MatmorsAnn

Livet är mat, mat är livet.

Kalljästa frallor!

Kategori: Allmänt

Vilken härlig helg vi haft. Vi har gått väldigt långt både lördag och söndag, ett par mil.
Vi försöker vara ute så mycket som möjligt.

Jag var en riktig favoritfru i helgen, i lördags scones och idag frallor till frukost.
Vi älskar helgfrukostar med nypressad juice, gott bröd, pålägg och massa gott kaffe.

Mina frallor blev succé, så otroligt goda och lättbakade.
Receptet minns jag inte vem jag fått det av???

Recept:
25 gram jäst 
2 msk olja, valfri
1 nypa salt
5 dl kallt vatten
8-10 dl vetemjöl

Rör ut jästen i vattnet, blanda i resten av ingredienserna, lite mjöl i taget, det ska
Bli en kladdfri deg.
Låt degen jäsa i bunken, sätt plast över.
In i kylen o låt stå till nästa dag.

Sätt ugnen på 250 grader
Ut med degen men knåda inte, dela den i tio bitar och forma lite försiktigt till frallor.
In med en skål med vatten i ugnen, sätt in plåten med frallor ovanför.
Ångan ger krispig god yta.
Mina tog precis 20 minuter i ugnen.


(null)


Delar med min degskrapa.


(null)


(null)


Man ser hur frasiga o goda dom ser ut.

Kramar Ann

P3!

Kategori: Allmänt

Jag älskar att lyssna på poddar, allt är kul. Vissa är bara skvaller och andra bildande.

Ett tips, ladda ner SR appen, där finns så mycket bra.
Sök P3 historia, helt underbara avsnitt, lagom långa och så intressanta.

Ni som är intresserade av kvinnor då finns det så många fantastiska.
Florence Nightingale vilken kvinna, wow.

(null)

(null)

(null)

Soliga kramar från SOLna, ANN

Tips!

Kategori: Allmänt

Hej alla vänner. Här är allt på topp, alla friska och glada.

Jag har börjat sluka böcker igen, haft en paus någon månad. Just nu läser jag
en riktigt bra bok om ålar. Låter knadigt men så bra, vann Augustpriset.

Ålar är mer spännande än man anar. Boken handlar on historik, vetenskap och författarens 
kontakt med ålar, läs den. Bra present, Adlibris är billigast som vanligt.

Såg även något bra på Åhlens, se bilden.


(null)

(null)


Bra miljötänk Åhlens, kramar Ann

Dumplings!

Kategori: Allmänt

Tjoho, nu blir det ljusare minut för minut, Love it. 
Nu börjar jag känna för att laga mat igen, massor av nyttigheter. Självklart en o annan onyttighet också.

Vi lagade dumplings i helgen, Ni måste testa. Jag älskar dessa knyten med god fyllning.
Man kan ångkoka dom och äta direkt, men jag ångkokar och steker mina.

Jag har massa såser att dippa i, soja, teriyaki, sötsur mm. Ta vad Du har hemma.
Vi åt med sallad till, ris eller nudlar passar jättebra också.

Vi köpte Beijing8, finns frysta eller färska på Hemköp och ICA.
Den med anka var såååå god, vår andra sort var vegetarisk, helt ok, men mindre smak.

Det står på kartongen olika sätt att tillaga, bara följa. Man kan ångkoka i en sil, häll vatten
i en kastrull och i med silen, den ska vara ovanför vattnet EJ i. Fyll med dumplings och koka.

Du kan steka knytena 1 minut i olja, sedan på med 1 dl vatten och lock på, då ångkokas dom.
När vattnet är borta ca 5 minuter, stek så Du får en fin yta. Man ska steka  dom på en yta, men man gör som man vill.



(null)

Min ångkokare jag fick i 60 års present av bästa chefen. Älskar den.

(null)

(null)

(null)

Kramar Ann

Potatisgratäng!

Kategori: Allmänt

Hur trött är man inte på mat, känns som man ätit klart.
Vi har inte haft massor av julmat, men det blir ju massor av rester som man vill använda.

Jag har städat ut julen, inte en tomte finns kvar eller lampa. Nu ska våren in med fina färger 
och blommor ( inte röda).

Jag tror Erik gillar julprylar mer än jag, men jag bestämmer, he he.

Har Ni testar Pekas potatisgratäng, så otroligt god och så skönt att bara hälla i en form
och på med god ost, gärna parmesan.
Låt den gräddas minst 45 minuter, kan inte bli enklare. Den är även lagom kryddad, otroligt.

Jag gjorde min på landet så därför hade jag en aluminium form, vattnet är ju inte på. 
Erik älskar att diska så gärna för mig, men han slapp en kladdig form. Jag har valt bästa 
maken, så hjälpsam och rolig.

(null)



Varma kramar Ann