Här kommer ett resetips för Er som har barn eller har barnasinnet kvar som jag, Julita Gård
Gården är fantastisk och är man intresserad av växter, massor av mat och Pettson och Findus då skall man åka dit. Man har även en genbank med äppelträd och rabarber och massor av olika pionsorter.
Gården ägs av Nordiska Museet men är inte ett Skansen med karuseller o sockervadd utan mer kultur och jätte kul för alla åldrar.
Gå in på hemsidan och se aktuellt program och se om något intresserar.
Gården har en jättefin shop där man kan köpa deras ost, oljor, böcker och massor av fina prylar.
Pettson och katten Findus bor på gården i sin lilla fina gård med höns och allt i miniatyr. När Andrea var liten kunde vi vara där i timmar när hon lekte i huset, vi satt i solen och fikade. Det är supergulligt och riktigt kul. Några bilder från huset, glöm inte allt är anpassat för barn att leka o ha kul.
Här höll Andrea till och lagade mat och städade, mammas flicka!
Om man fint äta extra fint och gott är Wärdshuset intill med Tommy Myllymäki vid spisen, silvermedalj vid kock VM 2011. Det finns även rum att hyra inne på området, se deras hemsida.
Sven Nordquist har ritat ett frimärke för posten i Schweiz och då heter Findus Mercury och Pettson Festus, dom är kända även där, kul.
Ni kommer att älska detta ställe för det gör hela vår familj.
Ni kanske minns att "Madde" frågade efter ett recept på fryst torsk. Jag hade själv inte gjort det på flera år men nu har jag det och tagit bilder.
Jag har glömt hur galet god den här rätten är, billig och lättlagad.
Finhackad purjolök i botten av en smord form, skär den frysta torsken i bitar (kan vara halvtinad). Lägg små smörklickar på fisken och strö över ströbröd, salt och peppar.
In i ugnen 15 minuter ca 200 grader. Under tiden blandar Du lika delar mjölk, grädde och lite tomatpuré efter smak.
Taag ut formen och häll på blandningen, in i ugnen igen i 15 minuter. KLART!
Severa ris, potatis, potatismos eller pressad potatis till och en god sallad. Ni kommer inte att bli besvikna. På söndag skall jag bjuda familjen igen på denna rätt.
Efter all onyttig mat i London så återgår vardagen till det normala dvs grönsaker mm. Tänk att den grönsak vi fick till maten var kokta gröna ärtor, man förstår att engelskmännen är så bleka och rätt feta också.
Till middag i går blev det rivna morötter, squash, kålrabbi och finstrimlad purjo som jag gjorde i ugnen med lite olivolja. Det går rätt snabbt ca 20-30 minuter.
Under tiden gjorde jag vanliga pannbiffar på köttfärs. Det blev även en liten god röra gjord på:
3 dl creme fraiche en bit chevre utan kanter som jag mosade ner med en gaffel, jag tillsatte även färsk timjan.
Det blev så god middag och snabblagad.
Köttfärsbiffar som jag hade 1 ägg, lite ströbröd, salt och peppar i.
Jag rev grönsakerna på mitt rivjärn, stora hålen. Ta gärna lite dalt och peppar på.
Det blev så jättegott. Självklart hade vi salladstallrik till.
Självklart får man inte missa attgå på musical när man är i London, vi gick på We Will Rock You. Jag och Erik har sett den två gånger på Cirkus och Andrea en gång, vi älskar den. London var ett snäpp bättre men Sverige var riktigt bra.
Två glada lätt hysteriska fans. Vi köpte allt man kunde för att få så kul som möjligt.
En del pub besök och öl blev det med tillbehör. Jag lovar det blev varannan vatten.
Hela familjen har varit i London och haft det underbart kul och skönt. Tänk att i år kom vi i väg inget askmoln som stoppade oss, tack vulkanen.
Jag var i London 1986 senast så det var några år sedan. Vilken härlig puls och vilket underbart klimat, det var riktig vårvärme och man kunde gå i en skjorta.
Visst hände det lite saker som demostration med tusentals personer och mängder med poliser i olika hattar kolla här.
Hjälmar.
Turban.
Hatt.
Nu undrar Ni vad jag åt, se här.
Lunch.
Frukost.
Engelsk mat är väl inte den bästa men detta var väldigt gott.
Indisk mat går egentligen att göra hemma men man kan göra en variant, det kan aldrig bli fel bara annorlunda.
Jag har Hurry Curry av Lotta Voltaire som är en kul bok som Indiska gett ut.
Det är en himla massa kryddor i med självklart kan man slopa några, använd Er fantasi. Gör nu inte som jag ät inte mängder av kålen som var underbar, magen mådde lite dåligt ett par timmar, Ni förstår säkert.
Även jag ändrade lite i receptet, jag tog t.ex kycklingfiléer istället för en hel kyckling.
Tandori Chicken 4 personer.
4 stora kycklingfiléer 2 dl matlagningsyogurt 1 tsk ingefära, gärna färsk 2 pressade vitlöksklyftor 1 tsk garam masala ½ tsk gurkmeja 1 msk tandoori kryddblandning ½ pressad citron matolja salt
Blanda allt och marinera filéerna i röran minst 12 timmar gärna längre. Ställ in formen i ugnen 240 grader i ca 30 minuter, kolla med en kniv.
Currykål
Vitkål finstrimlad, ett halvt huvud beroende på storlek. ½ tsk gurkmeja ½ tsk bockhornsklöver, kan uteslutas. ½ tsk kumminfrön, kan uteslutas. 1 tsk senapsfrö svarta, kan uteslutas. 1 msk curry 1 dl vatten 2 vitlöksklyftor 1 msk ingefära 1 finhackad chili 1 msk rå/rörsocker 1 dl finhackad koriander, kan uteslutas
Slå olja i en stek/wokpanna. Tillsätt gurkmeja, bockhornsklöver, kumminfrön, senapsfrön, och curry. Låt fräsa ett par minuter.
Lägg i kålen och resten av kryddorna och vattnet. Låt stekas i ca 8 minuter.
Jag serverad ris och chutney utrört i yogurt till.
Marinaden till kycklingen, fint va.
Kålkryddorna som försteks.
Den ljuvliga kålen, och vilka goda dofter i köket, vill ha mer...
Min tallrik med kyckling, kål, ris och sås, mums!
Nu mina vänner blir det inget nytt inlägg förrän på söndag, då har jag massor att berätta för Er. Ha en fortsatt bra vecka och en superhelg, det skall jag ha.
Igår var jag och en gammal gymnasiebästis ute och åt. Vi var i Sundbyberg, halva vägen var.
En italiensk resturang som ligger på Thulegatan 56, rondellen vid simhallen, Parma heter den. Det var otroligt god pasta och trevlig personal.
Jag åt pastastubbar som var ljuvliga, fyllda med ost, skinka och squash i en ljuvlig sås. Jag har gjort en liknande rätt här i min blogg. Vi beställde även en stor tomatsallad med rödlök till, man blev även bjuden på en stor finsallad till och gott bröd.
Det var så prisvärt och gott, 5 stjärnor av mig.
Ser lite pizzaaktigt o konstigt ut men det var kanon.
Just nu är jag bortskämd av min gulliga jobbarkompis. Om Ni får välja kompis välj en kompis som kan laga turkisk mat, finns inget godare.
Idag fick jag små ljuvligt goda dolmades och börek. Jag skall få en kurs av henne så jag återkommer med recept.
Ha en bra dag i solen, nu kommer våren. Kramar Ann
Idag när jag kom hem funkade inte internet, fattar Ni min frustation. Ingen Martin eller Andrea som kunde hjälpa mig. Något har gått sönder så nu kör jag med sladd som jag fixade på aldeles egen hand med support från Uppsala. Först tog jag fel sladd och inget funkade o jag sa så många fula ord, Andrea blev impad av mammas "ordförråd".
Nu är jag glad och här kommer ett gott recept, riktig bjudmat.
Jag hade en laxflé i frysen som jag gjode i ugnen med lite olja, salt och peppar, 175 grader i ca 15 minuter.
Till laxen blev det ett potatismos som jag hade olivolja i och inte mjölk. Jag hade även finskurna bitar av soltorkad tomat, oliver och riven parmesanost, salt och peppar.
Det blev så otroligt gott och lätt, Ni måste prova.
Lilla laxen.
Moset.
Ni som är uppmärksamma ser att vi dricker rödvin till fisken, en pino noir som passade jätte bra till. Vi frågar nästan alltid systemet dom är så kunniga.
Nu måste jag skaffa mig en hobby till eftersom jag har lite tid över ibland. Jag skall göra egna chokladpraliner, tänk vad kul och gott.
Jag har köpt jättefina små formar hos Systrarna Voltaire i PUB huset. Den här gången fick jag faktiskt väldigt god hjälp av Lotta Voltaire, som skrattade glatt när jag berättade om min nya hobby.
Jag kommer att återkomma och berätta hur det går även om det blir katastrof.
Formarna var inte billiga, men en hobby får kosta. Det värsta blir provsmakningen jag kommer att bli riktigt fet så jag får skaffa en testpatrull, återkommer om det.
Jag har en del laster i livet, kanelbullar som Ni redan vet och tidningar. Jag prenumererar på många magasin men absolut inga veckotidningar med skvaller.
Mina tidningar handlar om mat, hälsa, mode, inredning, blommor, mm
Självklart går jag på alla erbjudanden som dyker ner i brevlådan. Jag älskar att få fina saker i present på posten. Nu för tiden är det faktiskt inte skräp utan användbara prylar och nästan gratis. Det gäller bara att komma ihåg att säga upp tidningen om man inte gillar den.
Se här vad jag hämtade idag, Andrea och Erik Ni får inte kommentera Ni är spärrade.
Vem vill inte ha detta?
Ha en skön och god fredagkväll, nu skall jag lyssna på Sanna Nielsens nya cd innan familjen kommer hem och stänger av. Vi tycker lite olika ibland, konstigt, ha ha
Oj oj vet Ni vad en snäll patient gav mig, ÅTTA kanelbullar. Jag hade berättat att jag ÄLSKAR kanelbullar, kanske lite för många gånger. Dom var så goda men jag åt inte alla själv utan fick god hjälp. Tänk att det finns så snälla och härliga människor, TACK.
Jag älskar snabba goda maträtter på bra råvaror. Rostbiff från Ica, vinmarinerad är kanon god.
Rostbiff och potatissallad i all ära men man kan faktiskt piffa till rostbiffen så den blir sååå god. Det här även en bra bufférätt men vi åt den till middag med gott citronvatten.
Till 2 hg rostbiff tog jag:
Gör en marinad: ½ dl soja japansk ½ dl balsamvinäger 1 msk rör/råsocker peppar ev lite vitlök om magen tål, lite ingefära passar också som krydda.
Blanda och värm lite så sockret smälter, häll marinaden över rostbiffen. Servera med potatisklyftor och en god sallad.
Nu skall jag tipsa om ett bra sätt att skiva gurka till salladen. Jamie Oliver tipsade i sitt program om middag på 30 minuter. Jag vet inte om det funkar, men prova.
Det börjar bli en hel vetenskap att t.o.m skiva gurka. Ibland tror jag man överdriver när man lagar mat man liksom försvårar och gör så många onödiga moment.
Dra med en gaffel längs hela gurkan i skalet, sedan skär man i små bitar. Då suger gurkbitarna upp dressingen bättre.
Igår blev det omelett med fetaost lunch med lilla mamma.
Omelett, spenat, fetaost, tomater och jordgubbar. Dryck till blev.....
Kul att allla blev glada för sina vinster, själklart kommer fler tävlingar.
Jag lagade vegetarisk middag som blev jättegod. Det känns skönt att slippa kött ibland man känner sig lättare i magen.
Jag testade kålrabbi för första gången vilket var en överraskning. Den var så god, när man skär den i bitar känns den som ett litet hårare äpple och även storleken.Den var god även rå, prova.
Jag skall köpa flera små fina kålrabbi idag och lura på mamma ett.
Den ser ut lite som från Beatrix Potters bilder, man saknar en liten kanin som hjälper till att äta upp den.
Jag hackade i så bitar:
purjolök kålrabbi morötter potatis palsternacka
Sedan hällde jag på tomater på burk, vatten och buljong som krydda.
Konsten är sedan att låta detta koka i ca 2 timmar, länge men så gott det blir. Servera med ett gott bröd.
Efter 2 timmar har det gottat till sig. Det blev även matlådor till oss dagen efter.
Nu skall jag fixa hemma. Alla Ni som har I-landsproblem med kläder o prylar, släpp dom tankarna ett tag och låt tankarna gå till folket i Japan. Öppna ögonen läs tidningar och titta på tv!
Vi ville ha en förrätt och "man tager vad man haver". Jag älskar förrätter med något gott att dricka till gärna bubbel som Ni vet.
Jag stekte bitar av chevreost i olja så det blev en krispig yta. Tilll detta serverade jag jordgubbar och basalmico, finns i små plastflaskor vid vinägern.
Det blev så gott, fint och enkelt. Varför tog jag en grå tallrik när jag har så fina färger?
Jag bara måste visa en så gullig vägskylt från Uppsala.
Som Ni märker är jag väldigt förtjust i Uppsala, om jag var ung skulle jag också plugga där, utan tvekan. Nästa gång vill jag till Pelle Svanslös huset, vem vill med?
I går var vi i Uppsala och var på utställningen av kamelia blommor i Botaniska trädgården, Linnésalen. Det var trädgårdskonstnären Tage Andersens utställning "Fröjd och Lidelse".
Det var helt underbart med alla fina blommor och installationer, måste ses. Det tar 45 minuter mde bil från Solna det är inte längre. Tåget tar inte heller så lång tid.
Linné själv satt mitt i allt, så fint.
Mamma o dotter.
Massor av bilder, som Ni förstår var det så fint.
Jag vill även tipsa Er om att gå in på www.druse.se/kakfat.htlm vilka ljuvligheter till kakfat. Ni minns mitt förra inlägg med en bild, kolla här. VILL HA ALLA!
I går var jag och Erik och fikade på Café Rival, Mariatorget. Jättemysigt och sååååå goda bullar.
Även Danny var där och åt frukost innan han åkte iväg för att tävla i melodifestivalen. Det är en trevlig kille, utanför fönstret där han satt hade en "baglady" lite problem o stod och skrek. Danny och en tjej rusade ut och hjälpte till, alla vi andra satt o tittade.
Kardemummabulle.
Sedan gick vi vidare till Münchenbryggeriet, Retromässan. Det var riktigt kul att se alla gamla prylar från 1920-talet och framåt.
Nu sorterar jag alla mina recept över hundra stycken så det tar lite tid. Det kommer att bli mycket lättare för Er att söka under fisk, kött bakverk mm.
I morgon drar jag tillsammans med familjens överhuvud som aldrig skulle fuska en vinnare.
Kramar Ann o trevlig fredagkväll.
Hur gör man hjärtan? Har provat allt och det blir bara fel. <3 så här tex.
Nu är det tävlingsdags, en liten annorlunda tävling för att vara en matblogg. Man förväntar sig en recepttävling men det har inte jag, utan nu skall vi se om Ni har koll.
Såklart blir det ett pris, en mini godiskål från Iittala Marimekko i grön färg.
Jag har själv en liten blå som jag älskar att fylla med både godis, oliver, guckor mm.
Tävlingen!
Vem gömmer sig i Onepieceoverallen Ann eller Andrea? Svårt att se skillnaden, Skicka svaret på kommentarer och sedan lottas vnnaren. Skriv ingen adress den kan mailas till mig om Du vinner. Jag har svårt själv att se, Andrea hade fel när jag visade,
Ännu ett gott recept som tidningen Buffé haft. Just nu känns det lite som man vill ha mycket grönsaker för att få vårkänslor.
I helgen var det ett fantastiskt väder vilket vi behövde.
Ni måste testa den här gratängen.
1 stort blomkålshuvud 1 vitlöksklyfta 2 dl crème fraiche 2 dl mjölk 200 gram riven god ost 3 skivor vitt bröd med kanterna kvar rosmarin färsk eller torkad (kan uteslutas) bacon
Skär blomkålen i riktigt små buketter, lägg dom i en smord ungssäker form. Blanda mjölk o crème fraiche med hälften av osten. Häll blandningen över blomkålsbuketterna. Strö över resten av osten och brösmulorna och ringla ca 2 msk olja över.
In i ugnen i ca 60 minuter i 175 grader.
Servera bacon och sallad till.
Jättegott och lättlagat. Man kan utesluta bacon och äta vegetariskt eller kanske någon god skinka till.
På onsdag blir det tävlingsdags, nu är alla tävlingsbilder klara!!!
Min kära lilla syster har fått pinjetunga (pine mouth), låter helt galet. Det är tydligen jätte trist för allt man äter smakar metall och det kan vara så i flera veckor.
Man förklarar att mankan ha ätit gamla dåliga pinjenötter. Tänk på att alltid ha färska fina och spara inte påsarna i skåpet år ut och år in.
Birgitta bad mig varna Er på min blogg, yes.
Om man vill läsa mer kan man gå in på Livsmedelsverkets hemsida.
Så har jag testad kryddan Furikake som Renée Voltaire säljer. Den innehåller svarta och vita sesamfrö, norialger och japanska svartvinbärsblad.
Jag testade den på lax och på rivna morötter som jag blev tipsad om. Tyvärr så var det ingen hit. Smakar inget särskilt bara lite norialger. Den är alldeles för dyr ca 90 kronor för att vara så trist.
Nej jag använder upp flaskan för det ser fint ut men det blir ingen ny.
Laxfilé med creme fraiche och chevre som blandats med gaffel eller mixas, körsbärstomater, baslilikablad och Furikake. Gräddas i 200 grader i ca 15-20 minuter, klart och så gott. Serveras med ris, potatis eller pressad potatis.
Jag fick en present för ett tag sedan, choklad från Tobago, inte chokladkaka utan drickchoklad. Man skall riva chokladen och blanda med vatten och mjölk och koka en stund. Det skall vara väldigt gott med choklad i grytor så jag tänker riva i lite.
I dag blir det många koppar eftersom jag är förkyld.
Det blev verkligen gott, smakar verkligen choklad och inte massa socker.
Det finns faktisk en svensk som är kakaobonde i Tobago, chokladen räknas som världens finaste. Läs på hemsidan www.tobagococoa.com eller på Chokladfabrikens hemsida, kul om man gillar choklad.
Här river jag den hårde bollen.
En fin kopp med varm cholkad innan grädden klickas i. Mums.