Sänk värmen till 175 grader i ytterligare 15 minuter
Låt svalna utan bakduk, då blir det god skorpa.
Väldigt enkelt och galet gott.
Min ugn är lite mindre på landet så mina blev lite tjocka o mysiga.
Jag lyssnar varje dag på olika poddar. En favorit är Värvet med Kristoffer Triumf, så bra intervjuer. Om Ni inte lyssnat har Ni underbara timmar kvar.
Idag lyssnade jag på Sebastien Boudet, bagaren, kocken, konditorn mm. Han är verkligen underbar, man påverkas av det han säger. Han pratar familj, företag, vår mat mm.
Jag och mamma var hos Rappne och åt lunch. Det är dyrt men så gott och bra råvaror. Min mamma är värd en dyr lunch.
Vi plockade blommor på självplocket, så kul och vilken kvalitet. Jag plockade Ringblommor, men inte för att sätta i vas. Jag vill torka kronbladen för att kunna garnera kakor, efterrätter mm i vinter.
Jag är så jäkla huslig som Ni märker.
Om Ni plockar, ta de blommor som har starkast färg för dom bleknar lite.
Lägg bladen på tidningspapper och torka hellre för länge än tvärtom, då möglar bladen.
Jag har testat så gott brödmix från Risenta. Det är ett fröbröd som inte innehåller mjöl eller nötter. Man tillsätter olja, salt och vatten. Det följer med en form som man gräddar brödet i, enkelt att göra.
Det är så gott och mättande, bra för figuren också. Jag har gjort det flera gånger och fler lär det bli.
Jag älskar mackor så det här är bra för mig.
Hoppas Er helg varit fin. Vi har varit på landet och haft det så avkopplande och skönt. Plockat lite blåbär och blommor.
Måste nog snart gå en tur i skogen och titta efter svamp nu när det har regnat.
Vi åkte till Göteborg en natt på vår semester. Vi tog tåget från Katrineholm som tog två och en halv timme, skönt. Vi hade tur SJ skötte sig, verkligen toppen.
Vi bodde på hotell Eggers vid Centralstationen, ett av Sveriges äldsta hotell, så fint. I ett av rummen bredvid oss spelade Håkan Hellström in sin video "känn ingen sorg för mig Göteborg" de Ni. I ett av rummen bodde prins Bertil och Lilian ofta när dom besökte Göteborg.
Frukosten var precis lagom och väldigt god. Där bor vi gärna igen. Just nu håller man på att renovera rummen, alla har olika tapeter och möbler, inte svart vitt här.
Snyggt badrum med allt man behövde. Det fanns även strykjärn och skoputs på rummet.
Nu sparar jag sommaren till vintern. Älskar att ta fram godsaker som jag plockat, torkat, syltat, saftat mm. Jag plockade alla ätbara kryddor och blommor i min trädgård. Det blev krasse, klöver, oregano, timjan, tagetes mm Finhacka och blanda i allt i rumsvarmt smör, rulla i ett bakplåtspapper och frys in.
Så jättefint att skiva upp o lägga på kött, fisk eller varma grönsaker. Blunda och dröm om sommaren och Dina blommor.
Idag har jag börjat arbeta efter fyra underbara semesterveckor. Jag älskar Sverige på sommaren, så vackert. Jag tycker det ska bli kul med höst och lite nya projekt.
Nu har jag äntligen hittat pinnar så jag kan göra glass av frukt. Nör jag var tonåring och var på semester i Båstad ned familjen köpte vi alltid frysta bananer doppade i choklad.
Nu ska jag testa själv. Delade bananer som ligger i frysen. När jag ska äta dom så ska jag smälta lite mörk choklad och doppa bananen i. Eftersom bananen är fryst blir chokladen hård bums. Ät och njut.
Pinnarna köpte jag på NK, 50 stycken 89 kronor, dyrt men .....