MatmorsAnn

Livet är mat, mat är livet.

Porterstek!

Kategori: Allmänt

 
 
 
Nu när hösten är här och det blåser i knutarna är det som gjort för långkok. Vi var otroligt duktiga igår både Erik och jag. Vi gjorde först en äppelkaka med vanilgvisp. Erik skalade och skar äpplena så fint.
Vaniljvispen som vi fick över frös vi in i en form så har vi glass till nästa äppelkaka. Bra när man kan ta hand om mat och inte slänga.
 
Porter steken har jag gjort och visat Er tidigare men Ni kanske glömt. Den är så optroligt god och smakrik, favorit hos oss. Receptet är enkelt. Jag köpte ekologisk fransyska på ICA Maxi, så fin och billig.
 
Till 8 personer.
 
ca 1,6 kg benfri stek, bog, rostbiff eller fransyska som jag tog.
1 flaska 33 cl porter
1,5 dl soja
1,5 dl svartvinbärssaft outspädd, eller 3 dl madeira eller portvin.
6 svartpepparkorn
6 krossade enbär
2 tsk torkad timjan
2 stora vitlöksklyftor
1 stor gul lök
2 köttbuljongtärningar
 
Såsen:
all sky, ska bli minst 8 dl sås, den är så god.
3 dl grädde
redning: idealmjöl, vetemjöl eller maizena.
 
1. Klyfta löken och och vitlöken. Lägg i alla ingredienser i en gryta utom köttet. Låt det koka upp.
 
2. Lägg ner köttet och låt sjuda i 30 minuter. vänd köttbiten. Stick i en termometer i den tjockaste delen av köttet. Räkna med ca 1,5 timme till innetemperaturen är 70-75 grader. Låt köttet kallna i sitt spad minst 30 minuter men gärna över natten.
 
3: Sila ner skyn i en kastrull, det ska vara mycket sås. Häll i grädde ca 3 dl och i med mjölet så såsen tjocknar.
 
Färdigt. Servera gärna med potatismos, kok potatis, stekta smålökar, sockerärtor, haricot verts och gelé.
 
 
 
 
Ni måste testa och gör mycket, matlådor, frys in eller bjud hem vänner.
 
Höstkram Ann
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: