MatmorsAnn

Livet är mat, mat är livet.

Ribollita!

Kategori: Allmänt

Kära nån vilken kyla, jag fryser. Nu får man anpassa maten efter vädret, en varm soppa är ju toppen.  
Jag gjorde en Italiensk brödsoppa som var ljuvlig. Receptet kommer från Femina.

Bara känslan av Italien, parmesan, kryddor mm gör att man mår bra.
Bara jag tänker Italien så pirrar det i min kropp. Måste dit snart, Rom.

Brödet i soppan ska helst vara några dagar gammalt, köp gårdagens på ett kondis. Naturligtvis ett vitt råg eller vetebröd.
Det är timjan o Rosmarin i receptet, jag tog torkad som jag hade hemma.


Recept fyra personer.

5 vitlöksklyftor, jag tog 1, smaksak. Finskiva dom
1 dl strimlad purjo
1 dl olivolja
200 gram cannellinibönor, finns på burk, jag tog hela burken, skölj först bönorna.
2 stjälkar blekselleri, skivade
1 1/2 dl tärnad zucchini
1 1/2 dl tärnad fänkål
1 dl tärnad morot
2 dl skuren svartkål, ej stammen
1-1 1/2 liter buljong, valfri
1 1/2 dl passerade tomater
4 timjankvistar
1 rosmarinkvist
1 lagerblad
Salt och peppar efter smak

3 skivor torkat dygnsgammalt bröd, i bitar 2x2 cm

Fräs vitlök och purjo i oljan, tillsätt övriga grönsaker, ej bönorna. Fräs i ca 5 minuter.
Tillsätt bönor, passerade tomater, kryddor och buljongen.
Koka i ca 20 minuter.
Tillsätt brödet o koka upp, servera med riven parmesan o lite ringlad olivolja.

Jag la brödet i soppskålen och sedan på med soppan.
Vi var bara två som åt, så det blir godare nästa dag med nytt bröd i.





(null)

(null)

(null)





(null)

(null)

(null)

(null)





(null)


Den blev underbar och Ni kommer inte ångra Er.

Varma kramar Ann






Kaviartorsk!

Kategori: Fisk

Fredag igen, hurra. Fredag är min favoritdag, så härligt.

Jag älskar att jobba på fredagar alla är glada, känns som AW redan på morgonen.

I går gjorde jag superlätt fisk som blev så busgod. Receptet kommer från matplatsen.

Köp torsk och lägg i en form.
Blanda vispgrädde och kalles kaviar eller annat märke.
Smaka av, och blanda i dill., färsk, fryst eller torkad.
1 dl grädde + 1 msk kavar
Gör mycket sås, så god.

Häll över fisken, in i ugnen 200 grader ca 15-20 minuter, klart. Servera med potatis eller ris.

(null)

(null)

(null)


(null)

Jag tog 4 dl grädde till 2 filéer, mums,
Här håller vi inte igen.

Ni måste testa.
Glad fredag o kramis Ann

Laxpudding!

Kategori: Allmänt


Jag älskar laxpudding med brynt smör. Så bra att ta vara på laxbitar eller köpa en liten bit.
Jag testade Coops recept som Lotta Lundgren gör, middag för fyra för 80 kronor.

Priset stämmer ganska bra och receptet var jättegott. Jag tog dock bort fänkålsfrön.
Gör puddingen dagen före det funkar jättebra. Jag kokade allt dagen före och gjorde den en timme före middagen.

Recept för fyra portioner.

700 gram potatis 
250 gram fänkål
3 st ägg
2,5  dl grädde
0,5 dl mjölk
1 citron, finrivet skal och saften av halva
300 gram laxbitar
20 gram smör

Skala och halvera potatisen och koka med hel fänkål i saltat vatten.
Vispa ägg, grädde, mjölk, citronskal, citronsaft, salt och peppar.
Krossa den färdiga potatisen i en form.
Skär lax och fänkålen i bitar och fördela bland potatisen. Häll över äggstanningen och hyvla smör på. In i ugnen 200 grader ca 20 minuter.


(null)

(null)

(null)



Blev så god, serverade med brynt smör.

Kramar Ann


Pappa!

Kategori: Allmänt

Om Ni undrar vad jag varit så har jag ägnat mig åt att vara lat. Mina krafter tog slut förra veckan, pappas död kändes. I fredags hade vi begravning i Hagalunds Kyrka, så fint och kärleksfullt.
Vi var alla väldigt nöjda.

Vi samlades bara familjen hemma hos mamma och åt smörgåstårta, så god. Självklart gjorde hon den själv, jag kom dit för att hjälpa till, men då var den klar. Hon tyckte jag skulle vila ha ha.
Lilla Doris har energi som få, herre Gud.

Efter allt ståhej så fixade Andrea lite gott hemma hos oss till Erik och mig. Småplock som jag
älskar och ett glas vin, mums. Men hallå, inte ett chips!!!!!


(null)


Nu känns det riktigt bra när allt är över.
Varma kramar Ann

Tacos!

Kategori: Allmänt

Vad är en fredag utan tacos? Vi brukar inte äta det, men när Andrea bodde hemma var det ofta.
Vi blev sugna i fredags, men nu gör vi alltid på quornfärs istället för köttfärs.

Vi gjorde även en sallad med mango, tomat, gurka, koriander o lime.

Jag köpte urgoda nachos på Lidl.

(null)

Kramis Ann

Krokofanter!

Kategori: Allmänt

Sweet Lord vilka goda krokofanter jag gjort. Jag tog receptet från matplatsen. 
Så kul när godis verkligen blir så bra. Så bra att Andrea inte gillar skumgodis, ha ha.

Visst är det lite pyssel, men inte svårt. Svårast var att måla chokladen.
Man måste ha en bra termometer och verkligen vara noga, annars misslyckas det.
Man behöver en stor spritspåse i plast, klipp lagom hål om Du inte har en tyll.

Det ska vara glukos i, jag köpte glukossirap som är mycket billigare än de små tuberna, det är samma innehåll.

Recept:

4 1/2 tsk gelantinpulver
1 1/4 dl kallt vatten
170 gram strösocker
1 1/4 dl glukossirap
0,65 dl vatten
Röd karamellfärg, behövs ej även fina vita.

Florsocker

400 gram mjölkchoklad 
Flerfärgat strössel

Blanda gelantin med kallt vatten i en kastrull, låt dra i några minuter.
Värm sedan försiktigt så massan smälter och häll över i en bunke.
Tillsätt hälften av glykosen och vispa på låg hastighet.

Blanda resten av glykosen, socker och vatten i en annan kastrull och koka upp.
Koka tills det uppnår 120 grader, rör ej.
Häll sedan försiktigt ner den varma sockerlagen i bunken med gelantinblandningen
Och vispa hela tiden på låg fart.
När allt är i höj hastigheten på max, vispa i 5 minuter.
Tillsätt karamellfärgen och vispa 5 minuter till.

Häll smeten i en stor spritspåse eller två små.
Spritsa korvar på ett bakpapper som Du har florsocker på, annars fastnar korvarna.
Sikta florsocker på korvarna nör dom är klara.
Låt vila i 4 timmar i rumstemperatur, klipp lagom bitar.

Smält chokladen i vattenbad och pensla korvarna och strössla på.
Jag började pensla botten först.
Förvara i kylen, godast.








(null)


(null)

(null)


(null)



(null)



(null)


Inte jätte vackra, men nästa gång då.......


Smälter i munnen, mums, kramar Ann

Linsbiffar!

Kategori: Allmänt



Helg igen, vad fort veckorna går, betyder att man har kul.
Idag blev det en långpromenad, fram och tillbaka Sundbyberg. Mina ben var lite trötta trots allt 
jag går på jobbet. 

I kväll har jag bestämt mig för att se film, play och äta ostbågar. Jag ska ligga i soffan och bara mysa. Erik jobbar så jag kan se precis vad jag vill, vi har inte samma filmsmak ha ha.

Jag gjorde linsbiffar som var magiskt goda, Ni måste testa. Erik kan vara lite svår med denna typ av vegetarisk, men han bad mig göra dom igen, de Ni. Recept från Fredrik Rosell Instagram.

Recept 4 portioner.

Koka 2 dl röda linser och låt svalna
Riv 3 stora morötter 
1/2 dl ströbröd
4 msk vete
3 msk tomatpuré 
2 dm fint skuren purjolök
En knippe färsk basilika i strimlor
1/2 msk torkad oregano
Om Du vill lite lökpulver, jag tog inte det. Salt och god peppar.

Blanda allt i en skål, mixa hälften och häll i 2 msk olja och 2 msk citron blanda ihop igen.
Gör biffar i lagom storlek ( jag gjorde 8 st) och stek i het rapsolja.

Servera med yoghurt med lite citronsaft och lite finrivet skal i, låt stå o dra en stund.
Jag gjorde en god sallad också.


(null)


(null)

(null)

(null)


(null)


(null)


(null)


Klara, glömde ta bild med sås o sallad. Dom är lika goda dagen efter.
Förbered smeten dagen före o stek när Du kommer hem från jobbet.

Kramis o ha en fin helg, tänd ett ljus för alla, det ska jag.

Ann