Jag vill önska Er alla en glad midsommar med mycket mat, sång och dans.
Vi ska mysa utan vår unge så det blir ingen dans. Jag älskar att sjunga och dansa runt stången. Vi ska äta massor av god mat som vi köpt på vår resa runt Vättern.
Vi var i Hjo och sov över på ett Bed & Breakfast, så bra. Jag ska berätta och visa Er allt.
Nu ska jag förbereda dagen. Två fina bilder på Andrea 11 månader (jag har fotat av dom därav kvalitet).
Så är det dags för lite sill nu när det är midsommar, tycker jag. Vi lagar gärna sillpaket på grillen eller i ugnen.
Det här är en bra rätt att förbereda och laga till många gäster, severa gott bröd och ost till.
Matjesill finns ganska billgt och mängder med extrapriser, bara att prova sig fram till en favorit.
Koka potatis som får svalna eller ligga i kylen till nästa dag.
Koka även 1 ägg per person eller 2 ägg om man har en hungrig man, som jag.
Skär salladslök eller purjolök i små bitar, skiva tomater även 1 per person.
En burk matjesill till två personer, skär i mindre bitar. Spar spadet!
Titta på mina bilder så förstår Ni.
Fördela ingredienserna i folieark, häll på 1 msk av sillspadet och 1 msk smör eller grädde. Vik ihop till ett foliepaket och på grillen eller in i ugnen ca 15 minuter.
Servera på en tallrik så gästerna får öppna själva, så jättegott.
Vi gjorde även efterrätt i foliepaket. Vi hackade frukt jordgubbar, äpple, banan och nektarin. Vi lät det koka ihop ca 20 minuter och åt glass till.
Passa på att köpa alla goda grönsaker som nu börjar komma. Morötterna är en favorit hos mig, bara skrubba och äta eller laga.
Jag stuvade mina till kalvfärsbullar. Gör en vanilg vit sås, slanta morötterna och koka dom ca 10 minuter. Blanda allt och låt gärna stå i 15 minuter så det gottar till sig.
Jag använde kalvfärs istället för köttfärs, mycket godare och lite dyrare men värt varenda krona.
God sommarmat och bra mat för två paddlare som är bushungriga defter dagens utflykt.
Om Ni undrar varför jag dröjer med inlägg eller det inte är något så är det internet här på landet. Jag har Tele2 mobilt, funkar bra men den här sommaren sämre. Vad jag är bortskämd med att det alltid går så snabbt hemma. Jag får nog coola ner lite. Erik tycker att jag är dom en Duracellkanin, ha ha.
Jag gjorde en jättesmarrig gratäng till mig och Andrea förra veckan, ät den som middag eller till en köttbit, lamm passar super.
Jag tror att receptet är ett Anna Skipper, då förstår Ni att det är bra för kroppen och magrutorna.
Imorgon ska jag och Erik paddla Hjälmare kanal. Vi har varit och tittat var vi kan lägga i våra kayaker. Det är så vackert och inte en krusning på vattnet vilket passar mig.
Recept 4 personer:
2 auberginer 1 burk finkrossade tomater eller annan god tomatsås. 2 stycken mozzarellor en bit riven parmesan en kruka basilika, hackad olivolja
Skiva auberginerna i lagom skivor, salta på dom och lägg på en tallrik under tryck i minst ett par timmar. Går att göra kvällen innan. Man vattnar ur dom.
Smaksätt tomatsåsen med salt och peppar.
När det gått två timmar torka av auberginskivorna och stek dom i olivolja. Varva aubergine, tomatsås, riven parmesan, mozzarellabitar och basilika. Två varv gjorde jag. In i ugnen 200 grader i 45 minuter, klar.
Det är idag som man känner att man har semester, söndag och vi stannar på landet.
Inatt har det varit åskväder, det gillar inte Fru Forssell. Tur man har en man som är lugn och trygg när man själv flippar ut. Jag låg nog mer i hans säng än min och var varm som ett element. Värmen berodde på skräcken eller kanske åldern...
Igår kväll var det så soligt och fint, vi tog en promenad och jag plockade blommor.
Erik målade och jag spelade och sjön Per Gessle "En händig man" mycket passande. Tändk vad lite färg gör mycket.
Jag for även runt med trimmern och tog bort massor av slyr och gräs, nu är det riktigt snyggt på tomten.
Ha en bra söndag, solen kommer till oss vid 14-tiden, så blir det KAYAK, tjohooo!
Lite små tips på nyheter som jag ska testa och har testat. Någon tyckte att allt jag gör blir så lyckat och så gott, maken jublar och dottern ramlar av stolen av lycka osv. Självklart gör jag skitäcklig mat och misslyckas men hur kul är det att se det på bloggen.
I kväll ska Ni inte göra denna middag, misslyckad! Nej jag tänker fortsätta att ge Er bra och goda recept, misslyckade får Ni göra själva på egen hand.
Jag har testat en ny Erik gucka, jätte god gubbröra. Ta ett tunnbröd smör,a på med röran, rulla ihop och skär rullen i små bitar (som en rulltårta). Gott som förrätt.
Servera annars på en bit knäckebröd eller kavring och en dillkvist på, mums.
Bra mjölkfritt att steka i.
Från reklamen i T-banan. Nu ska Andrea få testa, jag återkommer med hennes smakpoäng.
Ha en bra torsdag, jag har nu en dag kvar till semester, tjoho!
Lite nyttig mat för kropp och själ kan behövas. Själv tänker jag på att bikinin skall på eller våtdräkten, vore inte snyggt med bilringar runt magen.
Jag har tipsat tidigare om att det är så gott och nyttigt med blomkålsris till isället för vanligt ris. Ni vet väl att Jasminris är det sämsta riset, bilringarna växer bra på det.
Jag köpte fin kycklingkorv välkryddad, det finns massor av bra korv välj en favorit.
Recept.
1 hackad lök några korvar 1 burk god tomatsås, finns mängder med goda och olika prisklassser.
1 blomkålshuvud
Hacka lök och stek med korvbitarna, häll på tomatsåsen och smaka av. Jag behövde inte tillsätta några mer kryddor.
Låt koka ihop ca 5 minuter.
Riv blomkål på rivjärnets största hål.
Koka upp vatten och salt, i med blomkålsriset 2 minuter, sila av, klart.
Ser väl gott ut. Jag kan tala om att det var väldigt gott.
Jag och Andrea har varit på Centralbadet och haft det så skönt. Det är jättefint och finns massor av sköna små vattenbad att njuta i.
Dom har även en takterass som man kan träna och sola på. Även fantastisk mat kan äta där, inte billigt men gott. Vi unnade oss två rätter som vi delade på.
Dit vill jag snart igen med maken. Man måste ha två timmar på sig för att hinna med att njuta men man kan vara där hela dagen.
Vi tog ett paket där man fick låna badrock och handdukar.
Sill och skagen tallrik med bröd och sallad, mums.
Ni som blev nyfikna på Andreas paket, här kommer innehållet.
Från Designtorget, en liten högtalare till iphone eller datorn. Ljudet är så bra så även priset, 199 kronor. Högtalaren finns endast på Designtorget, deras egen design.
Den finns i fem färger och laddas genom datorn, inga batterier.
Något vi alla behöver, musik. Jättebra present till alla.
Jag var och tittade när Östra Real sprang ut, solen lyste lite och doften av öl spred sig över stan.
Undomarna är helt galna i att spruta öl på varandra och andra, tydligen otroligt kul. Ölen flödade till deras flak, käcka föräldrar hjälpte till.
Många roliga plakat på flaken, som denna ha ha!
Blev lite sugen på öl jag med fast att dricka, jag tog min öl i handväskan.
Andrea slutat för terminen, nu är det bara 1 år kvar till examen. Klart att hon måste få en present. I morgon får Ni se vad som finns i paketet och på tallriken.
Jag och Gullan var ute på lunchen och köpte korv på mitt favoritställe på Nybrogatan.
Vi hann även med att titta in på Drömhuset som säljer så söta klänningar design Pernilla Wahlgren. På Eden såg vi söta tofflor för 38 kronor i olika tyger och färger.
Ha en underbar Nationaldag, ut och mys med familjen.
Jag var på CityGross och handlade kött, dom är kända för sitt fina kött. Jag håller verkligen med köttet är så mört och fint. Bättre än ICA, sorry min favoritaffär.
Jag köpte benfri kotlettrad skar en ficka i och fyllde med Kvibille gräddädelost, salt, peppar och på grillen med indirekt värme (kolen vid på sidorna och ej direkt under köttet).
Min bit tog ca 50 minuter och sedan 10 minuter i folie så köttsaften stannar.
Jag hade kokt svensk färskpotatis och en stor sallad till. Vill man ha extra sås så är en bea gott till.
Passa på att göra en stor bit och ha mat i flera dagar.
Jag band ihop steken med bomullsband.
Vilande stek.
Tagit bort snöret och skurit upp, osten flyter ut och det är sååå gott.
Jag berättade för Er att jag har gjort supergod kola. Receptet hittade jag i SvD och det är från Pärlans kola som numer ligger på söder i Stockholm.
Jag har alltid älskat kola som är mjuk inte så den fastnar i tänderna. Kola är en mardröm för tänderna som Ni förstår men man kan ju suga tills den blir riktigt mjuk och god.
Det här receptet var enkelt och blev en lagom sats, kul att göra.
Kakao, nötter, kryddor, pepparmintsolja, havssalt, lakrits eller annan smaksättning. Jag smaksatte med kakao, jag tog 3 msk men nästa gång tändker jag ta 5 msk för mer smak.
1. Koka socker och glykos i en gryta till 175 grader. rör försiktigt då och då.
2. Hetta samtidigt upp grädde, smör och kakao i en annan kastrull.
3. När sockerblandningen är 175 grader häll då i blandningen av grädde, smör och kakao. Det kommer ryka och fräsa ordentligt så ha en sked med LÅNGT skaft, bränn Er inte. Inga barn i närheten!!!!!!
4. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och koka upp till 120-124 grader. Gör kulprov. Häll en klick kolasmet i kallt vatten och känn och smaka hur Du vill ha den. Jag tog 120 grader, blev perfekt.
4. Häll upp smeten i en form. Jag tog bakplåtspapper i så kolan inte fasnade. Låt svalna i någon timme, skär upp i bitar och packa in i papper. Jag använde mellanlägg för smörgåsar som finns klara att köpa, tillklippta bakpapper kan man säga, så enkelt och bra.
Köpte glykos på CityGross finns överallt, står bredvid sirap.
Sockerblandningen kokar med digitaltermometer i. Ska bli bärnstensbrun.
Chokladblandningen skall smältas ihop.
Här blandas de båda rörorna och det är supervarmt och fräser.
På den varma plattan igen och kokas.
Jag gjore färre kolor för jag ville STORA kolor. Känns bättre att äta en istället för tre, lura sig själv heter det, ha ha.