MatmorsAnn

Livet är mat, mat är livet.

Morotstortillas!

Kategori: Allmänt

 
 
 
Jag testade Gokvälls morotstortillas som jag verkligen rekommenderar. Det är så gott att baka egna och det är inte jobbigt, värt varenda minut. Dessa kryddade man med lite morötter och riven ingefära, vilken succé.
 
Man kan krydda med det man gillar och som passar till det man fyller brödet med. Vi gjorde pulled beef och massor med grönt frukt och lite gräddfil på. Bra mat att ha i flera dagar och även frysa in.
 
Jag hoppas Ni har haft en lika fin helg som vi, sol och värme. Vi har inte varit på landet för vi var på teater i fredags, Flashdance som var fantastisk, vilka artister. Jag har aldrig sett så bra dans som Hanna Lindblad framförde. Ni måste se den, jag skull kunna gå igen.
 
 
6 stycken tortillas:
  • ca 4 dl vetemjöl +till utbakning
  • 1 krm salt
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 3 msk olja
  • 1 st morot, finriven (80 g)
  • 1 msk färsk ingefära, finriven
  • 1 dl yoghurt

Så lagar du

Blanda de torra ingredienserna, starta med 3,5 dl mjöl. Tillsätt olja, morot, ingefära och yoghurt, arbeta ihop till en deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs och knåda ihop degen, den ska vara elastisk men inte fastna på bänken. Fastnar den tillsätter du mer mjöl. Rulla ut och dela i 6 lika stora delar. Forma bollar och kavla ut till 15-20 cm stora rundlar, använd mjöl så det inte fastnar. Borsta av mjölet och grädda i torr, varm stekpanna tills de fått färg på bägge sidor. Linda in i kökshandduk så de håller sig varma. Förvara i plastpås

 
 
 
 
 
 
 
 
Ha en bra dag, kramar Ann
 
 
 

Trevlig Helg!

Kategori: Allmänt

 
 
 
Ha en Trevlig Helg, mina vänner. I kväll sak vi på Flashdance på Chinateatern, ska bli så kul.
 
 
Kolla vilket fint kort som Eriks syster målat.
 
 
 
 
Kramar Ann
 

Grillad Ananas!

Kategori: Allmänt

 
 
Men vad gott det här blev, grilla en ananas och servera med turkisk/grekisk youghurt och god honung.
 
När maten är klar på grillen lägg på anananbitarna och låt dom ligga på mins 20 minuter med skalet ner.
Dom blir extra söta och goda.
 
Det var Eriks idé och den var såååå bra och god.
 
Har man ingen grill kör ananasen i ugnen på en plåt, grill på.
 
 
 
 
 
 
 
 
Vill ha mer!
 
Ha en bra dag, kramar Ann
 
 
 

Jacka!

Kategori: Allmänt

 
 
Jag älskar alla dessa underbara små tunna dunjackor som finns i varenda affär, jag har faktiskt lite mani på dom.
Jag kämpar för att att inte shoppa men idag så blev det en till.
 
Min mamma var med och tycket absolut att jag var värd en till, mammor har alltid rätt!
 
Det blev en liten vit söt sak som kommer att bli så fin i sommar till klänning, så söta detaljer.
Den är inköpt på KappAhl, den fanns i blått och rosa också. Rosa var underbar med jag har mer glädje av en vit men jag vet den kommer att bli skitig. Mamma lovade att tvätta den, tack.
 
 
Försökte ta kort själv, kolla in vad söt den är, storlek S har jag, 699 kronor men idag 399 kronor, vilket fynd.
 
 
 
 
Because I´m worth it!!!!!
 
Kramar Ann
 
 
 
 

Sillpaket!

Kategori: Allmänt

 
 
 
Tänkte visa Er en av mina favoriträtter på sill. Vi åt det här i helgen när solen värmde. Det som är bra är att man äter sillen varm så den hade passat även idag när det är busväder.
 
Idag är jag ledig och tänkte ta en biltur till Blomsterland för att få lite mer vårkänslor, fan vad jag hatar snö.
 
Så till receptet.
Hur mycket man tar av alla ingredienser bestämmer man själv, tycke och smak.
 
Till mina paket tog jag:
 
6 potatisar
en bit finstrimlad purjolök
3 stora tomater i bitar
2 hackade ägg
1 burk matjesill i mindre bitar
en svätt grädde eller klick smör i botten.
 
In i ugnen i 200 grader ca 15-20 minuter.
 
 
 
 
 
 
 
Mina söta vaser som är loppisfynd. Gardinerna är arvegods från svärmor så otroligt balla 1960-1970 talet
jag.
 
 
Ha en kanondag trots vädret, kramar Ann
 
 
 
 

Bananefterrätt!

Kategori: Allmänt

 
 
 
Är man på landet så måste man självklart äta massor, den friska luften.....
 
Jag testade att göra Gokvälls bananefterrätt, den var busenkel och smaskig. Den här kommer jag att göra flera gånger, helst varje dag.
 
Vad skönt det är när matlagning blir enkel och ändå så jäkla god. Jag ska testa att ha lite riven choklad på nästa gång för att få ännu mer smak.
 
Köp smördegsplattor och skär till en lagon bit, se min bild. På med en halv halv banan (1/4), pensla med uppvispat ägg och på med lite råsocker.
 
In i ugnen i ca 10 minuter, jag glömde mina så dom blev lite mörka.
Servera med glass eller grädde.
 
 
 
 
 
Ni ser även matmorsann kan göra lite fel.
 
 
 
 
Jag tog grädde eftersom jag älskar det. Kanske kommer jag att äta mer isglass den här sommaren, GB s nya verkar vara en riktig höjdare, vuxenglass. Dom påstår att det är en raket, ha ha.
 
 
 
 
Ha en bra dag, kramar Ann
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Amerikansk lunch!

Kategori: Allmänt

 
 
 
I helgen blev det en riktig amerikansk lunch eller bakfyllemat som de yngre skulle sagt. Erik och jag behöver kalorier så vi orkade kratta och fixa på tomten. Min mamma är galen i dessa smörgåsar, undrar hur många hon äter egentligen....
 
Vilken fin helg, vi har fått så mycket gjort, tippen, krattat, städat, ätit och njutit.
 
Nu kommer receptet i bilder. Ett tips till Er som har barn kalla smörgåsen för Kalle Anka macka som Viktoria i matplatsen gör, kul.
 
Smart att ta vara på kanter från vitt bröd. Jag spar de runda i frysen och har till snittar.
 
 
 
 
I med brödet och knäck ett ägg i hålet, vänd på allt näer det stannat lite.
 
 
Stek en stund till.
 
 
Vi tog lite stekt korv och grönsaker till. Man kan ha bacon eller bara grönt.
 
Galet gott, kramar Ann
 
 
 
 
 

HELG!

Kategori: Allmänt

 
 
 
 
 
Fredag och jag ska ha mys med ny tidning som är min favorit. En fin present fick man med i detta nummer, läppglans som var jättebra. Märket estelle & thild är svenskt och ekologiskt vilket känns väldigt bra.
 
Ser Ni mina fina tulpaner och påskliljor, underbart vårigt.
 
 
 
 
 
 
Ha det bra, kramar Ann
 

Isterband!

Kategori: Allmänt

 
 
 
Vi åt isterband igår, korvälskande Ann. Jag hittade så fina isterband på ICA Maxi, samma märke Stensåkra man köper i Hötorgshallen hos Saluplats Husman och betydligt dyrare. Kul att även bra mat finns på våra stormarknader och priser som passar alla.
 
Jag gjorde stuvad potatis till korven. Jag tärnade rå potatis och kokade i mjölk ca 30 minuter, så är potatisen mjuk och mjölken har tjocknat, salt, peppar och finhackad persilja.
 
Jag var så duktig igår och städade ugnen, monerade bort allt och gnuggade med stålull mm. Nu blänker den ett tag iallafall. Jag hade tänkt tvätta fönster med min underbara skrapa men vädret ..........
Jag har fått veta att några till av Er älskar Er Kärcher fönstertvätt, så kul.
 
 
 
 
 
Vitkål och inlagda rödbetor till, mums.
 
Ha en bra dag mina fina vänner, kramar Ann
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lilla P!

Kategori: Allmänt

 
 
 
 
Idag har jag tagit lite sovmorgon, sov till 6.30. Nu har jag städat och fixat här hemma och ska snart ut och shopp mat, såklart.
 
Igår åt jag och gullan lunch på Lilla P på Karlavägen, så mysigt och lugnt ställe.
 
Vi åt varsin god sallad, jag tog chevre och Gullan tog räksallad. Min chevresallad var jättegod, en stor bit chevre, rödbetor, ärtskott, ruccola tomater, honung och valnötter.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lite bilder från min mobil.
 
Ha en bra dag, snart kommer det att snöa, kramar Ann
 
 
 
 
 

Hallonrutor!

Kategori: Allmänt

 
 
 
 
Nu kör vi ett kakrecept, perfekt att trösta sig med när snön yr runt knuten. Jag älskar alla kakor som man kan göra i långpanna och sedan skära i bitar. Jag gjorde en långpanna och tog med mig till mina kakglada jobbkompisar, betyget blev MVG.
 
Jag hade god hjälp av söta lilla Doris med baket, kul med sällskap. Jag tog bakplåtspapper i min form så det inte fastande.
 
 
Gör så här:
 
200 gram smält smör
4 stycken ägg
5 dl strösocker
6 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
400 gram hallon eller blåbär, frysta går bra.
 
Garnering florsocker
 
Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader.
Börja med att smälta smöret, låt svalan något.
Rör sedan ner ägg, mjöl, socker och vaniljsocker.
Häll ut smeten i pannan, strö över bären.
 
Grädda i ca 30- 45 minuter.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fin kakburk från ICA Maxi.
 
HA det bra, kramar Ann.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Landet!

Kategori: Allmänt

 
 
 
Jag tänker inte kommentera dagens väder, bara så Ni vet! 
 
Vi har haft en underbar helg på landet, Erik och jag. Så skönt att det är helt snöfritt i år, bara lite hårt i marken.
Jag har redan börjat planera för mina pallkragar, och inköp av några nya.
 
I lördags blåste det och var iskallt, i söndags var det bara kallt. Vi tog en långpromenad i området och även ut på piren, en tapper fiskare guppade på vågorna.
 
Vi har ätit gott och enkelt, vi har ännu inget vatten på så jag vill ha lite disk. Erik är helt otrolig för han diskar hela tiden och gör det med glädje, vilken tur jag har.
 
Det blev gillade kycklingklubbor och två nya såser som Erik köpte på Taylor & Jones, se HÄR. Dom var helt otrolligt goda, (se bild) den till höger var het men inte så det brände på tungan under hela middagen. Den till vänster är en typ HP sås men mycket godare.
 
 
 
Så långhårig men idag ska det bli besök hos frissan, bara så Ni vet.
 
 
 
 
Maken diskar och jag myser med min stickning.
 
 
 
Dyra man värda varenda krona, riktiga råvaror och inte massa konstigheter.
 
 
Guckor från ICA Vingåker, dom gör egna så slapp jag.
 
Ha en bra dag, kramar Ann
 
 
 

Lakritschips!

Kategori: Allmänt

 
 
 
 
Jus nu är lakrits så populärt i allt. Lakrits och marsipan är en ny smakupplevelse. Jag har gjort chips av lakrits för att ha som dekoration när jag gör glassefterrätt.
 
Det var verkligen inget svårt, svåraste är att inte äta upp chipsen innan gästerna kommer.
 
Ni vet väl att man INTE ska äta för mycket av lakrits, blodtrycket sjunker och det kan gå riktigt illa. Så för allt i världen ät inga mängder.
 
Så här gör man mina chips:
 
Det blir 4 chips på en  Malaco Kick, det finns flera smaker så goda.
 
Dela Kicken i 4 bitar och lägg bitarna på ett bakplåtspapper, långt ifrån varandra så dom inte smälter ihop.
 
In i ugnen 175 grader, högst uppi 5 minuter.
 
 
 
 
 
 
Hårda efter en stund när dom svalnat och bara sticka ner i glassen.
 
Ha en underbar helg, kramar Ann
 

Snart......!

Kategori: Allmänt

 
 
 
 
Snart är det dags, maken tror han kommer paddla i helgen. Jag väntar lite till, jag har ingen torrdräkt.
Jag får väl fixa och putsa på min kajak tills solen har värmt upp vattnet lite mer.
 
Lite vår tvätt av bilen blev det i helgen, jag myste i bilen och Erik for runt med diverse olika borstar och sprutor. Ett riktigt karlgöra tycker jag, jag vill vara prinsessa.
 
 
 
 
 
 
Ja det är våren, ja det är våren tralla lalla la....
 
Kramar Ann
 
 

Utflykt!

Kategori: Allmänt

 
 
 
I lördags var vi på en utflykt till Stora Skuggan och Fiskartorpet. Väderet var underbart och vi promenerade runt i området, det finns en jättefin 4H gård och ett bra fikaställe, Skafferiet.

Det var så mycket barn som drack festis och åt bullar, härligt att se. Det trevliga var att även hundar fick komma in, det fanns vattenskål till dom. Det låg några ulltussar och dreglade över sina småmattars bullar.

Nedan på bilden ser Du gamla Fiskartorpet, så sött.
 
 

Café och matstället Skafferiet.
 
 
 
 


Det fanns allt man kan vara hungrig på.
 



 
En varm smörgås med kyckling, mozzarella och pesto, jättegod.
 


Frun i svart/vitt, ibland blir det fel. Jag ville faktiskt fota min fina sjal som har vackra färger.
 
 
 
Ett tips till nästa helg, kramar Ann


Nagelfin!

Kategori: Allmänt

 
 
 
Tips från Andrea, om ni vill ha snygga naglar och nagellack som håller i flera veckor. Köp Depend Gellack startkit. Jag tittade när Andrea fixade sina naglar och det var inte svårt.
 
Andrea har en ljusrosa fin färg, det finns massor av olika färger. ICA Maxi är billigast på lacken och startkittet köpte hon på nätet.
 
Så skönt att inte behöva bättra på lacket varje dag. Lite kul att hålla på med också.
Jag ska testa på tånaglarna eftersom det inte är ok att ha målade naglar som tandsköterska.
 
 
 
 
 
 
 
Vad varmt det är, våren.
 
Stor kram Ann
 
 

Flashdance!

Kategori: Allmänt



Erik har köpt biljetter till familjen, så kul ❤️

Kram Ann

Turkisk köfte i form!

Kategori: Allmänt

 
 
 
Så har jag fått ett nytt recept av min turkiska jobbkompis Gullan. Det här måste ni testa blev så gott och en variant på köttfärsbiffar. Köfte är namnet på dessa biffar, jag gjorde som Gullan sa och galet gott blev det.
 
Vi hade lite tillbehör, hummus recept HÄR, tunna rödbetsskivor recept HÄR, tabbouli recept HÄR, granatäpple  en bit bröd och inlagd paprika.
 
Jag köpte en hel påse med gula paprikor på Hemköp för 10 kronor, dom började bli lite skrynkliga. Då delade jag dom och la på en plåt med skalet upp, in i ugnen i 175 grader ca 30 minuter, drog av skinnet och delade i mindre bitar. Ner i en skål och häll olja och vinäger på, klart. Serveras kalla.
 
Köfte, precis som vanliga köttbullar eller biffar men med lite chiliflakes så det blir hot.
 
nötfärs
ägg
ströbröd
vatten eller mjölk
salt peppar och gärna chilipeppar/flakes
 
Gör små biffar och varva i en form med skivad aubergine och zucchini. I botten har Du tomatsås och vatten som Du blandat till en sås.
 
In i ugnen i 180 grader ca 30-40 minuter.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vill man kan man ha klyftpotatis istället för tabbouli.
 
Ha en bra vårdag, kramar Ann
 
 
 
 

Förkläde!

Kategori: Allmänt

 
 
 
Så har jag investerat i ett nytt sött förkläde. Jag försöker använda förkläde när jag lagar mat för det stänker alltid lite av något.
 
Mina förkläden var så trista, Erik har ett eget med polismärke på (polisens julklapp) så fult.
Jag köpte mitt på ICA Maxi, under 100 kronor, så värt, en Leila kopia tror jag.
 
Blusen jag har på mig är en jättesöt Odd Molly, den är fortfarande ren.
 
 
 
 
Inte så lätt att fota sig själv-
 
Ha en underbar helg och försök att njuta av solen, kramar Ann!
 

Curry Lax!

Kategori: Allmänt

 
 
Vilket underbart väder, våren har kommit.
 
Igår gjorde jag en galet god laxrätt som var super enkel. Receptet kommer från min matguru Ulrika Davidsson så det är 5:2 mat. Om Ni inte kör 5:2 eller har barn servera med ris eller nudlar.
 
Det här receptet är 4 stycket 5:2 portioner och 480 kcal per portion. Med ris är det precis 4 lagom stora portioner.
Vi gjorde en stor sallad till, har svårt att klara mig utan.
 
500 gram wokgrönsaker, jag tog thaipåsen.
500 gram laxfile
1 dl matlagningsgrädda
1 dl vatten
1 påse kryddmix Santa Maria, jag tog Kerala Curry, Ulrika tog Curry Mandalay (den var slut i min affär)
olja, smör, salt och ev peppar.
 
Fräs upp grönsakerna i lite olja, fös åt sidan, stek laxen i mindre bitar utan skinn i nåra minuter.
 
Blanda lax, grönsakerna, grädde, vatten och kryddmixen, ta lite i taget och smaka av, salta också.
 
Låt koka ihop ca 2-10 minuter.
 
Servera med kokosskivor, syndigt goda
½ dl mango chutney
½ dl kesella 1% 
 
Jag tog min egen plommonchutney och turkisk youghurt istället för kesella.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fina färger och smaker.
 
Solig vårkram Ann
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dela granatäpple!

Kategori: Allmänt

 
 
 
Nu har jag lärt mig ytterligare ett knep när man delar granatäpple. Det stänker ju alltid ner hela köket. Jag har alltid delat granatäpplet med en kniv rakt igenom. Nej, man ska bara dela skalet ca 2 cm in i frukten, det känns ett stopp. Sedan delar man med  händerna, drar isär halvorna.
 
Ni ser att kärnorna är hela och kniven har inte förstört dom.
Sedan bryter man lite och bankar ut kärnorna, nu blev det typ två stänk på kaklet. Bästa sätt jag testat och jag har testat många.
 
Granatäpple är ju så gott både till efterrätt eller till maten. Det lär ju vara nyttigt också.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ha en bra onsdag, kanske ligger Ni i magkramper efter alla semlor igår. Vi äter inte semlor, två tål inte mandel och en gillar inte all grädde, vilken tur för våra kroppar.
 
Vårkramar Ann
 
 
 

Hönökakor!

Kategori: Allmänt

 
 
 
Finns det något godare än nybakt bröd med smör på, nix. I söndags bakade jag en variant på Hönökakor som blev så goda. Det svåraser är att inte föräta sig.
 
Det blev 6 stycken stora kakor, det går jättebra att frysa in dom, om det blir några kvar, he he.
 
Recept:
 
25 gram jäst
5 dl mjölk
75 gram smör
½ tsk salt
1 msk sirap, honung eller socker
2 dl fint rågmjöl
resten vetemjöl, gärna special.
 
Smält smöret och blanda i mjölken, värm till 37 grader.
Lägg jäst, salt sirap i en skål och häll på mjölken, blanda i mjölet men var försiktig inte för mycket.
Låt degen hellre bli lite kladdig. Jäs degen i bunken i 40 minuter.
Baka ut degen och häll på mer mjöl om det behövs, gör 6 bullar och låt dom jäsa i 20 minuter.
Nu kan Du göra runda kakor med hjälp av en kavel eller flaska.
 
Grädda högt i ugnen ca 15 20 miuter.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Går inte att misslyckas med.
 
Vårkramar Ann
 
 
 
 

Bucks And Spurs

Kategori: Allmänt

 
 
Titta vad jag har köpt, miljötänk istället för att använda plastpåsar och plastfolie kan man nu köpa Bee's Wrap som är en kombination av ekologiskt bommullsmuslin, bivax, jojobaolja och kåda. Man kan slå in allt i matväg, frukt, grönt, bröd, bakverk, täcka skålar, lägga över en deg som ska jäsas mm. man ska inte slå in rå fisk o kött.
 
Man köper dessa på Buck and Spurs Karlavägen 58 i Stockholm eller på nätet HÄR.
 
Det finns flera storlekar, jag köpte en förpackning med tre olika. Jag köpte även en förpackning i present till Eriks syster som gillar bin, hon har egna bikupor.
 
Nu har jag testat på mina ostat och det fungerar så bra, lätt att ta bort och förpacka igen. Osten känns inte så blöt som den blir i plast.
 
Man kan tvätta sin wrap i kallt vatten och lite diskmedel om det behövs. Om Ni kan besök affären, så trevlig personal och massor av fina saker. Kul och bra present istället för blommor och vin.
 
 
 
 
 
 
 
 
Mamma Ann, slår in ost!
 
 
Även denna inslagning av "någon" fungerar utmärkt.
 
 
Ha en bra start på en ny vårvecka, kramar Ann