MatmorsAnn

Livet är mat, mat är livet.

Boeuf Bourguignon!

Kategori: Kött


Här kommer middagsreceptet som jag bjöd på i lördags. Julia Childs gamla recepts som är oslagbart.
Jag har hennes gamla bok men tog receptet från Öhmans Mat och Vin som gjord det modernt.

Det tar lite tid med se till att få hjälp eller förbered allt hackande dagen innan. Jag lovar att det är
värt tiden, grytan blir himmelsk.

Jag tog högrev som Ica Esplanad rekommenderade mig, den blev otroligt mör.

Förvärm ugnen till 225 grader.

 

  • En eldfast gryta, ca 8 cm djup och 25 cm vid
  • 2 hg lättrimmat eller färskt fläsk
  • 1 msk olivolja eller matolja
  • 1 1/2 kg magert grytkött
  • 1  morot
  • 1  lök
  • 1 tsk salt
  • 1/4 tsk peppar
  • 30 g mjöl
  • 1 flaska fylligt, ungt rödvin
  • 4 1/2-7 dl mörk oxbuljong
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1/2 tsk timjan
  • 1 lagerblad
  • 18-24 smålökar
  • 450 g champinjoner
  • Persiljekvistar

Skär fläsket i 1/2 cm tjocka och 4 cm långa strimlor. Stek dem i matolja över måttlig värme tills lätt brynta. Ta upp och lägg åt sidan.

Skär skär grytköttet i 5-centimeterstärningar. Torka köttet noga på hushållspapper. Stek några få bitar i taget i den heta oljan och fläskfettet, tills köttbitarna är  brynta på alla sidor. Ta upp och lägg åt sidan.

Skiva en morot och en gul lök och bryn i samma fett. Ta upp och lägg åt sidan. Häll därefter bort fettet.

Lägg tillbaka fläsk och kött i grytan, salta (1tsk) och peppra (1/4 tsk) och skaka om bitarna. Pudra över mjöl (30 g) så att köttet täcks med ett tunt lager mjöl. Sätt in grytan utan lock i ugnen och låt stå i 4 minuter. Skaka om och låt stå 4 minuter till. Under tiden bryns mjölet och köttbitarna får en tunn stekskorpa. Ta ut grytan och sänk värmen till knappt 175°.

Lägg i morötter och lök samt rör i rödvinet och så mycket buljong att köttet nätt och jämt täcks. Sätt till tomatpurén, krossade vitlöksklyftor, timjan och 1 sönderbrutet lagerblad. Sjud upp, lägg lock på grytan och sätt in i ugnen. Reglera värmen, så att grytan sjuder sakta och låt den stå i 3-4 timmar.

Smålökarna bryns hela i smör tills de får fin färg. Tillsätt mörk buljong och/eller vin (rött, vitt eller sherry), persiljekvistar, ett lagerblad, timjan, salt och peppar och låt sjuda under lock till lökarna är mjuka.

Champinjonerna klyftas och steks på medelhög till hög värme i torr panna tills de börjar kvida och knäppa. Tillsätt sedan smör och stek tills gyllenbruna.

När köttet är mört skiljer man av såsen med en sil. Skölj ut grytan och lägg tillbaka kött och bacon i den. Fördela löken och champinjonerna över köttet.

Sjud såsen en stund tills det återstår cirka 6 dl som är så tjock att den täcker en sked tunt. Om såsen är för tunn, kokar man snabbt ihop den. Om den är för tjock kan man späda med några skedar buljong. Häll såsen över kött och grönsaker.

Om grytan skall serveras genast: Lägg på lock, sjud upp det hela och låt det sjuda några minuter. Rör försiktigt då och då från botten. Servera ur grytan eller lägg upp köttet på ett fat omgivet av potatis, nudlar eller ris. Dekorera med persiljekvistar.

Om rätten skall serveras senare: Lägg på locket när grytan kallnat och ställ den i kylen. Sjud upp den igen ungefär 15-20 minuter innan maten skall serveras och låt den sjuda sakta i ca 10 minuter. Ös sås över köttet då och då.

Här kommer massa bilder.

Det här vinet hade vi i grytan och drack till, strax under 100 kronor.

Jättegott!

Potatis skalade med kniv, 6-kantiga, de Ni!

Tack underbara bok!

Lycka till, kramar Ann

 

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: