MatmorsAnn

Livet är mat, mat är livet.

Konsert!

Kategori: Allmänt

 
 
Igår var vi på konsert på Vinön. Vi såg Roffe Wikström som var otroligt bra. Vi köpte biljett med mat, så prisvärt. Man kan även lyssna och stå/sitta i baren.
 
Det är så härligt på Vinön för man måste vänta på sista färjan om man ska hem, alla står och väntar o snackar. Även Roffe Wikstöm åkte sista färjan och var jättetrevlig.
 
Vi lärde känna några på färjan som var galet roliga, riktiga rockare. Vi satt bredvid ett jättetrevlig par under middagen.
 
 
 
Inne i färjan, bilen fick stanna på fastlandet eftersom färjan endast tar 14 stycken bilar.
 
 
Lite panikblött, ett åskregn gick förbi.
 
 
Lilla dunjackan var skön, bästa köpet. Jag har faktiskt en glad grön också inköpt i London, vill ha fler.....
 
 
 
Skagenröra på Vinövis, kokt grillad potatis med örter. Har aldrig ätit denna kombination, jättegott.
 
 
Hjälmargös, rödbetor, kapris, pepparotkräm och vinöpotatis.
 
Just nu är det lite grått väder här men ska bli sol = kajak!!!!!!!!!!!
 
Kramar Ann
 
 
 
 
 
 
 

Grillad Kyckling!

Kategori: Allmänt

 
 
Grillad kyckling är alltid ett säkert kort. Vi grillade filéer som blev jättegoda. Jag köpte av misstag delade fileer men det var jättebra att grilla, inte så tjocka.
 
Vi gjorde egen marinad på 1 dl japansk soja, 2 msk flytande honung 1 msk ingefära och massor av peppar.
vi lät fileerna ligga o gotta sig i ca 6 timmar.
 
Vi gjorde tabouleh och en myntasås till.
 
Tabouleh recept:
 
1 dl bulgur som Du kokar och låter svalna, enligt paketet.
3 dl hackad persilja, storbladig
2 hackade romater
1 hackad gul lök
Saften av 1 citron
3 msk olivolja
 
Blanda allt till en fin sallad, går bra att ha i kylen till nästa dag om det blir över.
 
Myntasås:
 
Turkisk/grekisk yoghurt massor av finhackade myntablad, salt och peppar. Låt den stå ett par timmar och gotta till sig.
 
 
Jag grillade halva citroner till.
 
 
 
 
Bra och nyttig mat, kramar Ann
 
 

Tränar!

Kategori: Allmänt

 
 
Oj,oj,oj vad jag är slut, Andrea har kört ett träningspass med mig. Passet heter Tabata och man tränar kort men intensivt, 20 sekunder träning och 10 sekunder vila, man tränar i 4 minuter. Träningen är Japansk och det har gjorts en del studier som visar att den är bra. Väldigt bra om man har lite tid men vill träna.
 
 
Pigg, glad och redo i snygga kläder......
 
 
Instruktören och slavdrivaren gör sig redo med musik och appen som tar tid.
 
 
Helt slut!
 
Rekommenderar denna trådlösa högtalare från Kjell & Company, finns i flera färger.
Den dånar på bra både ute och inne och är superlätt, 349 kronor.
 
 
 
 
Kramar Ann
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Köfte!

Kategori: Allmänt

 
 
En grillkväll med god och nyttig mat. Jag gjorde köfte som man grillar på grillspett men våra spett var inte bra så vi drog bort dom. Ett gott tillbehör var mina aubergine skivor.
 
Som Ni ser far jag och Erik runt grillen och passar maten, Andrea satt och skrattade o fotade.
 
Mina köfte:
 
Köttfärs
Paprikapulver
salt
Chiliflakes
Massor av hackad persilja
 
 
Aubergineskivor:
 
Skiva auberginene och salta på båda sidor, låt stå en timme så vattnet rinner ur dom.
Torka bort salt och vatten.
Blanda 1 ägg med 100 gram riven parmesan, pensla båda sidor och lägg på grillen.
Jag ska testa att fritera dom, kan bli bra.
 
 
Jag hade två röror, hummus och morotsyoghurt, min absoluta favorit som man kan göra på olika sätt.
 
Morotsyoghurt:
 
Riv en stor morot och stek mjuk i olja, salta och peppra ev lite vitlök.
Låt svalna och blanda i ca 1 dl turkisk/grekisk yoghurt.
 
 
 
 
 
Ha en bra dag, kramar Ann
 
 
 

Örebro!

Kategori: Allmänt

 
 
Idag var vi på en utflykt till Örebro, lite tradition varje semester. Vad jag gillar lite mindre städer med affärer och inte massor av gallerior.
 
Bonus idag var att Andrea var med precis som förr. När Andrea var ca 13 år älskade hon att få lite shopping mitt i semestern för att stå ut på landet.
 
Vi hittade ett bra fik, Bara Vara och vi åt massor av gott. Självklart blev det shopping, Erik var duktigast he he.
Jag shoppade mat i min favorit affär som underbara Ernst tipsat om, Ali Baba, Storgatan 18.
Det finns allt där, kött, fryst, bröd, oljor, frukt, grönt, ost, jag går igång.......
 
Jag köpte kvisttomater för 6.90 kronor!
 
 
 
 
Waxdockar, så kul. Älskar denna affär.
 
 
Fiket!
 
 
Andreas sallad, kyckling med quinoa, den lilla nyttiga damen,
 
 
 
Min varma smörgås med mozzarella, parma,soltorkade tomater, oliver mm.
Hann inte ta kort på Eriks smörgås innan han tryckte i sig den, ha ha.
 
 
Vi Erik och jag testade croissanter med chevre/citronmarmelad som dom värme en stund i ugnen, som en dröm......
 
 
Hit ska jag nästa gång jag är i Örebro, en lunchbistro och hotell.
Det var mycket konst inne i centrum, snyggt eller.....
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
En bra dag som Ni ser, kramar Ann
 
 
 
 
 
 

Jordgubbskräm!

Kategori: Allmänt

 
 
Nu när jordgubbarna är som godast och svenska passa på att göra kräm. Bäst blir det om man skär jordgubbarna i mindre bitar för att slippa slappa slemmiga gubbar i krämen, fy.

Jag följer receptet på potatismjölspaketet, men kom ihåg att när Du vispar i potatismjölet får inte kastrullen stå på den varma plattan.
 
Vi gjorde kräm till efterrätt, rumsvarm med iskall mjölk.
 
 
 
 
 
 
 
 
Sommarsmaker, kramar Ann
 

Sommar regn!

Kategori: Allmänt

 
 
Efter en fin dag så kom det regn, ganska mycket. Så bra för bär och svamp men så trist för mig.
 
Känner för att tröstäta men har inget att ta till, tar en varm dusch och borstar tänderna istället.
 
 
 
 
Bött blött blött.....
 
Kram Ann
 

Lithells korv!

Kategori: Allmänt

 
 
Jag har testad några nya kryddkorvar från Lithells som var riktigt bra. Lilla maken vet att jag är korvknarkare så han överraskade mig med dessa. Dom smakade som hemgjorda massor av kryddsmaker.
 
Jag gillade även storleken inte så stora utan lagom så man kan äta fler. Det finns 4 olika kryddningar som verkar vara toppen alla.
 
Vi grillade dom och la dom i baguette och coleslaw i, mums.
 
 
 
 
 
60 gram styck och såååå goda. Jag gillade bäst Oxford.
 
Nu ska jag ut o plocka nässlor för att torka, återkommer.
 
Kramar Ann
 
 
 
 

Midsommar!

Kategori: Allmänt

 
 
Vi hade en jättebra midsommarafton med god mat och sol. Vi åt kantarelltoast, inkokt lax med skarpsås och glass, jordgubbar och chokladsås.
 
Vi hittade några små knappar till kantareller så söta och väldigt goda.
 
Mitt laxrecept hittade jag på recept.nu Christer Lingströms, det har jag gjort tidigare. Det är bland det enklaste och bästa man kan göra av en laxbit. Perfekt även på en buffé, det hade min syster. 
 
 
 
 
 
 
 
Jag tyckte min portion var för liten men det tyckte inte Erik, ransonering eller.....
 
Ha en fortsatt bra dag, nu ska vi städa i vårat förråd och kasta prylar.
 
Kramar Ann
 
 
 
 

Söta tjejer!

Kategori: Allmänt

 
 
Fick en bild skickad av Andrea, visst är dom söta.
 
Det var Josse som gjorde att jag startade denna blogg, tack igen min sötnos.
 
 
Josse                                              Andrea  
 
 
Kramar Ann
  
 

Glad Midsommar!

Kategori: Allmänt

 
 
Ha en underbar midsommar mina vänner. En dag man kan fira med vänner, släkt eller själv. Vad man än väljer så kan man äta sill och potatis och bli lycklig.
 
Jag älskar sill och färskpotatis så vi har redan ätit en gång. Pryda bordet med fina blommor blir heller aldrig fel.
 
Hoppas Ni såg Ernst på tv igår, den mannen......han är underbar. Jättegod mat och massor av fina tips.
Tänk vad många män som ogillar honom, bara avundsjuka.
 
Jag var även och hälsade på vår lilla ljuvliga granne Melissa 1½ år och lekte i lekstugan. Vi har nu fler nya grannar som har småttingar som låter, helt underbart.
 
 
 
 
 
Ha en underbar dag, kramar Ann
 
 

Semester!

Kategori: Allmänt

 
 
Så har min efterlängtade semester börjat, tjohoooo....
 
Tänk att få bestämma själv över vad man gör i fyra veckor, så skönt. Nu blir det mycket mat, paddling, njuta  mm. Jag kommer sakna min sötaste arbetskompis Gullan jättemycket.
 
Jag åkte tåget till landet och Erik mötte mig vid stationen, så härligt. Det blev lite tåggodis och en tidning.
Den här Wasa baren var jättegod och inte så söt.
 
När jag kom fram blev det godispresent från söta maken, mitt favoritgodis. Jag är riktigt bortskämd av min fina familj.
 
 
 
 
 
Stor kram, Ann
 
 

Kesoplättar!

Kategori: Allmänt

 
 
 
Vilka fina vänner jag har, ringer och tipsar mig att det är rea på Bodyshop, Fältöversten. Massor av gott och självklart behöver jag alltid något nytt. Älskar alla dofter och njuter av allt. Tack!
 
Har tänkt länge att testa dessa nyttiga kesoplättar men inte vågat. Jag har även letat efter fiberhusk men fann det på Life.
 
Plättarna var riktigt goda och man blev riktigt mätt, även maken. Självklart kommer jag att göra dom igen och kändes lite nyttigare än vanliga plättar för kroppen.
 
Man ska steka dom i cocosfett, dom blir lite knapriga i kanterna vilket smakar supergott.
 
Vi hade goda svenska jordgubbar till sylt hade varit kanongott.
 

Receptet kommer från @56kilo.
 
2 personer
 
1 burk keso
2 ägg
1½ msk fiberhusk
lite salt
 
Mixa och stek som plättar, jag gjorde 8 stora till Erik och mig som lunch.
 
 
 
 
 
 
 
Superbra mellis till barn, inget socker.
 
Ha en bra dag och njut av sommaren, kramar Ann
 
 
 
 
 

Tips!

Kategori: Allmänt

 
 
Nu har ICA fått in hamburgedressing fån Max, den är riktigt god. Tidigare kund man köpa den på hamburgeresturangerna.
 
Jag köper gärna plocksallad i kruka och man kan plantera den så kommer det mer sallad. Nu har jag satt en krispsallad och en vanlig sallad och den växer så det knakar.
 
Igår flyttade Andrea hem från Uppsala och studentlivet. Nu söker hon jobb och sedan hoppas hon på en lägenhet. Hon är färdig fil.kand. Pa-linjen, så hon söker ett HR jobb.
 
 
 
Kramar Ann
 

Friterade lökringar!

Kategori: Allmänt

 
 
Nu har jag fått en favorit som jag gör i min fritös, friterade lökringar. När jag höll på rynkade maken lite på näsan men när han provsmakade blev han som tokig i dom.
 
Jag hade det som tillbehör när vi grillade hamburgare, pommes och grönsaker. Jag gjorde hamburgare på mald högrev, affären malde till mig, service.
 
Vi hade tänkt paddla i lördags men det blåste så mycket att vi istället gjorde en utflykt, berättar senare.
 
Recept:
 
½ dl vatten
3 msk vetemjöl
1 krm salt
1 krm socker
 
Blanda till en jämn finsmet och blanda i fint skuren lök i ringar.
Fritera på 70 grader tills dom blir gyllenbruna.
 
 
 
 
 
Mumsig och lättlagad middag.
 
Ha en bra måndag, jag ska jobba och sen klippa mig.
 
Kramar Ann
 
 
 
 
 
 
 

Jordgubbar!

Kategori: Allmänt

 
 
Vilka underbart goda svensk jorgubbar det finns nu, ni måste testa. Jag har köpt varje dag hela veckan, dom kostar 25-35 kronor litern.
 
Idag blev det glass och kaffe till. Jag har även smakat de första smultronen som var sååå goda.
 
 
 
 
 
 
Kan det bli mer sommar än så här, kramar Ann
 

Dålig lukt!

Kategori: Allmänt

 
 
Nu när man svettas i gympaskor eller Converse så blir det lätt dålig lukt fy fasen

Jag har ett jättebra tips, stoppa kaffebönor i skorna över natten och vips så är odören borta.
 
 
 
 
 
Gårdagens outfit:
 
Gantkofta (present från syster)
Second hand blus och byxor från Pinocchio, Gustavsberg nere vid hamnen ÅK DIT!
Förra årets sandaletter
Väska Primark
 
Soliga kramar Ann
 

Sommarskinka!

Kategori: Allmänt

 
 
 
Snart är det dags för sommarens skinkburk. Så bra att ha hemma och behöver inte vara i kylen, helkonserv. Jag älskar den med en mimosasallad gärna hemgjord och färsk potatis.
 
Jag vet det är säker en massa skitämnen i den men en gån om året är ok, eller.........
Jag tror vi ska ha med oss sommarens burk när vi paddlar och sedan koka egen potatis i vårat nya lilla gasolkök. Visst låter det härligt.
 
Egentligen smakar all mat supergott när man äter i naturen och har en vacker utsikt. Hoppas bara att vi får fint semesterväder.
 
 
 
Den här sorten är bra och billig.
 
Sommarkramar Ann
 

Vaniljpaj med jordgubbar!

Kategori: Allmänt

 
 
 
En ljuvlig kaka från Ulriksdals slottsträdgård som Ni måste testa.
 
Den ser meckig ut att göra men det gick lätt, man kan förbereda både krämen och kakan dagen före.
 
Börja med att göra krämen för den ska vara kall när man fyller kakan.
 
Kräm:
5 dl mjölk
3 st äggulor
1 dl strösocker
40 gram maizenamjöl
1-2 msk vaniljsocker
 
1 dl vispgrädde som skall blandas i när krämen kallnat och ska i kakan. Vispa grädden hårt.
 
Koka upp mjölken i en kastrull och ställ åt sida.
Vispa äggulor o socker till en ljusgul smet.
Blanda ner maizenamjölet och fortsätt vispa, i med vaniljsocker och vispa igen.
Blanda net den heta mjölken lite i taget i och vispa under tiden.
Häll tillbaka krämen i kastrullen och värm, vispa medan krämen tjocknar (svag värme).
Låt smeten kallna, vispa grädden och rör i.
 
Pajdeg:
 
3 äggulor
3 1/4 dl vetemjöl
3 msk vatten
3/4 dl strösocker
60 gram rumsvarmt smör
 
Balanda allt och tryck ut i en pajform, gärna med löstagbar botten. Förgrädda skalet i 200 grader ca 15 minuter.
 
Låt pajskalet kallna.
Nu kan Du göra kakan färdig och garnera med jorgubbar.
 
Lite bilder på olika moment.
 
 
 
 
 
 
 
Visst blev den fin, man kan självklart ha massor av jordgubbar.
 
Sommarkramar från mig, Ann
 
 
 

Smörgåstårta!

Kategori: Vegetariskt

 
 
Vilken helg detta varit, massor av lediga dagar och massor av händelser. Det har även blivit en del mat, såklart.
 
Min smörgåstårta gjorde succé, av fem möjliga poäng fick jag sex ha ha.
Jag har gjort den flera gånger tidigare men aldrig så här stor, ibland är det skönt att vräka på.
 
 
Tips om hur mycket som gick åt till min tårta.
 
Jag gjorde fyra langångstårtor och satte ihop till en stor. Jag köpte bara tre förpackningar bröd för det är många brödskivor i dom. Det gick åt två leverpastejförpackningar, en stor burk majonäs, en förpackning rökt skinka, en burk mjukost, 2 burkar röd kaviar och en jättestor burk handskalade räkor eller två små (glasburk från Kosterfiskaren).
Jag garnerade med en stor förpckning rökt lax och räkor från den stora burken.
 
Detta är innehållet:
 
Lager 1: Bredbar leverpastej som blandas med lite mjölk till en mjuk konsistens.
 
Lager 2: Hackad rökt skinka och hackad ättikgurka.
 
Lager 3: Hackade räkor och majonäs som blandas,
 
Lager 4: Mjukost och röd kaviar blandas.
 
Gör tårtan dagen före Du ska servera den så den får gotta till sig. Slå in varje landgång i folie eller plast och förvara i kylen.
 
Dag två: lägg upp bröden tätt intill varandra och bred på ett lager med gräddfil och majonäs som Du blandar, smaka av hur Du vill ha smeten. Jag tog 4 dl gräddfil och 1½ dl majonäs.
 
 
Lager 1:
 
 
Lager 2.
 
 
Lager 3.
 
 
Lager 4.
 
 
 
Förpackade.
 
 
Färdig. Man kan ha ostrullar, skinkrullar, sallad bara ha fantasi och leka kallskänka.
 
Den här räcker till 10-12 personer.
 
Lycka till, kramar Ann
 

Fest!

Kategori: Allmänt

 
 
Nu är jag färdig med smörgåstårtan och jordgubbspajen. Snart kommer mina gäster och då ska vi trycka i oss. Erik jobbar, vaktar prinsessan så han får äta senare.
 
Recepten kommer, jag lovar.
 
 
Jag är inte så bra på att dekorera men jag är nöjd.
 
 
Den här var inte svår att dekorera.
 
Kramis igen, Ann

Bröllop!

Kategori: Allmänt

 
 
Som Ni vet är jag galen i bröllop oc speciellt de kungliga. Idag är det en kanondag för mig bara lite för kort sändningstid på TV, en timme.
 
Jag har förberett en smörgåstårta och en jordgubbstårta, allt kommer att visas och recept delas ut.
 
Nu måste jag duka lite fint och fram med flaggan, en prinsessdag.
 
Passa på att festa till det idag och njut av söta Madeleine, jag tror klänningen kommer att vara så vacker.
 
 
GRATTIS MADELEINE!
 
 
Hovets bild, foto Birgitte Grenfeldt.
 
Ha en underbar dag,kramar Ann
 
 

Sommar!

Kategori: Allmänt

 
 
Det har blivit två paddlingsturer för oss, långa, vackra och energikrävande.
 
Jag älskar att fixa matsäck och ha en massa gott. Något som känns extra sommar är spansk gazpacho som finns att köpa färdig på tetra.
Jag brukar göra egen men det är lite meckigt och den här är så bra.
 
Den är gjord på mixade grönsaker och ska drickas iskall. Jag glömde muggar så det blev att halsa ha ha.
 
 
 
Här har vi lagt till i fiskeboda i Hjälmaren, stor fin sandstrand och camping med minigolf, gatukök mm.
 
 
Lite fixande innan sjösättning. Den här helgen har jag snott Eriks paddeel som är såååå mycket lättare och bättre än min. Nu har jag faktiskt köpt en ny på nätet som kommer i nästa vecka, ännu bättre än Eriks ha ha.
 
Jag har köpt en ny badväska på ICA MAXI som var så fin och billig 99 kronor. Den fanns i rosa färger också men jag tog dessa hen färger.
 
 
 
Plastad inuti och ett bra fack.
 
Ha det bra, kramar Ann
 

Nationaldag!

Kategori: Allmänt

 
 
Så är det fest igen, jag börjar bli en partyprinsessa.
 
Idag festar vi på landet med god mat och hissad flagga på husknuten. Vi började med en kajakutflykt i Hjälmarekanal. Premiär för mig i år och vilken underbar dag.
 
Vi paddlade kanalen och la till på en strand där det blev lunch och sol. När vi satt där kom färjan som går till Vinön, den kom från Mälaren och slussade sig fram. Det är så smalt i kanalen och jag är tacksam att jag satt på stranden och inte i min kajak.
 
 
 
Så mysigt att glida fram.
 
 
 
 
Jag och Maria Montazami ha ha.
 
 
Den är stor men det blev inga vågor.
 
Soliga kramar Ann
 
 

Student!

Kategori: Allmänt

 
 
I går tisdag tog min systerdotter Madeleine studenten, så vi var på fest. Min syster hade gjort så mycket god mat.
 
Nu har alla kusiner tagit studenten, kul. Jag glömde min kamera hemma, fattar inte vad jag tänkte på.
 
Den här bilden har jag snott, visst är hon söt.
 
 
 
 
Idag har jag massor att göra. I morgon helg och på lördag bröllop, ska fira allt.
 
Stor kram Ann

Kirskålspaj!

Kategori: Allmänt

 
 
Nu är det dags att ut o repa ogräs till en supergod paj. Jag har på min tomt så jag är riktigt lyckligt lottad eller..
 
Det här receptet är från Ulriksdals slottsträdgård. Lite kul att få ta tillvara det naturen bjuder på utan att plantera själv. Pajen fick högsta betyg av oss alla tre.
 
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
100 gram smör
3 msk kallt vatten
2 krm salt
 
Mixa allt eller blanda för hand. Låt degen vila en timme.
Kavla ut den och lägg i en pajform.
Förgrädda i 10 minuter i 175 grader.
 
Fyllning:
 
1 ½ liter små kirskålsblad
3 ägg
2½ dl mjölk
salt och peppar
200 gram chevre
 
Förväll kirsbladen i ca 1 minut.
Fräs dom i smör, salt och peppar.
Blanda ägg och mjölk och tillsätt kirskålen.
 
Häll fyllningen i pajskalet och smula chevren på.
Grädda i 175 grader i ca 30 minuter.
 
 
 
Förväller dvs kokas.
 
 
 
Den här chevren är så bra för att det är inga kanter på den, kanon till gratänger och pajer.
 
 
 
 
Färdig och servera med en sallad och en laxbit t.ex, mums.
 
Ha en bra dag, kramar Ann

Mjukglass!

Kategori: Allmänt

 
 
Sommar, sommar, sommar........
 
Äntligen är det en sommarmånad och solen är här och värmer. Jag vill ha glass och har testat Arlas nya mjukglass som finns i tre smaker, vanilj, jorgubb och choklad.
 
Jättelätt att göra och tar ett par timmar i frysen så kan man servera i strutar, på kakor, på muffins mm mm.
Om man spritsar glassen i struten blir det även väldigt snyggt.
 
Vi gillar choklad så det blev det. Smaken var riktigt bra och den var heller inte för söt.
 
 
Sönt att den är gjord på färsk grädde för sur vill vi inte ha, ha ha.
 
 
 
 
 
Smeten är god även innan den varit i frysen.
 
Visst ser den god ut.
 
Ha en bra dag och kramar Ann