MatmorsAnn

Livet är mat, mat är livet.

Salvia och sötpotatispaj!

Kategori: Vegetariskt

Tjoho, allt funkar igen och jag har ingen aning vad jag tryckt på. Det har varit otroligt frusterande att inte
kunna lägga in bilder, jag som är så duktig (eller).

Nu ska Ni få ett jättegott recept på en paj som passa till både fisk och kött. Den är lite annorlunda för den är gjord på keso och ingen pajdeg. Den är lika god kall eller varm och kan göras dagen före festen.

Receptet kommer från en norsk kokbok som jag har.

900 gram keso
2 dl parmesan
6 normalstora ägg
2 nävar ruccola, hackad
4 msk finhackad persilja
1 liten kruka salvia
salt pepppar
1 stor sötpotatis i tunna skivor
2 msk olivolja


Lägg keson, parmesan och ägg i en matberedare och kör tills det är väl blandat. Blanda i ruccolan, persiljan hälften av salvian salt och peppar. Häll blandningen i en smord springform, lägg på sötpotatisen och droppa olja på.
Grädda pajen i 160 grader i ca 1 timme, den skall bli fast i mitten.



Jag skivar min potatis med min fina mandolin.

Dekorera med resten av salviabladen, ganska snygg.



Min söta lilla syster tyckte den var jättegod.


Lycka till kram Ann

Problem!

Kategori: Allmänt

Jag har inte slutat blogga om min mat, jag har data och kameraproblem. Visst är det frusterande när man inte kan ladda ner sina kort från mobilen till datorn, jag blir galen.

Jag får byta till vår riktiga digitalkamera som funkar, synd på alla mina bilder.

Trevlig helg stor kram Ann

Sockerkaka!

Kategori: Bakverk

Ett gammalt och favoritrecept på sockerkaka. Helenes sockerkaka heter den hos oss för det är från henne
receptet kommer.

Sockerkaka kan lätt bli tung och falla ihop, det beror oftast på allt smör. Det här receptet innehåller bara lite smör och lyckas jämt.

3 ägg
3 dl socker (man kan ta 2½)
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
150 gram smör
1½ dl vatten

Vispa ägg socker fluffigt, tillsätt mjöl, bakpulver, vaniljsocker, smält smör långsamt och tillsätt vattnet (kallt), blanda i och fyll en smörad och bröad sockerkaksform.

175 grader i ca 30 minuter, öppna inte ugnen förrän efter 30 minuter om Du måste titta.


Sockerkaka och kaffe, enkelt men så jätte gott.

Kram Ann

Korv med citon och örtpotatis!

Kategori: Kött

Vardagsmat som går snabbt och som alla äter, även de yngre.
Jag är korvfantast enligt familjen är jag riktigt vidrig, jag älskar alla korvar även de med fettploppar.
Den här middagen blev det finaste korven från Sorunda.

Jag kokade lite fina små potatisar och gjorde under tiden en marinad och stekte korvarna.

Marinad till 4 personer:
 
1 citron, skal + 3 msk juice
1 vitlöksklyfta
1 msk dijonsenaå
1 msk honung
4 msk persilja eller mynta
2 msk kapris
3 msk favoritolja
1 msk vatten
ev. salt och peppar

Blanda allt, smaka av och häll över potatisen.


Tyvärr har bilderna på potatisen försvunnit, fattar inte var. Tänk er små fina potatisar med vacker gul
marinad med gröna inslag av persilja. Dessa korvar är grillade på landet.

Testa för det var enkelt och gott.

Dataspecialisten Ann

Lime och passionsbrulé!

Kategori: Efterrätter

Oj, vad kul att ha en egen brännare. Äntligen har jag gjort en god efterrätt som jag toppade med råsocker och brände av. Det bästa är att man kan göra den dagen före.

Man kan bränna av i ugnen på grill, men då har man farinsocker. Sätt formarna högst upp och ha ugnsluckan öppen, det tar ca 1 minut.

Jag gjorde en brulé på lime och passionsfrukt, så friska smaker tillsammans.

Sätt ugnen på 150 grader.
Dela passionsfrukterna och gröp ur, riv limeskal.

4-6 portionsformar beroende på storlek.
 
2½ dl vispgrädda
3/4 dl strösocker
5 medelstora äggulor
½ msk vaniljsocker
2 passionsfrukter, ca ½ dl fruktkött
rivet skal av 1 lime
2 msk råsocker eller farinsocker

Vispa ihop grädde och socker i en kastrull, koka upp. Vispa ihop äggulor och vaniljsocker. Häll i grädden och vispa kraftigt. Tillsätt passionsfrukt och lime. Häll blandningen i ugnssäkra portionsformar. Grädda i nedre delen av ugnen i 1 timme.
Låt stå i kylen över natten. 

Före servering strö råsocker på och bränn av eller in i ugnen med farinsocker.

Så gott och proffsigt.


Formar i ugnen.

Mums!

Kram Ann

 

 

Tartarsås!

Kategori: Kött

Jag bjöd "Josse" och Andrea på en supergod middag, entrecote med tartarsås på grillat levainbröd. Jag har aldrig gjort tartarsås men det var inte svårt.

Jag köpte entrecote i bit och gjorde den i ugnen med en termometer i med innertemperatur 55 grader, lite blodigt som jag gillar.

Tartarsås till ca 4 personer:
1 äpple, fintärnat
½ tsk gurkmeja
½ gul lök fintärnad
Stek allt i olja, rapsolja om Du har, låt blandningen svalna.

Tillsätt:
150 gram saltgurka, finhackad
60 gram syltök
en knippe hackad persilja
2 dl majonäs

Smaka av med salt och peppar. Jag gjorde egen majonäs men det finns majonäs att köpa utan tillsatser som är riktigt bra.

Grilla eller stek brödskivorna och lägg en klick tartarsås på och sedan biffen, njut.





Det gula är olja.



Visst ser det fint ut och det blev så gott. En bra sås till grillat i sommar, Ni måste prova.

Varm kram Ann

Balkongblomkurs!

Kategori: Allmänt

Jag har varit på kurs en kväll i tre timmar, hur man fixar sin balkong. Jag läste en annons om att Jungfrudansens blommor erbjöd en kvällskurs. Det var en kanonkväll med min kompis Anki.

Vi började med lite mat och dryck, västerbottenostpaj och lite bubbel, gott och trevligt.

Vi fick massor av tips om krukor, och hur växterna trivs ihop, färger och annat bra. Alla växter kommer från Ekerö och är av bästa kvalitet.

Jag älskar kurser som är en kväll och inte varje vecka 10 ggr, då brukar jag skolka!

Om man är intresserad av blommor gå in på www.jungrudansensblommor.se, gå med några kompisar och ha kul.









Min balkong är inte klar så jag köpte och planterade en kruka som jag kan ha inne.
Bark, jord och taklök som var lite annorlunda.



Planterar min rosa snöflinga på landet som jag köpte, regnväder men med bra kläder så är det inga problem. 



Visst blev den fin, den blommar hela sommaren och in i höst. Jag har haft en vit.

Kram Ann

Rotfruktsgratäng!

Kategori: Vegetariskt

I helgen var vi på landet och njöt av regn och en dag med sol och sommarvärme. Vi grillade så klart och jag gjorde en rotfuktsgratäng som räckte i två dagar, skönt att ibland få lite matvila.

Jag tog 3 potatisar, 4 morötter, 1 pujolök och 1 zuccini som jag skar i bitar.

I med allt i en form och lite salt och peppar sist 2 dl grädde och 2 dl mjölk.

In i ugnen i ca 40 minuter, klart. Om man vill få riktig krämighet ta några till ptatisar, det är stärkelsen som
gör gräddmjölken tjock.





Förrätt blev smörstekt sparris och Hollandaissås och skumpa!

En stubbe som det växer blåbärsris i, naturen är konstig ibland men fin.

Kram Ann

Potatissallad!

Kategori: Vegetariskt

Potatissallad är riktig buffé och utflykts. Jag gör nästan alltid en egen som är så god och lätt att göra. Det är inga problem att göra en jätte skål till många gäster. Som vanligt tycker jag man inte skall äta halvfabrikat med massa konstiga bokstäver i. ÄKTA VARA!

Förbered gärna potatisen dagen före och blanda i dressingen innan serveringen.

4 personer.

1 kg kokt potatis som man skär i bitar.

Blanda:
1 dl gräddfil
2 msk Dijonsenap
1 äggula
1 liten hackad rödlök
2-3 msk kapris
ev. salt och peppar efter smak.
Blanda ner detta i potatisen försiktigt, njut och ät.






Jag serverade vinmarinerad rostbiff som jag köpt på Ica i lösvikt, enkelt och gott.


Kram Ann
 

Brostugan!

Kategori: Allmänt

I lördags var vi på en "liten tur" till Ekerö möbler för att handla stolar och bord till min blivande terass (läs balkong).
Utflykten skulle ta 1 timme men den tog flera timmar!!!!!

Det blev broöppning på vägen hem och bron fastnade. Jag och Erik var så fikasugna så vi vände på bilen och åkte
in till Brostugan som ligger vid Nockebybron. Vilket härligt fik och vilka bullar, kakor och smörgåsar kanon.

Jag klämmde i mig en jätte muffins med hallon i som var underbar. Det fanns minigolf och man kan hyr båtar på sommaren ett fint utflyktsmål nära stan.

Vi fick till slut åka färjan till Slagsta för att komma hem, men vad gjorde det. Erik var med mig hela tiden istället för att jobba. Jag är en vinnare!



Varför sura när man kan äta!

Kram Ann

Nässelsoppa!

Kategori: Vegetariskt

Nu börjar underbara tider ute i naturens eget skafferi. Jag börjar alltid min säsong med att plocka nässlor, med diskhandskar på händerna. Jag plockar nässlor hela sommaren för man kan visst använda de stora bladen, smakar precis lika bra som skotten.

Alla studenter billig och nyttig soppa, ut och plocka.

Nässlor kan man göra soppa på, ha i bröd eller i omeletten. Man kanäven förvälla och sedan smörsteka och äta till fisk eller kött. Det skall visst vara massor av vitaminer. Men plocka inte där bilarna susar förbi eller där hundar kissar, då är vitaminerna bortfrätta.

Jag plockar och förväller (kokar nässlorna i ca 5 minuter) och fryser in. Härligt att ta fram när det är vinter.

Min soppa gjorde jag så här:

En näve nässlor ca 2 dl kokade jag i 2 dl vatten i 10 minuter, sedan tillsatte jag 2 dl grädde och buljong efter smak, kokade i 10 minuter till, sedan mixade jag med stavmixer. Om man vill kan man piffa till soppan med en skvätt cognac.

Servera som förrätt i små glas och en brödbit till eller till lunch med ägghalvor o smärgås, mums.



Jag serverade i ljuslyktor från Ikea, böd från Valhallabageriet och ost från Jurss mejeri.

Kram Ann

Rabarberfluff!

Kategori: Efterrätter

Nu är det rabarbertid, massor av rabarber i affären och den spirar i trädgårdarna. Tyvärr har jag inget rababerstånd
själv men jag har försökt. Vet inte vad som blev fel, jorden, plantan eller min skötsel.

På Julita gård har man alla sorters rabarber som finns, man har genbank. Även äppel och päronträd i massor om man är intresserad.

Jag köpte rabarber och gjorde en efterrätt som blev så smaskig och lätt. Jag är ingen hejare på efterrätter eftersom jag heller inte är uppvuxen med det. Min mamma bjöd på fikon i cognac och grädde eller fruktsallad, så jag har inget bra arv.

4 personer.

250 gram rabarber
1 dl vitt vin
75 g råsocker
2 dl vispgrädde

Skär rabarbern i små bitar och koka i vin och socker i ca 5- 10 minuter.
Låt svalna, gärna i kylen
Vispa grädden. Mixa rabarbern till ett mos (jag silade av vätskan, blanda i lite om det behövs).
Vänd ner rabarbern i grädden och servera i fina glas. dekorera med lite rabarber eller cironmeliss.

Jag förberedde rabarbern dagen före och förvarade den i kylen. Skönt att det nästan är klart före festen.



Koka inte för länge för då försvinner den fina röda färgen. Det går snabbt så stå och passa.



Fina glas jag har va!
Loppisfynd 15 kr styck. Jag älskar loppisar, vilka fynd jag gjort. Ut o fynda!


Kram Ann

Kronärtskockor!

Kategori: Vegetariskt

Nu i student tider behöver man många tips vad man kan bjuda på. man vill ju gärna att det skall vara
lättlagat, snyggt och jättegott. Det tar 10 minuter så är dom klara. Om man inte gillar pepparot kan man
ta pesto t.ex.

Fyllda kronärtskocksbottnar är så enklelt och gott.

Köp bottnar på burk Ica Maxi har för 22 kronor en burk med ca 6 stycken bottnar i.

Rökt lax 150 gram som hackas.

Pepparot på tub efter smak, men ta gärna lite extra styrka.

1-2 msk creme fraiche.

½ dl hackad gräslök.

Blanda allt och fyll i bottnarna.
Jag "snyggade till" mina bottnar och kände med fingret runt botten och sidorna för det kan finnas lite hårt kvar.



Även en fin förrätt med lite fina salldsblad som dekoration.

Ha en bra dag! Kram Ann

Kyckling!

Kategori: Kyckling

Till min buffé gjorde jag även god kyckling. Vill man kan man göra spett men det gjorde inte jag, tog för lång tid
för jag var hungrig. Vi grillade vår kyckling på utegrillen vilket blev jättegott.

Kycklinglårfilé

Marinad:
vitlöksklyftor rivna
rivet skal av 1-2 citroner (beror på hur många filéer Du gör)
1 msk rosmarin
1 msk timjan
½-1 dl grovhackad persilja
½-1 sl olivolja

Blanda allt och och lägg det i en bunke, lägg i kycklingen.

Stek kycklingen i en stekpanna 2 min på varje sida.
Lägg kycklingen i en ungssäker form och stek färdigt i ugnen 150 grader i ca 30 minuter.

Servera på ett fat och riv lite citron över.





Min tallrik med lite buffémat som jag rekommenderar, enkelt och gott. Jag älskar att göra bufféer
skulle kunna göra och äta det varje helg.

Nu är våren här! Kram Ann