MatmorsAnn

Livet är mat, mat är livet.

Porchetta Di Fano!

Kategori: Allmänt

 
 
 I ICAs Buffé var det tema Italien i nya numret, vilken tur för mig.
 
Jag tänker bara Italien just nu, mat, mode, glass, kakor, sol, gator, kryddor, dofter mm mm.
 
Naturligtvis testade jag en örtkryddad fläskkarérulle som blev väldigt god och smakrik.
Den var inte svår att göra och dra Er inte för att ta fram kniven och skär, det är inte så svårt.
Om Du råkar göra fel gör det inget, det går att rulla och binda hårt, Det är ju inget som kan rinna
ur rullen.
 
 
Det här behövs:
1-1½ fläskkarré i bit
vitlöksklyftor, jag tog 1 hackad.
1-2 msk fänkålsfrön som mortlas.
3-4 finhackad färsk rosmarin.
salt och peppar
olja
 
Sätt ugnen på 125 grader = 5 timmar tar rullen då, eller 175 grader som jag= 1½ timme tar det då.
Har man tid ta den låga temperaturen, jag hade inte 5 timmar över.
 
Köttet ska vara ca 73-75 grader när det är färdigt, låt det vila gärna 30 minuter.
 
Se mina bilder hur Du gör.
 
 
 
En stor tjock bit kött. Skär ett snitt på längden, så att skivan blir ca 1½ cm tjock, skär inte ända ut.
Veckla ut. Fortsätt att skära en skiva av den vänstra tjocka biten, veckla ut.
 
 
 
Fortsätt att skära men inte igenom och veckla ut.
 
 
Häll på kryddblandningen, slta och peppra.
 
 
Rulla ihop hårt och bind snöre runt, häll lite olja på och in med en termometer.
 
 
Oljan gör att ytan blir knaprig och sååå god.
 
 
Saftigt och kryddigt gott. Jättegott även kallt på ett gott bröd me inlagd gurka, smörrebröd.
 
 
Jag gjorde rotgrönsaker i ugnen, morötter, potatis, palsternacka och vacker pumpa.
 
 
Jag gjorde lite sås till, grädde, buljong, och rosmarin.
 
Ha en bra onsdag, Ciao Ann

Sojamarinerad kyckling!

Kategori: Allmänt

 
 
Jag tycker kyckling är så bra mat både till vardags och fest. Ni som följt mig vet att jag har många
kycklingrecept.
 
Tänk nu har jag ett till att berätta för Er om och det är galet gott.
Receptet är i grunden från en blogg "bakverk och fikastunder" men som vanligt så
förändrar jag receptet lite till mitt, kan inte låta bli.
 
Det tar inte mer än 30 minuter att laga denna rätt men kvällen innan måste man lägga kycklingen i
marinad.
 
Orginalreceptet använder man marinaden som kycklingen legat i till att göra såsen, men det vågar inte
jag. Finns ingen man kan bli så sjuk av som just kycklingbakterier, men man gör som man vill.
 
Gör massor och frys in, bra matlådor att ta fram.
 
Marinad:
½-1 kg kyckling
½ dl soja, jag tog japansk för kinesisk är så salt.
2 msk vit vinäger
1 hackad vitlöksklyfta eller mer om Du gillar vitlök och vill lukta lite illa.
 
Dela kycklingfileen i mindre bitar, häll på marinaden och in i kylen, minst 8 timmar.
 
Nästa dag:
 
Stek kycklingfileerna i smör.
Under tiden gör en sås, 2 dl creme fraiche, 3 dl grädde, ca ½ dl soja och  2 msk vit vinäger som smaksättare.
Smaka av med ev. mer salt och peppar.
Låt koka en stund och häll på kycklingen.
 
Servera med ris eller pasta.
 
 
Kyckling som marineras.
 
 
 
 
 
Lycka till mina vänner, kramar Ann
 

Min Helg!

Kategori: Allmänt

 
 
I helgen har jag och Erik promenerat i massor, vädret har ju varit så fint.
I lördags gick vi till stan och på vägen gick vi på ett fik och tog en cappuccino och en croissant för att
känna Rom vibbar.
 
Fiket ligger på Rörstrandsgatan och heter Mellquist, jättemysigt men lite dyrt.
Dom har även uteservering vilket är läckert.
 
Nu måste Ni passa på att frossa i krabba. Jag köpte så god krabba på ICA Esplanad för 169 kronor
kg. Jag var lat och köpte även en burk med sås, den är faktiskt riktigt bra.
 
Några goda ostar blev det från ostaffären på Nybrogatan, där var det provsmakning, jag testade
alla......
 
 
 
 
 
 
 
 
Min croissant var fylld med aprikos, Eriks var naturell.
 
 
 
Det här är så lätt och gott. Såklart drack vi ett gott kallt vin till.
 
Ha en bra måndag och försök stå ut med regnet, kramar Ann

Glad Helg!

Kategori: Allmänt

 
Nu vill jag önska Er alla en fin och glad helg.
 
Om Ni är stressade kanske detta spray kan var något, finns i Italien. Borde köpt en flaska att
spraya vissa på jobbet, he he.
 
Undrar om det kan funka på syrran som aldrig sitter still, he he.
 
Nu ångrar jag mig att jag inte köpte en flaska.
 
 
 
 
En fin katt i Rom.
 
Fina vänner var rädda om Er, kramar Ann

Torgmiddag!

Kategori: Allmänt

 
 
Vi hittade ett torg i Rom där det faktiskt inte var massor av turister utan familjer som bodde runt torget.
 
Den här helgen var det fest och det var uppträdande, en man som sjöng från ett fönster och man spelade
på gatan. Torget var fullt med italienare som sjöng och applåderade, så otroligt härligt.
 
Vi hittade ett ställe där vi åt så gott och kul. Jag drack Prosecco, typ italiensk Champagne.
Till efterrätt blev det Tiramisu och ett glas likör fast jag tyckte det smakade sherry.
Vi blev rekommenderade att äta detta av personalen.
 
Vi hade så trevligt och maten var så otroligt bra att vi gick dit nästa dag också.
Då åt vi förrätt och varmrätt, jag fortatte med Prosecco.
 
 
 
 
 
Bröd, potatos, svamp, squash, zucchini och lamm. Lammbenen bara föll isär och var så gott.
 
 
Tiramisu, en jättebit. Måste testa att göra det.
 
Lördagkvällens meny, fyra sorters ost, bröd, honung och parmaskinka till förrätt.
 
 
Min varmrätt, gratinerad aubergine med mozzarella, tomatsås och parmesan. Måste även testa göra denna
rätt, så gott.
 
 
 
Erik tog pasta carbonara.
 
Två lyckade kvällar, kramar Ann

Rom igen!

Kategori: Allmänt

 
Den här veckan blir det mycket Rom, min skalle kan bara tänka Italien, sol, mat, vin, sötsaker och
kärlek.
 
Den här fina bron gick vi över och där hade kärlekspar satt fast sina kärlekslås, så fint.
 
Vårat hotell låg vid Operan ca 10 minuter från Termini (centralstationen), läget var så bra.
Hotellet hette Lirico och var kliniskt rent med jätte trevlig personal och en superbra frukost,
allt som jag önskar fanns.
 
Man hade inte tapeter på väggarna utan spänt tyg, inte var det lyhört heller. Rekommenderar
verkligen hotellet.
 
 
 
 
 
 
Min frukost och självklart åt jag upp allt. Nutella var inte igår man åt men vad gott.
Efter att ha gått på stan i någon timme blev det fika igen. Italienarna kan kaffe så otroligt gott och vilket
tjockt skum på cappuccinon oj oj.
 
 
Cappuccino med en brioche della crema.
 
Ha en bra dag och glöm inte äta D-vitamin, kramar Ann
 

Matinspiration.

Kategori: Allmänt

 
 
Vad mycket härlig mat och vilka fina råvaror det finns i Italien. Jag älskar all inspiration man får
och sedan kan åka hem och testa, på mitt vis.
 
All pasta är ju underbar med härliga tomatsåser och andra grönsaker. Pizzor med massor av tomater, örter och mozzarella.
 
Jag köpte en del goda kryddor från en matmarknad som jag blev nöjd med.
Där fanns massor av både tomatsorter och vindruvor vi aldrig sett.
 
 
Spetsiga druvor.
 
 
Spetsiga tomater.
 
 
 
Pizzabotten med tomatsås som är gräddad och sedan färska tomater, mozzarella och ruccola. Pizza två
är pizzabotten med tomatsås som är gräddad och sedan mozzarella och rostad paprika på.
Så goda skall testas här hemma.
 
 
Såklart har jag mi Missoni t-shirt på mig, passar väl kanon i Rom.
 
Vet inte hur mycket glass jag åt, alla sorter var underbara. Jag åt nog något hela tiden när jag tänker efter,
Erik undrade hur jag fick i mig, he he.
 
Kramar Ann

Rom!

Kategori: Allmänt

 
 
Nu är vi hemma igen efter underbara dagar i Rom. Vi har haft det jättevarmt med stekande sol.
 
Vi har gått och gått mil, vi har nog sett allt man bör. Jag har gått i sandaletter nästan hela tiden, tänk vad skönt.
Vi har ätit massor av god mat och även god dryck.
 
Rom är en helt underbar stad med bara gamla hus inga skyskrapor eller shoppinggallerior.
Erik blev väldigt förtjust också som jag alltid varit. Jag har varit i Rom många gånger, redan som liten med mina
föräldrar.
 
Vi har haft så kul, många skratt.
 
Här snidar Geppetto en Pinocchio.
 
 
 
Picocchiobild på mig till min syster som har secondhandbutiken Pinocchio i Gustavsberg.
 
 
Kramar till Er, Ann

Fin Helg!

Kategori: Allmänt

 
 
Vår helg har varit helt underbar, både väder och mat.
 
Vi har promenerat i höstkylan och passat på att testa ett fik som vi alltid annars går förbi. På
Rörstrandsgatan ligger Mellquist och det är som att vara i Italien.
 
Som Ni ser blev det favorit i repris, helt ok smak men priset är inte klokt. Jag tycker att det är
alldeles för dyrt 125 kronor för två cappuccino och 2 croissanter.
 
Eftersom det är skaldjurstider så blev det krabba för oss. Jag köpte på ICA Esplanad 169 kronor kg.
Dom var jättegoda och välmatade, högsta betyg.
 
Vi åt goda ostar och gott bröd till, enkelt och bra mat.
 
 
 
 
 
 
 
Ser Ni sötsug blicken!
 
 
 
Man har tom servering ute i det fina höstvädret, ballt.
 
 
Jag köpte sås på burk, latmasken Ann.
 
Ha nu en bra vecka och kom ihåg att man kan äta krabba på en måndag med vitt vin till, superbra
start.
 
Kramar Ann

Rom!

Kategori: Allmänt

 
 
Ha en underbar helg mina vänner. Jag befinner mig i Rom tillsammans med maken och har det
kanon.
 
Ni ska få lite smakprov när jag kommer hem.
 
Arrivederci!
 
 
 

Äppel smakens!

Kategori: Allmänt

 
 
Passa på att njut och använd Era äpplen Ni som har egna träd. Jag älskar äpplen och jag har fått
massor av min granne Sofie, tack.
 
Man kan skala, klyfta äpplen och frysa in. Tänk vad bra att bara ta upp och göra efterrätt av.
 
Jag gjorde en superenkel äppelrätt.
 
Skala skär äpplet i bitar, på med socker, kanel, siktat mjöl och hyvlat smör.
 
In i ugnen225 grader i ca 20 minuter, klart.
 
 
 
Siktar mjöl genom min stora sil.
 
 
 
 
Laktosfri vaniljsås, så bra för oss som får ont i magen annars. Den var faktiskt bättre och tjockare än den
vanliga.
 
 
 
Några undrade om jag äter allt jag gör, kakor, pajer mm. Såklart jag inte gör, jag bara tittar, he he.

Jag bantar jämt..........
 
Ha en bra dagmina vänner, kramar Ann

Köttbullar!

Kategori: Allmänt

 
 
Jag blev så otroligt sugen på köttbullar med MASSOR av tillbehör. Jag gjorde precis som vanligt men
isäller för rå lök stekte jag den innan den blandades i.
 
Det blev väldigt gott, lite sötare smak (sött är alltid gott, eller hur).
 
Passa på att göra massor av köttbullar och frys in, så härligt att bara kunna ta fram när man
är trött. Tänk en smörgås på gott rågbröd, köttbullar och rödbetssallad, mums.
 
Passa på att riva morötter och ha filead apelsin i, nyttigt och gott.
 
Jag fryser in små aluminiumlådor till Andrea att kunna ta fram och bara koka ris, potatis, pasta
eller sallad till.
Den lilla studenten blir väldigt nöjd och glad över mammas mat.
 
 
 
 
 
Bort med allt skal och vitt, nu är det bara att skära fileer med kniven.
 
 
 
Riktig god husmanskost med extra allt.
 
Ha en fin dag, kramar Ann.

Lamm med tre röror!

Kategori: Allmänt

 
Jag älskar lamm och speciellt kotletter. I vår grönsaksbutik i Västra Skogen finns så bra lammkött och billigt
99 kronor kg för lammkotletter. Jag lovar att det är dom bästa jag någonsin ätit, så möra och inte så
tjocka.
 
Jag köpte åtta stycken  och de vägde 750 gram. Jag åt två och Erik fyra stycken.
 
Jag marinerade i en en citron, ½ dl olivolja en finhackad vitlöksklyfta och 1 dl hackad persilja.
Låt kotletterna marinera minst en dag. Sedan steker eller grillar Du dom. Salta och peppra när Du
steker dom.
 
Jag gjorde tre grymt goda röror till. En med rivna morötter som man steker mjuka, låt svalna,
blanda i turkisk youghurt,smaka av med salt och peppar.
 
En med aubergine som man delar häller oljam på och i i ugnen 200 grader ca 30 minuter, svalna
och gröp ur, finhacka, blanda med ½ dl majonäs och ½ dl  turkisk youghurt.
 
Röra nummer tre, turkisk yoghurt och mild paprikapuré, efter smak, den är så smakrik och även salt.
 
 
 
 
 
 
 
 
Köpt i Västra Skogen också.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
En god sallad till, jag lovar att Ni inte blir besvikna.
 
Kramar Ann

Gerds syltkaka!

Kategori: Allmänt

Efter en underbar helg med massor av god mat och lantliv är vi i stan igen. Vi har plockat svamp, Erik har
fällt träd med grannen. Tur att vi har en så snäll granne som hjälpte till eftersom jag avskyr trädfällning,
jag är livrädd att något ska gå fel, trots att det är min motorsåg. Jag fick den i present en gång av Erik
så coolt, jag älskar den he he.
 
Självkllart är jag ute efter resultatet mer sol på vår tomt.
 
Nu ska ni få ett gammalt recept som jag har i min bok på Gerds kaka. Gerd är min faster och hon ger inte
bort recept i först taget.... undrar om det är ett recept från min farmor vore kul att veta. Min farmor var kock
och jätte duktig på att baka. Hennes recept finns hos Gerd..........dom vill jag haaaaaaaa.
 
 
 
 
Min fina gamla form som är så bra, man drar runt "pinnen" så lossar kakan, lätt som en plätt!
 
 
 
 
Testa den är jättegod och enkel att göra.
 
 
 
Så är björken fälld, bara resten kvar.
 
 
Lika bra att fortsätta med rönnbärshäcken, vi gör kalhygge för solen, ha ha.
 
 
 
Sommarens sista bukett.....
 
Ha en bra start på veckan, stor kram Ann

Glad Helg!

Kategori: Allmänt

 
 
Ha en underbar helg alla mina vänner. vi ska till landet och plocka svamp om det finns några kvar.
 
Jag har precis förberett lite mat som kommer på bloggen senare, måste provsmaka först.
 
 
 
Dom här fina damerna mötte jag vi 4H Augustendal på promenad. Kul för alla barn att dom springer lösa
i lekparken.
 
Andrea gick på kurs där när hon var liten och plockade ägg och skötte djuren, det var riktigt kul.
Hon var riktigt skitig när hon kom hem, härligt.
 
Jättekramar Ann

Svamprisotto!

Kategori: Allmänt

 
 
Nu när skogen är full av svamp ut och plocka eller ta kanske några torkade som jag och gör en god
risotto. I helgen måste jag ut i skogen och plocka lite svampar.
 
Köp avorioris som finns överallt, man kan inte ha något annat ris för det ska bli riktigt krämigt men
ändå al dente.
 
Man räknar 1 dl ris per person, helt perfekt mått.
 
Stek svamp och lök i en kastrull med olja, häll på riset och fräs med en stund.
Häll på buljong och rör hela tiden, ta gärna en skvätt vitt vin i.
Nu får man stå och röra och späda med buljong ca 20-30 minuter.
 
Smaka av och sist av allt i med färskriven parmesan som krämar till risotton.
Jag hade ½ dl parmesan till 2 dl ris.
 
Servera god skinka gärna lufttorkad till eller ät vegetariskt.
 
Riktig bjudmat!
 
 
 
Mina små torkade trumpetsvampar från 2011.
 
 
Fräser svamp och lök.
 
 
Nu börjar rörandet och rörandet, det är verkligen värt besväret.
 
 
 
Min parmesabit, man ska förvara den i folie i kylen enligt Hötorshallen.
 
 
Lite parmesan på och goda tillbehör.
 
Ha en bra torsdag, kramar Ann

Hamburgare!

Kategori: Allmänt

 
 
Full fart hela veckan med jobb och annat pyssel. Middagarna måste gå snabbt att tillaga och
helst vara lite goda.
 
Igår blev det hemgjorda hamburare med extra allt. Vem vill inte ha en god burgare till middag och
vatten till dryck.
 
Självklart använder jag min hamburgerpress som jag visat tidigare och bröd från Max.
 
I söndags var vi på middag hos mina föräldrar och önskemiddagen blev mammas underbara fisk-
gratäng. Hon är verkligen duktig, kolla vad fin.
 
Andreas yngsta och sötaste lilla kusin kom också, Madeleine.
 
 
 
Andrea och Madde.
 
 
Vilken snygg gratäng.
 
Nu börjar kylan komma, kramar Ann

Rotplättar!

Kategori: Allmänt

 
 
Lite nyttigheter är det vi behöver just nu, inte bara i pillerform. Jag gjorde så goda plättar av
rotsaker som fanns i min kyl
 
Jag hade potatis, morötter, gul lök, rödbetor och morötter som jag rev på rivjärnet.
Blandade i ägg och stekte. Till plättarna srverade jag lingonsylt och stekt bacon, så gott.
 
Man kan ta presis vilka grönsaker som helst, bar att rensa lite i kylen.
 
Förresten vad tomt det blev när Andrea åkte till Uppsala igen.
 
 
 
Vilka fina färger.
 
 
 
Lingonsylt gjord av min mamma.
 
Ha en bra dag, kramar Ann

Eriks födelsedag!

Kategori: Allmänt

 
 
I fredags fyllde min älskade man år så då blev det en liten skaldjursfest.
Vi älskar alla skaldjur så det blev lite mix. räkor, krabba, kräftor, skagenröra mm mm.
 
Jag har fått presentcheckar på Melanders Fisk i Östermalmshalllen som jag nu utnyttjade till
allt gott.
 
Vi har festat mycket sista tiden verkar som alla vi känner fyller år.
 
 
 
 
 
Vi hade en jättehärlig fredag som Ni ser.
 
Kramar och nu är det full fart igen med ny vecka, kramar Ann

Syltkyssar!

Kategori: Allmänt

 
 
Jag blev så sugen på att baka, men vem ska jag göda. Vi håller igen Erik och jag, men mina kära arbetskompisar dom trycker i sig allt, ha ha.
 
I morgon ska dom få "kyssar" av mig. Självklart är dom från min bibel, Rosedals Trädgårdscafé.
Snälla rara om Ni inte har den KÖP, bästa bok ever. När Andrea får eget boende ska hon självklart få
en egen bok.
 
 
 
 
 
 
Jag måste grädda mina 20 minuter i min ugn.
 
 
Jag kör i mixern för det går snabbare än handröra.
 
 
Egen sylt, såklart. Om Du köper ta hellre marmelad för den är lite tjockare och rinner inte ut i kakorna.
Egen sylt är tjockare och mer bär i.
 
 
Visst blev dom fina och så jäkla goda.
 
Kramar Ann

Doris 81!

Kategori: Allmänt

 
 
Idag fyller min älskade mamma 81 år på självaste kanelbullens dag. Två små godsaker att gilla
denna dag.
 
 
GRATTIS MAMMA!
 
Puss kram Ann

Byggfabriken och Designtorget!

Kategori: Allmänt

 
 
Vi hittade på vår södervandring en underbar affär, Byggfabriken. Där fanns massor av fina detaljer
och retro. Nytillverkade handtag, koppar, spikar, oljor, kakel, lampor, kranar, skyltar mm mm.
 
Erika blev besatt av allt fint och tom jag. Nu vill jag byta ut alla fönsterstopp mot urcoola rostfria
istället för IKEA plast.
 
Adressen är Högbergsgatan 29, kolla deras hemsida och bli frälst.
 
Vi besökte såklart även Designtorget med allt kul.
 
 
 
 
 
 
 
Om jag hade en liten reskompis skulle jag köpa dessa urballa hårda rit och pysselkort. Bäst av allt är
att man kan tvätta dom och ha till nästa resa igen. Perfekt att roa en liten resenär med.
 
Kanske Andrea vill ha i julklapp, he he.
 
Ha en bra dag, kramar Ann

Äppelkaka!

Kategori: Allmänt

 
Jag har en jättegullig granne som heter Sofie, hon ringde på dörren och jag fick en stor påse fina äpplen.
Självklart måste det bli en god paj.
 
Smulpaj är gott tycker jag. Det här receptet är ett jag haft länge i min pärm säkert 30 år!!!
 
Jag hade tänkt servera vaniljsås till med den blev kvar i affären, typiskt. Det blev vispad grädde
med lite vaniljsocker i.
 
Blanda med fingrarna.
3/4 dl strö eller råsocker
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
125 gram smör
 
I med äppelbitar och ev. socker på om äpplena är sura, på med smeten, in i ugnen 200 grader
ca 30 minuter.
 
 
 
 
 
 
 
Mums!
 
Tack Sofie.
 
Ha en bra dag kära vänner, kramar Ann

Bondens marknad!

Kategori: Allmänt

 
 
Vi gick på söder i lördags och vilken tur att det var Bondens marknad. Det var jättemycket gott som
man fick provsmaka, jag smakade ALLT.
 
Självklart köpte jag också en god ost. Det var inte dyrt utan verkligen bra priser på allt, och vad fint.
 
Jag tror att det är sista helgen nästa helg, kolla deras hemsida.
 
Sedan blev det lite lunch med två smörrebröd var, dom var kanongoda. Det var jättebra pris också
fyra smörrebröd 100 kronor. Rekommenderas verkligen, jättetrevlig personal med massor av humor.
 
 
 
 
 
 
Den här var jättegod, 50 kronor. Verkligen billigt för kvalitetsost.
 
 
En liten sötnos som fick passa familjen bebis när dom åt lax.
 
 
 
 
En bra lördag med mycket inspiration och massor av gott i magen.
 
Efter vår fyra timmars promenad gick vi till SATS och tränade.
 
Kramar Ann