MatmorsAnn

Livet är mat, mat är livet.

Tarte tatin!

Kategori: Efterrätter

Nu när det är tid för fina svenska äpplen gör en supergod och lätt Tarte tatin. Bara namnet låter helt underbart på franska men på svenska skulle vi nog säga smördegstårta, inte lika kul.

Den här kakan är jättegod som efterrätt eller till kaffet. Som tillbehör hade jag vaniljglass och havrekross.

Havrekross:

1 dl havregryn
½ dl socker
ca 25 g smör

Blanda och lägg i en liten skål som tål ugnsvärme. In i ugnen i ca 10 minuter till det är gyllenbrunt. Låt svalna och krossa krosset med en gaffel.




Så ser alla tre steg ut. Jättegott som tillbehör till alla efterrätter.

Recept på kakan:

Skala 5-6 små äpplen och gör fina klyftor.
Smält 50 gram smör och 1 dl socker i en stekpanna (gärna annat socker än vitt, kakan får brunare färg om man tar bruntsocker)
Lägg i äppelklyftorna och låt små puttra en stund.
Lägg över allt i en fin form.

Kavla ut 2 smördegsplattor tunnt och täck formen. Jag använde min stekpanna som form, man kan ta av handtaget.

Gräddas i 200 grader ca 20-30 minuter. När kakan är klar vänder man den på en tallrik, svalna en stund och servera.

 









Inte svårt tar kanske 20 minuter att göra + gräddningstiden.

Mer efterrätter åt folket, eller ....

Kramar Ann

Kommentarer


Kommentera inlägget här: