2019-01-28 20:22:40
Kategori: Allmänt
Hittade ett jätte gott recept i SvD, Jessica Frej. Den tjejen är ju helt underbar, man blir lycklig av att se henne och äta hennes mat.
Det här var en vegetarisk rätt, väldigt god. Jag har gjort denna rätt tidigare, men med köttfärs
och potatismos.
Det känns väldigt bra att inte äta så mycket kött.
Recept:
1 kg sötpotatis
2 gula lökar
Vitlöksklyftor, jag tog en.
10 soltorkade tomater
1 burk krossade tomater
1 msk grönsaksfond, jag tog buljong
Salt peppar
400 gram quornfärs
2 msk smör till moset
1/2 dl vispgrädde
3 dl riven ost
Skala och skär sötpotatisen i bitar, koka mjuk.
Hacka lök o vitlök, soltorkade tomater stek i smör. Tillsätt quornfärs, krossade tomater, buljong.
Lägg röran i en form.
Mosa sötpotatisen med en ballongvisp eller potatisstöt, blanda i smör och grädde.
Lägg moset på röran, på med ost.
In i ugnen 200 grader ca 20 minuter.
Servera en god sallad till, kramar Ann
2019-01-26 18:31:06
Kategori: Allmänt
Mina kära vänner, tänker Ni på miljön och matsvinnet? Jag försöker och faktiskt blivit bättre.
På något sätt så läser man varje dag om hur mat slängs.
Vi köper alltid bra bröd från vårat ljuvliga bageri Kosterheds. Jag hade lite skivor kvar och några i frysen. Jag fryser in o spar om det bara är ett par skivor kvar.
Italienska smaker är ju underbara, känns lite som att göra en resa. Jag har gjort denna paj tidigare, men Ni har säkert glömt.
Man kan ha salami, skinka, Parma mm
Brödskivor
Soltorkade tomater
Inlagda kronärtskockor på burk
Riven parmesan
Torkad oregano eller annan krydda
Salt och peppar
Ägg
Mjölk
Jag tog fyra ägg och fyra dl mjölk som jag vispade.
In i ugnen i 200 grader i ca 20-30 minuter.
Ni ser på bilderna, mängden av allt bestämmer Du själv. Så lätt och så busgott.
Servera med en god sallad.
Kramar Ann
2019-01-20 17:35:16
Kategori: Kött
Vilken fin söndag, kallt men sol. Vi gick en långpromenad in till stan o hem igen, bra för kropp o själ.
Måste börja äta ur min frys, så idag började jag.
Lammkorvar från Öja Gård, nära vår stuga. Dom är så goda och lagom kryddade, ekologiska såklart.
Tillbehör blev kokt matvete, persilja, babyspenat, tomater, groddar och fetaost.
Det blev så otroligt gott, smakerna gifte dig verkligen. Säkert nyttigt också. Jag tog det som fanns hemma.
Vi hann med en fika hos mamma, jädrar vilken fart det är på tanten.
Lite matbilder kommer här.
Ett tips är att köpa färsk korv på Lidl.
Ha en fin kväll, kram Ann
2019-01-10 14:34:05
Kategori: Allmänt
En favorit i repris som Ni kanske glömt. Så nyttig enkel och miljösmart, de Ni.
Just nu är tomater o gurka så trist, ingen smak och dålig hållbarhet.
Man ska gå på rotsaker istället. Den håller i tre veckor, förvaras kallt.
Smaken på denna är som pizzasallad, hur gott är inte det. Här kommer ett grundrecept,
men man kan självklart ändra mängden. Jag gjorde halv sats, det blev två burkar.
1 kg vitkål
800 gram morötter
1/2 purjolök eller rödlök
1 röd paprika
1 grön paprika
Strimla alla grönsaker med mandolin eller matberedare, stora rivjärnet. Blanda och lägg i burkar.
Dressing
1,5 dl vit vinäger, den Du gillar
0,5 dl rapsolja
0,5 dl olivolja
0,5 dl socker, kan uteslutas
1 msk salladskrydda, örtkrydda
Koka upp och häll över grönsakerna, in i kylen.
Jag tog inte grön paprika utan bara röd.
Så fint att sätta på bordet och även barn gillar den, har testat.
Kramar Ann
2019-01-02 13:04:01
Kategori: Allmänt
Nu har vi hittat en ny favorit här hemma, en underbar Körsbärssås.
Jag kanske tipsat tidigare, men några av Er har säkert missat.
Så god sås med hela körsbär i och inte så söt, lite syrlig.
Vi hade var till ris al a Malta, galet gott. Såsen passar utmärkt till vaniljglass, gärna hemgjord, bjud
gärna mig.
Erik tål inte färska körsbär, men kokta. Han njöt av varje tugga. Han hade även i sin yoghurt,
Tydligen urgott.
En tetra som står vid glasstillbehör, strössel mm. Danskarna är bra på sylt och sås.
Kramar Ann