Pizza är verkligen bra att göra om man har massa rester i kylen. Man kan ju ha på det mesta, oliver, skinka, korv, svamp, tomater, olika ostar, lök, paprika mm mm
Jag testade ett nytt recept på deg från Lindas bakskola, riktigt bra och enkelt.
Degen var till två små pizzor så jag dubblade. Får man över så frys in. Jag gjorde två normalstora på denna deg:
1/2 paket jäst
4 dl vatten fingervarmt
2 tsk salt
2 msk olja
Ca 8 dl vetemjöl, känn på degen och ha i lite i taget.
Blanda allt och jäs i minst 40 minuter.
Gör två pizzor med hjälp av en kavel.
Jag tog tomatpuré först sedan det jag hade i kylen.
Ni måste testa den här juicen, god och inte så söt. Den är helt ny på hyllan, den kommer jag att köpa igen.
Vi dricker juice på helgerna, tänker på tänderna. Ni vet väl att man inte fåt borsta tänderna direkt efter man druckit. Man bör vänta minst en timme, emaljen på tänderna tar skada och det går fort.
Jag har sett frukt och juice skador på tänder. Trist och dyrt.
Jaha så har vi ätit kräftor två gånger redan. Vi älskar Vinökräftor och vädret har varit ok för att åka dit. Förra året var det alldeles för varmt, solsting.
Det har blåst väldigt mycket på Hjälmaren i år så man har haft svårt att fiska, alltid är det något.
Jag gjorde en Västerbottenpaj som blev väldigt god.
Gör en pajdeg Du gillar och förgrädda.
Fyllning:
3 st ägg
2 dl grädde
1 dl mjölk
Salt o peppar
Ca 1 1/2 dl riven Västerbottensost.
Gräddas i 30 minuter i 200 grader.
Jag dukar gärna med en snygg kökshandduk som servett när vi äter kräftor, loppisfynd.
En halv paj med kantareller, den andra halvan finns i frysen.
Idag har min söta granne Ida varit och fixat i köket med mig. Vi har bakat och gjort blåbärssylt.
Vi bakade en jordgubbskaka och chokladsnittar. Vi bjöd sedan alla på kafferep, dukade fint och pyntade alla kakor med blommor.
Ni måste plocka bär och göra sylt med syltsocker, lätt som en plätt.
Se till att burkarna är rena och ursköljda med Atamon eller varit i ugnen en stund i 100 grader. Det är för att slippa mögel.
Vi kokade 400 gram blåbär i 15 minuter, sedan hällde vi i 200 gram syltsocker och kokade under omrörning i 5 minuter. Hällde i sylten i burken på med locket, klart. In i kylen när burken svalnat.
Vi har varit flera gånger på Vinön den här veckan. I lördags var vi på värdshuset på konsert med Staffan Hellstrand, riktigt bra. Att höra en artist live är alltid bra och lite stämning.
Idag var vi på ön igen och åt lunch i gamla skolan och köpte nykokta kräftor.
Kräftorna var väldigt goda, lGomsälta och god kryddning.
Jag köper alltid ekologisk kruksallad på sommaren, den håller så bra. När vi ätit alla blad planterar jag den i en kruka, det kommer nya fina blad efter några veckor.
Jag vet att många som seglar eller bor på öar gör så här.
Lite kul att det går att göra även på en balkong.
Just nu väntar jag på åskan som kommer hit vid tvåtiden, jag verkligen ogillar, bläääää.......