MatmorsAnn

Livet är mat, mat är livet.

Kåldolmar!

Kategori: Allmänt




Jag har gjort kåldolmar, så huslig. Svensk husman, nix kåldolmen kommer från Turkiet.
Gullan har lärt mig att äta på hennes sätt, sallad och turkisk yoghurt.
Man kryddar dolmarna med chiliflakes så det blir lite styrka istället för vitpeppar.

Ni måste prova så mycket bättre för kroppen och godare. Som liten var det såsen som var godast att mosa potatisen med. 
Om Ni bjuder barn på den Turkiska modellen låt dom hålla i kåldolmen o doppa i yoghurten. 

Jag gjorde så här:

500 gram blandfärs
2 dl kokt grötris
Salt
Chiliflakes, turkisk chili
Blanda allt till en smet.

Lägg ett kålhuvud i en kastrull med vatten, koka ca 20 -30 minuter så bladen lossnar o Du kan rulla bladet.

Lägg en klick smet i ett blad ( jag skar bort lite av stocken, se bild) rulla ihop till en dolme. Lägg i en form med lite buljong i botten.

In i ugnen 200 grader i ca en timme.














Mums!

Ha en bra dag, kramar Ann

Kommentarer


Kommentera inlägget här: