MatmorsAnn

Livet är mat, mat är livet.

Grytbröd!

Kategori: Allmänt

Nu tycker jag Ni skall baka världens godaste, finaste och enklaste bröd. Finns det något så mysigt med doften och känslan att äta sitt eget bröd.

Det här brödet gräddar man i en gryta. Spelar ingen roll vilken bara den tål att vara i ugnen.

Brödet blir så otroligt snyggt, bra present.

Recept:

1 paket jäst eller en påse torrjäst
2 msk honung
1 msk salt
6 dl vatten 37 grader
Ca 12 dl vetemjöl

Blanda vatten, jäst, honung och salt, låt vila i 10 minuter.
Blanda i mjölet, degen skall vara kladdig.

Jäs degen i 1 timme
Lägg degen på mjölat bakbord och dra och vik kanterna av degen in mot mitten
Knåda inte degen
Forma degen till en bulle, mjöla och lägg i bunken (inte grytan) för att jäsa 30 minuter.

In med tom gryta med lock i ugnen 230 grader. När degen är färdigjäst ta ut grytan, bränn Dig inte.
Ta ut degen ur bunken o forma till den till fin bulle, lägg ner i grytan och på med locket.
Grädda i 30 minuter, längst ner i ugnnen, av med locket och grädda 20 minuter.

Låt brödet svalna innan Du skär i brödet.






(null)


(null)


(null)


(null)



(null)



Lite bilder hur mitt bröd blev till. Knaprig yta o så fint.

Kramar Ann



Kommentarer

  • Helena säger:

    Ska det vara 130 grader?

    Svar: Men Gud, det ska vara 230 grader, vilken tur att Du såg, tryckfels
    Nisse. Tack o kramis Ann
    Ann Forssell

    2020-05-23 | 21:29:06
  • Helena säger:

    Förstod nästan det men det gick bra ändå , körde 230 grader en extra stund utan lock :)

    Svar: Vad bra, 130 är ju inte så varmt så man fattar att något är fel.
    Kramis Ann
    Ann Forssell

    2020-05-24 | 14:01:11

Kommentera inlägget här: