Saffranskaka!
Kategori: Bakverk
Saffran hör verkligen julen till i alla former och en saffranskaka är väl ett måste. Jag har provat att
göra Leilas recept, underbart god. Det är rom i kakan och saffran gillar alkohol, vet inte varför. Det gårsäkert att
ha annan sprit i för det är ju så lite.
Börja med att sätta ugnen på 175 grader.
Smöra en sockerkaksform och ha i ströbröd eller kokos.
3 st ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
Vispas ihop fluffigt.
50 gram smör
1 dl mjölk
0,5 gram saffran
1 msk rom
Smält smöret och blanda i mjölk, saffran och rom. Rör ner det i äggsmeten.
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Blandas ihop och rör ner i smeten.
Häll i smeten i formen och grädda i ca 20 till 30 minuter längs ner i ugnen. Öppna inte ugnen, tidigast efter
20 minuter, risk för att kakan faller ihop.
Fin va! Jag pudrade över lite snö, florsocker. Kakan blev ännu godare dagen efter.
Lycka till Ann