I programmet Go´kväll gjorde Johanna Westman en Nordafrikansk gryta med couscous och apelsinsallad.
Det verkar lite krångligt med alla ingredienser men bli inte skrämda, lätt som en plätt!
Kryddorna som man använder är riktigt mycket jul. Kanske en bra middag i juldagarna för att slippa
all annan julmat. Många av kryddorna har man redan hemma. Det doftar ljuvligt gott.
Självklart kan man halvera receptet eller göra dubbelt.
Börja med att göra grytan och sedan apelsinsalladen, sist cous-cous så den är varm.
Låt gästerna vänta på maten inte maten på gästerna.
Vi tyckte grytan var galet god och är nu en favorit.
För 4 personer:
1 kg kycklingklubbor eller lår
1 tsk gurkmeja
1 tsk kanel
½ g saffran
½ tsk salt
1 tsk svartpeppar
2 msk olja
1 finhackad lök
2 finhackade vitlöksklyftor
2 tsk färsk riven ingefära, jag tog pulver
2½ dl kycklingbuljong
1-2 dl oliver
½ finhackad citron
1 knippa finhackad bladpersilja, spara till cous-cousen
1 knippa finhackad mynta, spara till cous-cousen
Blanda gurkmeja, kanel, saffran, salt och peppar. Gnid in kycklingen med kryddblandningen. Låt gärna kycklingen ligga i en påse i kylskåpet i några timmar eller över natten. Stek kycklingen på båda sidor i ca 5 minuter eller tills den får färg och lägg över den i en kastrull med lock. Stek löken tills den är mjuk, tillsätt vitlök och ingefära och stek i några minuter till. Lägg allt i kastrullen med kyckling. Vispa gärna ur stekpannan med lite vatten så du får med alla smaker. Häll på buljong och lägg i oliver och den finhackade, citronen. Låt alltihop puttra under lock i ca 1 timme.
Toppa grytan med finhackad mynta och bladpersilja och lite finrivet citronskal. Servera med cous-cous och bröd. Den som vill ha lite hetare smaker blandar ner 1 msk harissa med kryddorna som kycklingen marineras i!
Cous-cous:
Koka upp vatten och salt i en kastrull. Lägg i smöret.
Häll couscous i en form. Häll på det kokande vattnet och täck med plastfolie. Låt stå i ca 10 minuter. Fluffa upp couscousen med en gaffel. Blanda ner harissa, citronsaft, kikärtor och de hackade örterna och blanda om ordentligt. Toppa gärna med rostade mandar och granatäpple.
Apelsinsallad:
Skala apelsiner med en kniv och skär i tunna skivor. Strö på kanel, råsocker, myntablad och pistagenötter.
Lova mig att testa. En supergod middag att ha både till vardag och fest.
Ha en underbar helg, kramar Ann