Potatis kan man tillaga på hur många sätt som helst, det blir oftast väldigt gott. Som Ni märker håller jag inte någon kolhydratdiet just nu, eller har jag någonsin gjort det? Jag provade ett recept som fanns i en gratistidning på landet, kraschade potatisar (Crash Hot Potatoes). Det blev väldigt gott och lätt att laga, måste provas. Snart är det helg passa på.
3-4 personer
12 små kokta potatisar med skal 1 dl olivolja 1 msk finhackad rosmarin (kan uteslutas) salt och peppar
Häll olivolja på en plåt, rulla potatisen i oljan. Tryck till potatisen med handflatan (platta till den) Pensla ytan med olja salta och peppra Baka potatisen i ugnen i 200 grader i 20 minuter, strö över rosmarin, fortsätt att baka i 10 minuter till. Potatisen skall bli gyllenbrun och lite knaprig.
KLART!
Här trycker jag ut dom kokta potatisarna med handflatan.
Färdiga med rosmarin på.
Jag gjorde en sås till som var ljuvlig. 3 dl vispgrädde 1½ buljontärning och rosmarin som fick koka ihop en stund.
Grillad kyckling, kraschade potatisar med rosmarinsås. Vill man kan man byta rosmarin mot annan örtkrydda.
Min favoritaffär Ica Esplanad får jag många tips av inte bara mat. I fredags fick jag även smiktips av tjejen i charken. Hon var så lagom brun och fin så jag måste säga att hon var fin. Då avslöjade hon sitt knep, brun utan sol spray.
Jag gick direkt till Åhléns och köpte mig en flaska 125 kronor och hem o sprayade. Det var lätt och gav resultat efter 6 timmar. Den luktar inte som andra bus-produkter gör vilket är skönt. Kom ihåg att överdosera inte så ser det lätt gult ut, ja lite gulsotvarning. Om Ni känner Er bleka prova, bättre än både sol och solarie för huden.
Märket är L´Oréal och heter sublime bronze! Här sträcker jag ut alla rynkor o sprayar.
Sol ute, Sol inne, Sol i sinnet o Sol i flaska! Kram Ann
Varför köpa dyrt smör i saluhallen som är ekologiskt handgjort när Du gör det själv. Jag gjorde en liten skål till vår middag i lördags och det blev riktigt lyckat. Det var riktigt kul också. Ni som har småbarn låt dom få göra sitt eget smör. Min familj suckade och tyckte jag gått för långt när det finns Bredgott, men inte jag.
Man vispar 2 dl tjock grädde och 2 msk gräddfil riktigt hårt tills det börjar skära sig, det blir grynigt och vätskar sig. Titta på mina kort så är det lätt.
Visp, visp men inte på den snabbaste hastigheten, det tar en stund.
Nu slutar man vispa och börjar knåda med en sked. Tryck smöret mot sidorna i skålen.
Efter en stund silade jag av allt vätska (går att baka på).
Nu börjar det se ut som smör, salta lite och smaka av.
Min färdiga bytta med smör, ca 1 dl. Njut till gott bröd.
Här står jag utanför Jürss mejeri i Flen. Deras ostar är helt otroligt goda. Vi brukar köpa osten i Hötorgshallen men helst vill vi till mejeriet. Om Ni har vägarna förbi åk in.
Fyra goda ostar, mögelosten heter Sörmlandsädel och är såååå god.
När vi semestrat i Spanien så har jag alltid besökt olika saluhallar, oj vilka underbara. Mitt liv är mat och familj så det blir mycket mataffärer och prova på massa okända frukter bla.
Platta vita persikor är en favorit som nu äntligen finns i välsorterade affärer här i Sverige. Ni måste prova, så söta goda och vitt fruktött. Dom är lite mindre kladdiga att äta än stora rund.
Jag hörde att även Tv-kocken Leila har dessa persikor som favorit.
En bra lunchmacka från Buffé 1999 är en favorit hos oss. Den är så lätt att göra och billig för alla mina studenter. Man gör en deg som man fyller med något man tycker om eller har hemma i kylen. Här gäller det att ha massor av fantasi. Jag gjorde min på lite vad som fanns i kylen.
Deg: 50 g jäst 5 dl ljummet vatten 2 msk olja eller matfett 2 tsk salt 4 dl havregryn (kan uteslutas) 3 dl grahamsmjöl (kan uteslutas) ca 7 del vetemjöl
Blanda jäst, vatten, salt och olja. Blanda i havregryn, grahamsmjöl och sist vetemjöl lite i taget.
Låt degen vila medan Du gör fyllningen.
1 pak bacon eller skinka 1-2 paprikor persilja ca 200 gram ost som inte skall stekas. Man kan ha lök, svamp, salami mm
Finhacka allt och stek fyllningen krydda med salt o peppar och låt svalna.
Dela degen i två bitar och kavla ut till två plattor.
Lägg den ena degplattan på en plåt med bakpapper, lägg på den stekta fyllningen och rivna osten, på med den andra degplatten och tryck till. Dela i lagom bitar som Du vill ha. Jäs i 20 minuter och in i ugnen 225 grader ca 30 minuter.
Degplatta ett.
Fyllningen är pålagd.
Degplatta två ovanpå och så skär man lagom bitar, ca 10-12 st. Sedan jäsa 20 minuter och i i ugnen.
Färdig lunchmacka som fick högsta poäng av familjen.
Ni som känner mig vet att jag har en hemlig passion, städmaterial. Jag provar gärna alla nyheter sprayer, pulver, trasor, svampar ja allt som har bra reklam. Den här gången jag hittat en favorit var det inte tv-reklam utan tips av min chef. Jag har världens roligaste, trevligaste och smartaste chef. Diskhon blir skinande blank som ett trolleri. Priset på Ica Maxi ca 29 kr, värd varenda krona.
Lite kakel i badrummet blev putsat.
Tyvärr kan man inte tvätta sina ungar med svampen men det finns ju andra metoder!
Så har jag varit förkylld och helt slut hela helgen. Vi skulle till landet och mysa men det blev mys hemma med massor av piller och flytande konstigheter.
Min kära make köpte allt han såg och faktiskt så blev jag bättre ganska snabbt, mysigt att bli ompysslad.
Jag klarar mig inte utan min Elizabeth Arden, Eight Hour Cream, den är så bra. Smörja under snuvnäsa, smörja läppar, smörja torra händer ja allt är den bra till.
Lite fin choklad fick jag också, vilken energikick. Fin musik fick jag när Erik spelade Lisa Nilsson "Utan Dina andetag" (youTube).
Vi var i Mölle i somras och åt en underbar fisksmörgås till lunch. Självklart gick jag hem och gjorde en likadan och bjöd Eriks syster på. Jag älskar fisk men det är svårt att hitta lätta och bra recept, det här är ett.
Mölle är så otroligt mysigt, åk dit och njut av havet och fin miljö.
Stek ett vitt gott bröd i smör. Stek någon god plattfisk i smör. Stek svamp, champinjoner eller kantareller.
Gör en egen remuladsås. 1 glasburk med piccles finhackas 1 burk creme fraiche curry, salt och peppar. Blanda allt och låt stå en stund.
Visst ser det gott ut, och enkelt.
En fin soffa gjord av ved från havet, vid badet i Mölle, vilken kul idé.
Fyll frysarna med goda piroger, det tänkte jag göra men mina pirogerna tog tåget till Uppsala. Visst blir man lycklig när familjen himlar med ögonen och vill äta upp det man gjort.
Jag var uppe klockan sju i söndagsmorse för då var jag superpigg och vad gör man när alla sover. Jo, jag bakade köttfärspiroger som blev jättegoda.
Visst är det lite meckit med alla skålar att diska (jag har diskmaskin som tur är) och ingredienser men det är värt det. Vem vill äta Gorbys piroger när man läser innehållsdeklarationen!!!!!
Man gör degen i två steg.
Steg 1.
50 gram jäst 2 dl vatten, ljummet 4 dl vetemjöl ½ tsk salt Blanda jäst och vatten, rör ner salt och blanda i mjölet. Jäs till dubbel storlek ca 30 minuter.
Under tiden det jäser gör köttfärsröran, så den hinner att svalna.
5 hg blandfärs eller köttfärs 2 gula hackade lökar ½ tub tomatpuré salt peppar oregano Man kan ha i svamp, purjolök, paprika och krydda med lite fantasi, det kan aldrig bli fel bara annorluna.
Nu gör Du steg 2.
150 gram smör eller margarin mjukt 4 st ägg ca 7-8 dl vetemjöl
Vispa upp äggen och rör smöret mjukt, tillsätt det i deg 1 och blanda i mjölet.
Dela degen i 16 bitar och kavla ut rundlar som Du fyller med köttfärsröran. Pensla kanten med ett ägg det klistrar ihop pirogen. Tryck till med en gaffel och ha skarven upp så fyllningen inte rinner ut. Se mina bilder.
Lägg på ett bakplåtspapper, pensla med ägg och grädda i 225 grader ca 20 minuter.
Deg 1 som jäst klart.
Smöret som jag rört och de uppvispade äggen. Nu blandar jag i detta och vetemjöl.
Rundeln är ca 10-12 cm. Det som blänker är ägget jag penslat på som skall klistra.
I Uppsala får man poäng för det man dricker när man gör pubrundor vid nollningen, jag skulle få noll poäng för mitt vatten. I dag var familjen på en pub mittemot NK på Regeringsgatan där vi åt och drack. Jag och Andrea tog en BLT smörgås, lite lätt tänkte vi eftersom vi skall äta mycket middag. Ack vad vi tog fel den största smörgåsen jag ätit, den skulle få många poäng.
Tallriken är väldigt stor, kommer inte riktigt till sin rätt på kortet. Jag tryckte i mig nästan allt!
Makens hamburgare, jätteportion!
Två supermätta trötta tjejer, men lyckliga.
Namnet på puben, verkligen värt ett besök. Gott, stora portioner och jätte trevlig personal.
Jag älskar att gå i skogen och plocka svamp eller bär. I lördags var Erik och jag på skogspromenad från 9.00-13.00 med masäck och kompass. Kompass är ett måste, hittar man ett svamställe så förlorar man kontrollen direkt. Erik testade min "hitta till bilen förmåga", ha ha den var usel helt fel håll.
Det finns massor av härliga vackra svampar just nu, ätliga och giftiga. Jag håller mig till säkra kort dvs kantareller, trattkantareller, svart trumpetsvamp och Karl-Johansvamp. Nu har jag massor av infrysta svampar och lite håller på att torka för att kunna smaksätta såser.
Det tog 10 minuter så la jag mig i en stor lerpöl, Erik såg väldigt glad ut.
Kolla vad blöt o smutsig jag är, men jag gav inte upp, det torkade o blev lite stelt.
Svamprensning ett kärt nöje.
Ut i skogen med matsäck, hittar man inget så har man fått frisk luft och motion. Om småbarn är med så fyll fickorna med fintärnad frukt o muta med, jag har provat och det fungerar jätte bra, eller hur Andrea!
Finns det något härligare en nybakt matbröd. Jag bakar gärna när vi är på landet för det är så trevligt och enkelt, när degen jäser kan man sola, plocka bär eller böka i jorden.
I många recept skall det vara så många mjölsorter som man kanske sen inte använder. Jag köper färdiga påsar på Ica med alla sorter och det blir två bröd. Det finns massor av olika märken och mjölsorter, jag vill ha ekologiskt och utan nötter, så maken inte faller ihop.
Den här påsen var jättegod, bara tillsätta vatten och jäst.
Inte utan min älskade hjälpreda på semestern, den är alltid med.
Vad tycks, stora fina väldoftande bröd.
Så klart är jag för ivrig och bränner mig, isvatten i 10 minuter, tog ett glas så jag slipper vara still!
Glass är bra efterrätt och gör man en egen så blir det något extra. Det här receptet är bara bra ingredienser i så man kan faktiskt bjuda de små liven som "mellis".
Jag fick jättefina glassglas från NK när flyttade till min först lya i Sundbyberg som 22-åring. Tänk att jag har alla fyra kvar och dom är hela. Andrea har alltid gillat dom så nu bjuder jag henne på god glass i mina fina glas.
4 personer
3 dl turkisk eller grekisk yoghurt 500 gram frysta bär, mango och hallon hade jag. ½ dl florsocker, inte strösocker för då kommer det att "krispa mellan tänderna" när man äter.
Mixa allt, spar gärna några hallon till garnering.
Nu finns det massor med fina billiga tomater och paprikor, passa på att göra egen ketchup utan massa E-nummer och tillsatser. Om man göra en stor sats så kan man frysa in i flaskor t.ex. små petflaskor som inte fylls ända upp, vätska "sväller" i frysen.
Jag gjorde en lagom burk som jag hade till grillat och förvarade i kylen ca en vecka.
Ca 1 ½ liter ketchup.
2 kg tomater 2 stora gula lökar 1 vitlöksklyfta, kan uteslutas 1 stor röd paprika 2 msk olja ½ dl vinäger 1 dl råsocker 2 msk paprikapulver salt och peppar
Tärna alla grönsaker smått och fräs i gryta med oljan ca 5 minuter. Tillsätt hälften av vinägern och låt röran småkoka till allt är mjukt. Mixa allt och passera röran genom en sil, låt koka upp igen och krydda med resten av vinäger och alla kryddor, smaka av hela tiden. Koka tills det tjocknar och häll på varma rengjorda burkar eller flaskor.
Fin burk att servera direkt ur. Jag gjorde bara en 1/3 dels sats, frysen är full!