Jag älskar min mandolin, jag har inte blivit musikalisk. Mitt rivjärn mandolinen som gör så fina små bitar och goda.
Att riva vitkål har blivit ett nöje helt fantastiskt lätt. Jag har en ganska bra mandolin som kostar ca 600 kronor på Lagamati. Det finns massor av olika i alla prisklasser, prova.
Vi äter massor av råkostsallad nu när alla rotgrönsaker är som bäst. Det som är bra är att det finns så mycket ekologiskt i affärerna.
Nu när det är tid för fina svenska äpplen gör en supergod och lätt Tarte tatin. Bara namnet låter helt underbart på franska men på svenska skulle vi nog säga smördegstårta, inte lika kul.
Den här kakan är jättegod som efterrätt eller till kaffet. Som tillbehör hade jag vaniljglass och havrekross.
Havrekross:
1 dl havregryn ½ dl socker ca 25 g smör
Blanda och lägg i en liten skål som tål ugnsvärme. In i ugnen i ca 10 minuter till det är gyllenbrunt. Låt svalna och krossa krosset med en gaffel.
Så ser alla tre steg ut. Jättegott som tillbehör till alla efterrätter.
Recept på kakan:
Skala 5-6 små äpplen och gör fina klyftor. Smält 50 gram smör och 1 dl socker i en stekpanna (gärna annat socker än vitt, kakan får brunare färg om man tar bruntsocker) Lägg i äppelklyftorna och låt små puttra en stund. Lägg över allt i en fin form.
Kavla ut 2 smördegsplattor tunnt och täck formen. Jag använde min stekpanna som form, man kan ta av handtaget.
Gräddas i 200 grader ca 20-30 minuter. När kakan är klar vänder man den på en tallrik, svalna en stund och servera.
Inte svårt tar kanske 20 minuter att göra + gräddningstiden.
Nu är det vinter på gång det känns verkligen och vad är mysigare än en varm soppa och ett gott bröd till. Jag brukar göra en super lätt och billig soppa på potatis och purjo. Det finns säkert hundra varianter och det här är min.
Vet Ni att det är potatisensdag idag, måste firas. Tänk vad mycket olika sätt man kan tillaga potatis på, och som liten baby är det det första man får äta.
2 personer
4 mjöliga potatisar 1 mellanstor purjolök 1-2 buljongtärningar (spelar ingen roll vilken smak) 1 liter vatten 1 dl grädde eller creme fraiche (mjölk går bra också)
Koka potatis (skalad och i småbitar) och purjo (i småbitar) riktigt mjuka i vattnet och en buljongtärning, mixa, tillsätt mjölkprodukten och smaka av. Tillsätt mer buljong eller salt och peppar. Klar!
Jag serverar min soppa med bacon stekta i småbitar, lite brödkrutonger och persilja. Glöm inte att smaka av hela tiden, varför är alla kockar så runda om magen ha ha!
Vi gick och vi gick i Göteborg så mina fötter domnade. Vi promenerade i Haga som var jätte gulligt och vackra gamla tegelhus. Det finns mängder av fik som är underbara, jobbigt för mig som älskar bullar.
I Saluhallen fanns ett bageri som sålde underbara bullar med hallon och björnbär i och dom var så vackra.
Vi tittade på alla fiskar och skaldjur, med priser för vanliga människor.
Även Kanolds godis fanns där och vi köpte jättegoda praliner, chilli, två olika whisky och kardemummasmak.
Självklart åkte vi Göteborgshjulet med fantastisk utsikt, man fick åka massor med varv så man blev nöjd.
Lilla maken har lite svindel, men inte jag inte, tuff som vanligt!!!!!!!!
Jag har glömt att berätta om vår frukost på hotellet, sååååå bra, allt var ekologiskt. Jag åt som en riktig karl, mer än Erik faktiskt, ha ha. Det får bli två bilder för allt fick inte plats.
Jag dricker bla rosehipsoup = nyponsoppa på engelska, vad fint det låter. Ni ser väl bullskivan, mums.
På vägen hem stannade vi i Gränna och åt lunch på fiket. Det var en upplevelse, 50-tals inredning med massor av prylar och hel kul personal. Ett bord är reserverat varje dag för Gubbarna. Det är ett gäng gamla gubbar som möts och skvallrat varje dag.
Jag åt en rågkaka med falukorv och ägg, riktigt god.
Vi handlade även massor av godis, dvs jag gjorde, jag skall inte blanda in Erik.
Erik är alltid uppmärksam när det gäller mina intressen (I love him), Tempo sålde jätte fint älgkött som vi köpte med oss hem. Dom hade massor av närproducerade och egna produkter, rostbiff som var kanongod och Visingsöpotatis.
Värt ett besök om Ni åker igenom Gränna. Kramar Ann
Jag och Erik har varit långhelg i Göteborg och haft det så bra. Jag var i Göteborg i 20-års åldern så jag minns inget. Självklart ville jag se Feskekörka och äta räkor. Vi hade även bokat bord på en jättemysig fiskresturang Sjöbaren med vettiga priser.
Vi bodde på hotell Liseberg Heden, ligger jättecentralt och hade allt man behövde. En bar med Mojitosdrink till frun och öl till maken.
Feskekörka stänger 15.00 så vi köpte med oss räkor, havskräftor och en pepparmakrill som vi åt på rummet, förrätten. Räkorna är så stora och goda, vi får de små trista till Stockholm.
Maten på Sjöbaren var helt underbar, jag åt havets wallenbergare med potatis+jorärtskockspuré, cirtonbakade rotfrukter och gräslökssmörsås. Vi drack vitt vin som vi blev rekommenderade, helt underbart gott.
Efterrätter: Tarte Tatin och små chokladtryfflar, sååå gott!
Åk till Göterborg 47 mil och det känns som man har varit mycket längre bort, vi är jätte nöjda.
Om Ni inte har något att göra i helgen åk till Uppsala och ha kul. Vi var ju där förra helgen som jag berättade och då besökte vi massa roliga inredningsaffärer.
Chilli som ligger vid Ikea, billig affär med massor av roliga prylar och möbler även till kök.
Vår söta dotter var med!
Andrea köpte dörrmatta på Chilli.
Vi åkte även till gamla Uppsala förbi högarna till Fullerö Handel, där fanns det otroligt otroligt mycket prylar både till trädgård kök, badrum, sovrum, olika stilar mm. Där fanns ett litet café där man kan sätta maken så man kan titta runt i lugn och ro. Dom har hemsida med karta.
Köttfärsås kan man göra på många olika sätt här kommer ett som jag gillar. Jag brukar alltid ha en skvätt rött vi i frysen som jag kan ha i matlagning. Vinet blir inte riktigt fryst (alkoholen) så det tinar lätt och lätt att bryta lagom bitar.
Fräs löken i vinet och låt det nästan koka in i löken, tillsätt köttfärsen och stek, häll i burktomaterna, i med tomatpuré, häll i creme fraichen och krydda eter smak.
Servera med god pasta och njut.
Mina ekoprodukter!
Färdig pasta som fastnar på kaklet, mitt knep som Andrea gillade som liten. Mamma kastar spagetti på väggarna. Man måste ha kul när man lagar mat.
Så har Cajsa Warg öppnat på St Eriksplan 2, som har funnits på söder i många år. En jättemysig bra affär med närodlat, ekologiskt och bra mat. Det finns färdiglagade rätter, halvfärdiga och laga från början.
Vi köpte köttfärs som kom från någon bra gård och vi fick den mald när vi väntade, pris ca 100 kr kg. Vi köpte även en jättefin pasta som dom tipsade om. Det roliga är att man får tips om olika varor i affären, självklart går jag på allt, jag är en perfekt kund!
Allt som står stämmer.
Mysigt va!
I morgon blir det recept på en supergod köttfärsås med den goda pastan.
Nu när alla rotfrukter är så goda och billiga passa på att göra lite vegetariskt. Jag gjorde plättar serverade med nykokt lingonsylt till.
Jag får lingonsylt varje år av min mamma som hon kokar, så perfekt god och lyxigt.
Riv morötter, potatis, lite lök, och palsternacka. Blanda i ett ägg lite salt och peppar. Självklart kan man ta andra rotfrukter, ha lite fantasi inget kan bli fel.
Stek tunna plättar i smör, ät och njut. Man kan grädda plättarna innan man skall äta och låta dom stå i ugnen i ca 100 grader. Servera ev fläsk eller bacon till. Billigt och jättegott.
Så har vi besökt Uppsala och självklart blev det kaffe när vi kom fram och jag måste ha en kanalbulle. Bästa stället är Wayne´s Coffee, dom kan göra riktigt gott kaffe, och underbara bullar.
Tur att jag går på Sats och har en bra förbränning!
Vår duktiga student som blev bästa Kapten vid nollningen, mammas flicka!
Synd att Andrea ville ha priset i Uppsala, jag skulle gärna ha det här hemma.
Jag har en hemlig passion, rensa strömming. Jag lärde mig att rensa strömming på landet när jag var liten, inte ett ben finns kvar. Självklart kan man köpa färdigrensad, kanske det vanligaste att man gör.
När vi var på Öland för många år sedan åt vi ett tunnbröd fyllt med potatismos o strömming, kanon gott.
Man behöver:
Tunnbröd, strömming (2 st/person), potatismos, sallad, tomat, hovmästarsås och rödlök.
Stek strömmingsfile i smör, salta och peppra.
Gör ett potatismos.
Mina döda fiskar, som jag älskar!!!!!
Den färdiga läfsan, tunnbröd, sallad, tomat, potatismos, stekt strömming, hovmästarsås och rödlök.
Så jättegott om man gillar strömming. Lite snyggt också, eller hur.
Nu när skogarna är proppfulla av svampar passa på att göra en god och värmande soppa. Favorit i repris!
Soppa är så bra för man kan ha det som en förrätt och servera i små glas med en brödbit till. Jag har små glas från Ikea som jag serverar i och annars är dom ljuslyktor. Ett bra tips är gå på loppis och köp små fina glas, priset brukar vara samma som Ikea.
½ liter trattkantareller eller annan svamp 1 liter grädde 2-3 bujongtärningar, vegetarisk eller svamp 3 msk japansk soja
Stek svampen i en kastrull och häll på grädde, soja och buljongtärningar men börja med 2 stycken, smaka av hela tiden och tillsätt mer buljong eller ev soja. Mixa soppan och låt den sedan småputtra ca 20 minuter.
Som Ni ser så tar jag hälften svamp till vätskan, den mängden tycker jag är bra.
Självklart kan man ta mager grädde eller hälften mjölk, men på egen risk!
Jag har inte gröna fingrar utan mest tur när jag odlar. Sist vi var i Uppsala köpte jag en Passionsblomma som nu börjat blomma.
Jag har aldrig haft en så vacker blomma, se själva.
Det kommer nya blommor hela tiden. Priset för blomman var 89 kronor, superbillgt. Jag har sett den på Ica Maxi också. Om Du vet något om den skriv till mig.
Jag är väldigt speciell i mina inköp när vi reser i Sverige eller utomlands. Vanligtvis brukar tjejer vilja shoppa kläder, smycken, väskor mm. Jag investerar i t.ex disktrasor, yes!
Dom här fem blev mitt fynd från Grythyttan och dom gör mig glad varje dag jag torkar o fejar.