Vill bara berätta att jag (tandsköterskan) har tandvärk. Hoppas det nu går över efter all fin hjälp. Jag kommer att bli väldigt förstående när patienterna ringer och har ont. Jag ska bara försöka att inte tugga på tanden o akta mig för varmt o kallt. Hur skall detta gå.
Min kompis bjöd mig och min mamma på lunch i förra vecka, världens finaste och godaste räksmörgås. Jag är väldigt förtjust i räkor och speciellt fina smörgåsar.
Alla som besöker Skåne borde äta Skånsk Äggakaka, så otroligt gott och säker onyttigt. Nu ska vi inte haka upp oss på innehållet men köp bra råvaror så blir samvetet bättre.
Det är som en tjock pannkaka men godare. Det bästa är att göra den i en stekpanna som man kan ha i ugnen. Annars tar man en form lika stor som en stekpanna.
Gör så här:
Stek ett paket fläsk eller bacon, behåll fettet i pannan när det är klart (eller häll det i formen).
Vispa ihop:
4 ägg 4 dl mjölk 4 msk vetemjöl lite salt och peppar
Häll i smeten i stekpannan eller formen in i ugnen 200 grader i ca 20 minuter.
Ät med fläsket/baconent och lingonsylt.
Baconet stekt. Fettet kvar i pannan.
Smeten i och min fina stekpanna med avtagbart handtag i ugen.
Så är det Mors Dag idag, vår familj firar inte men självklart gör min mamma det, med all rätt.
För mig är det helt ok att överraska henne med någon liten pryl.
Varför firar vi Mors Dag och varifrån kommer traditionen?
Seden Mors Dag kommer från Philadelphia, USA. En kvinna Anna Jarvis som på årsdagen av sin mammas död valde att hedra hennes minne. Den 10 maj 1908 hölls det därför en gudstjänst med fokus på fjärde budet.
Alla besökare fick vita nejlikor, moderns favoritblomma. Traditionen har sedan levt vidare och vandrat till Sverige. Första gången vi firade var 1919.
Min söta mamma.
Det här fina kortet fick jag av Andrea som hon tillverkat i Minihuset på Ica Maxi. Jag hade inte lämnat in henne där utan hon jobbade.
Jag har blivit helt galen i smoothies av olika sort, men nu vet jag vilken som jag gillar bäst.
Den här sorten, froosh!
Den är krämig inga tillsatser och man blir mätt på den. Priset varierar väldigt, från 18 kronor till 27 kronor. Det finns några smaker till som också är goda.
Vi brukar "turista" i vår egen stad vilket är jätte kul. För någon helg sedan blev det södermalm. Min guide är fantastisk just på söder och Östermalm.
Vi tog oss dit genom att åka tvärbanan från Alvik, buss från Gullmarsplan sedan till fots.
Självklart blev jag utfodrad av maken så jag inte blev matt. Första stoppet Espresso House.
Så promenerade vi till Vitabergsparken och tittade på alla gulliga hus mitt i stan.
Mitt i parken ligger denna större kiosk där man kan köpa smörgåsar, pajer, glass, lösglass kaffe mm så gott och trevligt.
Jag åt grillad smörgås med mozzarella, parma, pesto och sallad.
Det finns även kolonistugor som är så söta med massor av blommor. Tänk denna idyll mitt bland alla hus, Stockholm är fint.
Sedan gick vi vidare mot slussen och på vägen (Fjällgatan 23 B) finns detta helt underbara mat och kaffeställe, Hermans Trädgårdcafé. Fantastisk utsikt, se även deras hemsida.
Det ligger precis bredvid Carl Antons gamla ateljé som många känner igen.
Gå ut i helgen och njut av vår stad och ät Er fram som jag. Mitt BMI är ok fast jag äter jämt!
Ni som undrar vad jag fick igår, här kommer en superpresent från lilla maken.
Bara så Ni vet så har jag verkligen önskat mig denna och jag är så glad. Vi har en hel del fönster så denna kommer att underlätta otroligt. Det är väldigt roligt också.
En Kärcher fönsterputsmaskin!
Man laddar skrapan så den är sladdlös.
Först sprayar man och guggar med den här.
Sedan skrapar man med denna som suger upp allt vatten.
Jag fick även lite kvinnliga presenter som denna fina Marimekko necessär.
I går fyllde jag 52 år, vilken toppendag. Jag hade bestämt mig för att inte stå vid spisen utan bjuda ut familjen på lunch ni Uppsala.
Vi åt en underbar lunch på Åkanten som ligger i saluhallen, utomhus. Vädret var fantastiskt och så även maten, jag är så nöjd med min dag.
Jag åt grillad kalvrostbiff som var fantastiskt mör och god. Det måste jag grilla själv. Tillbehör dijoncreme, riven pepparot, äggula, vattenkrasse och kokt färskpotatis som man friterat snabbt.
Några tog grillad hamburgare som också var kanon.
Efterrätter tog vi olika, brylépudding, glass, kaffe och chokladmousse.
I dessa fina skålar (mina favoriter) fick vi efterrätt utom brylépuddingen.
Uppsala bjöd på feststämmning, det var stor balhelg. Jag har aldrig sett så många finklädda en söndag. Man fortsatte med brunch och festligheter på bla "Stocken" (Stocckholms nation).
Andreas kompis Per.
Några av lunchgästerna. De andra tre ville ej vara med på bloggen.
Ikväll blir det favorit i repris, charkismiddag. Jag älskar smårätter på fredagar och god dryck till.
Ett supergott rosévin är detta, lätt att komma ihåg på etiketten. Det har fått bästa betyg överallt.
Jordgubbar blir det från Belgien och dom är så jättegoda. Det har ju kommit svenska men 60 kr för en kartong, nej tack.
Det är verkligen så härligt med inglasad balkong, både jag och mina växter trivs. Min chiliplanta har börjat blomma. Tyvärr blir det dyrt för jag kan inte gå förbi blommor utan att köpa.
Det är vår första vår med stor balkong, förra året var det en byggarbetsplats med spärrad dörr.
Ut o ät glass och njut av solen, men glöm inte solskyddsfaktor, tänk på cancerrisken och alla rynkor.
Oj vad kul jag hade när jag vacumförpackade våra vintertäcken. Jag köpte en förpcknng med två påsar på Ica Maxi, 99 kronor.
Jag har även provat andra sorter där man trycker ut luften, såååå dåliga funkar inte.
Dessa från Ica var kanon, man suger ut lufteen med dammsugaren. Jag kommer att köpa fler för att förpcka stora skrymmande kuddar, filtar och dunjackor som är så stora och skrymmande.
Man minskar täcket med 75 % i volym, inte illa.
Så här ser förpackningen ut.
En färdig förpackning och en på gång.
Lägg i täcket och tillsut ziplåset me en liten "plastmojäng" följer med. Lyft bor locket på ventilen och tryck dammsugarröret på.
Sug ur all luft och på med locket igen, klart.
Det var super kul jag vill bara förpacka allt nu......passa Er familjen!
Förresten har Ni hört att man dopar meloner i Kina. Fattiga bönder i Jiangsuprovinsen har dopat melonerna så flera hektar har blivit förstörda. Melonerna blev så stora att dom exploderade. Man trodde att man skulle kunna skörda tidigare och därmed tjäna mer pengar.
Man måste passa sig för mat från Kina, vad har dom i.....
Ni har väl inte missat att det är lika viktigt för män som kvinnor att dricka massor av kaffe varje dag. Kvinnor fem koppar mot bröstcancer, män sex koppar mot prostatacancer.
Hur stora koppar man menar står inte, jag dricker stora muggar så hoppas jag inte dricker för mycket, vad händer då?
Äntligen något som är gott och trevligt att dricka, bra förebyggande medicin.
Ni som känner mig vet att jag gör alltid allting lite extra så nu har jga börjat peelat mig med kaffepeeling från Bali.
Jag fick denna peeling av min chef för länge sedan, han vet att jag är kaffetokig.
Ett kaffeben!
Glöm inte dricka gott kaffe från Espresso House i mängder!
Sara Begner är en jätte härlig kock med nyttiga recept. Jag har en kokbok av henne som jag gärna använder.
Jag gjorde kycklingbollar som blev så otroligt goda och smakrika.
I receptet står det kycklingfärs men jag malde egen i min mixer av filéer, jag körde ner allt i min mixer.
400 gram kycklingfäörs 1 liten gul lök 2 vitlöksklyftor 2 tsk mango chutney ½ tsk sambal oelek saft och skal av ½ citron salt och peppar
Smeten är lite kladdig. Servera med en god matig sallad ev potatisklyftor. Jag gjorde en sås av youghurt och chutney. Blanda allt och och forma små bollar som Du steker i olja eller smör.
Jag gjorde en sallad med bulgur till. Nyttigt och got gott!
Vi har varit på landet och haft det så skönt. Jag har planterat massor, röd, gul och silverlök, jordärtskockor, spenat, plocksallad, kryddor och blommor.
Nu hoppas jag att det kommer lite regn ibland så inte allt torkar bort.
Självklart hade jag mina fina byxor och matchande kniv till. Jag har lyft och släpat som en galning. Erik tyckte jag var en riktig "muskel Märta", ha ha.
Vad har man en kniv till? Öppna jordsäckarna med såklart. Kniven har jag fått för många år sedan av min söta man.
Vi plockade även blommor och drack en GT (ginoch tonic) i våra fina gröna loppisglas.
Visst är glasen helt underbara.
När vi satt och njöt av vår rabatt kom en liten skogsmus/sork och började plocka mina fina blommor på floxmossan och åt upp. Jag visste inte att dom var så fräcka, äter blommor.
Så är det fredag igen, vad snabbt dagarna går. Några små tips inför helgen kommer här, var en turist.
Det finns båtar som man kan hoppa på och av hur mycket man vill biljetten räckr i 24 timmars.
Vuxna 100 kronor, barn 6-11 år 50 kronor 0-5 år gratis.
Hop on Hop off heter båtarna. Hållplatserna är dessa Nybroplan, Vasa museum, Skeppsholmen, Gröna Lund, Viking Line, Fotografiska, Gamla Stan och Slottet.
Om det regnar gå genast och köp bästa tidningen, YOURlife. Det är massor av bra reportage i den, inget skvaller. Intervjun med Alexandra Pascalido är så bra, vilken kvinna. Köp, Köp, Köp!
Promenera i parkeran kanske Berzelii Park som jag gjort.
Jag älskar kräm och mjölk på sommaren, filmjölk är också gott men hemgjord kräm är mums.
Det är så enkelt att fixa ihop en kräm, bär, socker, vatten och potatismjöl. Jag tycker att man skall dela alla bär i små bitar så man slipper stora slamsor i krämen.
Jag har gjort rabarberkräm och jordgubbskräm. Jag delade bären tillsatte vatten och kokade i 15 minuter. Därefter blandade jag potatismjöl och vatten (se paketet på mängd). När man vispar i potatismjölet skall man ta av kastrullen från spisen. Tänk på att krämen tjocknar till när den svalnat.
Häll upp krämen i en fin skål och strö lite socker på för att slippa skinnbildning. Jag använder gärna rå/rörsocker som är extra gott.
Det går jättebra att göra kräm på frysta bär.
Vispa vispa!
Färdig rabarberkräm.
Färdig jordgubbskräm.
Om man tycker att rabarber är lite strävt så tillsätt ett litet äpple i små bitar, så försvinner strävheten.
Det är jättegott med kräm på pannkakor istället för sylt.
I söndags gjorde jag en jättegod köttfärspaj som jag tycker Ni skall testa. Som jag sagt tidigare så har jag börjat göra mina pajer i min springform och inte i pajform.
Springformen gör att man får pajen mycket högre och ser mycket godare ut tycker både jag och familjen. Självklart får man göra mer deg och fyllning.
Jag gjorde en vanlig pajdeg som jag klädde formen med, förgräddade i fem minuter.
Stekte köttfärs och tillsatte krossade tomater som jag låtit rinna av.
Kryddade med salt, peppar, chili och oregano. Sedan fick köttfärsen svalna en stund.
Så tillsatte jag 3 dl creme frsiche, ett ägg och 1 dl riven västerbottensost.
Skjuts in i ugnen 200 grader i 25 minuter.
Ägget gör att pajenfyllningen håller ihop men blir krämig.
Hög och snygg!
Ha lite fantasi och tillsätt tex lök, paprika, rivna morötter, purjolök, fetaost, mozzarella eller något annat.
I går var jag och min jobbarkompis Gullan ute och åt lunch. Vi åt en korv på Nybrogatan i den underbara kiosken med bara riktig korv.
Kön ringlar sig och korvtjejen var fantastisk på att komma ihåg alla beställningar. Jag åt en mild köttig Tyrolekorv i baguette med surkål och tomatsås. Jag älskar korv i alla former men inte för stark. Gullan åt en orientalisk korv som var stark och jätte god.
Till efterrätt blev det chokladklubbor från Chokladfabriken på Grevgatan. Jag köpte även chokladpellets som jag ska tillverka egna praliner av. Jag fick många goda råd och smaktips av den supergulliga chokladflickan.
Idag var vädret helt ljuvligt och det var sommarvarmt.
Mängder med praliner. Dom har även kurser och chokladprovning. Självklart har Gullan och jag varit provningen, underbart.
Vi köpte två mörkchoklad och två ljuschoklad.
Världens sötaste Gullan!
Två tandsköterkor som vet hur man sköter sin kropp och sina tänder.
När man skall känna på potatis och annat som kokar om det är färdigt använder jag dessa, tändsticksstorlek.
Det är små tunna stickor från Clas Ohlson inte den gamla grova sorten som alla. Köp dessa dom är så bra 20 kronor kostar dom, så man har råd att tappa bort.
Jag har gått på reklam igen! Jag tyckte detta lät toppen, gör frallor och kalljäs degen under natten och grädda på morgonen.
Eftersom man får jäsa frallorna högst i 8 timmar när ska man då baka dom, baka klockan kl: 20.00 och grädda kl: 04.00 eller baka kl: 23.00 och grädda kl: 07.00.
Jag tror min familj skulle svimma om jag bakade frallor kl:23.00 när jag annars sover. Vem uskattar att frun har klockan på ringning kl: 04.00 för att grädda frallor.
Nej kära Kungsörnen detta funkar inte om man inte går i skift hemma.
Jag gjorde frallorna men tog mer jäst, varmt vatten och jäste på vanligt sätt. Dom var helt ok men det blir inte fler gånger.
Idag är det onsdag och det är min lediga dag, dvs jag gör allt som ett hem behöver. Tur att jag har söta och glada Doris (mamma) och Anna-Maud (kompis) som avbröt mig vid fikatid. Dom ger även order när jag stryker, typ några plagg till! haha
Idag blev det en efterrätt till fikat som blev lyckad.
Jag tog fina glas som jag fyllde med olika lager. Glasen är arvegods från svärmor, men på loppisar kan man hitta dessa billigt.
1. smulade Digestivekex 2. sylt 3. vispad grädde med lemoncurd i, 1dl grädde o ca 1 msk lemoncurd. 3. smulade kex igen 4. tärnade jordgubbar o banan 5. gräddklick
Fortsätt så här och töm kylen på godsaker som passar.
Jag måste erkänna att jag köpte potatissallad och rostbiff i förra veckan i brist på fantasi och ork. När jag ursäktade mig sa Andrea till mig på skarpen.
Att äta färdig mat gör varenda familj flera gånger i veckan och låt bli att få daligt samvete, rara mamma!
Tack Du kloka dotter!
Ser väl inte så tokigt ut.
Men denna vecka gjorde jag faktisk egen potatissallad som är riktigt god. Tillbehör blev stekt kycklingfilé.
Koka potatis och låt kallna. Dela i mindre bitar.
Gör en sås, (räcker ttill 2 kg potatis) blanda detta och häll över potatisen så den blir kladdigt god.
1 dl gräddfil 1 äggula 2-3 msk dijonsenap (smaka av styrkan) salt peppar ½ finhackad rödlök ½ dl kapris ev. fintärnad gurka och tomat
Jag lovar den blev så smakrik och god, mycket godare än färdigköpt.