Hyvlade Pepparkakor!
Kategori: Allmänt
Min kompis på jobbet Camilla önskade ett pepparkaksreept på min blogg. Jag brukar göra hyvlade pepparkakor, dvs med en osthyvel. Kul med lite önskemål.
Jag gör pepparkaksdegen och formar den till en "guldtacka" och i i frysen, sedan hyvlar jag med osthyveln, tunnt. Kakorna lägger jag på plåten och gräddar. Degen ska vara lite hård så går den lättare att hyvla. Jag gjorde fler "guldtackor" och in och ut i frysen.
Det här receptet tycker jag är jättegott och bra. Om Du inte orkar göra egen deg köp på ett bageri.
Dt är jättepoppis med färdig deg på kända bagerier.
325 g | smör rumsvarmt |
---|---|
3,75 dl | strösocker |
2,25 dl | mörk sirap |
2 msk | kanel, malen |
2 msk | kryddnejlikor, malda |
2 msk | ingefära, malen |
13,5 dl | vetemjöl |
2 msk | bikarbonat |
Tillagning
1. Blanda smör, socker, sirap och kryddor.2. Blanda mjöl och bikarbonat och arbeta in det.
3. Dela degen i bitar och forma små fyrkantiga ”guldtackor” på 15x6 cm.
4. Packa bitarna i plast och lägg dem i kylen i några timmar.
5. Sätt ugnen på 175–200°.
6. Ta ut en degbit i taget och hyvla långa degremsor. Lägg dessa på plåt med bakpapper och dela varje remsa i tre kakor och sära dem lite.
7. Grädda kakorna mitt i ugnen ca 7 min – under uppsikt
Om Du inte vill göra pepparkakor gör pepparkakspinnar, så otoroligt gott, testa några pinnar.
Vilken doft!
Lycka till Camilla och stor kram Ann