Andrea ville så gärna ha mammas goda pannkakor till lunch. Självklart så fixade jag en nyttigare pannkakor.
Andrea har blivit lactosintollerant så det blev att köpa lactosfri mjölk och grädde, lite nytt i vår familj. Det är mjölksockret som hon får ont i magen av så det är inte något större problem. Det finns tabletter som funkar, om hon blir bortbjuden så värdinnan slipper tänka på lactosfria produkter.
Lite nyttigare och självklart är blåbärssylten och hallonsylten hemgjord. Alla "barn" älskar att få små burkar att pyssla med, även min unge!
Ha en underbar Nyårs Helg och var rädda om varandra. Inga raketer tänk på ögon, öron och alla rädda hundar.
Ni har väl besökt östermalmsgrillen som ligger på Nybrogatan 55, nästan vid Kommendörsgatan på Östermlam.
Dom godaste korvarna som man får i en grillad baguette med tomatsås och surkål. Dom har massor av korvsorter tex Coburgare "Berzelie", Kabanos, Chorizo, Lammkorv och många till.
Jag gick förbi och tog en vanlig svensk grillkorv med tillbehör, 35 kronor.
Man får ofta köa tillsammans med kända artister eller politiker, bara det är värt ett besök.
Sååååå gott! Öppettider är vardagar 11.00-21.00 helger 11.00-18.00.
Så är julhelgen med all julmat över. Vi har inte ätit så mycket julmat förutom skinka och risgrynsgröt. Nu har jag en bit skinka kvar så till middag blir det grönkålsoppa med skinksmörgås.
Det är så lätt att göra soppan, köp lite grönkål och rensa bort stammen. Koka i vatten med buljongtärning ca 20 minuter, mixa, häll på grädde, småputtra i 10 minuter och smaka av.
Grönkål är billigt och nyttigt. Vill man kan man servera i små glas och ha soppan som en värmande förrätt nu i vinterkylan.
Svärmors servis med grönkålssoppa, supergott.
Tyvärr spelar datorn mig ett spratt o gör fet stil, inte ens Andrea får bort den. Måste investera i en ny dator nu på nya året.
Nu har jag börjat julfixa lite. Vi har inte massa julmat men en julskinka gillar vi. Skinkan gör jag i ungen i en grillpåse, det blir så saftigt, smakrikt och gott.
I kväll blir det skinksmörgås och en julöl!
Vår tomte på köksväggen från 50-talet, cool va!
En riktigt GOD JUL till alla Er som följt mina matäventyr. Jag är jätte glad för alla kommentarer jag fått.
Självklart är det godast att göra sin egen sill till julbordet. Det är helt ok med burksill men har man några minuter över testa egen.
Köp 5-minuter sill från Abba, klar att äta efter 5 minuter, inget meck med ligga i blöt osv. Vad man vill ha för smak är det svåraste att välja, allt är gott.
Senapsill, romsill, currysill, tomatsill vilket är godast?
Gör en blandning av lätt creme fraiche och tex dill och löjrom ev salt o peppar (annan rom går också bra), blanda i sillbitarna och låt stå, gärna någon dag.
Man gör på samma sätt till alla smaker, basen är lätt creme fraiche och sedan smaksätt med kryddor och örter. Lägg sillen i en fin burk som jag brukar göra.
Jag skall göra senapsill i min burk på torsdag. En bra present till att ta med som bidrag till julbordet.
Till min goda förföriska gryta gjorde jag även en kikärtsröra. Självklart kan man köpa färdig hummus som är supergott till.
Eftersom jag älskar att stå i köket o röra i grytorna så gjorde jag min röra själv.
1 liten hackad lök 1 burk kikärtor 1 tsk spiskummin färsk eller torkad koriander efter smak citronsaft salt och peppar olivolja
Lägg löken och spiskummin i en kastrull med olja o låt småfräsa en stund. Sila av kikärtorna och tillsätt dom med lite vatten. Låt blandningen bli varm, tillsätt olja och citronsaft så det inte blir för torrt. Mixa. Smaka av med salt, peppar eller de andra kryddorna. Om röran är lite tjock blanda i lite olja. Kan serveras kall eller varm.
Färdig och jättegod. Jättebra bantar tillbehör som mättar.
I södra London, Brixton håller en kock till som heter Rosie Lovell. Hon är jätte populär för att hon gör porrig mat som man kan förföra män med. Hon har fångat sina tre senaste pojkvänner med maten, funkar säkert på tjejer också. Hon har gett ut en kokbok som heter "Spooning with Rosie". Jag har gjort hennes kycklinggryta. Bli inte rädda för alla moment, det är lätt att göra denna rätt. Kom även ihåg att det är supermat för kroppen.
4 personer
Kyckling: 1 kyckling ca 1,5 kg 2 lagerblad 1 tsk pepparkorn 2 stk hela kryddnejlikor
Tomatsås: 2 gula lökar, hackade 1 tsk malen kryddnejlika 1 kanelstänger 1 chilifrukter (kolla styrkan så det inte blir för starkt) 3 vitlöksklyftor 500 g färska plommontomater 2 msk honung salt peppar olivolja
Lägg kycklingen i en stor kastrull med vatten o kryddorna. Puttra tills kycklingen är helt klar ca 1 timme. Låt kycklingen svalna, sedan skär upp i bitar. Spar spadet till couscousen.
Nu gör Du tomatsåsen. Värm oivolja i en stor stekpanna. lägg i hackad lök och torra kryddorna, pressa över vitlök, grovhacka tomaterna och lägg i, låt koka ca 1 timme. häll i honungen och lägg i kycklingstrimlorna. om såsen är för tjock späd med lite kycklingspad. Smaka av.
Rosta mandeln i en torr panna, gyllenbruna. Värm kycklingspadet och häll i couscousen, täck med plastfilm och ställ åt sidan för att dra i ca 20 min. Fluffa upp couscousen med en gaffel, lägg på ett fint fat och lägg på mandelspån och granatäpplekärnor.
Serveras gärna med hummus, gör själv eller köp klar.
Det doftade förföriskt av alla kryddorna.
Couscous som kokas.
Färdigt couscous med granatäpple och rostad flagad mandel (finns färdig i påsar).
Det blev så underbart gott och dofterna var som sagt förföriska. Passar i jul med alla som vi kallar julkryddor. Erik älskade maten. Nu ligger lite i frysen för att höra vad resten av familjen tycker.
Idag skall jag handla julskinka, rimmad som jag själv gör i grillpåse i ugnen. Jag skall även laga en porrig kycklinggryta från Marocko, som man förför män med. Ni läste rätt, jag återkommer om varför och hur.
Läste i en tidning att man kan göra en snabb Janssons frestelse på halvfärdig potatisgratäng, verkade jätte smart.
Man köper halvfärdig färsk (ej fryst) potatisgratäng som ligger i påsar. Tillsätt anjovis på burk med lite spad och till sist strö lite ströbröd över och grädda.
Den här jag provat och den var riktigt bra och så enkelt. Jag måste testa en Jansson.
Jag provade räkor som är skalade på burk, som var också riktigt bra. Familjen godkände dom. Skönt att ha hemma för att kunna slänga ihop en räksallad eller räkomelett snabbt.
Jag är ett riktigt Luciafan, jag bara älskar all musik och ljus. Jag har lussat otroligt mycket, eftersom jag sjungit med Stockholm flickkör (ja, det var länge sedan) så blev det många fina ställen. Vi lussade med Sveriges Lucia så det blev Berns, Gallerian, Skansen och Operakällaren bla.
Självklart tittar jag på TV-Lucian och får tårar i ögonen för det är så vackert. Jag drar även ut maken för att se ridande Luciatåget från Huvudsta ridklubb utanför oss, så underbart. Andrea kunde Luciasången redan som 2-åring, vi sjöng om "Cia" i olika stämmor,ha ha. Mammas flicka!
Dålig bild men Ni kan ana att det var fint!
Efterrätt på resterna av Leilas saffranskaka. Kakbitar lite punch, grädde och mandarinklyftor. Jättegott sätt att ta vara på kakan. Luciakänsla!
Saffran hör verkligen julen till i alla former och en saffranskaka är väl ett måste. Jag har provat att göra Leilas recept, underbart god. Det är rom i kakan och saffran gillar alkohol, vet inte varför. Det gårsäkert att ha annan sprit i för det är ju så lite.
Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Smöra en sockerkaksform och ha i ströbröd eller kokos.
3 st ägg 2,5 dl strösocker 1 tsk vaniljsocker Vispas ihop fluffigt.
50 gram smör 1 dl mjölk 0,5 gram saffran 1 msk rom Smält smöret och blanda i mjölk, saffran och rom. Rör ner det i äggsmeten.
3,5 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 1 nypa salt Blandas ihop och rör ner i smeten.
Häll i smeten i formen och grädda i ca 20 till 30 minuter längs ner i ugnen. Öppna inte ugnen, tidigast efter 20 minuter, risk för att kakan faller ihop.
Fin va! Jag pudrade över lite snö, florsocker. Kakan blev ännu godare dagen efter.
Vi tycker om lövbiff som man fyller och rullar ihop. Även jag får ibland idétorka, men jag tänkte på Andrea som äter soltorkade tomater till det mesta. Klart vi rullade in små goda tomater på burk.
Vilka stjärnor Ni är på att skriva, jag njuter. Tack för alla pussar!
Nu kommer ett rödspritstips men inte att dricka. Självklart måste man städa till jul och alla andra dagar.
I "Äntligen hemma" tipsade Martin Timell om att torka av allt rostfritt i köket med rödsprit för att få bort fett och fingeratryck. Självklart testade jag det och det funkade riktigt bra.
Vilken röra!
In med disken i maskinen o fram med trasa o rödsprit!
Vilka härliga rim som redan kommit in, härligt smöriga som jag älskar. Ni är underbara, made my day!
Jag provade den här Kavli osten till mina pepparkakor när jag drack glögg. Den var riktigt god, väldigt mild och så enkel att lägga på kakan utan kladd.
Jag kommer att fortsätta att köpa den till mina "peppisar", jag älskar glögg och tända ljus den här tiden.
Osten finns med lite olika ädelostsmaker som jag måste prova.
Självklart måste även min blogg ha lite tävlingar som alla de andra stora bloggarna. Mina krav för att vinna är att man använder sig av snälla och bra ord, inget snusk.
Här är priserna. Rött julte från Bönor & Blad, handkrämer från Yves Rocher med orange & choklad doft, orange & almond doft och en chokladkaka med nötter från Pralin Huset. Alla har något med mat att göra, smak eller doft.
Skriv ett litet rim om julen eller om mig. Skicka in det på kommentera. När jag enväldig domare bestämt mig för vinnaren så får Ni maila mig Er adress.
Vi blev sugna på lövbiff och gärna fylld, men med vad? Eftersom Andrea äter soltorkade tomater till allt så blev det det. Det blev jättegott och smakrikt. Man äter 2-3 per person, en storätare klämmer säkert 4 stycken.
Jag kryddade med salt, peppar och torkad oregano.
Sedan stekte jag köttet så dom fick färg och på med 3 dl grädde. Jag smulade ner lite buljong i grädden. Dom fick ligga och puttra ca 15 minuter.
En jättebra pryl som man kan köpa på Granit är mitt julklappstips. Granit finns i Uppsala och Stockholm.
Närbild på en kork för t.ex olja och vinäger. Den passar alla flaskor och är så bra. Priset är också bra alla mina kära studenter 10 kronor, mamma o pappa blir såååå glada.
Min flaska med olja står alltid framme och bara att hälla i lagom mängd.
Jag fick ett gott recept av Marie på mitt jobb, stekta sardiner. I går testade vi och det var verkligen lätt och gott. En jättebra förrätt och har man en grill så grilla dom.
Jag köpte ICA´s sardiner i olja som jag stekte i ca 5 minuter på varje sida.
Lägg sedan sardinen på Falurutbröd och krydda med citronpeppar. Verkligen snabbt och lätt.
Snart skall man börja med julbak och då går det åt massor av saffran. Jag har läst massa tester av saffran och även jämfört priser. Det skiljer jättemycket mellan olika matkedjor.
ICA tar 36.90 för ½ gram och Hemköp tar 24.95 och tydligen precis lika bra. Jag skall till Hemköp och shoppa.
Jag brukar baka saffransskorpor och då går det åt mängder av saffran.
ICA Maxi har däremot supergoda runda saffransbullar med socker, testa dom, 4 stycken 40 kronor.
Trevlig Helg, jag skall se We Will Rock You igen, med jobbet, underbart.