Helgen på landet har varit underbar, god mat, fint väder och en massa svamp.
Just nu finns det mängder av trattkantareller, jag älskar att plocka svamp.
Självklart måste man fylla magarna med mat så man får energi. Till lunch igår gjorde jag fattiga riddare, det var sååå gott. Jag gjorde det ofta förr när Andrea var liten, hon älskade det.
Vi äter bacon och lingon till, man kan ju ha kanel och socker, snacka om extra energi. Snabbare än att göra pannkakor.
Recept:
Vitt formbröd
1 ägg
11/2 dl mjölk
1/2 dl vetemjöl
Vipa ihop och doppa brödet med hjälp av en gaffel.
Stek i smör, gyllenbruna.
Riven vitkål är gott till. Billig och mättande mat.
Idag ska vi tjejer på jobbet på ett event med hudanalys. Ska bli kul att se vad det är. Jag är lagom intresserad av hokus pokus men man skulle få något att äta det lockar mig.
Det är ett dentalföretag som bjuder sina kunder så det är gratis. Kanske kommer jag hem som en ny människa.
Vi kommer säkert att ha kul.
Kolla vilket bra mellis som Ica har, bra för barn att ha med.
Titta vilka mango dom har just nu, så stora och fina. Min syster sa att det går att frysa i så bitar, bra tips.
Nu gäller det att hamstra till vintern. Passa på att torka tomater när dom är billiga och goda.
Jag hade ett gäng hemma som jag skar i bitar och la på en plåt. In i ugnen ca 110 grader i 5-6 timmar. Man får känna och smaka att dom är torra. Jag saltade mina med lite flingsalt också.
När dom är klara lägg i en fin burk och häll på olivolja och några vitlöksklyftor.
Fint att ge bort i present och så kul att få.
Vilket trist väder idag men bra för svampen, man måste vara lita positiv!
Nu kör vi lite Turkisk mat igen. Gullan hade med sig till jobbet och jag kunde inte låta bli att provsmaka hela tiden. Skillnaden är att turkarna kryddar så gott och lite styrka i sin mat.
Det här är bra mat att göra mycket av, matlådor eller många hungriga gäster. Köp ekologisk köttfärs på Lidl, stans bästa pris.
Jag köpte Coop och fick betala dubbelt, jag var för lat att ta mig till Lidl.
Jag fyllde med gröna ärtor som jag hade hemma, det går bra med tex sommargrönsaker.
För fyra personer:
400-500 hg köttfärs
1 ägg
1 dl ströbröd
Salt
Chiliflakes och peppar
Fyllning:
3 hårdkokta ägg
Hackade frysta grönsaker, valfria.
Blanda färsen och fyll, se bild.
Pensla med ägg och in i ugnen 200 grader ca 40 minuter.
Snart helg och vad är mysigare än en drink med lite gott till ( läs chips). Jag dricker gärna alkoholfritt som Ni vet, jag är ute efter smak och mys inte yrsel.
Andrea tipsade mig om en drinkmix som är lika god utan alkohol i, så bra eftersom den är beroendeframkallande.
Bloody Mary mix, tomatjuice med alla kryddor i.
Den finns i mataffärer och står oftast vid utländsk mat.
Servera i fint glas och med en selleri som prydnad.
Det är ett glas i burken. Det finns tydligen flera märken och alla är bra.
I morgon torsdag tycker jag att Ni ska göra gammal hederlig ugnspannkaka till middag. Vill man kan man ha i skinka, bacon eller fläsk som man först steker.
Jag tycker att det är gott med en soppa till, inte ärtsoppa.
Jag gjorde en sparrissoppa på burksparris, gröna.
För att vara extra präktig gör egen sylt, köp frysta bär om Du inte plockat själv. Jag hade blåbärssylt gjord på egna bär och syltsocker.
Köper Du sylt köp en bra ekologisk så Du vet vad som är i.
Recept:
3 ägg stora
8 dl mjölk
4 dl vetemjöl
1 tsk salt
Vispa ihop allt och häll i en smord form 30x40 cm. Mycket smör i botten på formen.
Titta vilket otroligt bra förkläde jag fått av min Gullan. Det är från Turkiet så klart, finaste frotté att torka händerna på. Ser Ni att det är knappar att fästa det med, lätt att ta loss och tvätta.
Varför inte göra ett själv, lite pyssel i höstmörkret.
Min lediga dag blev toppen, lagade lite mat som jag ska visa Er.
Så skönt med en ledig dag när snuvan tagit över min kropp. Nu smittar jag inte men är lite trött, fan trot. Det är riktigt lugnt o skönt här hemma tycker maken.
Vet Ni min syssling är med Hela Sverige bakar, Roffe Svensson. Det var många år sedan jag såg honom, han verkar supertrevlig.
Nu måste jag kolla alla avsnitt.
Jag ska åka och handla nu och fylla kylen med bra mat. Min matlagning har varit botten senaste veckan, snuvans fel.
Vilken dag, snuva o hosta men det gick att jobba. Tur att det finns piller o näsdroppar. Jag ska inte klaga det finns dom som har det värre. Nu kör vi ett gott recept.
Fisk är ju så gott i alla former, stekt, kokt, mm.
Jag gillar att göra biffar på fisk. Man kan göra på lax eller torsk som är billigt.
Jag köpte fryst torsk och gjorde biffar på med goda tillbehör. Man kan även ha biffen mellan hamburgerbröd.
400 gram fryst torsk
1 ägg
Rivet citronskal, salt och peppar. Citronpeppar är god krydda.
Jag mixade allt och formade biffar, stekte i smör., svag värme.
En sås är god, jag gör gärna en sås på grekisk yoghurt och blandar i en krydda,dill eller kanske lite pepparrot. Smalsås och god.
Blomkålsmos, kokta morötter, fiskburgare/fiskbiff och grönt.
Helg igen och kanske lite gott. Lite godsaker från Hötorgshallen blir det här. Bär med yoghurt på och kryddade, mums.
Liten tallrik med plock och ett glas med något gott i. Jag dricker ofta alkoholfritt från Systembolaget. Utbudet är stort och så gott, favorit är ingefärs dricka.
Man kan ha kul utan alkohol och speciellt dagen efter.
Nu är det dags att köpa sina grönsaker på Bondens egen marknad som finns i stan. Man har den på fler ställen, gå in på deras hemsida.
Vi besökte den på söder i lördags, så bra. Jag lovar att Ni kommer att bli förvånade över de priserna. Ekologiska grönsaker som kostar som de besprutade.
Även liten loppis som var svindyr, tanterna hade fått nojan ha ha.
I fredags åt jag halloumihamburgare på Gården, så god. Vi var på After Work med Andrea, gäller att hänga med.