MatmorsAnn

Livet är mat, mat är livet.

Vegetarisk Lasagne!

Kategori: Allmänt

 
 
 
Så har jag testat ett recept från Sallys kokbok, vegetarisk lasagne. Den blev verkligen jättgod, doftade gott i hela huset. Tomatsåsen var galet god, den kan man ha till allt.
 
Den tar lite tid att laga dvs tiden att vänta på urvattning av aubergine och tiden i ugnen. Det är enkelt och går fort att koka tomatsås och göra lasagnen.
 
Vill man ha något kött till så är skinka i alla former gott till.
 
 
Recept 4 personer.
 
3 auberginer, skivade tunnt på längden
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
2 burkar krossade tomater (800 gram)
2 msk tomatpuré
½ msk tamarisoja, kan uteslutas
1 kruka basilika
150 gram parmesan, riven
olja
salt och peppar
 
Sätt ugnen på 180 grader
 
Strö bordssalt över auberginerna och låt stå minst ½ timme helst 1 timme.
 
Hetta upp olja i en kastrull, fräs lök och vitlök en stund, tillsätt krossade tomater, tomatpurë, ev. soja.
Smaka av med salt och peppar , tillsätt halva kruka basilika. koka en stund.
 
Torka av aubergineskivorna med papper eller handduk.
 
Varva nu aubergineskivorna, tomatsåsen och riven parmesan. Lägg de sista basilikabladen överst och ringla lite olivolja på. In i ugnen ca 1 timme och 10 minuter.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lova att testa, Melanzane alla Parmigiana!
 
Stor kram Ann

Göteborg!

Kategori: Allmänt

 
 
Vilken underbar helg jag och lilla maken haft. Vi firar 30 år som förlovade så vi beslöt oss för att fira, måste träna för nästa år är det 30 år som gifta.
 
Vi tog tåget tidig morgon och kom fram till Göteborg 10.30, lägom till lunch. Jag har nämligen ätit i två dagar då menar jag allt.
 
Vi började med lunch i Feskekörka, skaldjurssmörgås och ett glas vitt vin. Vi satt och tittade på folk som handlade mat, underbart.
 
Vi bodde på vaårat favorithotell Eggers vid Centralen, så trevligt. Miljön är underbar varm och hemtrevlig, personalen är så trevlig. Det är inte så mycket barn där, skönt med lite lugn och ro.
 
Vi åt middag på Ölrepubliken som alltid är bra och coolt ställe. Vi träffade även vår Helsingborgskompisar som också hade helg i Göteborg, så kul.
 
Vi åt smörrebröd utanför Saluhallen, satt i solen och njöt. Ett nytt ställe mittemot Biopalatset, så trevligt. Två smörrebröd kostade 98 kronor.
 
Här kommer en liten del av mina matbilder.
 
 
 
 
Lunch, skaldjurstoast.
 
 
Liten paus på en pub, alkoholfri cider som var kanongod, torr och smakrik.
 
 
 
Maten på Ölrepubliken, musslor special med parmesanost, galet gott.
 
 
 
 
Min frukost, he he.....
 
 
 
Smörrebröd.
 
 
 
 
 
 
Ha en fin dag i solen, det ska bli sommarvärme, svensk sommar.
 
Kramar Ann
 

Favoritgodis!

Kategori: Allmänt

 
 
 
Jag gillar ju sötsaker som är känt. Jag har nu hittat riktigt gott godis, sega saker.
Rättvisa godis låter faktiskt riktigt bra tycker jag.
 
Jag köpte mina påsar på ICA Maxi. Ni måste testa.
 
Vilket vidrigt väder vi har här i Stockholm idag, snöregn, burr.
 
 
 
 
 
 
 
 
Ha en fin dag, kramis Ann
 

Punchrullar eller dammsugare!

Kategori: Allmänt

 
 
Nu har jag blivit konditor också, så Ni vet. Jag testade att baka punchrullar eller dammsugare.
Det var verkligen inte svårt och riktigt kul. Dom blev galet goda, verkligen ett bra recept från tidningen Hembakat.
 
Min testperson, Erik bad mig att inte bakadom igen.....han åt upp nästan alla, ha ha.
 
Dom kostar en del att göra men det som blir över av sockerkaka och kakor kan man frysa in så räcker det till ett bak till.
 
 
Recept:
2 dl kaksmulor, jag tog chokladcokies.
2 dl sockerkaksmulor
6-8 droppar arrakessens
1 dl florsocker
1 dl smör, rumsvarmt
2 msk kakao
 
Garnering:
200 gram marsipanlock
100 gram mörk choklad
 
Gör så här:
 
Mixa kakorna till smulor och tillsätt arrakessensen.
 
Mixa florsocker, smör och kakao, tillsätt i kaksmulorna och mixa till det blir en deg, ställ i kylen en stund.
 
Gör två rullar ca 2 cm tjocka.
 
Lägg rullarna på marsipanlocket och rulla in kant i kant, låt skarven vara på undersidan.
 
Skär i lagom bitar som Du vill ha.
 
Smält chokladen i vattenbad, doppa sidorna och lägg på ett bakpapper in i kylen.
 
De mina bilder så förstår Ni.
 
 
 
 
Halva sockerkakan och halva kakpaketet gick åt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sär med en vass kniv precis kant i kant.
 
 
 
 
 
Ha det bra mina vänner, kramar Ann
 
 
 
 

Utflykt!

Kategori: Allmänt

 
 
 
Våren kom i helgen och vad är mysigare än en utflykt med goda smörgåsar och kaffe.
 
Självklart hade jag bakat mina goda frallor som Du fått recept på tidigare, receptet är sååååå bra och sååååå enkelt. Om Ni glömt det finns det HÄR!
Man kan välja att göra baguetter eller frallor, urgoda även om man fryst dom.
 
Vi gjorde en utflykt till Åkeshovs Slott i Bomma, så nära och så fint, även hundstallet ligger där. Det finns ett fik där om man inte orkar göra egen matsäck.
Man kan ta T-banan till Åkeshov så ligger slottet och parken precis intill tunnelbanan.
 
Vi satt och solade så skönt med äkta D-vitaminer och lite färg i ansiktet.
 
Nu måndag igen, härligt.
 
 
 
 
soliga kramar Ann
 
 

Jula!

Kategori: Allmänt

 
 
 
Följde med maken till hans "Mecka" i Bromma, varuhuset Jula. Så mycket maskiner och sandpapper....
Men dom har faktiskt en hushåll och en trädgårdsavdelning som jag gillar. Just nu behöver jag ingen ny hushållsmaskin, tyvärr.
 
På trädgårdsavdelningen hittade jag urfina skottkärror i underbara färger, som gjord för mig. Tyvärr har vi redan en trist militärgrön så jag får avvakta.
 
Vid kassorna finns även massa godis som jag har stort intresse för, en hink med mitt favvogodis, blev tyvärr ingen heller, kroppen sa NEJ.
 
Om man behöver arbetskläder har dom så bra priser och massor av glada kul färger, så prisvärda.
 
Idag tänker man inte direkt på sommar, snön yr utanför och det är -3 grader men känns som -9 grader, hua.
 
 
 
 
 
 
 
 
Ha en fin dag, kramar Ann
 
 
 
 

Mina Gyllene skor!!!!

Kategori: Allmänt

 
 
 
 
Vilket fynd jag gjorde i helgen på H&M, guldskor för 199 kronor, så balla.
Håll med om att det är lite "Diggiloo Diggiley" ha ha.
 
Jag har tidigare haft guldskor som jag älskade, så snygga till jeans, kjol, vita byxor mm.
Jag har en urcool väska i guld som jag köpt i Italien för några år sedan.
 
Passa på och fynda.
 
 
 
 
 
 Ha en fin start på en ny vecka, kramis Ann
 
 
 
 
 
 
 
 

Turkiska Dolmar!

Kategori: Vegetariskt

 
 
Mina kära vänner, så har jag köpt en ny kokbok trots köpstopp!!!
Jag är inte jättebra på vegetarisk mat och behöver lite nya tips, så det fick bli en REA bok 99 kronor på Åhlens.
 
Sallys Mat, så otroligt bra bok, gå och köp den genast.
 
Jag har testat hennes turkiska dolmar, som blev busgoda och enkla att göra. Jättebra som förrätt, buffé eller middag. Det blir mycket så halvera receptet om ni är två.
 
Man serverar dolmarna på ett salladsblad, ta hjärtsallad om det finns, så små bra och snygg blad. Jag fick bara tag i isberg, helt ok också. Kom ihåg att ha ekologiska ingredienser, Sally har bara det.
 
Sally har en resturang på Åhléns och i Sickla där man kan äta hennes mat.
 
 4 personer
 
1 skiva gammalt vitt bröd
2 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta
2 salladslökar
1 kruka bladpersilja
½ chili
2 tsk spiskummin
1 msk rapsolja
3 dl kokt bulgur, gärna fullkorns
salt peppar, smaka av, jag hade i lite mer av alla kryddorna.
 
Till servering ett salldsblad per dolma och citron.
 
Koka bulgur enligt paketet.
 
Mixa alla ingredienser och blanda i den kokta bulguren.
Forma till avlånga dolmar, ha lite olja i händerna. lägg på salladsbladet, pressa citron på , rulla ihop salldsbaldet och ät, njut.
 
 
Bild lånad från nätet.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ha en fin helg mina kära, kramis Ann